A konyhádban ott van három filléres dolog, amivel az egész lakást tisztára suvickolhatod.

KÉP: Unsplash

 

Közeleg a karácsony, tartogasd a pénzedet ajándékokra, ne fecséreld drága tisztítószerekre, hiszen rendelkezel mindazzal, amivel csillogóra kitakaríthatod a lakásodat: folyékony mosogatószer, 10 százalékos ecet és szódabikarbóna

A tisztítószerek némelyike ráadásul olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségedre - ugyan mikor viseltél utoljára maszkot, mielőtt nekiálltál volna sütőt takarítani? És ugye a tisztítószertől azonnal köhögnöd kellett, mert kaparta a torkod? Na erről beszélek. Arra gondolj mindig, hogy ha érzed egy tisztítószer szagát (illatát), akkor a molekulái már az orrnyálkahártyádon vannak, onnan pedig bekerülhetnek a véráramba. Ne legyen kétséged afelől, hogy ez nem veszélyes hosszú távon. Még az öko tisztítószerekkel végzett takarításhoz is viselj gumikesztyűt, és a spray formájú keverékek használatakor, ha zárt helyen, például a zuhanykabinban takarítasz, nem árt felvenni egy maszkot. 

A legsokoldalúbban használható tisztítószer a mosogatószer, amely ráadásul kellően kíméletes is, gondolj arra, hogy az olajtankerek katasztrófái esetén a kőolajjal szennyeződött tengeri maradakat is mosogatószerrel tisztogatják le a természetvédők. A mosogatószerek - éppen a széles körű elterjedtségük miatt - ma már általában teljesen biztonságos összetevőkből állnak. 

KÉP: Pixabay

Általános felülettisztító
Konyhaasztalra, padlóra, falakra, kárpitra, bútorra 250 ml meleg vízben (egy nagy pohár) keverj el 1 kiskanál folyékony mosogatószert, és töltsd egy permetezős flakonba. A mosogatószeres vizes permetet töröld le egy mikroszálas kendővel.

Kárpittisztító (autóba is)
250 ml langyos vízben keverj el 1 kiskanál folyékony mosogatószert. A keverékkel átitatott törlőruhával nyomogasd végig a kárpiton esett foltot, de NE DÖRZSÖLD a kárpitot. Ha kijött a folt, 100 ml vízhez keverj 50 ml ecetet, és ezzel is nyomogasd végig a folt helyét: az ecet frissíti a színeket és szagtalanít. Végül a nedves részeket nyomkodd át papírtörlővel, amíg csak meg nem száradnak.

KÉP: Unsplash

Csempetisztító
A szappannyomokat eltávolítja az a keverék, amelyhez egyenlő arányban keverj össze ecetet, folyékony mosogatószert és vizet egy permetezős flakonban. Jól rázd össze, és fújd be vele felülről lefelé haladva a csempét és a zuhanyfülke falait. Hagyd hatni egy-két percig, aztán egy puha sörtéjű súrolókefével menj végig a felületen, végül öblítsd le és töröld szárazra mikroszálas kendővel. 

Lefolyótisztító
Először önts 1 liter forró vizet a lefolyóba. Utána töröld szárazra a lefolyó környékét, és szórj a lyukba 100 gramm szódabikarbónát. Önts utána legalább 100 ml ecetet, elkezd pezsegni az egész. Egy lapos kistányért boríts a lefolyóra, hogy minél lassabban áramoljon ki a szén-dioxid, ménél tovább pezsegjen az elegy. Ha már nem pezseg, jó meleg vízzel alaposan öblítsd le a lefolyót.

KÉP: Pixabay

Padlótisztító
1 vödör vízhez adj 30-50 ml (2-3 evőkanál) mosogatószert, és ezzel mosd fel a padlót. Utána érdemes egy ecetes öblítést végezni, amihez 1 vödör vízben keverj el 100 ml (fél pohár) ecetet. Nem kell aggódnod, elszáll az illata. 

Vécétisztító
Ezzel gyorsan kell dolgozni, amíg pezseg: 30 ml (2 evőkanál) mosogatószerhez keverj annyi szódabikarbónát, hogy sűrű krém legyen. Utána adj hozzá 100 ml meleg vizet és 2 evőkanál ecetet. A pezsgő keveréket löttyintsd a vécé pereme alá körben, és a kefével súrold át a felületet. A maradék tisztítószerrel a vécédeszkát és a tartályt is áttörölheted, aztán öblítsd le tiszta vízzel.

KÉP: Pexels

Tisztítószer konyhai felületekre és ablakhoz
50 ml ecetet keverj el 300 ml meleg vízben és adj hozzá 1 kiskanál folyékony mosogatószert. Ezt a keveréket töltsd permetezős flakonba, és szórd meg vele a tisztítandó felületeket (konyhabútor, vágódeszka stb.). Hagyd kicsit hatni, utána szivaccsal töröld át, és tiszta vízzel öblítsd le, végül szöszmentes mikroszálad kendővel töröld szárazra. 

Mikrosütő
Tölts meg egy mikrózható tálat 1 rész ecettel és 4 rész vízzel, ezt legalább 2-3 percre mikrózd meg, hogy felforrjon a víz és gőzzel árassza el a mikró belsejét. Ne nyisd ki az ajtót 15 percig, mialatt felpuhulnak a mikró faláról a szennyeződések. Addig a fenti ecetes-mosogatós mixszel töröld át a mikró külsejét és környezetét. Végül a mikró belsejét is töröld át, először a mosogatószivaccsal, aztán tiszta vízbe mártott és kicsavart mikroszálas kendővel.

365Zö