Úgy tűnik, a kínaiak nem bíznak semmit sem a véletlenre: az ázsiai gazdasági nagyhatalom nemsokára a zöldipart is uralja, Kínában ugyanis a zöldtechnológiák és a tisztatechnológiák fejlesztése felülmúlja az Egyesült Államok és más országok adatait - áll a Clean Edge jelentésében.



A kínai kormány az elmúlt évben 34,6 milliárd dollárral ösztönözte az alacsony szénkibocsátású technológiák építését, ez a szám duplája annak, amit az amerikaiak fordítottak ugyanerre. 2008 óta a fenntartható energiaszektor állásainak jelentős részét kínaiak látják el a Clean Tech Job Trends 2009 felmérése szerint.

A Clean Edge vezetője, Ron Pernick szerint ez még nem azt jelenti, hogy a jövőben Kína uralja majd ezt az iparágat, hiszen a világban óriási a fejlődés és a verseny. A jelentés szerint ugyanis a tiszta energia sok millió állást hoz létre világszerte. 2009-ben 3 millió embert foglalkoztatott a zöld technológia ipara, ebből 700 ezren Kínában dolgoztak, ott a legtöbben napelemeket gyártottak. De kevéssel van csak lemaradva Brazília, Dél-Korea, Németország, Japán és az Egyesült Államok.

További részletek a greenfo.hu oldalán.