Az elmúlt két évet beárnyékolta a járvány, de sokak számára hozott megnyugvást, lelki feltöltődést a kertészkedés, még ha csak a konyhaablakban elhelyezett zöldfűszerekkel bíbelődött is. Nem tudjuk, mit tartogat az új év, de aki megszerette a növényekkel való foglalatoskodást, annak érdemes mostantól nemcsak arra figyelnie, hogy mit csinál, hanem arra is, hogy miképpen. A beltéri vagy kültéri kertészkedésben ugyanis van hová fejlődni, ehhez adunk néhány megfogadható tippet az új évre.

1. Ne használj műanyagot

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pexels

 

A műanyag nagyon praktikusnak látszik elsőre, csakhogy szemétté válva több száz év a lebomlási ideje, és az sem igazi lebomlás, pusztán csak apró darabokra esik szét, és mikroműanyagként tovább szennyezi a környezetet. Arról nem beszélve, hogy kőolajból készül, ami eleve aggályos, ha zöld szemmel nézzük.
Műanyag ültetőcserép helyett használj farostból vagy kókuszrostból készült hajtatóedényt, DE NE tőzegből készültet, mert a tőzeg kitermelése tönkreteszi a tőzeglápos élőhelyeket. Ezért fogadd meg, hogy talajjavításhoz sem használsz tőzeget mostantól. 
A növények jelöléséhez a műanyag jelölötábla helyett használja fa spatulát vagy régi kanalat, amelyre alkoholos filccel felírhatod az elvetett növény nevét.
Ne műanyagzsinórral végezd a kötözést, hanem szizálzsinórral vagy más természetes anyagú spárgával.
A növények köré tekert védőháló legyen fémdrótból, ne műanyaghálót használj. A fémdrót háló évekig eltart.

2. Törekedj az organikus művelésre

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pixabay

Konyhakertedben a gyomirtó és más növényvédőszerek helyett honosítsd meg a növénytársítást, amelyről ide kattintva olvashatsz részletesen. A lényege, hogy mindegyik növény mellé ültethetsz olyan zöldséget, gyümölcsöt vagy gyógynövényt-virágot, amely segíti a társnövény fejlődését, elrettenti vagy magához vonzza a kártevőket. Így veszélyes vegyszerek nélkül is művelheted a kertedet. Persze tény, hogy a legjobb gyomirtózás a legnehezebb is: a kapálás - de ha a fél napot számítógép előtt töltötted a home office-ban, akkor talán jól is fog esni a fizikai munka. Gyomok ellen a mulcsozás is nagyon bevált módszer.

3. Komposztáld a hulladékot

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Unsplash

Ha még nem próbáltad, ideje elkezdened, és tényleg annyira nem is bonyolult. Az a lényeg, hogy nagyjából egységes méretre össze kell mindent aprítani, és a sok-sok zöld nyesedékhez (konyhai hulladék, zöldség héja, fűnyesedék stb.) némi barnát (kéreg, faág , forgács, szalma stb.) és kell adni. Aztán a készülő komposztot 2-3 havonta átforgatod, majd ha megtelt a komposztálóedényed, egy kis földdel lezárod a tetejét, hogy elkezdhessen érni. Legkorábban három hónap múlva már kész a friss komposzt, de inkább várj egy évet, hogy valóban jól érett komposztod legyen. Ide kattintva elolvashatod, hogyan komposztálhatsz akár az erkélyen is.

4. Gyűjtsd az esővizet

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pexels

2021 sok hónapja szárazabb volt, mint az átlag, és a csapadék sokszor egyszerre hullott le nagy mennyiségben. Az esőcsatornához csatlakoztatott esővízgyűjtő hordó nagy segítség az ingyen víz összegyűjtésében. Az esővíz lágyabb, mint a csapvíz, a növények is jobban szeretik. Fontos, hogy az esővízgyűjtő száját dupla szúnyoghálóval fedd be, máskülönben oda fognak járni petézni a vérszívók.

5. Védd az élővilágot

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pixabay

Egy kertben számtalan állat is otthonra talál, ha erre lehetőséget adsz nekik: a virágokkal és sokáig virágzó bokrokkal beültetett kertben jól fogják magukat érezni a pillangók, méhek és más rovarok. Ha van egy kis kerti tó, akkor az itatóhelyül szolgálhat a madaraknak. A farakások, komposzthalom a rovaroknak, kisebb rágcsálóknak, sünöknek, gyíkoknak ideális élőhely. A kerítésre vagy falra kúszó növényidák között fészkelő- és pihenőhelyet találnak az apró madarak.

6. Ne vesződj a gyeppel

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: TheOriginalGarden

A gyep a legproblémásabb elem az egész kertben: nemcsak állandó munkát igényel, hanem vegyszereket (tápoldat, gyomirtó) is, amit gyerekek és háziállatok mellett jobb lenne elkerülni. Fű helyett van számtalan más zöld talajtakaróként használható növény, ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben. Még jobb, ha fű helyett zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat ültetsz.

7. Ültess egy fát

új év kert műanyag komposzt esővíz csapadék fa ültetés

KÉP: Pixabay

Minden szempontból csak nyerhetsz egy fa ültetésével: tisztítja a levegőt; árnyékot vet a kertre, tehát nem égnek ki a növények - és árnyékot vet a házra is, amelynek falai ennek köszönhetően kevésbé melegednek át nyáron; ideális játszóhelyet biztosít a gyerekeknek; felszívja a felesleges nedvességet a talajból; otthonául szolgál egy sok madárnak, kisebb emlősnek, rovarnak. Érdemes megnézni, hogy a településeden milyen fafajtákat ültetnek a közterületeken, és azok hogy bírják az időjárás viszontagságait, illetve az önkormányzatoknak is lehetnek az ajánlott fafajtákra vonatkozó előírásai. Ha gyümölcsfát ültetsz, akkor válassz olyat (és keress neki megfelelő helyet), ami kifejlett méretét tekintve sem lóg át a kerítésen, mert ne feledd, hogy ami neked ajándék, az a szomszédnak bosszúság is lehet. 

365Zö