Ne legyenek kétségeink, ha más országban szélsebesen terjed az ágyi poloska fertőzés, akkor nálunk is fog. Érdemes előre készülni erre, illetve a távoltartásukra, kiirtásukra, de nem kell hozzá méreg!

otthon takarítás ágyi poloska sütőpor gőz vegyszer nélkül

KÉP: Harvard

 

Gyakran megesik, hogy egy kártevő elpusztításához olyan vegyszereket kell használni, amelyek ránk is veszélyesek, illetve káros hatással lehetnek a házikedvenceinkre, de még a természetben lévő hasznos rovarokra, gerincesekre is. Ilyen helyzet áll elő például a nemrég a híradásokba bekerült ágyi poloska esetében, amely Európa egyes régióiban rettenetes ütemben terjed. Legészrevehetőbb jelét épp magunkon láthatjuk: reggel az ágyból felkelve tele vagyunk piros csípésnyomokkal. A viszkető csípések jellegzetes mintát alkotnak rajtunk, ahogy a poloska haladtában többször beleszúr a bőrünkbe. Az ágyneműn is láthatunk piros foltokat, az bizony a mi vérünk... A fekete pöttyök pedig az 1-7 milliméter hosszú (azaz nagyon kis méretű) poloska ürüléke.

otthon takarítás ágyi poloska sütőpor gőz vegyszer nélkül

KÉP: Wikipedia

A legújabb kutatások szerint az ágyi poloskára nem hatnak a szokványos rovarirtó szerek, már csak azért sem, mert a rovarok ellenállóképessége egyre erősebb ezekkel szemben. Viszonylagos sikerrel lehet használni a piretroid, klórpirifosz és a malation, de ezek erős mérgek! Az elsőt férfiak termékenységi problémáival hozták összefüggésbe, a másik kettőt a harcászati ideggázok kutatása közben fedezték fel, akkor jöttek rá, hogy ezek a szerves foszfátok rovarölőként is használhatók: hatásukat a központi idegrendszer bénításával fejtik ki. Csakhogy veszélyesek más fajokra is. 

otthon takarítás ágyi poloska sütőpor gőz vegyszer nélkül

KÉP: Unsplash

Érdemes tehát kipróbálni a természetes és ökológiai módszereket, amelyek kíméletlenek az ágyi poloskával szemben, de nem okoznak kárt bennünk és kedvenceinkben. 

4 lavór
Ha csak az ágyunkat szeretnénk megvédeni a poloskától, és olyan anyagból készült az ágyláb, ami vízálló, akkor érdemes négy kisebb lavórt tenni az ágylábak alá, és vízzel megtölteni. Az ágyi poloska nem tud ezen átkelni, és reggel csípés nélkül ébredünk. Ha nem vízálló anyagból van az ágykeretünk, hanem például fából, akkor erős nejlonzsákot húzhatunk a lábára, és így tehetjük vízállóvá a lavórba állítás előtt.

Kétoldalú ragasztó
Ez is egyszerű módszer, lényege, hogy a ragasztószalagbe beleragadjon a felfelé mászó rovar. Ehhez az ágy lábára teljes hosszában és felületén ragasszunk kétoldalú (szőnyeg-) ragasztó szalagot. Egyszerű módszer, és enyhébb poloskafertőzöttség esetén hatékony. Fokozhatjuk a hatást, ha nemcsak az ágy lábára, hanem az ágy alatt körben a parkettára vagy vinylpadlóra is ragasztunk hosszú csíkokat. (A ragszalag felszedése után maradó ragasztónyomokat könnyen eltüntetheted ide kattintva.)

Porszívózás
Ha poloskacsípést vagy rovart vagy az ürülékét észleled a lakásban, kezdj el naponta porszívózni. De még előtte cseréld ki a porszívó HEPA-filterét egy új darabra, hogy garantáltan kiszűrje a poloskákat és azok petéit a levegőből. A porszívó porzsákját nem feltétlenül szükséges naponta kidobni, inkább tedd egy nejlonzsákba, és utána a fagyasztóba legalább 2 órára: a poloskák nem bírják a -17 Celsius-fok alatti hideget. Porszívózáskor ne hagyd ki a kanapét, fotelt, annak párnái alatti hézagokat, és a résszívó fejjel a padló és a fal találkozásánál körbe is porszívózz össze. Érdemes a ruhásszekrényben is körülnézni, és ha nyomokat látsz, onnan kipakolni, mindent kimosni, és a szekrényt többször kiporszívózni.

Gőztisztítás
Amennyiben okos voltál, és korábban ajándékba kértél a családodtól egy gőzös tisztítógépet (úgy néz ki, mint egy porszívó, csak nem szív, hanem fúj, a tartályában lévő vizet, amelyet előzőleg felforrósít gőzzé), ezt nagyon hatékonyan használhatod az ágyi poloska-fertőzés megszüntetésére. Ezek a rovarok ugyanis azonnal elpusztulnak a 82 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten, vagyis a gőztisztító gőze garantáltan végez velük - vegyszer nélkül!

Kovaföld
A természetes kovaföldet olyan területeken bányásszák, ahol az ősidőkben tenger hullámzott. A kovaföld ugyanis a mikroszkopikus vízi élőlények meszes vázából áll elsősorban, azaz szilícium-dioxidból. Emellett kis mennyiségben tartalmazhat egyéb oxidokat. Működési elve pedig nagyon egyszerű: ha rászórjuk az ágyi poloskára (vagy más rovarra, kártevőre), akkor kiszívja belőle a vizet, emiatt a rovar elpusztul. Nem azonnal, de nagyjából 7-10 nap alatt biztosan. A kovaföld pora azonban belélegezve veszélyes az emberi szervezetre, ezért érdemes granulátumot venni belőle, tehát nem az élelmiszerminőségű finom port. Ágyban ugyanezért nem szabad használni, de szekrényben vagy kanapén lehet. Eltávolítása porszívózással lehetséges.

Sütőpor
Hasonlóan hat a kovaföldhöz, ezt viszont nyugodtan szórhatod az ágyba is. Mégpedig reggel, hogy napközben kifejtse a hatását, este lefekvés előtt pedig össze kell porszívózni, hogy ne tüsszögd át az éjszakát. Szórj belőle az ágy alá is, és a parketta repedéseibe is bőven. A ruhásszekrény környékét is érdemes behinteni. A sütőpor nem mérgező, úgyhogy kisgyerek, kutya vagy macska mellett is használható (a tüsszögésveszély persze fennáll).

+1 jó tanács:

otthon takarítás ágyi poloska sütőpor gőz vegyszer nélkül

KÉP: Pexels

Amennyiben a kutyáddal, cicáddal szokták aludni, most próbáld meg őt az ágyon kívül tartani, mert a szőrével biztos, hogy felviszi az ágyba a lakásban összeszedett poloskát vagy annak petéjét.

365Zö