Évente legalább négyszer érdemes ezt elvégezni, különösen most, nyár végén, amikor az ételeredetű szennyeződések mellett jó sok por is felhalmozódott a hűtőszekrényben.

otthon konyha takarítás ecet szódabikarbóna hűtő

KÉP: Pexels

 

Múltkor már írtam arról, hogy mit hova érdemes pakolni a hűtőben, valamint14 tippet adtam, hogy jobban működjön a hűtőd a hőségben is, most pedig nézzük meg, miként lehet legegyszerűbben túlesni a hűtőtakarítás nemszeretem feladatán - méghozzá a legegyszerűbb öko tisztítószerekkel.

A hútőszekrény a legkeményebben dolgozó tagja a gépesített háztartásnak, mégsem fordítunk rá túl sok időt. Márpedig így nem csoda, hogy a hátfalon koszpatakok csordogálnak lefelé, a zöldségtároló üveglapja ragad a zsírtól és a beltérnek egyáltalán nincs kellemes szaga. A piszkos hűtő nemcsak esztétikai probléma, hanem elszaporodhatnak benne a veszélyes baktériumok, amelyek az ételeken keresztül megfertőzhetnek bennünket. 

otthon konyha takarítás ecet szódabikarbóna hűtő

KÉP: Unsplash

1. Először is kapcsold le a hűtőt a benne lévő (tekerő)kapcsolóval és vedd ki a rácsos polcokat. Azért ezzel érdemes kezdeni, mert a polcoknak kell egy kis idő ahhoz, hogy felmelegedjenek. Ha hidegen teszed őket forró víz alá a megpucolásukhoz, akkor a hirtelen hőmérséklet-változástól megrepedhet a polcok fehér bevonata. Vissza is csak akkor tanácsos pakolni a polcokat, ha a forró vizes elmosás után megint szobahőmérsékletűre hűltek.

2. Pakold ki teljesen a hűtőt, a fagyasztó részét is. Egyik kupacba tedd azt, aminek már lejárt a szavatossági ideje, a menthetőket pedig tedd egy jégakkuval töltött hűtőtáskába, vagy ha nincs ilyened, akkor tekerd ezeket a kajákat több réteg újságpapírba, ami szigeteli őket a takarítás ideje alatt.

otthon konyha takarítás ecet szódabikarbóna hűtő

KÉP: Pixabay

3. Egy szórófejes flakont tölts meg 10 százalékos ecet és víz fele-fele arányú keverékével. Ezzel fújd be a hűtő belsejét felülről lefelé, és egy szivacskendővel töröld tisztára a felületeket. Utána egy papírtörlővel szárazra törlöd az egész hűtőt. Azért nem érdemes erős vegyszereket használni a hűtőben, mert azok egy része visszamaradhat a felületeken, ahonnan átkerülhet a hűtőbe pakolt ételekre és italokra. Nem éri meg!

Figyelem! Egyes régebbi készülékek esetében javasolni szokták az olvadékvízgyűjtő edény kiürítését: ez az az edény (általában a hűtő hátoldalán alul, a kompresszor fölött), amelybe a hűtőszekrény belső hátfalán képződő pára lecsöpög.

otthon konyha takarítás ecet szódabikarbóna hűtő

KÉP: Zanussi

A gyűjtőedény kiürítését CSAK AKKOR szabad elvégezni, ha a hűtőszekrény dugalját kihúztad a konnektorból! A gyűjtőedényt ürítsd ki, és az előbb használt ecetes vízzel mosd át át, hogy tiszta és szagmentes legyen. A modern hűtőknél általában nincs szükség a gyűjtőedény ürítésére, mert a lecsöpögő víz menet közben el is párolog. 

4. Visszapakolhatsz minden menthető kaját és italt, a korábban ajánlott cikknek megfelelő elrendezésben.

otthon konyha takarítás ecet szódabikarbóna hűtő

KÉP: Pexels

5. A hűtő külsejét, amennyiben fehér zománc, az ecetes vízzel szintén lemoshatod. Ha viszont rozsdamentes (inox) a felület, akkor az ahhoz való tisztítószert érdemes alkalmazni. Lehet, hogy a hűtő hátfala is igényel némi portalanítást, ehhez szintén HÚZD KI a dugaljat a konnektorból.

6. A kitisztított hűtő legfelső polcára tegyél egy kis tálkában 3-4 evőkanál szódabikarbónát, amely elveszi az ételszagot. A szódabikarbónát ajánlott havonta cserélni.

365Zö