Múltkor már ajánlottunk 12 okos és olcsó megoldást arra, milyen sokféleképpen használhatjuk a háztartásban és a kukoricakeményítőt. Most hozzáteszünk még jó párat!

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Pexels

 

Egyre többen fordulnak el a kereskedelemben kapható ilyen-olyan szerektől: egyrészt nem igazán tudjuk, mi van bennük, másrészt olyan vegyszerterhelésben élünk, hogy muszáj csökkentenünk a felhasznált kemikáliák mennyiségét otthonunkban. Előző írásunkban a folteltávolítástól a zajcsökkentésig több érdekes felhasználási módot is kínáltunk a kukoricakeményítőre, amely nagy biztonsággal használható az egész háztartásban - a legnagyobb veszélye, hogy véletlenül tüsszentünk tőle egy nagyot...

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Unsplash

1. Zuhanytálca- és kádtisztító
Az akrilból készült szaniterek nagyon érzékenyek a tisztítószerekre. Ezekhez megfelelően kíméletes, egyúttal hatékony a keményítő, amelyből egy evőkanálnyit oldj fel 3 evőkanál 10 százalékos ecet, 2 evőkanál folyékony mosogatószer és 2 pohár víz keverékében. Jól rázd össze, esetleg rövid ideig mikróban meg is langyosíthatod az elegyet, majd töltsd pumpás flakonba, és már használhatod is! A parányi keményítőszemcsék megtisztítják a felületet. 

2. Bőrnyugtató
Szúnyog vagy más rovar csípésének viszketését mérsékelheted, ha egy kiskanálnyi keményítőt néhány csepp vízzel és 1-2 csepp levendula illóolajjal pasztává keversz, és ezzel bekened a rovarcsípés helyét. A keményítő bőrrel érintkezve hűsítő hatással bír.

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Pixabay

3. Lábgombásodás ellen
Manapság alig lehet találni a boltokban 100 százalékban pamutból készült zoknit. A műszállal kevert zoknikba viszont beleizzad a láb, aminek a következménye akár gombásodás is lehet. Ezt megelőzheted, ha a zokni felvétele előtt a lábujjak közé, illetve a cipőbe bújás előtt a cipőbe némi keményítőt hintesz, ami felszívja a felesleges nedvességet. 

4. Magszalag készítéséhez
Gyorsabban megy, mint gondolnád! Vannak olyan kerti virágok és zöldségek, amelyeknek annyira apró a magja, hogy lehetetlen egyenletesen kiszórni a földre. Ilyenkor nagy segítség a magszalag: egy pohár vízben keverj el egy evőkanálnyi keményítőt, és kis lángon főzd kb. 5 percig, amíg besűrűsödik. Hagyd teljesen kihűlni. Vágj itatóspapírból vagy más tartósabb papírból centis csíkokat, csepegtess rá a masszából, és mindegyik cseppbe szórj egy-egy magot. A mag szépen beleszárad a pöttybe, és jövő tavasszal a szalagot fogod elülteni, így egyenletes tőtávolsággal nőnek majd a növényeid, nem lesz szükség ritkításra (ami pazarlás). 

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Unsplash

5. Ujjfesték
A gyerekek imádnak maszatolni, ezzel az ujjfestékkel pedig tényleg alkothatnak. Ráadásul ez a festék nem tartalmaz semmilyen mérgező adalékot. Két egységnyi vizet keverj össze fél egységnyi keményítővel, és melegítsd addig, amíg már majdnem forr, és géles allágú nem lesz. Utána porciózd szét kimosott joghurtos dobozokba, keverj hozzá ételfestéket, és már kész is az ujjfesték. Érdemes hűtőben tartani, mert különben megromlik.

7. Bőrkidörzsölődés ellen
Edzés közben gyakran tapasztalható, hogy a sokszor ismételt mozdulattól (például kerékpározás közben) kidörzsölődik a kar, a combbelső, a mell alja. Hintsd be ezeket a területeket síkosító hatású keményítővel, ami egyben fel is szívja a kipállást okozó izzadságot.

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Pexels

6. Bőrtápláló fürdő
Nemcsak télen, hanem nyáron is sokkal szárazabb lehet a bőrünk, mint máskor. Sokat izzadunk, nincs kedvünk zuhanyozás után testápolózni, kiszárad a bőrünk. Érdemes ilyenkor bőrtápláló  és hidratáló fürdőt készíteni: egy zacskónyi (180-200 g) 3,5 százalékos tejporhoz keverj 50 gramm szódabikarbónát, ugyanennyi keményítőt, valamint 8-10 csepp tetszőleges illóolajat. Ezt az elegyet keverd hozzá a fürdővizedhez, és relaxálj benne húsz percig. Utána gyorsan öblítsd le a bőröd.

8. Hónaljra 
A hónaljat finoman beszórod egy nagy csipetnyi keményítővel, amit kissé belemasszírozod a bőrfelületbe. Érdemes egy törülközőt alátenni, hogy a finom keményítő por ne hulljon le a padlóra. Esetleg használhatsz a behintéshez egy nagyobb púderecsetet is. A végeredmény szagmentes száraz hónalj lesz. Ennek akkor van jelentősége, ha érzékeny vagy a dezodorokra, vagy ha olyan parfümöt viselsz, ami nem harmonizál a dezodorrral. 

háztartás kukoricakeményítő takarítás otthon vegyszer nélkül

KÉP: Unsplash

9. Kutya foteljára
Lássuk be, a kutyák többsége imád a gazdi foteljában vagy kanapéján heverészni. Ettől viszont a kárpitosbútor egyes részei bizony retkesek lesznek, ami sima porszívózással nem jön le, vízzel pedig nem szerencsés locsolgatni a bútort. Itt jön képbe a keményítő: egy egységnyi keményítőt keverj össze egy egységnyi szódabikarbónával, és pici vízzel, hogy pasztává alakuljon. Ezt kend az összekutyázott bútorkárpitra, hagyd megszáradni, majd porszívózd le. Első használat előtt egy nem látható helyen végezz próbatisztítást. A szódabikarbóna enyhén lúgos hatású, feloldja a koszt, a keményítőszemcsék pedig megfogják és magukkal viszik a porszívó feneketlen gyomrába. Utána szagmentes és tiszta lesz megint a bútor - amíg nem jön Buksi a szokásos lendületével. Amíg a kanapén hever, száraz keményítővel szórd be a fekhelyét, hagyd rajta fél óráig, majd alaposan porszívózd ki.

10. Dezodor
Házilag készíthetsz krémdezodort a következőképpen: keverj össze 2-3 evőkanál kókuszolajat, 25 gramm szódabikarbónával és 25 gramm keményítővel. Csepegtethetsz hozzá levendula, rózsa vagy frissítően citrusos kubeba illóolajat. 

365 Zö