Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
szept/2009

Először tiltottak be palackozott vizet környezetvédelmi okokból

A világon elsőként betiltották a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását egy ausztráliai kisvárosban. A kétezer lakosú, festői szépségű városkában, Bundanoonban a hét végén lépett érvénybe a rendelkezés. Az intézkedést környezetvédő aktivisták kezdeményezték, a lakosság pedig melléjük állt. A tilalom kezdeményezői úgy vélik, hogy a víz palackozása szükségtelen műanyag- és üzemanyag-felhasználást eredményez.

 

Bundanoonban akkor csaptak magasra az indulatok, amikor egy italgyártó cég, a Norlex Holdings bejelentette: egy helyi föld alatti forrás vizét akarja a felszínre hozni, hogy tartályautókkal elszállítsa Sydneybe, majd palackozott formában visszavigye a városkába piaci értékesítésre.

A Sydneytől délre fekvő új-dél-walesi városkában a kiskereskedők a hét végén már az utolsó vizespalackokat is eltávolították a boltok polcairól.

 

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

Használat után a palack összelapítva a sárga konténerbe kerüljön




0
Tovább
27
szept/2009

Pozitív energiák az idei fenntarthatósági napon

A Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, amelynek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás és a komplexitás, ezt tükrözi az esemény jelmondata is: Felelősségvállalás = Pozitív Energia. A Magyar Telekom által idén másodszor megrendezett találkozón minden érdeklődő találhatott valamilyen érdekes kiállítást vagy kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást.



A Fenntarthatósági Nap történetéről Szomolányi Katalin, a Telekom fenntarthatósági osztályának vezetője elmondta, hogy a fenntartható jövőre mindig is nagy súlyt fektettek a cégnél. 2005-től létezik külön osztály a feladatra, és tavaly gondolták úgy, hogy érdemes a nagyközönség számára is élvezhető programsort összeállítani. A rendezvény sikerén felbuzdulva döntött úgy a cég, hogy idén is megrendezi a Fenntarthatósági Napot.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Szomolányi Katalin, a rendezvény főszervezője (a megnyitóról készült további fotókért kattintson a képre)

A Fenntarthatósági Napot Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató nyitotta meg, aki - stílszerűen - kerékpáron gurult be az előadóterembe. Örömmel jelentette be, hogy az idei fesztiválkonferencia elnyerte a Zöld Fesztivál címet. Ehhez a szervezők vállalták többek között, hogy bringatárolóval várják a vendégeket, komposztálható tányérokat és újrapapírra nyomott plakátokat használnak, a keletkező hulladékot szelektíven gyűjtik, a rendezvényt elsősorban elektronikus úton népszerűsítik és mindenkit arra buzdítanak, hogy cselekedjen a fenntartható fejlődésért (tulajdonképpen ez az egész rendezvény célja). Végül Mattheisen úr és a többi jelenlevő ráírta pozitív üzenetét az embernél magasabb földlabdára, amelyet két hasonmásával együtt este átgurítottak a Millenáris Parkba.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Nézelődők a szabadtéri kiállításon, háttérben a földlabdával

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Elektromos autók a bejáratnál

A szakmai előadások közti szünetekben sem unatkoztak a látogatók: számos kiállítás várta az érdeklődőket különféle környezet- és természetbarát ötletekkel, az elektromos autóktól kezdve a különböző újrahasznosított vagy újrahasznosítható tárgyakig. Az egyik legérdekesebb bemutató a Magyar Telekom Telepresence-e volt, amely a videokonferencia legkorszerűbb változatának tekinthető. A résztvevők tökéletes minőségű, csúszás nélküli hanggal és képpel tárgyalhatnak egymással akár a világ legtávolabbi pontjain egyszerre. Így rengeteg utazási költség és nem utolsó sorban az ezzel járó nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás is megtakarítható.

Akik most nem tudtak személyesen részt venni a konferencián, de érdeklődnek a téma iránt, azok nézzék meg képgalériánkat, illetve a helyszínen készült videókat a rendezvény honlapján, és ha kedvet kaptak az esemény meglátogatásához, jövőre várják őket a rendezők a harmadik fenntarthatósági napon.


0
Tovább
26
szept/2009

Bolygómérnökök ötletei a Föld hűtésére

Már nem csak a Galaxis útikalauzban vannak bolygómérnökök, hanem az igazi Földön is: ők azok a kutatók, mérnökök, akik ma még sokszor futurisztikusnak tűnő ötletekkel állnak elő a Föld hőmérsékletének csökkentésére. A brit Royal Society a közelmúltban olyan tanulmánykötetet adott ki, amely megpróbálja egzakt módon vizsgálni a lehetőségeket.



Lázasan készül a világ a decemberi koppenhágai, sokak szerint sorsdöntő klímacsúcsra, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében kellene végre konkrét vállalásokat tennie az egyes országoknak, országcsoportoknak. Ennek tudományos-technológiai háttere már kidolgozott, számos kutató gondolkodik azonban arról is, hogy milyen eszközökkel lehetne a már a légkörbe került gázoktól, főképp a szén-dioxidtól megszabadulni, illetve milyen megoldásokkal lehetne egy kicsit hűteni a Földet.

Az e célt szolgáló mérnöki lehetőségeket összefoglalóan "bolygómérnökségnek" (angolul geoengineering) nevezzük. A legtöbb ötlet ma még futurisztikusnak tűnik ezen a területen, a brit Royal Society azonban a közelmúltban olyan tanulmánykötetet adott ki, amely megpróbálja egzakt módon vizsgálni a lehetőségeket. A kiadvány szerzői között természettudósok, közgazdászok, jogászok is helyet kaptak a mérnökök mellett.

A bolygómérnökség két alapvető módszere

A fenti célok elérését szolgáló módszerek, ötletek jelenleg két fő csoportra oszthatók. Az egyikbe az úgynevezett szén-dioxid-kivonó technológiák tartoznak. Itt az alapelv az, hogy a szén-dioxidot (mint az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló üvegházhatású gázt) kivonják a légkörből, ezáltal a hőmérsékletemelkedés kulcsfontosságú tényezőjének hatását csökkentik. Megvalósíthatósági szempontból jelenleg ezek a technológiák tűnnek valamivel egyszerűbbnek, ugyanakkor viszonylag lassan érhető el velük eredmény.

A másik csoportba a Nap sugárzását befolyásoló technológiákat sorolták. Ezek lényege, hogy a napsugarak igen kis százalékát visszaverik az űrbe, hőt vonva el a Földtől. Segítségükkel igen gyors hatást lehet elérni, ezért egy esetleges klíma-krízis esetén hatékonyak lehetnek, hosszú távon viszont nem nyújtanának megfelelő megoldást, hiszen a fő okot, a légköri szén-dioxid mennyiségét nem befolyásolják.

Mérnöki lehetőségek tárháza

Szén-dioxid-kivonás

Az egyik legfontosabb (és a tanulmánykötetben is legrészletesebben tárgyalt) lehetőség a szén-dioxid kivonása a levegőből (vagy akár direkt befogása például erőműveknél), majd pedig tárolása a Föld felszíne alatt. Nagy-Britannia élen jár e technológiák fejlesztésében, és laborméretekben már igen sok módszert kidolgoztak (adszorpció, azaz a gáz megkötése szilárd anyagokon, adszorpció erősen lúgos oldatokkal, illetve adszorpció közepesen lúgos oldatokon katalizátor segítségével). Viszont még egyetlen valós méretű tesztüzem (prototípus) sem készült el, így nincs információ a módszer tényleges kivitelezéséről, sem arról, hogy lehetne-e egyáltalán költséghatékonyan végezni a nagyipari, erőművi gyakorlatban (szén-dioxidot eddig földgázból tudtak kivonni és tárolni ipari méretekben).

Annak hogy a nagyméretű ipari alkalmazás még várat magára, nemcsak a műszaki eljárások kiforratlansága az oka. Felmerül a kérdés ugyanis, hogy biztonságosnak tekinthető-e technológia. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, nem robbanásveszélyes, nem gyúlékony anyag, ám nehezebb a levegőnél, ezért ha kiszabadul és észrevétlenül összegyűlik a mélyedésekben, völgyekben, akkor az ott tartózkodó élőlények fulladásos halálához vezethet.

A fejlesztések mindenesetre folynak, és az egyik hazai állami intézet szerint a szén-dioxid föld alatti megkötése Magyarország számára a jövő egyik húzóágazatává válhat.

Forrás: Royal Society

Az ábra nagyobb változata

A mállás intenzitásának növelése

A mállás intenzitásának növelése sokkal perspektivikusabb módszernek tűnik a hatékonyság, biztonság tekintetében, a költségek azonban már itt is kérdésesek. A módszer lényege, hogy azokat a természetes reakciókat serkentsék, amelyek során a szilikátásványok (ezek a Földön előforduló kőzetek többségét alkotják) a szén-dioxiddal reagálva karbonátásványokat hoznak létre - a folyamat során a szén-dioxid "kiszivattyúzódik" a légkörből (a részleteket lásd keretes írásunkban).

A reakció sematikusan így írható le: CaSiO3 + CO2 > CaCO3 + SiO2. Emellett az is megoldás lehet, hogy nem szilárd ásványokat hoznak létre, hanem a tengervízbe, oldott formában (ionként) kerül be a hidrogénkarbonát. Ekkor szilikátok mállása során az alábbi sematikus formában felírt folyamat zajlik le: CaSiO3 + 2CO2 + H2O > Ca2+ + 2HCO3- + SiO2; karbonátok mállásakor pedig ez történik: CaCO3 + CO2 + H2O > Ca2+ + 2HCO3-. Látható tehát, hogy mind a szárazföldön, mind a tengervízben van lehetőség ennek a módszernek a kivitelezésére.



Kétségtelen, hogy a mállás intenzitásának növelésére különféle anyagok segítségével van már lehetőség, a fő kérdések a megfizethetőség és a várható környezeti hatások. Az egyik javaslat például az, hogy keverjünk nagy mennyiségben előforduló szilikátásványokat (például olivint, (Fe,Mg)2SiO4) azokba a talajokba, melyeket  mezőgazdasági termelésben használnak. E módszerrel a gond az, hogy hatalmas mennyiségű kőzetet kellene kibányászni és elszállítani a felhasználás helyére, így igen költséges volna, illetve arra vonatkozóan még nincs adat, hogy milyen hatással volna mindez a termőföldekre. A számos további javaslat között szerepel például az, hogy a létrehozott karbonátásványokat kellene reagáltatni szén-dioxiddal (amit például erőművek kéményeinél fognak be), majd a létrehozott hidrogénkarbonát-ionokat tartalmazó oldatot elvezetni a tengerbe.

A napsugárzás visszaverése

Egyes kutatók izgalmas lehetőségként vetik fel egy nagyon finom alumíniumhálóból készítendő napernyő elhelyezését az űrben. Egy másik ötlet, hogy ha a sztratoszférába, a Föld légkörének 12-50 kilométer közötti részébe aeroszolt (lebegő szilárd és folyékony szemcséket) juttatunk, akkor csökken a Földre bejutó napsugárzás mennyisége (lásd például a vulkánkitörések hatását).

A felhők mennyiségének vagy albedójuk (fényvisszaverő képességük) változtatása növelése - például tengervíz levegőbe juttatásával - szintén csökkentheti a beérkező sugárzást és a Föld felszíni hőmérsékletét.

Egy másik lehetőség a földfelszín albedójának növelése. Ez utóbbi például elérhető azzal, hogy az ember által épített tárgyakat világosra festik, így például a házak tetejét, az utakat, stb., ugyanakkor a termőterületek megfelelő növényekkel (amelyek jobban visszaverik a sugárzást) való beültetése is segíthet. Utóbbi két módszer közül az első tűnik hatékonyabbnak, ugyanakkor egyik sem hatékonyabb az aeroszolok sztratoszférába juttatásánál.

A szerzők szerint amellett, hogy jelentősen vissza kell fogni a szén-dioxid kibocsátását, mindenképpen folytatni kell a bolygómérnöki kutatásokat, méghozzá nemzetközi együttműködésekkel, mert e programok többsége nem egyetlen ország határain belül zajlik.

A klímaváltozás természetes okai, avagy a bolygómérnökség alapjai

Az egyes mérnöki módszerek kidolgozásához a Földön lezajló természetes folyamatokat veszik alapul, hiszen számtalan olyan - nem ember által okozott - folyamat létezik, amely jelentősen befolyásolja a Föld klímáját. E folyamatok következtében az elmúlt évmilliók, évszázmilliók során a földi átlaghőmérséklet olykor akár 10 fokkal is a mai felett volt, máskor pedig jégkorszakok alakultak ki.

A globális klímát befolyásoló tényezők egy része millió éves nagyságrendű idő alatt fejti ki hatását: például a szén-dioxid kivonása a légkörből a mállás során, vagy intenzív lemeztektonikai folyamatok miatt a szén-dioxid feldúsítása a légkörben. Vannak olyanok, amelyek hatásukat tíz-százezer év alatt fejtik ki: például a Föld pályasíkjának ciklikus változásai, a forgástengely ferdeségének változása.

Vannak olyanok, melyek ennél is rövidebb idő alatt, akár 10 év alatt fejtik ki hatásukat. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül: a beérkező napsugárzás mennyisége, a vulkánkitörések során légkörbe kerülő hamu, a felszíni illetve légköri albedó megváltozása.



Kiss Gabriella


 


0
Tovább
25
szept/2009

A tintafolt környezetbarát eltávolítása

Szeptember elsején elkezdődött az iskola. Új kihívásokkal kell szembesülnünk nemcsak a gyereknevelés, hanem a folttisztítás szempontjából is. Megnövekszik azoknak a foltoknak a száma, amelyek együtt járnak a mindennapi iskolába járással. De akár az iskolában, akár egy tárgyalás után szerezzük be, az egyik legnagyobb kihívás a tintafolt eltávolítása - írja a rengeteg környezetbarát takarítási tippet adó Tisztaság című honlap, és a következőket ajánlja.

Ha ruhára kerül a tintafolt, először nedvesítsük be az anyagot, majd csöpögtessünk rá citromlevet vagy citromsavat, miközben finom mozdulatokkal egy másik (tiszta) ruhával dörzsöljük. Ezek után a folt helyét meleg vízzel mossuk ki.

Abban az esetben, ha nagyobb a folt, akkor az anyagot tegyük bele egy tálba, amelybe korábban tejet öntöttünk. Áztassuk két órán keresztül. Ha elszíneződik a tej, akkor cseréljük ki. Az idő elteltével mossuk ki meleg vízzel.

Ha szőnyegre csöppen a tinta, akkor a foltra öntsünk egy kis tejet, hagyjuk rajta negyed órát, majd ronggyal vagy vattával itassuk fel. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem tűnik a folt. A folt helyét vizes ruhával tisztítsuk meg.

Ha bútorra folyik ki a tinta, akkor egyenlő arányban kevert szalmiákos és terpentines eleggyel itatott ruhával, dörzsöléssel távolítsuk el a foltot.

Ha bőrre kerül a tintafolt, szintén citromsavval vagy citromlével tisztítsuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy nehogy kimarja az anyagot, ezért először egy nem látható helyen próbáljuk ki, hogy reagál az anyag.

Ha nagyon makacs a folt, próbáljuk meg a tejben áztatás után citromleves ruhával kidörzsölni.

Forrás: http://tisztasag.wordpress.com/




0
Tovább
24
szept/2009

Fogyasszunk helyi termékeket! Vásárlási tippek városokra

A helyi hentes, a helyi gyümölcstermelő vagy asztalos ismerős, ahogy a portékája is az lehet. És miért ne azt egyem, amiről már tudom, hogy finom? Nekem helyben is jár a minőség, nemcsak nemzetközileg. S ha helyben jár, azaz működik a gazdaság, az élet, mondjuk úgy, jól megy kicsiben, talán a gazdaság, az ország magasabb polcain is abbamarad a helyben járás, s jobban figyelnek arra, hogy a környezet - legyen az város avagy vidék - tisztább, jobb, finomabb és ízletesebb legyen. Hiszen ami helyben jár, legyen az ízletes étel, biozöldség, friss tej, ropogós kenyér vagy bármiféle ipari cikk, az fejlődhet, haladhat, méghozzá nagyon is tudatosan - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett Helyi Termék Fesztivál honlapján.

A fesztivált 2009. szeptember 26-án Veszprémben, az Óváros téren rendezik meg legközelebb (e hónapban már Pécsett és Nyíregyházán járt). A Tudatos Vásárlók Egyesülete vidéki partnerszervezetei segítségével adatgyűjtést végzett és felmérte, hogy valóban milyen vásárlási alternatívák, módszerek állnak az adott városokban élők előtt, s ezeket az ajánlott lehetőségeket hozzáférhetővé tette az ingyenes Tudatos Vásárló Kalauzokban, valamint a fesztivál honlapján is..

A Kalauzból kiderül, hol vannak azok a boltok, ahol a legkevesebb környezetterheléssel, ám a legnagyobb társadalmi haszonnal vásárolhatunk. Ahol a legfinomabbat, legjobbat kapjuk, s ezzel még földijeink megmaradását, munkáját is "támogatjuk".

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete




0
Tovább
23
szept/2009

Ne légy hülye!

A Ne légy hülye! nemzetközi kampány célja, hogy minél többen nézzék meg A hülyeség kora című egész estés filmet az emberiséget fenyegető legnagyobb katasztrófáról, a klímaváltozásról, és hogy minél többen írják alá a Koppenhágai Klímacsúcs jó döntését támogató petíciót!

A hazai kampányról: http://www.nelegyhulye.com/ - itt csatlakozhat bárki a petícióhoz

A filmről: http://www.ahulyesegkora.com




0
Tovább
22
szept/2009

Hogyan legyünk környezettudatosak? Gyorsan!

Általában azt gondoljuk, hogy környezettudatosan élni bonyolult vagy drága dolog, amely felforgatja megszokott életünket. A legtöbben ezért nem is vágnak bele. Az igaz, hogy változtatnunk kell, mert így nem folytatható tovább életmódunk, de mindez egyáltalán nem bonyolult, sőt! - írja honlapján az Ökoszolgálat, Magyarország első, immáron 18 éves környezeti tanácsadó irodája, amely az eddigi lakossági tájékoztató tevékenysége mellett elindította vállalati programját.

A résztvevők megismerhetik, miért érdemes környezettudatosan élni, mit tehetnek ezért saját otthonunkban, környezetünkben, és hogyan érhetnek el gyorsan eredményeket. A 3-4 órás tréning programját minden esetben az adott közösség és vállalat igényeinek megfelelően véglegesítik. A tréningen elsőként a Vodafone Magyarország munkatársai vettek részt. A fő témák az energiatudatosság, mobilitás, tisztítás, szépségápolás, táplálkozás, hulladék, munkahelyi praktikák voltak.

További információ és jelentkezés a programra: Szabó Gyula igazgató, e-mail: szabo.gyula@okoszolgalat.hu, tel.: 70 432 7548




0
Tovább
21
szept/2009

Irdatlan mennyiségű hulladékot termelünk repülés közben

Miközben a repülőgépgyártó cégek - összhangban a légitársaságok igényeivel - egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemmel kapcsolatos műszaki fejlesztésekre, például a korszerű hajtóművek révén az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére és a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, addig viszonylag kevés szó esik a fedélzeten és a repülőtereken keletkező irdatlan mennyiségű szilárd, illetve folyékony hulladék okozta problémákról. A hulladék megfelelő gyűjtése és kezelése komoly kihívások elé állítja világszerte a repülőtereket, vannak azonban előremutató kezdeményezések.



A hulladéktermelés már az utazás előtt megkezdődik, hiszen a repülőtereken az indulásra várva is rengeteg szemét keletkezik. Gyorséttermi ételek csomagolóanyagai, üdítőspalackok, felesleges, a fedélzetre fel nem vihető apróságok, italospalackok, kisgyermekek pelenkái mind-mind a szeméttárolókban landolnak. Ezt követően már a gépek utasterében folytatjuk a hulladékok előállítását, hiszen a különböző üdítők és sörök alumíniumdobozai mellett mindenféle műanyagszármazékokat (palackokat, kupakokat, evőeszközöket, szívószálakat), üveget és papírt (szalvétát, kéztörlőt, papírzacskót) is elhasználunk.

A felszolgált ételek és italok maradványai is konténerekbe kerülnek, a konyhai műveletek során keletkező zsiradék, valamint a mosószerekkel szennyezett víz és a toalettekben keletkező kommunális szennyvíz pedig az erre a célra kialakított belső tartályokban gyűlik.

Egy-egy hosszabb, transzkontinentális utazás végén az akár háromszáz főt szállító óriásgépeken több mázsányi, rendkívül változatos összetételű hulladék keletkezik, melyet landolás után a repülőtéren ürítenek. Itt azonban nem áll meg a folyamat, hiszen az utazás végeztével is szemetelünk, eltávolítjuk például a bőröndök védelmét szolgáló fóliákat, letépjük a feleslegessé vált, a csomagokra ráragasztott cetliket. A dohányosok a hosszas utazást követően végre rágyújthatnak egy cigarettára, a csikk is általában a repülőtéren marad. Ha mindehhez hozzászámítjuk, hogy egy nagy forgalmú nemzetközi repülőtéren évente akár 40 millió(!) utas is megfordul, akkor könnyen elképzelhető, mennyi hulladék képződik.

A kezelendő szemét mennyiségét jellemzi, hogy egy kimutatás szerint csak az amerikai légitársaságok évente 4250 tonna alumínium- és 72250 tonna papírhulladékot "termelnek". Csak a sörös és üdítős alumínium dobozokból akár 58 darab Boeing 747-es óriásgép sárkányszerkezetét meg lehetne építeni. A 30 legnagyobb amerikai repülőtér együttesen pedig önmagában annyi szeméttel terheli a környezetet, mint egy 400 ezres lakosú város.


Odafigyeléssel és jó szervezéssel, kellő marketinggel csökkenteni lehetne a szemét mennyiségét, sajnos azonban egyelőre a légitársaságok kevés figyelmet fordítanak erre a problémára. Pedig más területeken vannak már követendő példák, gondoljunk csak arra, hogy a vendég egyre több szállodában jelezheti, kéri-e minden nap a törülközők és az ágynemű lecserélését, hiszen így rengeteg mosószer, víz és villamos energia takarítható meg. Sok helyen már a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges tárolóedények is megtalálhatók a szobákban, közösségi terekben. A repülőgépek fedélzetén is bevezethetőek lennének hasonló szabályok, de ez számos érdekkel ütközik.

Forrás: AFP

Az utazóközönség - ha már megvette a drága repülőjegyet - akkor elvárja a megfelelő minőségű kiszolgálást, amibe beletartozik a bőséges étel- és italellátás a hozzá szükséges, fent felsorolt kiegészítőkkel együtt. Egy hosszú, 10-12 órás utazás alatt ez elkerülhetetlen is, a rövidebb távokon azonban megfontolandó. Ilyen szempontból a fapados légitársaságok környezetkímélőbbek, mint a hagyományos, igényes szolgáltatást nyújtó cégek, hiszen gyakorlatilag semmit mást nem kap az utas, csak az ülőhelyet.

A légitársaságoknak és a repülőtereket üzemeltető cégeknek - sok más egyéb mellett - szorosan együtt kell működniük a hulladékok kérdésében is, ugyanis a folyamatok egymásra épülnek. Hiába vezeti be például egy adott légitársaság a gépeinek a fedélzeten a szelektív hulladékgyűjtést, ha a fogadó repülőtéren nincs meg a gyűjtéshez, tároláshoz és kezeléshez szükséges, drágán kialakítható infrastruktúra. Rendkívül költséges ugyanis a hiányzó eszközök beszerzése és üzemeltetése, az elszállítás megoldása, a befogadó helyek keresése.

Vannak előremutató példák is, például a Fort Lauderdale/Hollywood nemzetközi repülőtér, a Seattle-Tacoma légikikötő vagy éppen a Portland International Airport, amelyek bevezették a terminálokban is a szelektív hulladékgyűjtést, valamint a hozzájuk érkező vagy tőlük induló légitársaságoktól is elvárják a fedélzeten képződött szemét differenciált gyűjtését. Bár a befektetés is jelentős, a megtérülés is kimutatható, hiszen az újrahasznosításból akár árbevétel is keletkezhet, gondoljunk csak az értékes és keresett alumíniumra.

Forrás: AFP

A fenti példák ellenére azonban egyelőre nem történt még jelentős áttörés a repülőtereken és repülőgépek fedélzetén képződött hulladék mennyiségének csökkentése és megfelelő kezelése terén, miközben a probléma egyre égetőbbé válik. A következő évtizedben - a világgazdasági válságot követő fellendülés időszakában - várhatóan a jelenlegi stagnálás után növekedésnek indul a légiközlekedési ágazat is, ezzel párhuzamosan pedig a hulladékok mennyisége is gyarapodni fog.

Temesvári Péter


0
Tovább
20
szept/2009

Monsanto szerint a világ - könyv- és filmajánló

Szeptember 21-én (hétfőn) 18 órakor mutatják be a Francia Intézetben (1011 Budapest, Fő utca 17.) Marie-Monique Robin Monsanto szerint a világ című dokumentumfilmjét. A vetítést találkozó követi Marie-Monique Robin rendezőnővel. A 108 perces filmet francia nyelven játsszák, Morva Judit szinkrontolmácsolásával.

Marie-Monique Robin újságíró és filmrendező, több dokumentumfilm és könyv szerzője. Munkáiért már több mint húsz nemzetközi díjat kapott. A Monsanto szerint a világ (magyarul Morva Judit fordításában, a Pallas Kiadó gondozásában olvasható) című könyv Monsanto nevű amerikai vállalat adatokkal, tényekkel alátámasztott kritikája. A Monsanto körül már több világraszóló botrány is volt az elmúlt évtizedekben. "Arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a PCB, a dioxin, a szintetikus növekedési hormon, a sokféle káros mellékhatással vádolt mesterséges édesítőszerek és a génkezelt mezőgazdasági növények között, kétféle válasz is adható. Az egyik szerint ezekhez a "találmányokhoz" kapcsolódnak az elmúlt évtizedek legnagyobb élelmiszer- és egészségügyi botrányai. A másik még izgalmasabb: a gyártó (vagy az előállítók egyike) minden esetben egy amerikai vállalat, a Monsanto" - olvasható a NOL cikkében.

Napjaink egyik legvitatottabb kérdése a genetikailag módosított növények előállítása és termesztése, a Monsanto ezen a területen vezető szerepet játszik.

Marie-Monique Robin: Monsanto szerint a világ - A multik csak a javadat akarják. Egy óriásvállalat története a dioxintól a génmódosításig, Pallas Kiadó 2009 




0
Tovább
19
szept/2009

Bezöldül a Honfoglaló

Az Egy mozdulat program ősszel egy országos iskolai programmal egészül ki, mely a legifjabb generációt, elsősorban az általános iskola felső tagozatos diákjait mozgósítja. A gyerekek a környezeti terhelés, az éghajlatváltozás okozta negatív hatások és a klímatudatossággal nyerhető anyagi és egészségi előnyök témákban versenghetnek egymással.

Az őszi programhoz kapcsolódik - szeptember közepétől - az egyik legnépszerűbb online játék, a Honfoglaló "bezöldülése" is. A Honfoglaló egy stratégiával ötvözött internetes kvízjáték, amely 2002 szeptemberében indult hódító útjára. Jelenleg 620 000 regisztrált játékosa, és napi átlagban - külföldi és belföldi összesített adatok alapján - 60 000 egyedi látogatója van.

Most a játékosok olyan kérdésekre is válaszolhatnak, hogy például egy átlagos magyar ember hány tonna szén-dioxidot bocsát ki évente, vagy a háztartásokban elfogyasztott energia hány százalékát fordítjuk fűtésre.

Az Egy mozdulat szemléletformáló program honlapja számos energiatakarékossági tippet, hasznos környezetvédelmi információt és szórakoztató játékokat kínál.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum