Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
07
okt/2009

Az első charity shop Magyarországon

A "charity shop" kifejezést úgy lehetne magyarra fordítani, hogy adománybolt. Ez a név tőlünk nyugatra olyan üzletek hálózatát takarja, amelyeket különböző non-profit szervezetek tartanak fenn, elsősorban azért, hogy az ezekből befolyó bevételekből (is) finanszírozzák a tevékenységüket. E boltok árukészlete adományként kapott hasznos és/vagy értékes tárgyakból áll, melyeket kedvező áron árusítanak. Az első hazai adományboltot a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre.



Mivel jelenleg üzlethelyiséggel még nem rendelkezik, azért sajnos az adományozás egyelőre kissé nehézkes. De korántsem lehetetlen! Ha kisebb terjedelmű adományt adna, azt az Alapítvány központi irodájában tudja leadni, előzetes egyeztetés után, ha pedig kb. egy zsák vagy attól nagyobb mennyiségű adományt ajánlana fel, ez esetben vállalják, hogy Budapest területéről, előzetesen egyeztetve elszállítják az adományt. Nagyobb mennyiségű adománnyal kapcsolatban keresse az Alapítvány munkatársát a 06-20-597-1956-es számon.

Elsősorban jó minőségű ruhákat, játékokat, dísztárgyakat, könyveket, kisebb lakberendezési tárgyakat várnak. Összességében minden olyan jó állapotú tárgyat szívesen fogadnak, amelyről úgy ítéli meg hogy még jelentős használati értékkel bír, hasznos lehet más ember számára. Bútort, nagyobb műszaki cikket, élelmiszert sajnos nem tudnak fogadni. Várják olyan cégek jelentkezését is, amelyek szívesen hirdetnének meg gyűjtőakciót a munkatársaik körében - írja a Kukabúvár.

Az így beadott jó állapotú, használható dolgokkal a beadók az alapítványt támogatják, az alapítvány pedig az olcsón kínált, de még jól használható, értékes árukkal a kispénzű embereket támogatja. Továbbá segíti a környezetvédelem ügyét is, hiszen az újrahasználás, az hogy kevesebb szemét keletkezik, nagyon fontos pillére a környezettudatos életnek.

Vásárolni jelenleg csak az Alapítvány "virtuális boltjában" lehet, de tervezik, hogy belátható időn belül Budapest valamelyik belső kerületében megnyitják az első valódi üzletet. A jelenlegi kínálat itt tekinthető meg.

További részletek a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítványnál


0
Tovább
06
okt/2009

Most megszabadulhatunk a kéretlen reklámújságoktól

A postán küldött reklámhoz eddig nem kellett a címzett előzetes hozzájárulása, pedig a reklámújságok akár 10 kiló hulladékot is jelenthetnek egy-egy családnak. A probléma most elvileg megoldódhat: a reklámtörvény egy idei módosítása szerint október 1-jét követően az első alkalommal küldött reklámküldeménynek tartalmaznia kell a lemondást lehetővé tevő, előre megcímzett, térítésmentesen feladható és könyvelt küldeményként - igazolható módon kézbesített - válaszlevelet - olvasható a Hulladék Munkaszövetség honlapján. Amíg a rendszer kialakul, gyűjtsük szelektíven ezt a papírt is.




0
Tovább
05
okt/2009

Itt van Budapest Zöld Térképe

A Zöld Térkép azokat a "zöld" lehetőségeket térképezi fel, amelyek segítségével fenntarthatóbb módon tudunk élni. Nincs rajta valami? Tegye fel! Vigyázat: ami nem illik ide, kiszavazható!



Budapest Zöld Térképe a főváros környezeti és társadalmi erőforrásait tárja fel lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntéstámogatási céllal. Olyan információs eszköz, amely a környezetbarát és felelős életmód kibontakozását támogatja, ilyen módon pedig a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítója. A térkép a fenntarthatóságot szolgáló legkülönbözőbb szolgáltatások egész sorát tartalmazza: boltokat, alternatív közlekedési lehetőségeket, karitatív szervezeteket, javítóműhelyeket, piacokat stb. - több ezer adatot. Ha pedig nincs rajta valami, a térkép készítője, a Tudatos Vásrlók Egyesülete arra bíztat, hogy tegyük fel maguk a lakosok.

Budapest Zöld Térképe a www.zoldbudapest.hu weboldalon érhető el.

ForrA!s: [origo]

A zöld térképek megmutatják például, hol van egy településen

• pihenésre alkalmas zöld felület;
• friss, egészséges, a közelből származó termelői élelmiszert árusító piac;
• a természeti és szocio-kulturális környezettel kapcsolatos tudásunk fejlesztését szolgáló látogatóközpont, tanösvény, kulturális központ;
• használtcikk kereskedés;
• ökologikus termékeket árusító boltok;
• megújuló energiával foglalkozó szakboltok, bemutatóhelyek;
• javítóműhely, ahol használati tárgyainkba új életet lehelnek;
• a helyi szintű turizmus célpontjaiként és a helyi identitás alapjául szolgáló természeti és kulturális értékek;
• méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók;
• egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék.

A térképeken szereplő "zöld pontok" olyan szolgáltatások, amelyek a fenntarthatóság egy vagy több dimenziójához járulnak hozzá. Ez lehet a hulladékmegelőzés, a természeti erőforrásokkal való takarékosság, a méltányosság és társadalmi szolidaritás, az aktív állampolgárság, a természetvédelem, vagy környezetkímélő közlekedés.

A nemzetközi zöld hálózat keretén belül megszülető térképek egy 170 tételes univerzális ikonkészlettel dolgoznak, amelyet esetenként a helyi igények szerint alkalmaznak. Budapest Zöld Térképe jelenleg 29 témakört dolgoz fel, amit hamarosan kiegészít még a kerékpárutak hálózatának és a forgalomcsillapított övezeteknek a feltüntetése is. A budapesti térkép új témaköröket is bevezetett: a kisvasutakat, a teleházakat és az állatmenhelyeket - ezek jelöléséhez új ikonok készültek.

Budapest Zöld Térképének elkészítésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a nemzetközi zöld térkép hálózat New York-i központjával való korábbi kapcsolatfelvétel és egy hosszabb előkészítési időszak után 2008-ban vállalkozott. A Norvég Civil Támogatási Alaptól pályázat útján elnyert támogatással kezdődtek meg a programozási és adatgyűjtési munkálatok. A budapesti térképet az egyesület minta projektnek szánta, aminek kiszélesítésével idővel más magyarországi települések, idővel pedig az egész ország zöld térképe is elkészíthető.

A térképen való keresést földrajzi alapon működő keresőmotor támogatja, aminek segítségével lakóhelyünk vagy egy választott földrajzi pont körül kereshetjük meg tetszőleges távolságban a minket érdeklő szolgáltatásokat. A térképen regisztrációt követően bárki létrehozhat újabb zöld helyeket, amelyeket a felhasználók értékelhetnek, kommentálhatnak, de végső soron ki is szavazhatnak. A regisztrált felhasználók ugyancsak kapcsolatba léphetnek más zöld térképészekkel, akik közül azt is látják, kik élnek a közelükben.

Miben hasznos Budapest Zöld Térképe?

• Döntéstámogatási eszközt a vásárlók, fogyasztók számára: segít megtalálni a lakó- és tartózkodási helyükhöz közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat.
• Információs eszköz turisták számára, akik számára különösen bajos a sokszor csak a helyiek által ismert "zöld" helyek megtalálása.
• Célcsoport központú, ingyenes marketing-eszköz a térkép profiljába illő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók és vállalkozások, társadalmi és egyéb szervezetek számára.
• Hatékony környezeti kommunikációs eszköz: ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire (vagy épp ezek hiányára).



0
Tovább
04
okt/2009

Hagyd helyben! Felhívás budapesti társasházak részére

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert pályázati forrásból 50 budapesti társasházban indít komposztálási programot.



A komposztálás hatására jelentősen csökkenni fog a kukákba kerülő hulladék mennyisége, vagyis jelentősen mérsékelhetőek a lakóközösség szemétszállítási költségei. Ráadásul olyan értékes tápanyag, termőföld keletkezik majd, amely további megtakarítást tesz lehetővé a lakóközösség számára, megspórolva a bolti virágföld árát és szállítási terheit.

Jelentkezni a SZIKE honlapján lehet (www.szike.eu) a Jelentkezések - Jelentkezés programokra feliratra kattintva. Nincs más teendő, mint a legördülő menüből kiválasztani a "Budapesti lakóközösség"-et, majd kitölteni és egy gombnyomással beküldeni az űrlapot.

Az első 50, a szakmai feltételeknek is megfelelő jelentkező a pályázati forrásnak köszönhetően most térítésmentesen kapcsolódhat be a programba.

Programfelelős: Szentirmai-Zöld Máté
+36-30/630-6488
zoldmate@szike.eu


0
Tovább
03
okt/2009

Kaptárbontás - Berecz András a HuMuSz Házban

A medve nem úgy képzeli a kaptárbontást, mint a méhész... Berecz András népdalénekes, mesemondó rengeteget tud a természetes életmódról, a hagyományos gazdálkodásról, az "ösztönös" ökológiai életformáról.

Az ingyenes előadás időpontja: 2009. október 7. (szerda) 18 óra

Helyszín: HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

Berecz András honlapja

Forrás: MTI




0
Tovább
02
okt/2009

Italosdobozokért kedvezményes belépő az állatkertbe

A felnőttek kedvezményes jegyet, az első kétszáz gyermek pedig ingyen belépőt kap október 9-11. között, amennyiben fejenként legalább tíz üres üdítőitalos vagy tejes kartondobozt ad le a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A Vidám Doboznapok elnevezésű akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), a budapesti állatkert és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az italos kartondobozok szelektív gyűjtését szeretnék népszerűsíteni. A 75 százalékban papírt, 10-20 százalékban műanyagot, és 0-5 százalékban alumíniumot tartalmazó kartondobozt szelektíven gyűjtve és bálázva elsősorban a papírgyártás területén használják fel.

Egy ötéves időszak alatt összegyűjtött és újrahasznosított kartondobozok révén annyi papírt takarítottunk meg, amennyit közel 18 ezer fa kivágásával és feldolgozásával lehetett volna legyártani. Az elmúlt öt évben 12 százalékra növekedett a begyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2012-ig húsz százalékra növelje az italos kartondobozok begyűjtési és újrahasznosítási arányát Magyarországon. A célkitűzések között szerepel az is, hogy elérjék: az összegyűjtött dobozok hasznosítása ne külföldön, hanem Magyarország határain belül valósuljon meg.




0
Tovább
01
okt/2009

Megszületett a Nulla Hulladék Fotópályázat eredménye

Szép számban érkeztek nyáron pályaművek a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) májusban meghirdetett fotópályázatára. A téma a hulladékcsökkentés volt. A HuMuSz Nulla Hulladék Programja alapján 10 lépésben csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapjaink során. Egy pályaművet akkor tekintettek teljesnek, ha abban a pályázó az összes lépést feldolgozta.

Az első helyezett Benke Nikolett egyik képe. További nyertes képek a HuMuSz honlapjánForrás: HuMuSz




0
Tovább
30
szept/2009

Kivédhetetlen egy kétméteres tengerszint-emelkedés

A brit Oxford University által rendezett klímakonferencián elhangzott: a világtenger szintjének legalább kétméteres emelkedése most már megállíthatatlannak tűnik.



A Föld globális átlaghőmérséklete az elmúlt évszázadban 0,7-0,8 fokkal nőtt, ennek egyik következményeként a tengerszint körülbelül 20 centimétert emelkedett. Az emelkedés pedig folytatódik, ráadásul várhatóan egyre gyorsuló ütemben. A folyamat ugyanis lassan indul, de aztán gyakorlatilag feltartóztathatatlanná válik - mondta kedden a konferencián Stefan Rahmstorf, a német Potsdam Intézet szakértője, aki szerint már nincs lehetőség az emelkedés megállítására, még akkor sem, ha nullára csökkentenénk a szén-dioxid kibocsátását.

A téma világszerte elismert kutatója szerint a legjobb forgatókönyv egy egyenletes (és nem gyorsuló) emelkedés lehet. A legtöbb klimatológus egy legalább 2 fokos hőmérsékletemelkedéssel számol az emberi kibocsátás következményeként az évszázad során. Rahmstorf szerint, ha ezt 1,5 fokra sikerülne mérsékelni, néhány évszázad alatt még mindig körülbelül 2 métert nőne a tengerszint, ami számos nemzetet érintene súlyosan. Valószínűbbnek tartja azonban, hogy ebben a században egy 1 méteres emelkedés lesz (3 fokos melegedéssel számolva), a következő három évszázadban pedig további 5 méteres - írja a BBC.

Rahmstorf az egyetlen "ellenintézkedésnek" a bolygó "hűtését" tartja, például azzal, hogy szén-dioxidot vonunk ki az atmoszférából. Az úgynevezett bolygómérnökség (geoengineering) módszereit részletesen lásd korábbi cikkünkben.

A tengerszint jelentősen ingadozott a földtörténeti múltban, részben a klíma, részben a kontinensek elhelyezkedése, illetve a lemeztektonikai folyamatok miatt: 3 millió éve például 25-35 méterrel is magasabb volt egy a mainál 2-3 fokkal melegebb átlaghőmérsékleten, 122 ezer éve pedig 10 méterrel volt nagyobb egy 2 fokkal melegebb bolygón.

A tengerpartokon a világ népességének körülbelül 25%-a él, ebből mintegy 40 millió ember az áradások által már ma is fenyegetett területeken.

* * *

Egy növekvő tengerszintnél nyilvánvalóan egyre nagyobb pusztítást végezhetnek a trópusi viharok és trópusi ciklonok (tájfunok és hurrikánok), de például az egyébként nem éghajlati okokból kialakuló cunamik is. Utóbbival kapcsolatos legújabb hír, hogy legalább 90 halottja és 145 sérültje van annak a szökőárnak, amelyet egy erős földrengés keltett a Szamoa-szigetek térségében. Egész falvakat öntött el a víz, a tengerpart mentén lévő házakat lerombolta az ár.


0
Tovább
29
szept/2009

Környezetbarát termékeket népszerűsít a zöldtárca

Uniós forrásból finanszírozott program indul a magyar "Környezetbarát Termék" és az Európai Unió "Ökocímke" rendszerek népszerűsítésére, amelyek a környezettudatos vásárlóknak segítenek a tudatos választásban. Azok a termékek, amelyek a két rendszer valamelyikének védjegyét viselik, biztos, hogy kevesebb káros hatást gyakorolnak az éghajlatra és a biológiai sokféleségre, mint azok az áruk, amelyek a jel viselését nem érdemelték ki. Az ökocímkék olyan önkéntes termékminősítő rendszerek, amelyek célja a fogyasztók közérthető és hiteles tájékoztatása a kisebb környezeti hatással járó termékekről és szolgáltatásokról. Ma hazánkban több mint 600 termék rendelkezik ilyen címkével.

Részletek: http://www.kornyezetbarat-termek.hu/magyarul.htm




0
Tovább
28
szept/2009

Először tiltottak be palackozott vizet környezetvédelmi okokból

A világon elsőként betiltották a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását egy ausztráliai kisvárosban. A kétezer lakosú, festői szépségű városkában, Bundanoonban a hét végén lépett érvénybe a rendelkezés. Az intézkedést környezetvédő aktivisták kezdeményezték, a lakosság pedig melléjük állt. A tilalom kezdeményezői úgy vélik, hogy a víz palackozása szükségtelen műanyag- és üzemanyag-felhasználást eredményez.

 

Bundanoonban akkor csaptak magasra az indulatok, amikor egy italgyártó cég, a Norlex Holdings bejelentette: egy helyi föld alatti forrás vizét akarja a felszínre hozni, hogy tartályautókkal elszállítsa Sydneybe, majd palackozott formában visszavigye a városkába piaci értékesítésre.

A Sydneytől délre fekvő új-dél-walesi városkában a kiskereskedők a hét végén már az utolsó vizespalackokat is eltávolították a boltok polcairól.

 

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

Használat után a palack összelapítva a sárga konténerbe kerüljön




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum