Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
18
szept/2009

Ezüst színű arany: 10 éve gyűjtjük szelektíven az alumínium italdobozokat

Magyarországon immár 10 éve gyűjtjük szelektíven az alumínium italdobozokat. E népszerű és sokoldalú csomagolás típusból 2000-ben még mindössze csak 10 tonna, 2008-ban viszont már közel 4300 tonna került szelektíven visszagyűjtésre és hasznosításra.



E 100 éves múltra visszatekintő csomagolóanyag "körforgásban tartása" egyszerre képvisel kiemelkedő gazdasági és környezetvédelmi érdeket, az alumínium ugyanis a legértékesebb, 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyag, amelynek újrahasznosításával 95%-os energia-, jelentős bauxit- és édesvíz-megtakarítás érhető el, miközben az eredeti nyersanyaggal azonos minőségű új alumíniumcsomagolás állítható elő.

Az alumínium italcsomagolások szelektív gyűjtését és újrahasznosítását hazánkban immár 10 éve ösztönzi és népszerűsíti az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., amely az elmúlt években több ezer oktatási és közintézményt integrált az országos lakossági szelektív gyűjtési rendszerrel párhuzamosan működő gyűjtési rendszerébe. A Kht. minden évben látványos akciókkal hívja fel a lakosság figyelmét az ezüst színű csomagolóanyag szelektív gyűjtésének fontosságára, amely hazánkban azért is különösen fontos, mert amíg a világ alumínium felhasználásának 65-70%-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja, addig hazánkban a mindössze a kibocsátott mennyiség 40-42%-a kerül újrahasznosításra, azaz 10-ből 6 alumínium doboz újrahasznosítás helyett a szemétbe és hulladéklerakókra kerül.

Egy kis aludoboz történelem

Az első alumínium dobozt 1909-ben Magyarországon állították elő, még ebben az évben az első korsó sört is beletöltötték egy társába, az Egyesült Államokban található Montanában, az American Can. Co. üzemében. Ezeket a dobozokat még fém kupak zárta le, így a sör hamar átvette a doboz ízét, és annak kinyitása után a nagy habbal sem tudtak igazán mit kezdeni a sörkedvelők. A nagy gazdasági válság után a newark-i Gottfried Krueger Breweing Company fejlesztette tovább az újszerű csomagolást, amelyben 1935-ben már kétféle sört is forgalmaztak. 1936-ban a jellegzetes dobozok megjelentek Skóciában, ezt követően pedig egész Nagy-Britanniában, 1937-ben pedig már piacra kerültek Franciaországban és Németországban is.

Az italdobozok igazi "karrierje" azonban csak a II. Világháborút követő évtizedekben bontakozott ki. amelyek során az alumínium italdoboz, mint csomagolóanyagot a fenntartható fejlődés szempontjainak is megfelelő, korszerű, nélkülözhetetlen, és sokrétű csomagolóanyaggá vált. A napjainkban is használt alumínium italdobozt elődjei a 60-as években kerültek forgalomba. Ezekhez a dobozokhoz 1963-ban fejlesztették ki a perforált tépő fedelet, később pedig külső és belső felületeit lakkozták. Az alumínium italdoboz az elmúlt 100 év során világszerte elterjedt, közkedvelt és az egyik legnagyobb mértékben alkalmazott csomagolássá vált. Ezt jól érzékelteti az a tény, hogy egy a világ legnagyobb dobozgyűjtőjének tekintett svéd, Michael Andersson dobozgyűjteményében 100 országból több mint 18 ezer féle alumínium italdoboz található meg.



Az alumínium italdobozok újrahasznosítása

A világ alumíniumfelhasználásának 2/3-át már újrahasznosított alapanyag biztosítja. Csak az Egyesült Államokban évente előállított mintegy 100 milliárd darab alumínium italosdoboznak körülbelül a 65-70%-át, az amerikai gépjárművekben található alumínium alkatrészeknek pedig 85-90%-át hasznosítják újra. Ezzel szemben Közép-Kelet-Európában az alumínium-újrahasznosítás még gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy annak gyártástechnológiai feltételei adottak.

Magyarországon 2008-ban mintegy 12 000 tonna alumínium italdoboz került kereskedelmi forgalomba, ebből 4289 tonnát hasznosítottak újra, ami közel 40%-os visszagyűjtési aránynak felel meg.

Forrás: [origo]

A kibocsátott összes alumínium csomagolóanyagból 2008-ban az Öko-Pannon rendszerében összesen 4182 tonnát gyűjtöttek vissza, az ipar szereplőitől 3819 tonna, a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből pedig 362 tonna származott.

Mit csinál az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft.?

Az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., mint közhasznú koordinációs civil szervezet immár 10 éve folyamatosan népszerűsíti és ösztönzi a szelektív hulladékgyűjtést, ezen belül is az alumínium italdobozok gyűjtését és újrahasznosítását.

A Kht. az elmúlt 10 évben a használt alumínium dobozok gyűjtésére egy átfogó, országos oktató programot indított. E tevékenységgel párhuzamosan az ÉAI Nonprofit Kft. 3500 olyan gyűjtőpontot alakított ki, amelyek óvodákban, általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, erdei iskolákban, nyári táborokban, állatkertekben, nemzeti parkokban, művelődési központokban, benzinkutakon, üzletláncok egyságeiben valamint kiskereskedelmi egységekben biztosítanak lehetőséget az alumínium italdobozok szelektív gyűjtésére. Az oktatási intézményekben létrehozott gyűjtőpontok és az oktatóprogram révén, az aluminium italdobozok gyűjtésének és újrahasznosításának lehetősége és módja minden iskolaévben több, mint 1 millió diák számára elérhető.

Ezen tájékoztatási tevékenység eredményességét növelik még a Kht. által az "alumínium italdobozok szelektív hulladékgyűjtésének infrastruktúrájával támogatott sport és szabadidős események és fesztiválok, amelyeken keresztül további kb. 1 millió aktív felnőtt találkozik minden évben a környezetvédelem ezen módjával.


0
Tovább
17
szept/2009

Villanyverdák- a jövő városi autói

A környezettudatosság napjainkban már-már "trendi" lett, s mi megpróbálunk megfelelni a fejlődő világ által diktált új elvárásoknak. Egyre többet beszélünk róla, sőt, időnként még teszünk is érte - vagy legalábbis ezt hisszük magunkról. Bioélelmiszert vásárolunk, melyet újrahasznosított papírzacskóba pakolunk. Golyós dezodort használunk spray helyett, hűtőnk, mosógépünk A+ energiaosztályba tartozik. Teljes kiőrlésű pirítós és biofarmról származó natúr joghurt reggelink után felhajtunk egy bögre "organic" kávét, majd dolgunkat jól végezve, beülünk az autónkba, és a dugóban zötyögve egy jó óra alatt be is érünk a munkahelyünkre... Hogy is van ez?!



A Ma & Holnap cikkét a lap engedélyével, változtatás nélkül közöljük.

Környezetvédelem és autózás?!

Sokunknak, főleg a fővárosban élőknek szinte napi rutinunkká vált a dugóban araszolás. Hiába van alattunk a sok lóerős, 3000 köbcentis, sokszor részletre vett, szinte hermetikusan zárt műremek, mindennapos útjaink során az egészből csak annyit érzékelünk, hogy pénztárcánk egyre vékonyodik, hiszen az üzemanyag drága (bár lassan olcsóbb, mint egy BKV jegy...), és persze az autó a városban fogyaszt a legtöbbet. Kényelmünk természetesen mindent megér, s mi inkább fizetjük az autótartással kapcsolatos számtalan költséget - a környezetre gyakorolt, pénzben ki sem fejezhető hatásokról nem is beszélve -, mintsem, hogy tömegközlekedési eszközre szálljunk, netán gyalog vagy esetleg kerékpárral induljunk útnak.

Személyes élményt szeretnék megosztani Olvasóinkkal. Nemrégiben Londonban, ebben a zajos, nyüzsgő nagyvárosban jártam, az "organic" élelmiszerek és a meghökkentő trendek hazájában. Egyik este a Bond Streeten, a város egyik legelőkelőbb bevásárlóutcáján sétálva, érdekes látványra bukkantam. Kicsi, buborékszerű, fekete autók várakoztak egy-egy kék fénnyel világító "Demszky-karóra" csatlakoztatva. Útitársamhoz fordultam, s megkérdeztem: "Ez mi?" Férfi létére természetesen azonnal válaszolt: "Elektromos autó".

Kis villanyautó-történelem

Az elektromos autó igen érdekes jelenség. Egyrészről azért, mert egyáltalán nem új találmány. Az első modellek az 1800-as években jelentek meg, azonban 1860-ig, az ólomsavas akkumulátor felfedezéséig, gyakorlatilag használhatatlanok voltak, hiszen a korai verziókat még nem lehetett újratölteni. 1888-ban, Londonban viszont már elektromos autóbuszok közlekedtek a Charing Cross és Victoria pályaudvarok között.

A sorozatgyártás az 1890-es években indult meg, s az akkori leggyorsabb modellt a General Electric dobta piacra, Jeantaud Electric néven, mely akár 62 kilométer per órás sebességgel "száguldott" - s valóban, az autótörténelem feljegyzései szerint 1898 és 1902 között valamennyi sebességi világrekordot az elektromos autók állították fel. A századfordulón az elektromos áram azonban jóval drágább lett, mint a benzin, a környezetvédelem még csak fogalom szinten sem volt ismert, s a Ford T-Modell megjelenése és azonnali sikere az elektromos autók gyors és fájdalommentes halálához vezetett... Egy időre. Úgy tűnik azonban, hogy az elektromos autók most feltámadnak.

Világválság és autóreneszánsz

Régóta ismert tény, hogy földünk környezetszennyezésének tetemes részét a közlekedés által okozott károsanyag-kibocsátás adja, s felmelegedő bolygónk megóvása miatt egyre sürgetőbbé válik az alternatív módok bevezetése. Erre a jelenségre napjaink autógyártói is felfigyeltek, elképesztő összegeket fordítva a fejlesztésre, egymás után álltak elő a - néha igen futurisztikus - villanyautó koncepciókkal. Időközben azonban felütötte fejét a gazdasági válság, s az autógyárak olajimport-függőséget és a klímaváltozást célzó új fejlesztései sorra álltak le.

A legkiemelkedőbb ezek közül talán a világ egyik legnagyobb autógyára, a General Motors története. Egy nemrégiben a rangos Fortune magazinban megjelent cikk szerint éppen az "elem" okozza a GM vesztét. A cikk szerint a GM által az elmúlt években kifejlesztett elektromos autó, a mintegy 40,000 dollárt kóstáló, s a töltések között csupán 64 kilométert bíró Chevy Volt 2011-re tervezett bevezetésével azt kívánta jelezni, hogy a vállalat köszöni, jól van, és az amerikai kormány által nyújtott 13,4 milliárd dolláros hitelből a meglévő termelési rendszerrel továbbra is működőképes.

Az amerikai államkincstár azonban épp a Chevy Volt kapcsán nevezte a GM-et hiteltelennek, s úgy gondolja, a vállalat nem érdemel további segélyt vagy csődvédelmet, hiszen a GM a zöld innováció területén fényévekkel jár társai, például a Toyota és a cég által kifejlesztett, a Chevy Volt-nál olcsóbb is és többet is bíró Prius hibridautó mögött.  Barack Obama elnök közelmúltban adott nyilatkozata alapján úgy tűnik, ragaszkodik a termelési rendszerek újraszervezéséhez, nemcsak a General Motors-t, hanem a többi csődvédelemért folyamodó autógyárat illetően is. Az amerikai kormány célja, hogy minél hamarabb pontot tehessen az autógyárak támogatására.

Házi tuningtól az autócsodáig

A Ford szintén 2011-re tervezi piacra dobni a Chevy Volt vetélytársát, az elektromos Ford Focus-t, amely a tervek szerint 150 kilométer megtételére is képes lenne egyetlen töltéssel. A világ egyik legrégibb autógyára, a Tesla már elkészült Tesla-S és Tesla Roadster elektromos modelljeivel, melyek alapfelszereltséggel potom 49,000 és 101,500 dollár között elvihetők.

Ezek már gyorstöltés opcióval is rendelkeznek, így az autók mindössze 45 perc után menetkészek, s míg a Roadster 400, az S modell akár 500 kilométer megtételére is képes. Napjainkban egyre több teret nyer a benzinüzemű személygépkocsik elektromossá alakítása, pedig ez sem új keletű dolog. Az Electro Automotive cég 1979-ben kezdte meg működését, s különböző autómárkák teljes körű átalakításával foglalkozik, sőt, még a "sufni-tuninggal" kísérletező ügyfelei részére is magas szakmai színvonalú segítséget nyújt. A legmeghökkentőbb megoldással talán a michigani egyetem diákokból álló fejlesztőcsapata rukkolt elő. Ez az Infinium, egy napelemmel hajtott modell, melyet júniusban mutatnak be a Michigani Henry Ford múzeumban.

Hazai pályán a villanyverda

Európát, sőt Magyarországot is elérte az új autótrend. Hazánkban már rendelésre kapható a sorozatban gyártott elektromos autó, a REVAi és a REVA L-ion. A REVA az L7e négykerekű motorkerékpár kategóriába tartozik, s 220 voltos hálózatra csatlakoztatva, nyolc óra alatt feltölthető. Egy töltéssel 80 kilométert tehetünk meg, maximum 80 kilométer per óra sebességgel. A REVAi a közelmúltban debütált a IV. Győri Széchenyi Futamon, s a gyártó cég honlapján online rendelve, már akár 12-16 hét alatt a - cég által "kis méregzsáknak" titulált - városi csodakocsi boldog tulajdonosai lehetünk.

ForrA!s: Ma & Holnap

A REVA autók ára alapfelszereltséggel 12,000 - 25,000 euro között mozog (kb. 3,5-7 millió forint). Az összeg ugyan magas, közelebbről vizsgálva azonban mindjárt barátságosabbnak tűnnek a számok: egy villanyverda "tankolása" körülbelül 390 forintra rúg, amely a jelenlegi árak mellett mintegy másfél liter benzinnek felel meg, kilométerenkénti "üzemanyag" költsége pedig átlagban öt forint alatt van.

Jogosan kérdezhetjük persze, hogy valójában mi haszna az ilyen elektromos kisautóknak? A jármű aprócska, a bejárható útszakasz igen korlátozott - bár a tehetősebbek, így a Tesla-tulajdonosok is majdnem egy Magyarországnyi széles területet is beautózhatnak egyetlen töltéssel -, és maga a járgány sem valami gyors, de, valljuk be: egy nagyvárosban, a rossznál is rosszabb utakon, a folyamatos dugóban, vagy épp órákig parkolóhelyet keresve, ugyan hova, minek sietnénk? Így legalább a tudatosan összeállított és elfogyasztott, csupa biocsodából álló reggelink után nyugodt szívvel ülhetnénk be villanyverdánkba, és zötyöghetnénk munkahelyünkre: valamit valóban tettünk a környezetünkért - és nem csak beszéltünk róla.

Czugler Petra

Forrás: Ma & Holnap


0
Tovább
16
szept/2009

Fenntarthatósági Nap2 - Felelősségvállalás = Pozitív Energia

Folytatódik a tavalyi őrület, és második kiadásához gördül a Fenntarthatósági Nap. Idén szeptember 25-én lehet az urnákhoz járulni, és leadni a voksokat a Föld megóvása érdekében. A szavazófülkék a Magyar Telekom Székházban és körül találhatók majd (Bp., 1013 Krisztina krt. 55.) Ami a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is lesz, az a szakmai beszélgetések, valamint kiállítás, és persze hogy ez mind a fenntarthatóság témakörében, tele lendülettel és pozitív energiával.Forrás: [origo]



Volt, Sziget, SZIN - akik részt vettek ezeken a fesztiválokon, azoknak biztos feltűnt egy hatalmas földlabda a Nagyszínpadnál tálalva. A Fenntarthatósági Nap földlabdája. A labda szeptember 25-én indul utolsó útjára, most lehet utoljára fenntartani, sőt, átvinni a szakmai program után az afterparty helyszínére.

Forrás: [origo]

Persze a labda csak kellék, ahogy minden más is körülöttünk. A fókusz az emberi gondolkodásmódon lesz, és azon, hogy hogyan tudjuk a kellékeket minél környezetkímélőbben és embertársainkra figyelve használni.

A beszélgetéseket Dennis Pamlin, a WWF Svédország tanácsadója indítja el, aki rengeteg sikeres fenntarthatósági projektben vett már részt. Ő részint ezekről, részint a fenntartható jövőről és az ahhoz kötődő innovációról beszél majd a maga lendületes és motiváló stílusában.

Az utána következő beszélgetések a fenntarthatóság hármas pillérét követik majd, és hogy az interaktivitásnak is helyet adjunk, mindenki csak 5 percben adhatja elő hitvallását; a fennmaradó idő a kérdéseké és párbeszédé.

Társadalom: Felelősen egymásért
Téma lesz többek között a munkahelyi sokszínűség, és hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.
Beszélgetőpartnerek:
Dénes Balázs, Társaság a Szabadságjogokért
Tardos Katalin, Nemzetközi Üzleti Főiskola
Orbán Péter, Napraforgó Kht.
Barna Erika, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány
Jeney Orsolya, Amnesty International Magyarország

Környezet: Pozitív zöld történetek
A beszélgetés elsősorban a Koppenhágai ENSZ klímakonferencia jegyében a pozitív zöld történetekről szól majd.
Beszélgetőpartnerek:
Ámon Ada, Energia Klub
Horváth Sándor László, Brixxon (a magyar elektromos autó, a Bontino gyártója)
Fiar Sándor, M1 Delta
Weyer Balázs, Origo
Szomolányi Katalin, Magyar Telekom

Gazdaság: Felelősen pozitív mérleggel
Téma lesz a gazdaság, az etika, és a tudatos fogyasztás.
Beszélgetőpartnerek:
Horváth Gergő, Tudatos Vásárlók Egyesülete
Dr. Kerekes Sándor, Budapesti Corvinus Egyetem
Kürti Gábor (Kükü), Hajtás Pajtás
Földes Ádám, Transparency International

A Nap aktivizáló menedzsere idén is Novák Péter.

Arra is gondoltunk, hogy az igazán mélyen alvókat is felébresszük és aktivitásra ösztökéljük. Ezért lesz többek között:

Fenntarthatósági pályázat 3 kategóriában, előzetesen szeptember 18-ig leadhatóan (Film, Zene, Kép/forma), melyek legjobbjai a Napon is bemutatásra kerülnek. Plusz egy kategória pedig a helyszínen készíthető film, avagy Film Live!
Alternatív meghajtású autó tesztvezetés és alternatív kisautók
A Telepresence, teljesen valósághű videókonferencia szolgáltatás kipróbálása
Hulladékból kreatív tárgyak készítése
Minden ami ma kapható és fenntartható
Komposztáló, szélkerék, napelem, napfénnyel bevilágított ház
Dobok, zene, VJ
Rengeteg pozitív energia...

És ha már úgyis felébredtünk, akkor pedig kis esti mókaként a Millenáris Teátrumban fenntartható közösségépítő aftreparty-t tartunk a rendezvény résztvevőinek, miután az összes létező földlabdát átvezényeltük a szakmai program helyszínéről.

A Napon leadott pályamunkák díjátadójával kezdődik a buli, de a talpalávalót húzza majd a Maszkura és a Tücsökraj és a Zuboly is, utánuk pedig DJ - VJ formáció folytatódik a lazulás, amíg csak a biosör tart...

További információ és regisztráció: http://www.fenntarthatonap.hu


0
Tovább
15
szept/2009

Árnyékban a hazai napenergia hasznosítás

Hazánk megújuló energiapolitikájában nem tükröződnek az Európai Unió célkitűzései, tétlenségünkkel, kihasználatlan napsugárzási adottságainkkal csökkentjük a fenntartható fejlődés megteremtésének esélyeit, mialatt az ország energetikai kiszolgáltatottsága változatlan marad. Pedig a megfelelően csapdába ejtett napfény kiaknázásával, a hazai besugárzási viszonyok mellett az éves energiatermelés tekintélyes hányadát lehetne a mai technológiákkal hasznosítani - hívja fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA).



Habár a Nap az utóbbi néhány millió évben egyetlen egyszer sem emelte az energiasugárzás díját, a napenergia felhasználására létesült technológiai rendszerek Magyarországon, a rosszabb besugárzási értékekkel rendelkező Ausztriához képest is rendkívül kis mértékben terjedtek el. 2008-as adatok alapján megállapítható, hogy Magyarország évi energiafelhasználásban a megújuló energia 4,7%-ot tett ki, mely messze elmarad mind saját lehetőségeitől, mind az Európai Uniós elvárásoktól. Hiszen az Unió tagállamainak 2020-ra az összes energiafelhasználást tekintve 20%-os széndioxid-kibocsátás csökkentést és a megújuló energiák arányának 20%-ra való emelését tűzte ki célul.

További problémát jelent, hogy a hazai szóhasználatban megújuló energiaként a mező- és erdőgazdaságból származó biomassza, vagy biodízel üzemanyag elégetését értik, mely nem a Nap sugárzási energiájának valósidejű hasznosítását jelenti. Ráadásul az égetés tetemes üvegházhatás növelő széndioxidtermelést is jelent az értékes, élelmiszertermelést biztosító mezőgazdasági területek kivonása mellett.

Az Integrált Mikro/Nanorendszerek Technológiai Platformjának (IMNTP) az MTA MFA-val közös álláspontja szerint, a megújuló energiák között Magyarországon is pioritást kellene élveznie a nap által sugárzottnak, hiszen a fotovillamos energiaátalakítás károsanyag-kibocsátás nélküli üzemeltetése és 6-15%-os hatékonysága a 3-4%-os produktivitású - fotoszintézisen alapuló - bioüzemanyagokéval összehasonlítva is kiemelkedően jó értékeket képvisel.

"Hazánkban alapvető probléma, hogy főleg fosszilis energiát használunk, pedig a hazai ipar különösen jó pozíciókkal rendelkezik a jövő technológiájának tekinthető fotovillamos technológiák fejlesztése területén. A szektor tavalyi 35%-os növekedése után további évi 25%-os erősödést becsülhetünk, mely ígéretes közép- és hosszú távú jövőt jelenthet az iparnak"- fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

Véleménye szerint érthetetlen a gazdasági vezetés tétlensége a hazai gyártók magyar piacának megteremtése, a napenergia hasznosítás magyarországi piacának fokozatos kialakítása terén. Míg az EU több tagállamában a kormányok 1 kWh napelemmel előállított energiának a hálózatba táplálása esetén 0,4 Euró garantált felvásárlási árat biztosítanak, Magyarországon ez az összeg csupán 0,1 Euró (28 Ft), miközben a lakossági áram ára 44 Ft/kWh. Csehországban a tervszerű állami támogatások révén (a kezdeti beruházási támogatás mellett 0,42 Euró/kWh felvásárlási árat és 5%-ra csökkentett ÁFA-t garantált a napelemek esetében) az elmúlt három év alatt hetvenháromszorosára növelte az installált napelem-kapacitását. Magyarország eközben kedvező adottságai és kiváló ipari cégeinek teljesítménye ellenére szinte már rajta sincsen a szakmai térképen.

A fotovillamosságról

A fotovillamos (Photovoltaic, PV) angol elnevezés két szó összekapcsolása: "photo" jelentése fény és "voltaic" jelentése elektromosság. A napelemtechnológiákat (fotovillamos, PV) a napenergia (fény) elektromos energiává alakítására használjuk. Ezek az eszközök nem azonosak a tetőn elhelyezett, kizárólag vízmelegítésre és nem áramtermelésre használt napkollektorokkal.


Forrás: IMNTP / MTA MFA

0
Tovább
14
szept/2009

A víz az élet bölcsője - Hogyan óvjuk a vizet az óvodában?

Látszólag sok víz van, hisz a bolygó felszínének 70 százalékát víz borítja. Ám a tiszta, az élethez szükséges víz már egyre kevesebb. A vízkészlet nagy része sós, a globális vízkészletnek csak 2,5 százaléka édesvíz. Mindössze egy százalék a közvetlen hasznosítható édesvízkincs. Ezek az adatok is arra sarkallnak minket, pedagógusokat, hogy felelősen gondolkodjunk a víz védelméről, ennek óvodai lehetőségeiről.



Ahhoz, hogy minél gazdagabb programokkal valósítsuk meg ezeket a feladatokat, részt veszünk ezzel kapcsolatos továbbképzéseken is. Tavaly ismerkedtem meg egy nemzetközi vízvédelmi programmal, a WET-tel. A sok játék közül a Jó szomszédok címűt mutattam be a kolléganőimnek, ahol a különböző foglalkozású emberek - vízszerelő, pék, virágárus, zöldségtermesztő stb. - egymással és a vízzel való kapcsolatára derül fény. A játék fejleszti az értelmi képességeket, ismereteket bővít a foglalkozásokról, a vízről, illetve gyarapítja a szókincset, mondatalkotást, tehát az anyanyelvi fejlődést is segíti. Mindenki egyetértett azzal, hogy ezzel a módszerrel bővült a vízzel való tudatos bánásmód tárháza, amit jól tudunk hasznosítani az óvodai környezeti nevelésben.

"Tó vize, tó vize csupa nádszál, egy kacsa,
két kacsa odacsászkál..."

Gyermekeink, a nevelési területek komplexitásának köszönhetően, sok-sok ismeretet sajátítanak el a vízről. Elsősorban a környezeti nevelés keretén belül foglalkozunk a folyókkal, tengerekkel, tavakkal, az ott élő növényekkel, állatokkal. Főleg nagycsoportosokkal több ismeretterjesztő filmet nézünk meg a vizek élővilágáról. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy sajnos a környezetkárosítások hatására elszennyeződik az állatok, növények élettere és az ivóvízkészlet is. Ha kirándulni megyünk, és természetes vizet is láthatunk, mindig bemutatjuk, megnevezzük, milyen tavat, folyót látunk. Megfigyeljük, ha mód van rá, az élővilágát (halakat, madarakat, békákat, rovarokat). Van egy érdekes játék, papírból készített fényképezőgépeket hajtogatunk a kirándulás előtt, és minden gyermek készíthet képzelt "fényképeket". A képeket jól emlékezetbe vési, és otthon, amikor az élményeket felidézzük, az általa készített "képekről" beszél. Ilyenkor derül ki, hogy milyen jó megfigyelők a gyerekek, hogy egész kicsi részletre is képesek koncentrálni, és nagyon jó a memóriájuk.

A gyermekeink közül többen látogatnak el a tengerpartra. Ilyenkor szívesen mesélik el az ott töltött élményteli napok hangulatát. A megismert állatokról, növényekről is színes élménybeszámolókat tartanak. Apró kincseket, kagylókat, csigákat hoznak ajándékba, melyek a csoportunk "természeti kincses sarkába" kerülnek. Ott lehet nézegetni, játszani velük. Ha sok kincs gyűlik össze, kis dobozkákat készítünk, a kincseket párosával lerakjuk, letakarjuk, és máris memóriázhatunk. A gyermekek közül van, aki rendszeresen jár a papájával horgászni, és szájtátva hallgatjuk a nagy pecás élményeket.
 
Érzelmi hangolódás - dallal, verssel, mesével

Más nevelési területeken is megjelenik a vízi világ bemutatása. Számos mese, vers, mondóka, dal, dalos játék dolgozza fel ezt a témakört. Ezekből merítve, korcsoportoknak megfelelően válogatunk. Így érzelmileg is közel kerül a vizek világa a gyermekekhez. Nagyon kedvelik Fésűs Éva: Ezüsthegedű c. könyvét, melyben természetről, évszakokról, állatokról, vízről szóló mesék vannak. Például: A békakirály papucsa, vagy Mókus Péter kiskertje. Szívesen hallgatják Gryllus Vilmos dalait a teknősről, a levelibékáról, gólyáról, kárókatonáról, a viharról vagy a jégesőről.

Forrás: Ma & Holnap

Kiscsoportosaink már nagyon ügyesen játszanak dalos játékokat: "Kis kacsa fürdik..." Weöres Sándor versei, mondókái is népszerűek e témában. A dalok, mesék, versek segítik a vízzel kapcsolatos ismeretek gazdagítását, az érzelmi kötődést. Az élményeiket szívesen jelenítik meg rajzaikban, festményeikben, vagy éppen szorgosan barkácsolnak, hajtogatnak halat, békát, vízi növényeket. Az óvó néni segítségével akváriumot is készíthetnek dobozból, papírból, amit különböző vizuális technikákkal népesítenek be. A testi neveléssel is kapcsolódik a víz, vízhez szoktatás. Szinte a közvetlen közelünkben van a kispesti uszoda. A középső és nagycsoportosaink heti rendszerességgel járnak úszásoktatásra, amit igen kedvelnek. Nyáron úszótáborokat is szervezünk.

"Egy csepp, két csepp, öt csepp meg tíz..."

Az óvodában elsősorban a vízzel való takarékoskodás gyakorlását tudjuk megvalósítani. Ezért gyakran ismételgetjük, míg meg nem szokják, hogy a csapokat alaposan zárják el, ne csöpögjön, takarékoskodnunk kell, mert a víz drága kincs.  Fogmosásnál is automatikussá vált már, sőt egymást is figyelmeztetik, hogy amíg a fogukat tisztítják, zárják el a csapot. További takarékoskodási lehetőség, hogy vízfogyasztás után a poharakban maradó vizet egy vízgyűjtő vödörbe, kannába gyűjtik, mellyel a növényeket locsoljuk meg. A jelenlegi kiscsoportosaink nagyon fogékonyak a pozitív, jó szokásokra. Ha véletlenül elfelejtjük bevinni étkezésnél a vízgyűjtőt, szemrehányón rónak meg minket; "Marcsi néni, nem hoztad be a vödröt!" Nagyon jól tudják, hogy a vízre mindenkinek szüksége van, anélkül szomjaznának az emberek, állatok, növények is. Tavaly neveztünk be a madárbarát-óvoda programba, így a kismadarak itatása szintén a feladataink közé tartozik. Kedves madárfigurás itatót-fürdetőt vásároltunk minden teraszunk elé, s a gyermekek folyamatosan ügyelnek arra, hogy mindig legyen benne víz. Örömmel lesik meg a kis szárnyasokat, amint nemcsak szomjukat oltják, de meg is mártóznak a madáritatókban.

A "vizes ünnep"

Az ENSZ 1993-ban nevezte ki március 22-ét a Víz Világnapjává. Mindig megmosolyogtat, hogy a nagyobb gyermekeink, akik már részt vettek ezen a zöld jeles napunkon, csak lazán "vizes ünnepnek" nevezik. Óvodánkban már több mint egy évtizede hagyományos e nap. Fővárosi bemutatót is tartottunk ebből a kezdetekben. Előre megtervezzük a vizes játékokat, programokat. Például: kék ruhában jövünk óvodába ezen a jeles napon, demonstrálva a víz színét. Ilyenkor helyi versengések dúlnak a gyerekek közt, kinek van több kék színű holmija. Lázas számlálás kezdődik... no lám, megint kapcsolódunk egy nevelési területhez, a matematikai neveléshez.

Kiderül, van olyan lelkes gyermek, akinek még a zoknija és a trikója is kék, de az is, hogy hányfajta kék is létezik: világoskék, sötétkék, szilvakék, égszínkék, indigókék, királykék stb. A kisebbeknek az óvó nénik készítenek jelvényt, a nagyobbak maguk vágják, ragasztják vízi állatok, növények képeiből. Különleges élmény az ovisoknak a tropicariumi látogatás, melyet e nap köré szervezünk. Szájtátva csodálják meg a hatalmas akváriumokban a cápát, polipot, ráját s a rengeteg színes és különleges formájú halat, az élővizek megannyi érdekes élőlényét. Néhány éve nagycsoportosaink ellátogattak a tűzoltólaktanyába is, hisz ez a foglalkozás szorosan kapcsolódik a vízhez.

A jelenlegi kiscsoportosaink meglepően okosak, értelmesek. Amikor arról beszélgettünk velük, hogy mire való a víz, az elsők közt sorolta fel Ricsi: "A tűzoltók vízzel oltják a tüzet." Aztán még a következő ötleteket mondták: "A víz azért kell, hogy ne legyünk szomjasak." "Meg kell mosni a gyümölcsöt, mert megbetegszünk." "Fogat is mosunk vízzel." "Öntözzük a virágot, mert elszáradna." "A vízben úszik a halacska."

Már a nagycsoportosok tudják...

A nagycsoportosok, már jobban értik az összefüggéseket, tudják és elutasítják a természetes vizek szennyezését. Tudják azt is, hogy a víz sokszori tisztítás után a vízvezetéken keresztül kerül a poharunkba. Kolléganőm a Víz Világnapján csokorba gyűjtötte a gyermekek ehhez kapcsolódó megnyilvánulásait ebben a korosztályban: "Ha rendőr lennék, elkapnék minden vízbe szemetelőt!" Elmondják, miért van szükség a vízre, tavakra. "Lehet benne fürödni, és a növényeket lehet locsolni." Olyan vízi ünnep is volt, amikor nyílt napon mutattuk be a szülőknek a vizes játékokat, tevékenységeket. Nagyon jól sikerült, a szülők is bekapcsolódtak a játékokba. A jeles zöld ünnepekről állandó információs faliújságunk van a szülők számára, mely segíti az együttműködés sikerét. Itt tájékozódhatnak az ünnep jelentőségéről, programjainkról.

Forrás: Ma & Holnap

Számtalan ötlettel lehet még színesebbé, játékosabbá tenni ezt a jeles zöld ünnepet, mely az örömforrás mellett gazdag tapasztalatgyűjtésre ad lehetőséget az óvodás korú gyermekeknek. Büszkék vagyunk, hogy a nagycsoportosaink már csodálatosan meg tudják fogalmazni, miért van arra szükség, hogy óvjuk vizeink tisztaságát, miért és hogy kell vele takarékoskodnunk. A játékos programunkból pedig kiderül, hogy a mi óvodásaink mit tesznek a vízért. A szülők örömmel, elismeréssel veszik észre, milyen sok ismerettel bővül gyermekeik tudása e témában. Mi pedig titkon abban reménykedünk, hogy a gyermekeken keresztül a felnőttek is jobban figyelnek a víz - az egyik legfontosabb természeti kincsünk - védelmére.

Birszán Zsoltné
óvodapedagógus
Bóbita Óvoda, Kispest

Forrás: Ma & Holnap


0
Tovább
13
szept/2009

Takarékos öntözési technológiákra is jár támogatás

A víz- és energiatakarékos öntözési technológiákra is lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást ősztől - egyebek mellett ezt is tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A rétegvízből történő öntözés esetén csak a víz- és energiatakarékos mikroöntözési technológia támogatható a rendelet szerint.

A jogszabály meghatározza a nyújtható támogatások maximális összegét, amely lineár- és körforgó öntözésnél 30 hektárig legfeljebb 72 ezer eurónak, míg afelett hektáronként legfeljebb 2400 eurónak megfelelő forint összeg lehet. Csévélődobos öntözésnél pedig 36 ezer, illetve 1200 euró a támogatás felső határa. A mikroöntözéses technológiánál szántóföldi öntözésnél 1600 euró, ültevény öntözésnél 2400 euró, míg üvegház és fóliasátor önözésénél 1200 euró a hektáronkénti támogatás maximuma. A támogatási kérelmeket november 1. és 30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Az MVH a honlapján teszi közzé a szükséges formanyomtatványokat.




0
Tovább
12
szept/2009

Bioholmi-kézikönyv az egészséghez

A Bioholmi című könyv rendszerezi az élelmiszerek- és a mindennapi élet szükséges kellékeinek bio-alternatíváit, rávilágít az ellenőrzött biominőség különleges előnyeire, illetve a nem biominőség nyilvánvaló vagy rejtett veszélyeire. Termékcsoportonkénti bontásban ismerteti a cikkek termelőinek, gyártóinak, forgalmazóinak adatait, aktuális közleményeit, a legfrissebb újdonságokat, beszerzési forrásokat, kedvezményeket. Különösen nagy súlyt szán a biotermékek felismerhetőségének, a tanúsítás biztonságának, a minőség garanciáinak ismertetésére.

Megvásárlásával a ma Magyarországon elérhető összes fontos információ egy kötetben, praktikus keresési rendszerben, ellenőrzött adatokkal áll az olvasó rendelkezésére, akár terméket keres, akár gyártót, akár a lakóhelyéhez legközelebb eső beszerzési forrást.

Megvásárolható az Ökoszolgálatnál




0
Tovább
11
szept/2009

Energiavadászat az iskolában

A környezetvédelmi tárca a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben indítja el azt a szemléletformáló iskolai versenyét, melyen az általános iskola felső tagozatos diákjainak kívánja felhívni a figyelmét a környezetvédelem és energiamegtakarítás fontosságára, az "Egy mozdulat" program részeként. A játékban résztvevő osztályok között kisorsolnak egy osztálykirándulást valamelyik nemzeti parkba, az osztály regisztrált diákjai pedig kerékpárt illetve hazai hírességek által dedikált pólót nyerhetnek.

A versenyen olyan osztályok vehetnek részt, akik tanárai a játék ideje alatt elektronikusan regisztrálnak a www.egymozdulat.hu internetes oldalon. A jelentkezést követően a diákok egy tanóra keretében hallanak majd a környezetvédelemről és az energiamegtakarítás lehetőségeiről, otthon használható tippeket, ötleteket kapva. A tanárok az "Egy mozdulat" honlapról letölthető óravázlattal és háttéranyagokkal készülhetnek fel a rendhagyó tanóra megtartására. Az előadások után a játékban résztvevő osztályok tanulói a témához kapcsolódó feladatlapokat kapnak, amit november 30-ig küldhetnek vissza, hogy részt vehessenek a december 9-i sorsoláson.

Az osztályok közötti verseny részvételének feltétele hogy az osztály legalább 10 kitöltött feladatlapot megküldjön a szervezőknek, és hogy legalább 10 tanuló részt vegyen az energiavadászatban. Az energiavadászat során a tanulónak fel kell mérnie, hogy mit is jelent az energiamegtakarítás otthon, a gyakorlatban: a játékosnak fel kell jegyezni, hogy mennyi gázt, vizet, áramot fogyasztott a családja egy nap alatt, majd az Egy mozdulat honlapon található Energiakalkulátor segítségével ki kell számolnia, hogy az újonnan megtanult környezetbarát tippek alkalmazását követően mennyivel csökkent az otthoni energiafelhasználás.

Az érdeklődők a pályázatról további információkat a www.egymozdulat.hu/iskolaprogram weboldalon találhatnak.




0
Tovább
10
szept/2009

Elindult a Zöld Kréta roadshow

Elindult a zöldtárca új, elsősorban pedagógusoknak szóló Zöld Kréta roadshow-ja, amely a környezettudatos szemlélet hatékony oktatását népszerűsíti, és a potenciális Ökoiskolák és Zöld Óvodák elérését célozza meg. A rendezvénysorozat 18 magyarországi helyszínre látogat el szeptember és október közepe között azzal a céllal, hogy kerekasztal beszélgetés keretében tájékoztassa a pedagógusokat a Zöld Óvoda, illetve az Ökoiskola hálózathoz való csatlakozás lehetőségéről és módszeréről. Jelenleg 443 Ökoiskola és 206 Zöld Óvoda működik Magyarországon.

Ezzel párhuzamosan a rendezvény szabadtéri környezetnevelési ismeretfejlesztő játékokat (kézműves sátor, hulladék horgászat, hulladék vadászat, kérdezz-felelek, élő társasjáték, ugrálóvár, varázsdoboz, sorbarakó, labirintus, mágneses szeparátor, információs térkép, mini hulladékválogató, papírmerítés stb.), műsorokat (koncert, mese előadás) és rajzpályázatot szervez az óvodai és iskolai  korosztály számára.

Bővebb információk és a helyszínek listái ezen az oldalon




0
Tovább
09
szept/2009

Sittet is vihetünk Budapest legújabb hulladékudvarába

Az új létesítmény az eddigi legnagyobb és legkorszerűbb a fővárosban. A hulladékudvarban a lakosság díjmentesen leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot.



A papír (újságok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz), italoskarton-dobozok (tetrapak), műanyag (hungarocell, PET-palack), színes és fehér üveg, illetve fémdobozok mellett az udvar veszélyes hulladékot is fogad. Így leadhatók itt elhasználódott háztartási gépek (például mosógépek, hűtőgépek), elektronikai, számítástechnikai hulladék, fénycsövek és világítótestek, szárazelemek, használt sütőzsiradék és fáradt olaj (göngyölegével együtt), valamint használt akkumulátorok is.

Az új hulladékudvar helye: XVIII. kerület, Jegenyefasor 15.. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 8-14 óráig. Érdeklődni a (30) 481-1129 számon lehet.

Forrás: Getty Images

Az újonnan átadott, több mint 1500 négyzetméteres hulladékudvarban a fentieken kívül zöldhulladékot, valamint október 1-től építési törmeléket (sittet) is átvesznek. Utóbbit a helyszínen megvásárolható, külön erre a célra készült zsákokban lehet majd leadni.

Már folynak a tárgyalások a következő fővárosi hulladékudvar létrehozásáról. A tizenhatodik telep - amely kapacitásban és a befogadott hulladékfélék körét tekintve egyaránt az eddigi legnagyobb lesz - várhatóan a XXII. kerületben, a Nagytétényi úton nyílik majd meg, a tervek szerint 2009 végéig, legkésőbb 2010 első negyedévében.

Hulladékgyűjtő udvarok Budapesten

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye

Visszavittük a használt sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarba, és gond nélkül leadtuk

* * *

Az új hulladékudvar átadásán útjára indult a KultÚjra Program is. Az év végéig tartó akció keretében a hulladékudvarokon csomagolási üveghulladékot leadók kódot kapnak, amellyel a www.zoldholnap.hu címen regisztrálhatnak, és kreditpontokat gyűjthetnek. Egy kilogramm üveghulladékért 100 kreditpont jár, és maximálisan 500 kreditpont gyűjthető. A pontokat aztán "kedvező árfolyamon" lehet kulturális ajándékokra váltani: 300 pontért 3000 forintos könyvutalvány, 400 pontért családi múzeumi belépő jár, 500 pontért pedig két, Vígszínházba szóló belépővel lesz gazdagabb a környezettudatos kultúrakedvelő.

Hozzánk is megérkeztek az üveg barátai - nézze meg Hanket, az éneklő üveget!


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum