Az aszályos évkezdet után az utóbbi hetekben egyre több a csapadék, és ezzel párhuzamosan a gyomok is szaporodnak. Az öko gyomirtás nemcsak a zölden gondolkodóknak ajánlott, hanem olyanoknak is, akik a gyereküket vagy házi kedvencüket nem engednék ki a gyomirtó vegyszerekkel megszórt kertbe.

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Unsplash

 

Ha gyomos a kert, az nem feltétlenül a gazda bűne: a gyomok versenyeznek a haszonnövényekkel és kiskerti virágokkal a helyért és tápanyagokért, és ha a gyomok szereznek előnyt, akkor feltétlenül meg kell vizsgálni a talaj állapotát: a tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajban olyan erősre tudnak megnőni a szeretett növényeink, hogy a gyomoknak esélyük sincs mellettük. Amikor azonban nem ilyen a helyzet, akkor felülkerekednek a hívatlan látogatók. Az egynyári gyomokkal könnyebb elbánni, de ha mély gyökeret eresztenek, akkor egy szimpla kaszálás vagy fűnyírással legfeljebb a levelüket vágjuk kisebbre, de a gyomkérdést nem oldjuk meg: ahhoz szó szerint a gyökerénél kell megragadni a problémát és kihúzni a földből.

1. Gyomlálás
A gyomláláshoz előzőleg be kell öntözni a talajt: néhány óra elteltével vagy másnapra kellően morzsalékossá válnak a rögök és könnyebb a kapával dolgozni, illetve kihúzni a gyomokat egyesével a földből. Bár pepecselős munkának vélik sokan, egy órácska gyomlálás a napi munka után elképesztően megnyugtató tevékenység (a szúnyogűzéshez feltétlenül használjunk citromos eukaliptuszolajos permetet). Ebben a munkában a gyerekek is részt vehetnek, közben legalább megtanulják, hogy mi a gyom, és mi a haszonnövény. A gyomlálásnak az is az előnye, hogy a kihúzott növények helyén maradó apró kráterecskék felérnek egy kiadós talajszellőztetéssel, máris megspórolhatjuk azt a műveletet. A talajban élő kisebb-nagyobb állatok is kedvelik ezeket a szellőzőlyukakat, az életkörülményeik javításával megelőzhetjük a gyomok visszatértét.

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Pixabay

2. Ecetes permet
Az ecet olcsó és hatékony gyomirtó, helyesebben növényirtó: válogatás nélkül mindent kiirt, tehát nagyon oda kell figyelni közben. Semmiképpen ne végezzük szeles időben az ecetes permetezést, nehogy a gyomokkal szomszédos növényekre kerüljön az égető hatású lé. Az sem volna szerencsés, ha az arcunkba jutna, tehát a légmozgásra tényleg oda kell figyelni. Az ecetet finoman permetezzük a gyomokra, amelyek nagyjából 24 óra alatt bebarnulnak és elpusztulnak. Elképzelhető, hogy a különösen szívós gyomokat kétszer-háromszor is meg kell permetezni. Viszont legalább örülhetünk, mert a talajéletnek nem okoz hosszan tartó kárt az ecetes permet: egy kiadós eső vagy locsolás segíti az ecet felhígítását és lebomlását. A profik egy kanál mosogatószert is kevernek a boltban kapható 10 vagy 20 százalékos ecethez. A mosogatószer hatására a permet habzani kezd, jobban megtapad a növény szárán, nem csurog le a tövéhez a földre. Minél fiatalabb a gyom, annál hatásosabb az ecetes permet, de figyelem: a növény gyökerét nem pusztítja el, azt ki kell szedni a földből. A kapálás nem szerencsés módszer ehhez, mert némelyik gyom a szétdarabolt gyökereivel képes szaporodni. Tehát marad a kihúzkodás.

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Unsplash

3. Mulcsozás
Amikor mulccsal feded be a talajt, azzal megakadályozod, de legalábbis lassítod a gyomok fejlődését. Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a mulcstakaró, olyan vastagnak kell lennie, hogy ne engedje át a napsugarakat a talaj felszínéig, tehát legalább 5-7 centiméternyi vastag szőnyeget kell elterítened. A mulcs leggyakrabban aprított fenyőkéreg, a célnak teljesen megfelel, de ha elfújja a szél vagy a lebomlás hatására elvékonyodik, akkor feltétlenül pótolni kell. Lehet azzal fokozni a mulcs hatását, hogy először geotextilt terítesz a talajra, és arra szórod a fenyőkérget. Elképzelhető, hogy a geotextilt olcsóbban megkapod hipermarketben, mint barkácsáruházban, érdemes összehasonlítani az árakat. A geotextil szavatossága nagyjáól két év, mulcstakaróval együtt azonban 3-4 év is lehet. Persze a geotextil sem zárja ki az összes gyomot -- van olyan rendkívül életerős gyom, amely képes átfurakodni a nemszőtt kelme szálai között. De már tudjuk, azt meg kell küldeni ecetettel!

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Unsplash

4. Gőz
Korábban már írtam arról, hogy sima forró vízzel hatékonyan meg lehet szüntetni a térkövezett felületek, például kerti terasz gyomosodását. A forró víznek az a mellékhatása, hogy a talajéletet (jótékony baktériumokat, mikrobákat, rovarokat, gilisztákat) is elpusztítja. A gőz viszont nem! Tehát ha van egy gőzölős felmosód vagy ablaktisztítód, akkor azzal a gőzzel fújd be a gyomokat. Elképzelhető, hogy több alkalomra is szükség lesz, viszont teljesen vegyszermentes módszer. Sajnos a gyomnövények gyökerét itt is kézzel kell eltávolítani.

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Pixabay

5. Perzselés
Akinek van egy kis PB-gázpalackos disznópörzsölő fáklyája, azzal is megküldheti a gyomokat. De persze oda kell figyelni, hogy gyomperzselés közben ne irtsuk ki a fél kertet. Valamint a tűz a kerítést és a terasz burkolását is összeégetheti, ez tényleg csak a legvégső megoldás legyen. A perzselés nagyon gyors módszer, egyetlen alkalommal végezve is totális a hatása, viszont sajnos a gyökereket nem tünteti el.

365Zö