Míg nekünk a karácsony a "begyűjtést" jelenti, legyen szó ajándékról vagy ünnepi finomságról, a távol-keleti szigetország lakói inkább ellentétes irányú cselekvést végeznek ilyenkor: megszabadulni próbálnak dolgoktól.

takarítás Japán lomtalanítás szódabikarbóna ecet sütőpor

KÉP: Pexels

 

A katari focivébé idején nagy derültséget keltett a japán válogatott, amely a mérkőzések után kitakarította az öltözőt. A híradásokba néha a japán iskolák is bekerülnek, ahol óra után összetakarítanak a diákok. Mindkét akció forrása abban a rituális takarításban rejlik, amit a japánok "oszodzsi"-nak hívnak (angolos-japános módon: oosouji vagy osouji, jelentése: nagytakarítás). Ezt a szigetország lakói leginkább év végén, a mi karácsonyi időszakunkban végzik. Egyébként számukra a karácsony is inkább afféle Valentin-nap, a párok elmennek megnézni a díszkivilágítást, majd utána rántott csirkét és epres-tejszínes piskótát esznek.

Visszatérve az oszodzsira, ehhez a japán kultúrában számos rituálé kötődik. Az év végi takarítást azért kell elvégezni a japánok hitvilága szerint, mert így lehet becsalogatni az Új Év sinto istenségét, Tosigamit. Márpedig ez az istenség jó egészséget és jószerencsét hoz az egész családnak a következő évre, muszáj tehát a hagyományos módon köszönteni - takarítással.

takarítás Japán lomtalanítás szódabikarbóna ecet sütőpor

KÉP: Unsplash

Japánban a 8. és 12. század közötti időszakot Heian-kornak nevezzük. Ekkor minden decemberben a császári palota minden terméből kiseperték a szemetet, amiről úgy hitték, hogy egyúttal a lelki megtisztulás útja is. (Bárki, aki nekifog egy alapos nagytakarításnak, bizonyára érzi ezt a lelki megtisztulást, a terhek csökkenését, noha közben elfárad az ember.) Az oszodzsi hasonlít a mi tavaszi nagytakarításunkhoz, csak ez sokkal többen végzik a lakosság körében, és spirituális gyökere van.

A sinto papok december 13-án végzik el a templomok kitakarítását és rituális megtisztítását, de az oszodzsi akár több napig, több hétig is eltarthat az év végén. Az eredeti alapkoncepció szerint ezzel a nagytakarítással összeszedjük és kidobjuk a lakásból az ócska holmikat - és az óévet -, hogy az új évet megtisztulva és örömmel köszönthessük. Sőt, a gyerekek hasonló okból az iskolájukat is kitakarítják az új évre! A szakértők azt tanácsolják, hogy az oszodzsira ne mint kötelezettség, hanem mint testet és lelket megtisztító-felszabadító szertartásra tekintsünk. "Amikor kiseperjük a lakásból a port, akkor azzal a múlt negatív energiáitól is megszabadulunk", mondják.

Így végezd az oszodzsit otthon:

1. Kezdd a ház tetejével, vagyis a mennyezet portalanításával, és onnan haladj lefelé.

2. A japán módszer szerint minden szobában az ajtótól kell kezdeni a rendcsinálást, lomtalanítást, takarítást, és az óramutató járásával megegyezően kell körbelhaladni takarítás közben a szobán.

3. Minden szobában helyezz el dobozokat, amelyekbe a fölösleges, már nem használt holmikat teszel, és alkalomadtán elviszed egy jótékonysági adományokat gyűjtő pontra (persze csakis tisztán és rendbetéve, tehát felvarrod a hiányzó gombot és megjavítod a cipzárt). 

4. Minden szobában helyezz el egy szemetest, de azt a szoba takarítása után azonnal ürítsd ki. 

5. Vonj be minden családtagot az oszodzsiba. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy kiválassza a nem használt tárgyak közül azt, amit meg szeretne tartani. Érdemes alkalmazni a "háromszor annyi megy, mint amennyi marad" elvet.

6. A japánok hitvilága szerint a lakásból minden piszokfoltot el kell távolítani, legyen bár a fürdőkádon vagy a szőnyegen, mert ezek a régi foltok negatív módon emlékeztetnek minket a múltra.

7. Köszöntsd az új évet tiszta, kacatoktól mentes lakásban!

takarítás Japán lomtalanítás szódabikarbóna ecet sütőpor

KÉP: Pixabay

Itt olvashatsz korábbi cikkeket öko takarítási praktikákról:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

Egyszerűen és hatékonyan tisztíthatsz sok mindent sóval

Még szuper 10 tipp kukoricakeményítővel

Egy kis forró vízzel sok feladatot letudhatsz a ház körül

365Zö