Igen, a konyhasó nemcsak az ételeket ízesíti, hanem számtalan takarítási-tisztítási feladatra használhatod a háztartásban. Ha állattartó vagy, feltétlenül figyelj!

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pixabay

 

Azt már mindenki hallotta, hogy a szódabikarbóna, vagy az ecet milyen hasznos szer minden háztartásban, hiszen rengeteg dolgot megtisztíthatunk velük. Korábban már kétszer is írtam a kukorica-keményítőről, amellyel autókárpitot is lehet tisztítani és zuhanytálcát is (a cikkek az aláhúzott szavakra kattintva válnak olvashatóvá).

Na de itt van a konyhasó, amely – nevével ellentétben – nem csak a konyhában használható. Meglepően jól tisztít egy csomó dolgot, ráadásul teljességgel természetes eredetű, és biztonságos. Nézzük, mire hogyan kell alkalmazni.

Konyhába és fürdőbe

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pexels

Vannak olyan felületek, amelyekre nem szabad erős vegyszereket használni. Ám ha fele-fele mennyiségben összekeversz szódabikarbónát és sót, akkor hatásos, mégis kíméletes súrolószert kapsz. Ezzel tisztíthatod a mosogató medencéjét, a zuhanytálcát és még a kádat is. Hipp-hopp eltűnik a lerakódott kosz. A mosdó és a vízcsapok környékét úgy tudod csillogóan fényessé varázsolni, ha egy fél citromot belenyomsz sóba, majd ezzel a sós citrommal átdörzsölöd és feloldod a vízkőlerakódásokat.

Vágódeszkára

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pixabay

Sokan vagyunk, akik semmi esetre sem mondanánk le a fa vágódeszkáról (nem cserélnénk műanyagra),  de azt ki nem állhatjuk, ha a főzési előkészületek végére a deszkánk foltos és büdös lesz. Eltünteti még a céklafoltot és a hagymaszagot is, ha egy félbevágott citromot egy tálka sóba mártunk a vágott felével, és ezzel átdörzsöljük a vágódeszkát. Utána le kell öblíteni, és mehet száradni szép tisztán és szagmentesen.

Folteltávolításhoz

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Unsplash

Pár csepp hideg (!) vízzel egy-két kanál sóból keverj pasztát, és ezt kend a ruhádon van más textilen esett vérfoltra. Várj 10-20 percet, amíg az erős vízelvonó hatású só "kiszívja" a vért a textilszálak közül. Utána mehet cucc a mosógépbe a többi holmi közé. 
A rozsdafoltos fémedényt vagy más használati tárgyat vizezd be, szórj rá vastagon sót és csepegtess rá pár csepp citromlevet vagy enyhe ecetet (ha csak 8 vagy 10 százalékos bolti eceted van otthon, hígítsd felére hozzáadott ugyanannyi vízzel). Várd meg, amíg megszárad, és utána töröld tisztára. Ugyanezt a módszert próbálhatod rozsdafoltos textilen is.

Mosogatáshoz

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pixabay

A leégett serpenyőbe szórj sót, ereszd félig tele vízzel az edényt, és hagyd másnapig ázni. Ha még akkor is le van égve, akkor a sós vízzel együtt tedd fel a tűzhelyre, és kezdd el melegíteni a sós vizet. Mire felforr, a leégett ételmaradék is eltűnik. Ezt a módszert használhatod az öntöttvas edényekhez, amelyek belső felületkezelését a mosogatószerek eltüntetik (ezért nem szabad ezeket mosogatógépbe sem tenni). Zsíros edényt szórj be sóval, várj pár percig, amíg a só felszívja a zsírt, töröld ki az edényt egy papírtörlővel és mehet a mosogatóba.

Izzadságfolt ellen

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Unsplash

A ruhák, ingek hónaljában megjelenő izzadságfoltokat úgy lehet öko módon eltávolítani, ha egy lavór meleg vízben feloldasz 5 dkg sót, majd ebben az oldatban áztatod a ruhát, amíg el nem halványodik az izzadságfolt. Utána mehet a ruha a többihez a mosásba.

Állatpisi ellen

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Unsplash

Ha a házikedvenced még nem szobatiszta, vagy valamilyen okból baleset történik, akkor a lepisilt szőnyegre vagy fotelre (a foltra) szórj azonnal sót. Addig hints újabb és újabb réteg sót a vizeletfoltra, ameddig már nem nedvesedik át a sókupac felszíne. Ekkor minden pisit kiszívott az anyagból. Hagyd a sókupacot a textilen 10 percig, utána porszívózd össze. A szőnyeg vagy fotelkárpit tiszta és szagmentes lesz!

365Zö