Hazánkba látogattak a "Big Ask" (Nagy Kérés) európai klímakampány képviselői azért, hogy megosszák tapasztalataikat a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ), a kezdeményezés magyarországi résztvevőjével. A kampány célja, hogy a kormányok hozzanak létre egy olyan törvényt, melynek segítségével évről-évre csökkenteni lehetne az adott ország fosszilis energiafelhasználását.



A "Big Ask" kampányt a Föld Barátai nemzetközi szervezet és partnerei 18 európai országban folytatják. 2008-ban az Egyesült Királyságban már megszületett a törvény, az elmúlt évben pedig hazánkban is jelentős támogatást kapott a döntéshozók körében. Október 4. és 7. között Magyarországon találkoznak a kezdeményezés kampányfelelősei és szakértői.

A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy kezelni kell az éghajlati válságot és csökkenteni kell az energiaimportot. A Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvényt javasol a fenntartható társadalomért, amely az éghajlatvédelem érdekében szabályozná a fosszilis energiafogyasztást, és egy kamatmentes kölcsönöket adó alapot hozna létre, amely támogatja az energiahatékonyságra törekvő kis- és középvállalkozásokat, közintézményeket, valamint a lakosságot. A szövetség továbbá megteremtené a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacát, a zöld gazdaságot. Fenntarthatósági kritériumok alapján előtérbe kerülhetnének ezáltal a környezetkímélő technológiákra szakosodott magyar vállalkozások is.

"Valamennyi ország feladata az, hogy kivegye részét az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséből. Egy éghajlatvédelemhez kapcsolódó törvény fontos módja lehet annak, hogy létrehozzon egy keretet az energiatakarékossági politikának, az energiahatékonyságnak és megújuló energiáknak, továbbá biztosíthatná a termelés fenntarthatóbb és igazságosabb működését" - hangsúlyozta David Heller, a Föld Barátai Európa Klíma igazságosság és Energia program kampányvezetője. 

Magyarországon az alacsony jövedelmek, a rossz hatékonyságú fűtés, valamint az elavult épületek és berendezések miatt egyre magasabbak az energia számlák, az emberek életminősége pedig egyre romlik. Az MTVSZ véleménye szerint ezért valódi és hathatós segítségre van szükség. A Szövetség által javasolt "Klímatörvény a fenntartható társadalomért" erre is megoldást kínál a visszatérülő alap formájában. Az alap bárki számára, akár kezdőtőke nélkül is elérhető lenne. A pályázók olyan beruházásokat hajthatnának végre az összegből, melyek segítségével a későbbiekben csökkenthetik energia számláikat.

"Kezdeményezésünk legalább olyan fontos szociális, mint környezetvédelmi szempontból. Olyan igazságos rendszert ajánlunk, amely mindenki számára elérhetővé teszi az energiaforrásokhoz való hozzáférést, csökkenti a megélhetési gondokat és az ebből adódó társadalmi feszültséget. Az energiatakarékoskodással mindenki nyerhet, a visszatérülő alappal pedig egy hazai, nemzetközi pénzügyi helyzettől nem függő és kamatmentes alapot hozunk létre, amely pénz- és energiatakarékos, hasznos célra fordítható és garantáltan megtérül.

A "Big Ask" európai klíma kampány találkozóján Jioí Koželouh, a Föld Barátai Csehország programfelelőse elmondta, hogy ők is támogatják hazájukban egy hasonló törvény létrejöttét, amely olyan környezetbarát megoldásokat is támogat, mint az épületek megfelelő szigetelése.

"Magyarország külföldi fosszilis energiafüggősége egyre nő és az adott külpolitikai helyzettől függ energiaellátásunk. Nem megoldás a gáztárolás vagy különféle gázvezetékek kiépítése, ugyanis elvonják a pénzt és a kapacitást a takarékosságtól és a megújuló erőforrásoktól. Úgy gondoljuk, hogy egy új makrogazdasági modellre lenne szükség, amely a fosszilis energia helyettesítését ösztönözné egy integráló szabályozó rendszer bevezetésével" - hangsúlyozta Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.