Sokan hiszik, hogy a mosás az egyszerű házimunkák közé tartozik, aztán kiderül, hogy egyáltalán nem - és ez sem nem környezetbarát, sem nem takarékos.

takarítás mosás háztartás energiatakarékosság víz otthon

KÉP: Unsplash

 

Az Egyesült Királyságban végzett friss felmérés szerint a britek 74 százaléka nem tudja, mit jelentenek a ruhacímkén szereplő mosási piktogramok, és 42 százalék (tízből négy fő) a mosógépének legfeljebb két programját használja. Az ismerethiány azonban óriási összegeket emészt fel. Becslések szerint háztartásonként évente közel 150 font (nagyjából 65 ezer forint) körüli összeget lehetne megtakarítani olyan változtatásokkal, mint például a mosógép kihasználtságának növelése, a mosási hőmérséklet csökkentése és a mosási szimbólumok helyes értelmezése. A megtakarításba ugyanis nemcsak az energiaszámla csökkentése számít bele, hanem az is, hogy megfelelő mosással tovább megőrzik eredeti minőségüket a ruhaneműk, kevesebb megy tönkre közülük.

Az átlagemberek gyakran küszködnek azzal, hogy a mosandó ruhanemű számára kiválasszák a megfelelő programot, olvasható a Smart Energy GB szervezet felmérése (a szervezet kormányzati támogatással népszerűsíti az okosmérők elterjesztését). A legnagyobb fejtörést a műszálas, a langyos és a finom holmik mosása okozza, ami azért problémás, mert egyébként ezek többsége a leghatékonyabb mosási programok közé tartozik. 

takarítás mosás háztartás energiatakarékosság víz otthon

KÉP: Pexels

Minden harmadik felhasználó (29 százalék) bevallotta, hogy sohasem szokta használni a langyos mosás funkciót, noha a 30 Celsius-fokos mosással körülbelül 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a mosógép, mintha melegebb vízzel mosna (a brit Energy Saving Trust adatai alapján). Persze akinek okosmérője van, az menet közben követni tudja az energiafelhasználást és így a rezsidíjat is.

A britek kétharmada (59 százalék) a gyorsmosás funkciót szokta használni, holott gyakran ez nem a legtakarékosabb. A megkérdezettek harmada (32 százalék) mindig a legmagasabb fordulatszámmal centrifugál, amitől szintén tönkremehet egy finom holmi, pláne ha nincs is mosózsákban. 

A ruhaneműkbe varrt címkéken szereplő mosási útmutatók az ajánlott mosási és vasalási hőfokot adják meg, illetve az egyéb tisztítási módokról tájékoztatnak. Vagyis ha rosszul értelmezzük őket, akkor könnyen tönkretehetjük a ruhát a nem megfelelő mosási program kiválasztásával: például a megengedettnél melegebb vízzel mossuk. A megfelelő mosással a ruhanemű élettartama is meghosszabbítható. 

takarítás mosás háztartás energiatakarékosság víz otthon

KÉP: Pixabay

A felmérésben megkérdezett britek több mint harmada (34 százalék) bevallotta, hogy bizony ment már tönkre holmija, mert nem követte a ruhacímként megadott ideális mosási feltételeket. Persze ez nem csoda: a felmérésben résztvevők 32 százaléka szerint túl sok piktogramot kellene értelmezni, és együtüdük (20 százalék) nem is fárad azzal, hogy megnézze a piktogramokat a ruhacímkén. Mindeközben a britek 40 százaléka szeretne környezettudatosabbá válni a mosás terén.

A 365 Zöld ötlet készített egy összefoglalót a leggyakrabban látott mosási szimbólumok jelentéséből, íme!

takarítás mosás háztartás energiatakarékosság víz otthon

365Zö