Pár napja volt hír, hogy az újabb típusú autók egyre kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, de a levegő minősége nem feltétlenül javul, amiért részben a háztartásokban használt temérdek tisztítószer okolható. S minél több vegyszert használ valaki az otthona takarításához, annál valószínűbb, hogy 40-50 éves korában csökkent tüdőkapacitást diagnosztizáljon nála az orvos. A csökkenés egyenértékű azzal, mintha napi 20 szál cigit szívott volna el 20 évig.
Nem kell ahhoz mindent szétmaró hypót használni, hogy influenzaszezonban gátat vess a bacik terjedésének, lehet ezt zölden is csinálni. Első persze a kézmosás, utána jön a felülettisztítás környezet- és emberbarát szerrel. Az öko tisztítószerek természetes alapanyagokból állnak, viszont a hatás kifejtése érdekében vagy kicsivel több súrolást, vagy hosszabb hatóidőt igényelnek, mint az erős vegyszertartalmú, például a tévéreklámokból ismert termékek (majdnem azt írtam, hogy "hagyományos"...)

ILLUSZTRÁCIÓ

KÉZMOSÁS
Influenzajárvány idején még azok is antibakteriális szappant kezdenek használni, akik tudják, hogy a benne lévő triklozán veszélyes szer: állatkísérletek szerint felhalmozódik a szervezetben, megzavarhatja a hormonháztartást. Gyermekek és várandós nők számára kerülendő. Ám a normál (baba) szappanos kézmosás is hatékony, ha megfelelően végzed. Ne spórolj szappannal, és a dús habbal alaposan dörgöld végig a kezedet, az ujjak közét és a kézhátat is. A hab viszi le ugyanis a kórokozókat a bőrről. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson (ennyi például a Boci, boci tarka első két versszaka). Normál folyékony szappant úgy tehetsz fertőtlenítő hatásúvá, hogy a 250 ml-es adaghoz csöppentesz 10 csepp teafaolajat.

HIDROGÉN-PEROXID
Patikában tablettás kiszerelésben kapható, széles spektrumú háztartási tisztítóként használható, ráadásul a környezetet sem terheli meg, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3 százalékos oldatként használd felületi- és kézfertőtlenítésre, amit azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adj 3 tablettát. A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható, akkor is sötét üvegedényben, vagy fénytől elzárt helyen (spricnis) műanyagflakonban. A kijuttatott oldatot 3-5 percig hagyd hatni, utána töröld le.

MOSÓSZÓDA
Ez az erősen lúgos anyag a szerves eredetű szennyeződések kiváló tisztító- és fertőtlenítőszere, de a hatás kifejtéséhez időre van szüksége. A mosószódából 100 grammot oldj fel 1 liter vízben, és az áttörölt felületen 15-20 percig hagyd hatni az oldatot. Utána tiszta vízzel öblítsd le. Érzékeny felület esetén első alkalommal egy nem látható kis helyen végezz foltosodási próbát.

CITROMSAV
A savanyúságok tartósítószereként ismert anyagot háztartási vízkőoldóként is ismerjük, emellett fertőtlenítőszernek is alkalmas: 2 grammot adj 1 liter vízhez, és az áttörölt felületen hagyd 20 percig hatni, utána öblítsd le. Nedves szivacsra szórva súrolószerként is használható. Első használat előtt szintén próbáld ki egy nem látható részen.

TEAFAOLAJ
Az ausztrál bennszülöttek csodaszere a baktériumok és vírusok ellen is bevethető, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint gyakorlatilag megmérgezi, életképtelenné teszi a sejtjeiket. A természetes eredetű, biológiailag lebomló illóolajból fertőtlenítéshez készíts 1 százalékos oldatot: 1 ml olajat rázz össze 100 ml gyógyszertári alkohollal vagy vízzel. A keverékkel töröld át a felületeket, hagyd hatni 5-10 percig, majd öblítsd le. Figyelem: a teafaolaj nem használható kutya vagy macska jelenlétében, mert rájuk kifejezetten mérgező! 

ILLUSZTRÁCIÓ

Ha készen kiszerelt, környezetbarát tisztító terméket szeretnél venni, keresd a magyar gyártású öko tisztítószereket (Zöld Lomb, Citromax, Cleaneco, Bio-Sztár, Cudy, Souldrops, Ecolove, Ecowian, Csepke, Be Clean). Jó minőségűek, csak nem mindenhol kaphatók. Hipermarketekben általában a legalsó, látómezőből kieső polcon kapnak helyet (vagy ott sem), ezért érdemesebb az interneten rendelni őket.

A takarításhoz ezek esetében is használj gumikesztyűt, hogy védd a bőrödet. És lehetőleg szellőztess is takarítás közben.