A helyi hentes, a helyi gyümölcstermelő vagy asztalos ismerős, ahogy a portékája is az lehet. És miért ne azt egyem, amiről már tudom, hogy finom? Nekem helyben is jár a minőség, nemcsak nemzetközileg. S ha helyben jár, azaz működik a gazdaság, az élet, mondjuk úgy, jól megy kicsiben, talán a gazdaság, az ország magasabb polcain is abbamarad a helyben járás, s jobban figyelnek arra, hogy a környezet - legyen az város avagy vidék - tisztább, jobb, finomabb és ízletesebb legyen. Hiszen ami helyben jár, legyen az ízletes étel, biozöldség, friss tej, ropogós kenyér vagy bármiféle ipari cikk, az fejlődhet, haladhat, méghozzá nagyon is tudatosan - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett Helyi Termék Fesztivál honlapján.

A fesztivált 2009. szeptember 26-án Veszprémben, az Óváros téren rendezik meg legközelebb (e hónapban már Pécsett és Nyíregyházán járt). A Tudatos Vásárlók Egyesülete vidéki partnerszervezetei segítségével adatgyűjtést végzett és felmérte, hogy valóban milyen vásárlási alternatívák, módszerek állnak az adott városokban élők előtt, s ezeket az ajánlott lehetőségeket hozzáférhetővé tette az ingyenes Tudatos Vásárló Kalauzokban, valamint a fesztivál honlapján is..

A Kalauzból kiderül, hol vannak azok a boltok, ahol a legkevesebb környezetterheléssel, ám a legnagyobb társadalmi haszonnal vásárolhatunk. Ahol a legfinomabbat, legjobbat kapjuk, s ezzel még földijeink megmaradását, munkáját is "támogatjuk".

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete