A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta laboratóriumban. A teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben. Az eredmények szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak vegyszermaradványokat az egészségre káros mértékben.



A Tudatos Vásárló tesztje olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegő szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belőlük finomított olajba. A kadmium bizonyítottan rákkeltő hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém. Vulkánkitörések, kőzetmállás vagy ipari, mezőgazdasági tevékenységek, hulladékégetés, műtrágyázás és szennyvíz révén juthat a talajba. A termőföldből a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák.

A PCB-k (poliklórozott bifenilek) ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-működési zavarokat is előidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltő és magzatkárosító hatásúak. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerűtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédő szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek. 1970-től fokozatosan korlátozzák felhasználásukat, de régi kondenzátorokban, transzformátorokban, lágyítóként lakkokban, tömítésekben, műanyagokban mindenütt előfordulhatnak, és innen a levegőbe kerülhetnek. Ha elfogyasztjuk, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben is, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Itt komoly károsodásokat okozhatnak, és mivel lebomlási idejük nagyon hosszú, a korlátozás ellenére még nagyon sokáig mérgezik környezetünket.

Értékelés, rangsor

A laboratóriumi teszt eredményei szerint egyik étolaj sem tartalmazott az egészségügyi határ feletti mértékben sem kadmiumot, sem PCB-t.

A napraforgóolajak rangsorának kialakításakor a TVE további fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe vett. A fogyasztói tájékoztatás, a gyártó és a származási hely, valamint az energiatartalom feltüntetése figyelembe vételével kialakított pontozás szerint az első helyen a Vénusz napraforgóolaj végzett, megelőzve a Penny Market saját márkás Viviol termékét. A legalacsonyabb pontszámot a Sunol kapta, maga elé engedve a METRO által forgalmazott Aro olajat.

A teljes étolajteszt a Tudatos Vásárló magazin Kenyér - Gabona c. számában olvasható.