Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
18
ápr/2018

Ha a hidegben etetted, akkor a melegben itasd a madarakat!

Háztartásunk tele van olyan nem használt tárgyakkal, amelyeket újrahasznosítva fillérekből vagy teljesen ingyen készíthetünk madáritatót. A madaraknak a tollazatuk tisztántartása mindennapos, létfontosságú tevékenység, ám közben a biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Az itató sekély legyen, közepén egy nagyobb lapos kővel, amire leszállhatnak, kiülhetnek a madarak.

Fontos, hogy az itatót-fürdetőt a kert egyik tisztásán állítsuk föl. Ha ugyanis nincs aljnövényzet, akkor a madarak fürdőzés közben belátják a területet, és macskát vagy más ragadozót észlelve elrepülhetnek. Legyen a közelben egy bokor vagy kerítés, mert vizes tollal nehézkesebben repülnek. Ha nem folyóviz táplálja az itatót, akkor a benne lévő vizet rendszeresen cseréljük, a tálat tartsuk tisztán.

Dream Dictionary

Aki spirituálisabb beállítottságú, annak igazán lényeges egy itató felállítása, és ezzel a madarak bevonzása a kertbe, udvarra. Az ősmagyarok hite szerint a vadászmadarak Isten hírnökei, és a távol-keleti vallások máig úgy tartják, hogy a madarak a hírvivők az emberek és a szellemi világ lényei között. Ha tehát sok madár jár a kertünkbe, erkélyünkre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az égieknek címzett kéréseink meghallgatásra találnak. Eddig a hiedelem, nézzük, miből készülhet madáritató!

1. Fatönkre helyezett nagyméretű virágalátétből, benne napozókővel.

Feelbased

2. Ajándékba kapott, nem használt üvegedényekből (szilóval össze kell őket ragasztani).

Morningchores

3. Virágcserépből és alátétből (jó móka a gyerekeknek, amíg akrilfestékkel befestik a cserepeket). A képen látható madáritatón az unokák keze nyoma látható, és a nagyi kapta Anyák napjára.

Claudia/Flickr

Itt egy másik verzió, ez is nagyon klasszul néz ki!

Morningchores


4. Kiszolgált székből és cserépalátétből. Ezzel megoldott a szárítkozás kérdése is, hiszen a madarak kiülhetnek a szék támlájára.

Hometalk

5. Maradék fémláncból és üvegfedőből. Ezt könnyű tisztán tartani.

Sadie Seasongoods

6. Maradék teáskészletből (ideális újrahasznosítása, ha már úgyis összetört a nagyja).

Morena's corner

7. Kiszuperált mosdóból. Figyelem, ezt fel kell tölteni nagyobb kavicsokkal, nehogy a mély vízbe belefulladjanak a madarak.

Just Craft & DIY

8. Locsolócsőre kötött fémtálcából (részletes leírás a forrásra kattintva angol nyelven).

HomeStoriesAtoZ

9. Kivájt  farönkből (ezt szintén fel kell tölteni nagyobb kavicsokkal a biztonság érdekében).

Marian Byrne

10. Bármilyen konyhai tálból és egy asztallábból.

Just Craft & DIY

Többet is olvashatsz a madáritató-fürdő megfelelő kialakításáról a Magyar Madártani Egyesület oldalán ide kattintva!


0
Tovább
26
márc/2018

Egy natúrmandala lehet a legjobb projekt a tavaszi szünetre a gyerekeknek

Az alábbiakban olyan mandalákat mutatunk, amelyeket a természet alapanyagai ihlettek. Alkotóik (akik között magyar is van) egyhangúan vallják, hogy a mandalakészítés olyan spirituális munka, amely megtisztítja a lelket a napi stressz nyűgétől, és utat mutat a belső béke megtalálása felé. Nem kell hozzá más, mint néhány ágacska, színes termések, virágszirmok, tobozok, kavicsok, kagylóhéjak, és pár óra "analóg" idő. Remélhetőleg ezek a lenyűgöző fotók elegendő motivációt adnak ahhoz, hogy belevágj a mandalakészítésbe. Egy ilyen alkotás a húsvéti ünnepi asztal közepén is csodálatosan mutat! Érdemes alá tálcát vagy színes kartonlapból kivágott korongot tenni, hogy egyszerűbben kezelhető legyen. Az ünnep (és az álmélkodó vendégek kitessékelése) után pedig szét lehet szedni, és az elszáradt hozzávalókat frissre cserélve újat alkotni. Egy menő Instagram-projekt is összejöhet belőle!

Kathy Klein arizonai művész abból alkot, amit természetjárás közben talál. Mandaláit gyakran a helyszínen hagyja, hogy az arra járók véletlenszerűen megtalálják, és gyönyörködhessenek bennük.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Shona Wilson ausztrál szobrász ágacskákból, különféle termésekből, és akár hópihékre hasonlító horgolt csipkéből illeszti össze az ismétlődő motívumokat, amelyek számára kapcsolatot teremtenek kultúra és természet között, és közelebb viszik a világ megértéséhez. 

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Matt W. Moore amerikai festőművész graffitisként kezdte a pályáját, aztán pár éve Utahban részt vett egy művésztáborban, ahol szó szerint kilépett a műteremből: a folyóparton gyűjtött kavicsokból, levelekből és apróra vágott fadarabokból mandalákat állított össze.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Louise Gale biztos jövedelmet, de ablaktalan New York-i céges irodát hagyott ott azért, hogy egy napfényes gibraltári műterembe költözzön. A brit születésű mixed media művész a szabadságot, a fényt és szépséget keresi munkája során. Virágmandaláiból most fog könyve megjelenni.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Kánya Tamás ötvös nevét sokan ismerik a Római-parton felállított kavicsszobrairól, a Kőkertről. A barangolásai során talált természetes hozzávalókból különleges színösszeállítású kompozíciókat készít Land Art Mandala néven.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Az alkotók további műveibe a weboldalukra (itt a szövegben a nevükre) kattintva lehet betekinteni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
márc/2018

Március 10-én ünnepeljük együtt a beporzókat!

Ételeink háromnegyede nem kerülhetne az asztalunkra, ha a termő növény virágát nem porozná be egy méh, pillangó, darázs vagy gerinces állat. Munkájuk ünneplésére és segítésére hív egy új természetvédelmi kezdeményezés, amelynek keretében március 10-én több helyszínen várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket országszerte és Erdélyben.

A budapesti Természettudományi Múzeum programja itt

Nemzetközi felmérések szerint a beporzó állatok tevékenysége kulcsfontosságú a gyümölcsök, gabona- és mogyorófélék, a kávé és a kakaó, de még a pamutot adó gyapot megtermelése szempontjából is. Az elmúlt években olyan mennyiségű méh pusztult vagy tűnt el a termőterületekről, hogy például Kínában egyes helyeken már kézzel porozzák be a gyümölcsfákat, de az Egyesült Államokban is dollármilliárdokat költenek a termesztett növények beporzására. Ha forintosítani akarnánk azt a munkát, amelyet a beporzó állatok végeznek el, évente nagyjából 46 ezer milliárd forintra lenne szükség hozzá.

A beporzókat három tényező fenyegeti (külön-külön, illetve együttesen): a mezőgazdaságban használt tengernyi vegyszer, a monokultúrás ültetvényrendszer (amikor egyféle növényt termesztenek óriási területeken), illetve a globális felmelegedés. Az ELTE természettudományi karáról indult új kezdeményezés, a Beporzók napjának az a célja, hogy minél több emberben tudatosodjon, mennyire változatosak – és sérülékenyek – az evolúció során állatok és növények közt kialakult beporzó kapcsolatok. A beporzó rovarok tömeges pusztulása az egész emberiséget érintő probléma. 

A beporzás legfontosabb résztvevői a méhalkatúak csoportjának fajai, melyeknek csupán egyike a közismert háziméh. Ez a rendszertani csoport közel húszezer méhfajt tartalmaz. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak. A háziméh nem pótolja őket.

A program arra hívja fel a figyelmet, hogy bármennyire is kicsinek érzi magát az egyes ember a globális problémákkal szemben, ám lokálisan tud segíteni a helyzeten. Például ha a saját kertjét rovarbaráttá alakítja rovarhotel ("darázsgarázs"), méhecskebölcső építésével.

Az első Beporzók Napjának megünneplésére számos magyarországi és határontúli felsőoktatási intézmény, kollégium, iskola, óvoda jelentette be, hogy saját intézményén belül szervez a mozgalomhoz kapcsolódó programot. A szélesebb közönséget vendégül látó rendezvényeken minden érdeklődőt, kicsit, nagyot, fiatalt, időset szívesen látnak a szervezők. Az eseménynaptár folyamatosan bővül, ide kattintva látható.

Néhány ízelítő:
- Budapest: Tavaszköszöntő beporzó ünnep a Magyar Természettudományi múzeumban, március 10-én 10-14 óráig
- Kolozsvár: Beporzók napja – Ziua polenizatorilor, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Az ezerarcú természet csodái – interaktív játszóház közös rendezvénye: március 10; 10:00-15:00, Mikó kert, BBTE Biológia és Geológia kar
- Pécs: „Környezeti Nevelési Módszerek a Terepen és Teremben”, műhelymunka pedagógusok számára a Beporzók Napja keretén belül. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület rendezvénye, március 10-én 9:00-10:00 között.
- Őriszentpéter: Őri Alapítvány rendezvénye
- Verőce: a Civil Verőce mozgalom kerek programja

A projekt kezdeményezői magánemberek: Györfy Borbála – az ELTE TTK Tudománykommunikáció mesterszakos hallgatója. Ökológus diplomáját a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerezte. Olyan kommunikációs csatorna megteremtését tűzte ki céljául, mely a természetvédelmi szakemberek és a mindennapi emberek közti szakadék áthidalására szolgál, egy közös cél elérésének reményében.
Dr. Vásárhelyi Tamás – biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa, az ELTE TTK címzetes docense. Évtizedek óta környezeti nevelő, tudományos ismeretterjesztő. Januárban közreadott kezdeményezésüket az államigazgatás, a tudományos élet és a civil szervezetek, valamint közoktatási intérmények és magánszemélyek részéről sokan támogatják.


0
Tovább
19
feb/2018

Kutyák telepítik újra a tűz martalékává vált erdőket chilében

2017-ben a dél-amerikai ország történetének legsúlyosabb tűzvészében mintegy 560 ezer hektár erdő égett porig (ez egyenlő Békés megye területével). Tizenegy ember is meghalt az óriási tüzekben, amelyeket valószínűleg gyújtogatók okoztak.

Az erdőtüzek után elszenesedett pusztaság maradt, amelynek súlyosan károsodott növénytársulását egy különleges csapat kezdte újratelepíteni: három border collie kutya.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Francisca Torres

A hatéves Das, valamint kétéves kölykei, Summer és Olivia olyan hátizsákokkal végzik a munkát, amelyekből szaladgálás közben őshonos növényfajták magjait szórják szét. A terep nehézségétől függően alkalmanként 30 kilométert képesek bejárni, miközben összesen nagyjából 10 kiló magot juttatnak ki a talajra, illetve kis tessúlyuknak köszönhetően nem is tapossák szét a már csírázó palántákat. Egy ember a helyi körülmények között naponta 3 kilométer bejárását volna képes megtenni.

Gazdájuk, Francisca Torres szerint ez nem is munka, hanem móka a kutyák számukra, mindig élvezik az erdei túrákat. Torres kutyakiképzőként dolgozik, továbbá a Pewos nevű környezetvédelmi szervezetet irányítja. Azért is választotta a border collie-kat a feladatra, mert van annyi önkontrolljuk, hogy nem támadnak vagy vesznek üldözőbe semmilyen állatot, amelyekkel az erőben találkoznak. "És mert szuperokosak", tette hozzá Torres.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Francisca Torres

Torres és nővére saját zsebből állják a kutyák helyszínre utaztatásának, ellátásának és a növénymagok beszerzésének költségét. Lelkesedésüket az táplálja, hogy a rettenetes katasztrófa után látják újjáéledni a természetet.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Pewos


0
Tovább
08
jan/2018

Pályát módosítanál az új évben? Mit szólsz az upcyclinghoz?

A nyolcvanas években óriási divat volt az Ecseri piacról szerzett ezüst, esetleg alpakka kanálból vagy villából hajlított karperec. Akkoriban még senki nem hívta az ilyesmit upcyclingnak (ejtsd: apszájkling), pedig pont ez volt: így nevezik, ha nemcsak újrahasznosítunk (azaz recycling), hanem magasabb (up), művészi szintre emelünk egy használt, kidobott tárgyat, alapanyagot.

Az alábbi összeállításban régi eszcájgtól kezdve a számítógépdarabokon át motorkerékpár- és biciklialkatrészekig számtalan kacatot találunk, amelyekből a kreativitás lenyűgöző műalkotásokat varázsolt. Aki kedvet kapna hasonló kalapálgatáshoz-forrasztgatáshoz, ne habozzon: a mai világban már viszonylag egyszerű az értékesítés az interneten keresztül például az Etsy, az Ötletek boltja, a Magyar kézműves ajándékok vagy a Meska kézműves-webshopokban. A lényeg a fantázia és az elhivatottság. Ha belevágsz hasonló upcyclingba, feltétlenül küldj blogunknak néhány fotót az alkotásaidról! 

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Az amerikai Matt Wilson ezüst evőeszközökből formált madaraival vált híressé, de tud ő tengeri állatokat is.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

A különféle daraboknak a tenger által partra mosott uszadékfából készít talapzatot.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Bevallása szerint annyira meglódult az értékesítés, hogy február közepéig teljesen be van táblázva. Instagram-oldalának 40 ezer követője van. 

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Az angol Julie Alice Chappel számítógép-alkatrészekből, nyomtatott áramkörökből, ellenállásokból készíti leheletfinom rovarjait.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Van köztük pillangó, szitakötő,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

de még csótány is.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Minden darab egyedi design, és ennek megfelelő az ára is: a 8-13 centiméter szárnyfesztávolságú rovarkákat bekeretezve átszámítva 40-50 ezer forintért lehet megrendelni a webáruházból.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

S itt van a francia Edouard Martinet, akit bármelyik roncstelepen megszállott guberálónak néznének, egészen addig, amíg meg nem látják elképesztő alkotásait.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Például a szitakötő elnyújtott potroha egy biciklipumpa,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a légy lába autós ablaktörlő kar és kerékpárlánc,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a fecske karma fogorvosi kampó,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

az imádkozó sáska szemei egy robogó indexbúrái,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a szardínia pikkelyei kerékpáremblémák.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Martinet pár szerszámmal dolgozik, nem forraszt vagy hegeszt, kizárólag csavarokkal vagy szegecsekkel rögzíti össze az alkatrészeket. Ezeket direkt úgy válogatja, hogy passzoljanak egymáshoz. És nemcsak passzolnak: rajongói méltányolják, hogy az állatfigurák élethűek, anatómiailag pontosak. Weboldalán részletesen leírja (francia és angol nyelven), hogy milyen darabokból állnak a szobrok. Árakról nincs infónk, de 2016 májusában egy kiállításon 40 alkotásából 19 egy hét alatt elkelt.
 


0
Tovább
30
dec/2017

10 tuti gyógymód másnaposság ellen

Van, aki már egy korty pezsgőtől is becsiccsent, mások csak több deci után rúgnak be, de mindannyian szenvedhetnek a másnapi macskajajtól. Az újévet nem szerencsés fejfájással és liftező gyomorral kezdeni, mutatunk pár gyógymódot a panaszok enyhítésére.

Ami nagyon fontos: súlyosbítja a másnaposságot a kialvatlanság, a koplalás, a fizikai kimerültség, az elégtelen folyadékfogyasztás (dehidratáltság) és az általános testi gyengeség.

1. Magnézium
Fejfájás ellen 400 milligramm magnéziumot érdemes bevenni a szilveszteri bulizás előtt és másnap ébredéskor. Az alkoholfogyasztás ugyanis fokozza a szervezet magnéziumvesztését, ezért ezt mielőbb pótolni kell. A magnéziumhiány jellegzetes tünete a görcshajlam fokozódása. Természetes forrásai: zabpehely, mandula, étcsokoládé, tökmag, földimogyoró, banán, spenót.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

2. Gyömbértea
Készüljön akár kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér, akár egy jó csipet szárított gyömbérpor leforrázásával, a gyömbértea nagyon alkalmas a háborgó gyomor lenyugtatására. Meg lehet édesíteni egy kicsi mézzel, az segít helyreállítani az alkohol miatt leesett vércukorszintet.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

3. Tojás
A tojás cisztein nevű aminosavat tartalmaz, ami fokozza a méreganyagok lebontását és kiürítését a szervezetből. Ébredés után egy-két főtt tojás vagy rántotta fehérjében dús, ugyanakkor könnyű reggeli, ami visszatölti az energiaraktárakat. A rántottát minimális zsiradékon kell megsütni, nehogy a másnaposság mellé még gyomorégés is társuljon. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

4. Összetett szénhidrátok
Ha már rántotta, lehet mellé pár szelet teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani: a lassú felszívódású szénhidrát normalizálja a vércukorszintet, de nem ugrásszerűen, mint a fehér kenyér, hanem elnyújtott hatással. Vagy egyen egy tál barnarizst, esetleg teljes kiőrlésű zabpelyhet. Akinek nem okoz felfúvódást, süssön magának pár szem édesburgonyát, ami gazdag karotinban, káliumban és B6-vitaminban.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

5. B6-vitamin
Akár étel (banán, búzacsíra, pulyka, marha, hal), akár kapszula formában vesszük be, ez a vitamin csökkenti a másnaposság tüneteit. Ehhez alkoholfogyasztás előtt, 3 órával a buli kezdete után, és a buli végén (vagyis 3 alkalommal) 400-400 milligrammot, összesen 1200 millligramm B6-vitamint kell bevenni a kutatások szerint. Ez 50 százalékkal csökkentheti a másnaposságot.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

6. Máriatövis
A májregeneráló hatású gyógynövény kapszula vagy tea formában kapható. Szilveszterkor SOS-méregtelenítéshez 150 milligrammot érdemes bevenni a bulizás után. A normális májműködéshez napi 50-100 milligrammot ajánlanak.
 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

7. Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)
Émelygés, hányinger, gyomortáji fájdalom ellen hatásos 500 milligramm szibériai ginzeng bevétele, mert ez képes enyhíteni a másnaposság tüneteit. A napi adag maximum 1 gramm lehet, és ellenjavallt magas vérnyomás, elhízás esetén.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

8. Dohányzás mellőzése
Kutatások szerint a nikotin fokozza az alkohol által okozott másnapossági panaszokat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

9. Vízivás
Minden pohár (kupica) alkohol után, illetve a buli végét követően lefekvéskor is érdemes egy nagy pohár vizet meginni. Az alkohol ugyanis fokozza a vízkiválasztást, azaz rövid idő alatt dehidratációt okoz a szervezetben. Lehet 2 kiskanál frissen facsart citromlevet is adni az utolsó pohár vízhez, mert az enyhíti a szájszárazságot, szédülést, izomfájdalmakat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

10. Koffeintartalmú italok mellőzése
A kávé és a kóla is fokozhatja az erek összehúzódását, a vérnyomás megemelkedését, a vízvesztést, s annak következtében a másnapossági panaszokat. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

INFO: Tudományos kutatások szerint azok az alkoholos italok okoznak komolyabb panaszokat, amelyekben sok aromahordozó vegyület van, például tannin vagy acetaldehid. Ilyen a brandy, a vörösbor, a gold tequila, a whiskey és más sötét színű italok. Mérsékeltebb panaszokat okoz a fehér rum, a vodka és a gin. Tehát minél sötétebb színű az ital, annál keservesebb lehet a másnap. 


0
Tovább
29
okt/2017

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ilyenkor ősszel sokak számára nyomasztó teher a kert rendbetétele: az avar összegereblyézése, az elszáradt virágok levágása és eltakarítása, metszés. Pedig számos érv szól amellett, hogy nemcsak neked, hanem a kertedben élő növényeknek és állatoknak is jobb lesz, ha passzolod a nagytakarítást.

kert otthon tél ősz avar fenntarthatóság természetvédelem sün

KÉP

1. Bár a lakás körül terül el, a kert nem a nappali szoba meghosszabbítása, hanem a természet része, egy tenyérnyi vadon. Nem kell manikűrollóval igazítgatni, mert nem az a lényege. A kert akkor fog virulni tavasztól őszig, ha a környéken honos rovarok, madarak, kétéltűek, rágcsálók jól érzik magukat benne. Ehhez viszont legjobb békén hagyni ősszel és télen, legfeljebb a száraz levelek nagyját összeseperni, hogy ne fújja át a szomszédhoz a szél. De összehordhatod az avart egy kupacba is, és letakarhatod csirkehálóval, hogy egyben maradjon. Tavaszig elkezd bomlani, jó ki mulcs lesz belőle a növényeknek.

2. Ami neked rendetlenség, az remek áttelelő búvóhely. Emlékszel, nyáron mennyi lepkét és gyíkot láttál? Némelyik faj egyedei elpusztulnak nyár végén, mások viszont csak elbújnak a kert védett zugaiban, és a levelek alatt, fakéreg repedéseiben, talajban vészelik át a telet. Ha minden levelet és letört gallyat eltakarítasz, lehet, hogy azokkal sok apró rovart vagy a petéjüket is kidobod. Az öreg téglákat, köveket sem most kell bolygatni, hiszen alattuk gyíkok és békák lehetnek. Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett, egyetlen gyík eszmei értéke fajtól függően 10-250 ezer forint. A téli álomra elvackolódott sünöket sem szabad zavarni, mert hamar felébredhetnek. Ezek a kedves állatok is védettek, 25 ezer forint az eszmei értékük.

3. Az évelőket ráér kora tavasszal visszavágni, a rózsát is érdemes akkor, amikor már látszik, meddig ér a szárán az elfagyás. Az elszáradt ágakkal a növény összegyűjtheti a töve körül a havat, ami védi az elfagyás ellen, illetve plusz nedvesség a talajnak. 

kert otthon tél ősz avar fenntarthatóság természetvédelem sün

KÉP

4. A zúzmarás, behavazott növények különleges látványt nyújtanak, emlékezetes fotókat készíthetsz róluk. Nemcsak a hópihék, hanem az ablakon kicsapódó dér szerkezete is fraktál, azaz olyan ismétlődő geometriai forma, ami léptékben növekedve vagy csökkenve önhasonló mintázatú. Érdemes nagyítóval megnézni, csak rálehelni nem szabad :)

5. A békén hagyott kertben váratlan és kedves látogatók jelenhetnek meg, például olyan madárfajok, amelyeknek egyre kisebb az élőhelyük. Láthatsz meggyvágót, nagy fakopáncsot, örörszemet csuszkát vagy erdei pintyet is. Sok énekesmadár a száron hagyott évelők magjait szereti csipegetni. Lehet, hogy annyira megkedvelik a kertedet, hogy tavasszal a közelben keresnek fészkelőhelyet, és visszajárni irtani a rovarokat, hernyókat. Tegyél ki több madáretetőt, többféle méretben, többféle eleséggel. Az ivóvízről is gondoskodj!

6. Ha télen is él a kerted, van látnivaló, sok érdekesség, talán könnyebben elviseled a sötét hónapokat, és jobban kibírod tavaszig. Nem rideg ürességnek érzed a következő hónapokat, inkább amolyan csendes átmenetnek a várva várt rügypattanásig. Addig pedig élvezd a pihenést!

Tipp: ha mindenáron el akarod takarítani az avart, menj végig rajta a legmagasabb kerékmagasságba állított fűnyíróval akár kétszer is úgy, hogy ne tedd a fűgyűjtő puttonyt a fűnyíróra, hanem hagyd, hogy szétszórja a levélnyesedéket. Annak értékes tápanyagait (foszfor, kálium, nitrogén, szén) a téli csapadék bemossa a talajba, serkenti majd a talajéletet. A nyesedék javítja a talaj víztartó képességét és szerkezetét is. Amennyiben persze diófalevéllel van tele a kert, akkor sajnos muszáj összetakarítani, mert az gátolja a növények növekedését. 


0
Tovább
18
okt/2017

Ültess gyógyító fát a kertedbe!

Itt az őszi faültetés ideje, de sokan tanácstalanul nézik az óriási választékot. Érdemes volna egy egészen különleges szempontot is figyelembe venned: válassz olyan fát a lakókörnyezetedbe, amely képes erősíteni az immunrendszeredet!

A Földön körülbelül 300 ezer növényfaj él, ami csekély szám a 7,77 milliónyi állatfajhoz képest, mégsem tudunk eleget róluk. Ilyen például a védekezésük módja: a növények nem rendelkeznek gyors helyváltoztató képességgel, tehát ha megtámadják őket, más módon kell megvédeniük magukat. Például különféle vegyületeket kezdenek termelni és kibocsátani: ezeknek a kémiai anyagoknak többféle szerepük van, például elriasztják vagy elpusztítják a kórokozót/kártevőt, figyelmeztetik a fajtársakat, gyógyítják a növény sérüléseit, betegségeit.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Mindig öröm, ha egy népi gyógyászati eljárásról a modern tudomány kideríti, hogy valós alapja van. Ilyen a japán sinrin-joku, azaz erdőfürdő: a szigetországbeliek szerint gyógyító hatással van a testre és a lélekre, ha időnként "megmerítkezünk" az erdei levegőben. És így igaz: az elmúlt években végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az erdei levegőben lévő természetes vegyületek, a fent említett kémiai anyagok képesek fokozni az emberi immunrendszer működését, egyebek közt növelik vérünkben a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számát -- akár 7 nappal a kirándulás után is. Az NK-sejtek olyan nyiroksejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatos és vírusosan fertőzött sejtek elpusztításában. 

1937-ben Borisz Tokin szovjet biokémikus alkotta meg a fitoncid szót, amelynek jelentése: a növény által kibocsátott. Tokin több ezer olyan molekulát azonosított különféle növények körül a levegőben és a talajban, és feltétezte, hogy az adott növények ezekkel védik meg magukat a támadások ellen. S mivel egy erdőben egy adott pillanatban mindig van egy vagy több sérült növény, ezért az erdei levegőben sok a fitoncid, mondta Tokin.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Jóllehet elmélete nagy népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban, Koreában és Japánban, könyvét nem fordították le angolra, ezért Európa és Amerika nemigen szerzett róla tudomást. Persze Nyugaton is foglalkoztak a témával, ott allelopátiának nevezve a jelenséget. Az 1960-as években volt egy felfutása a témának, sokan vélték, hogy a modern orvoslásban is szerepet kaphat, de a lelkesedés lelohadt.

A növények kémiai kommunikációja, védekezése évtizedekre homályba merült. Voltak ugyan próbálkozások, például Magyarországon a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök a körmendi kórház parkjában ültetett "gyógyító" fákat akárcsak Tokin hajdanán Szocsi szanatóriumai körül.  Mint írta: "Tokin, majd Brüncev megállapították, hogy a magasabb rendű növények: több fafaj, valamint fokhagyma, retek, torma, vöröshagyma olyan anyagokat termel — természetesen eltérő mértékben — melyek erős fertőtlenítő hatásúak. Főképp az alábbi kórokozók voltak érzékenyek: TBC, kolera, dysenteria, hastifusz, difteria. Ezen anyagok a természetben védekezésre szolgálnak, de az ember is igénybe veheti jó szolgáltatásukat. (...) A növények illata, aromája gyakran esik össze erős fitoncid hatással. Azonban az is gyakori, hogy erős fitoncid hatás nem párosul semmiféle illattal, szaggal." (Cebe másik írása a kórházak biológiai védelméről fitoncidokkal az Erdészeti Lapok 1993. évi 6. füzetének 181. oldalán olvasható ide kattintva.)

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

További egészségügyi kutatások azt állítják, hogy már egy 30 perces erdei séta csökkenti a vérben a kortizol stresszhormon szintjét, valamit a pulzust és a vérnyomást. Emellett serkenti a paraszimpatikus (vegetatív) idegrendszeri aktivitást, ezzel az emésztést és a kiválasztást, illetve mérsékli a szimpatikus idegi aktivitást, vagyis a stresszválaszokat. Néhány napja angol kutatók javasolták, hogy az erdőfürdő legyen a háziorvos által felírható gyógymód.

Az interneten található kutatások szerint a Magyarország éghajlatán is életképes fafajok közül az alábbiak rendelkeznek fokozott fitoncid-hatással: kínai papíreperfa, duglászfenyő, erdeifenyő, japánakác (pagodafa), lucfenyő, csavarttűjű fenyő, európai ciprus, nyír, juhar, atlaszcédrus, jegenyefenyő, tiszafa, nehézszagú boróka, ginkgo biloba (páfrányfenyő),  tölgy, gyertyán, dió. Ezek közül biztosan találsz a kerted méretéhez passzoló fajtát.

Amíg nem jutsz el a faültetésig, érdemes minél többször túrázni az őszi erdőben.

Ha pedig gyorsan növő törpefát akarsz az ablak elé ültetni, ide kattintva olvashatod korábbi posztunkat. 


0
Tovább
30
aug/2017

Gyomnak nézik, pedig kívül-belül hasznos gyógynövény a körömvirág

Ilyenkor nyár végén kertekben, parkokban sokfelé sárgállik a körömvirág. Igénytelen növény, sokan gyomnak hiszik és kihúzogatják a földből, pedig a legsokoldaúbb gyógynövények egyike. Lehet világosabb sárga vagy narancsszínű is. Szó szerint tetőtől talpig alkalmazható, hiszen fejen hajöblítőnek, lábon gomba ellen is hatékony a körömvirág. Belsőleg gyulladácsökkentő és hámosító hatását használhatod ki, kúrálja a refluxot és a gyomorfekélyt. Készíts belőle teát vagy olajat, alább találsz 22 tippet a felhasználásukra. A körömvirág azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet bátran bevethetsz állatgyógyászati céllal kutyán, macskán is, mert nem mérgező számukra. 

természetgyógyászat körömvirág

Tato Grasso CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógytea készítése: 1 evőkanál virágszirmot forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Langyosan és hidegen is jó, a maradék hűtőszekrényben 2 napig eláll. 

1. A körömvirág tea segíti a nyálkahártya sérüléseinek gyógyulását, kaparó torokfájás esetén nagyon hatékony gargalizálásra.
2. Hámosító hatásának köszönhetően napi 2-3 csésze tea gyógyítja a gyomor és a belek fekélyeit, gyulladásait.
3. Mivel antimikrobás, sebgyógyító hatású, fogászati beavatkozás után is érdemes vele öblögetni.
4. Étkezések után fogyasztva segíti az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, szélhajtó.
5. A körömvirágot évszázadokig használták a zöldség- és húslevesek színezésére. Készíthetsz aranyszínű zöldséges alaplevet sárgarépából, petrezselyemgyökérből, zellerből és egy evőkanál körömvirágsziromból. Adhatsz hozzá gombát, paradicsomot, erőspaprikát is. Ízesítsd sóval, borssal, főzd legalább egy órán át, aztán leszűrve és porciózva mehet a fagyasztóba, hogy mindig legyen, ha kell.
6. Rendszeres fogyasztása enyhíti a menstruációs és változó kori panaszokat.
7. Külsőleg lemosóként nagyon jó bőrproblémákra, például rovarcsípések vagy akne enyhítésére, de a begyulladt szőrtüszőkre is.
8. Allergia miatt gyulladt szemet nyugtatja a körömvirág teával átitatott pakolás (vattakorong). 
9. Szőkítéshez a megmosott, balzsamozott hajat öblítsd át körömvirág-teával utolsó öblítésként.
10. Lábgombásodás esténként áztasd a lábadat meleg körömvirág-teában, ehhez 1 egység tömény teát hígíts 5 egység meleg vízzel.
11. A teát spriccelős flakonba töltve a kutya vagy macska bőrviszketését, vakarózását enyhítheted.
12. Aranyér panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlott alkalmazni. 

természetgyógyászat körömvirág

Esculapio CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógyolaj készítése: 1 egység szárított sziromhoz adj 10 egység hidegen sajtolt étolajat. A szirmokat ne mosd meg, ezért fontos, hogy ellenőrzött forrásból származzanak. Ha nem magad termesztetted, akkor érdemes patikában vagy drogériában kapható, zacskós kiszerelésű szirmot használni. Egy kis befőttesüvegbe szórd bele a szirmokat, és öntsd rá az olajat. Keverd meg jól, hogy az olaj mindenhol körülvegye a szirmokat és be is fedje őket. Teríts egy darab celofánt vagy zsírpapírt a befőttesüveg szájára, mielőtt rácsavarod a tetejét. Tedd az üveget meleg helyre, de direkt napfény ne érje! Ellenőrizd néhány naponta, ilyenkor mindig óvatosan rázogasd össsze. Kész 4-6 hét múlva, szűrd le, és tartsd hűtőben. A folyamatot melegítéssel gyorsíthatod: a lezárt keveréket tedd vízzel félig teli lábasba (a víz szintje ne érje el az üveg száját), gyöngyöző nagyon lassú forralással hevítsd 4-8 órán át. Kihűlés után leszűröd, és kész.  Ne felejtsd el felcímkézni!

13. A házi körömvirágos gyógyolajjal dörzsöld be a bőrgombás területeket.
14. Enyhíti a napégést vagy a szoláriumozás utáni bőrpírt.
15. Hatékonyan világosítja a bőrhegeket és a terhességi csíkokat. Ehhez naponta finoman masszírozd be a bőrbe körkörös mozdulatokkal. Vigyázz, hogy ne húzd, ne nyújtsd a bőrt, mert azzal rontasz a szerkezetén.
16. Érdemes kipróbálni az olajat ekcémás bőrön is.
17. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően visszeres lábon is hatékony, a végtag felől a szív irányába óvatosan masszírozd be a bőrbe a gyógyolajat mindennap.
18. Aranyér kezelésére is alkalmas nyugtató kenőcsnek.
19. Hideg miatt száraz kézbőrre is nagyon ajánlott.
20. A körömvirágolaj gyendéd szemfesték-lemosóként is használható.
21. Túlzott fülzsírtermelés miatt gyakori probléma kutyáknál a fülatka. A kórokozót leggyorsabban az állatorvossal felíratott parazitaellenes készítménnyel irthatod ki, de a további rendszeres fülápoláshoz és megelőzéshez rendszeresen cseppents 1-2 csepp körömvirág olajat a kutyád fülébe, és masszírozd szét benne. 
22. Korábban már írtam a gyógynövényes téli mancsápoló krémről, ennek elkészítését itt olvashatod.


0
Tovább
22
aug/2017

A rókák hatékonyabban irtják a kullancsot, mint az emberek

Kisebb a kockázata a Lyme-kór fertőzésnek olyan területen, ahol sok a róka és más kisragadozó, például nyest, nyuszt, görény. A Természet finom egyensúlyozással hatékonyabban képes a betegséget terjesztő kórokozók kordában tartására, mint az ember. 

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

James McCullen / Flickr

Erre a következtetésre jutott egy holland kutató, aki 2 éven át 20 egy-hektáros területen kamerákat állított fel a ragadozók megszámolásához. Tim Hofmeester emellett csapdákat helyezett ki, minden bekamerázott hely mellett áprilistól szeptemberig havonta hatszor fogott be egereket, pockokat, amelyekről begyűjtötte a kullancslárvákat. (A rágcsálókat később szabadon engedte.) 

Ezek után laboratóriumban megvizsgálta, hogy melyik kullancsban milyen kórokozó mutatható ki. Az egészet megismételte a következő évben. Az adott terület kullancsfertőzöttségét úgy tesztelte a kutató, hogy a kullancsok számára optimális, napsütéses napokon takarókat húzogatott végig a földön, összesen 1200 négyzetméteren, utána megszámolta, hány kullancs kapaszkodott a takarókra. Rendkívül aprólékos és fáradságos munka lehetett!

Hofmeester előzetes feltételezése az volt, hogy a rókák és más ragadozók azáltal képesek csökkenteni a Lyme-kórral fertőzött kullancsok terjedését, hogy nagy számban pusztítják az egereket és pockokat. Ezekben szapo-rodik ugyanis a Lyme-betegséget okozó Borrelia-baktérium. A petéből kikelő kullancslárvák felkapaszkodnak egy egérre, és vérszívás közben fer-tőződnek meg a baktériummal. Ezt adják tovább akkor is, amikor embert csípnek meg. 

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

Moorhen

Ehhez képest a kutató azt figyelte meg, hogy ha sok volt a róka egy terü-leten, az nem feltétlenül járt az egerek számának rohamos csökkenésével, viszont a korábbi kullancsmennyiségnek csak 10-20 százaléka volt rajtuk megtalálható, és kevesebb volt a fertőzött lárvák száma is. Valószínűleg a nagyszámú ragadozó miatt szűkebb területre húzódnak az egerek és pockok, és egyrészt a kullancslárvák nem találnak elegendő gazdaállatot a túlélésükhöz, másrészt az egerekben lévő fertőzés továbbadásának is kisebb a kockázata. 

Ez az első olyan vizsgálat, amely részletes adatokkal igazolta, hogy az őshonos ragadozók kedvező hatást gyakorolhatnak a kullancsok által terjesztett fertőzések visszaszorítására, áttételesen az emberek egészségére.

természetes módszerek természetvédelem Tim Hofmeester

Matt Binstead / Flickr


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum