Nagyon sokan törekednek arra, hogy ökológiai szemlélettel gondozzák a kertjüket. Ám van öt dolog, amit érdemes kerülniük, ha igazán komolyan gondolják a zöld gazdálkodást az erkélyükön, a kiskertjükben.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Pixabay

 

Még ha nem is érdekelt korábban a fenntarthatóság, ha már elkezdtél növényeket nevelni magadnak, jó lenne úgy csinálnod, hogy ez minél kisebb terhet jelentsen a bolygónak. Mert például hiába dolgozol sokat azzal, hogy saját termesztésű paradicsomot tegyél a családod elé az asztalra, ha közben kiirtod a környék méheit. Ennek fényében tehát ha fenntartható kertet akarsz, akkor tanácsos kerülni az alábbiakat:

1. Ne használj nem bioműveléshez való növényvédőszert, gyomirtót vagy növénytápot. 

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Pexels

Az elmúlt évtizedekben annyira általánossá vált, hogy ha bármi gondot észlel a kertész, azonnal rohan a szaküzletbe, és kér valami vegyszert, hogy manapság, amikor szóba kerül az ökológiai vagy a fenntartható gazdálkodás, akkor sokan megrémülnek, mi lesz velük a "hagyományos" segédeszközeik nélkül. Csakhogy ezek pont nem hagyományosak. Az ugyanis a nagyszüleink-dédszüleink generációja idén volt általános: csalánlével permeteztek a tetvek ellen, marhatrágyával gazdagították a talajt, kapálással végezték a gyomirtást. Az is nagyon fontos, hogy a biológiai gazdálkodás ne érjen véget az ágyásszegélynél, tehát nem fenntartható, ha valaki csak a már említett pradicsompalántát gondozza bio módon, de a kerti ösvényt már boltban vásárolt gyomirtóval permetezi be. Ide kattintva olvashatsz egy korábbi posztot arról, hogyan szabadulhatsz meg a gyomoktól öko módon.

2. Ne törekedj totális megoldásokra.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Pixabay

A fenntartható élet nem fekete és fehér. A kert élő organizmusok gyűjtőhelye, nem pedig a lakás meghosszabbítása, amit manikűrollóval kellene rendben tartani. Az organikus művelés a természettel együttműködve próbál eredményeket elérni, nem pedig a természetet ledózerolva. Az egyensúly megtalálása és a természeti sokszínűség (biodiverzitás) elérése a cél. Így például bizonyos nem őshonos özönnövényeket leszámítva nem kell minden gyomot kiirtani a kertből. Azokra tekints indikátornövényként: elárulják, hogy milyen a kertedben a talaj (erről ide kattintva olvashatsz). Arról nem beszélve, hogy a dúsan virágzó gyomok is lehetnek szépek, illetve méhlegelőként hasznosíthatod őket. Minél sokszínűbb a kerted, annál valószínűbb, hogy kártevők is megjelennek benne, de ha a jótékony rovarok és más állatok életfeltételeit erősíted, akkor képesek lesznek visszaverni a kártékonyat támadását. Egyensúly! Arról nem beszélve, hogy ha mondjuk az összes levéltetvet kiirtod a kertedből, akkor el fognak tűnni a katicabogarak, a tetvek természetes ellenségei. Ám amikor majd a szomszédból újra támadnak a tetvek, sehol nem lesz egy katicabogár, hogy kordában tartsa őket.

3. Ne használj tőzeget talajjavításra. 

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Unsplash

Eleve érthetetlen, hogy sok barkácsáruház és faiskola miért ebbe ültetve árusítja a növényeit. De ha rajtad áll, akkor a saját kertedben semmi esetre se használj tőzeget. Ez ugyanis nem olyan, mint a komposzt, ami mindenféle növényi hulladékból készül. A tőzeg egy talajféle, amit felszíni műveléssel bányásznak ki, vagyis közben ledózedolják, tönkreteszik azt a helyet. A tőzeglápok rendkívül fontosak a természetben, elnyelik a szén-dioxidot, részt vesznek a vízkörforgásban, számos egyedi állat- és növényfajnak nyújtanak élőhelyet. Ezt nem szabad tönkretenni. Ezért hirdetett például a brit sztárkertész, Monty Don is tőzegbojkottot a szigetországban. Érdemes követni a példáját, amiről ide kattintva olvashatsz. A palántákhoz és talajjavításhoz pedig használj komposztot vagy érlelt marhatrágyát földdel keverve.

4. Amennyire lehetséges, ne használj műanyagot a kertben.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Unsplash

Nyilván a kerti locsolócső és a locsolókanna megkerülhetetlen, de a kertben még millió más helyen használsz műanyagot, pedig kiválthatnád mással. A palánták jelöléséhez használj régi kanalat, a cserepek legyenek tényleg cserépből, azaz égetett kerámiából, amely jól szellőzik, és az öntözéshez is használhatod, amiről ide kattintva olvashatsz. A palánták karóhoz való kötözését végezheted hagyományos spárgával, és persze a karó se műanyagrúd legyen. A kerti szerszámok legyen fémből és/vagy fából, kerüld a műanyag eszközöket. Amikor új eszközt vásárolsz, mindig törekedj arra, hogy minél kevésbé legyen műanyag.

5. Ne akarj mindent leburkolni.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Unsplash

Akár még jól is nézhet ki és mindenképpen kevés gondozást igényel, ha a terasz folytatása is térkövezve van egy kertben, csakhogy ezzel növeled az olyan felületek arányát, amelyek nem eresztik át a vizet. Ezzel a kerted természetes vízgazdálkodását teszed tönkre, illetve például egy nagy eső után állni fog a burkolt felületeken a víz, mert nincs, ami fölszívja. Arról nem is beszélve, hogy a burkolatlan felületek kevésbé nyelik el a napsugarak hőjét, és egy zöldfelület sokkal kevesebb hőt is sugároz vissza éjjel a házra, mint egy betonkockákkal burkolt terület. 

6. Ne legyen minden vadiúj.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Homebnc

A fenntarthatósághoz az is hozzátartozik, hogy amennyire lehetséges, próbálj meg újrahasznosított elemekkel berendezni a kertedet. A paradicsom karója lehet egy kiszuperált seprűnyél, az ágyásszegély készülhet bontott téglából, maradék beton építőelemből vagy akár fatörzsekből is, erről ide kattintva találsz egy összeállítást. Mindig gondolkodj el azon, hogy valóban szükséged van-e a megvásárolni kívánt tárgyra, vagy csak elkapott a vásárlási láz -- arra egy kis kertészkedés a legjobb ellenszer. A legjobban súlyozott gyomlálókapát egyébként sem a barkácsáruházban fogod megvenni, hanem például lomtalanítás alkalmával találod. Vagy az interneten, ahol rengeteg hasznos, de már használt holmit lehet potom áron beszerezni.

365Zö