Ha félted a cicádat, előzd meg, hogy kijusson a kertből.

kert macska természetvédelem

KÉP: Pixabay

 

A kert macskabiztossá tételével nemcsak a saját cicádat tartod felügyelet alatt, hanem azt is megakadályozod, hogy idegen macskák jussanak be ebbe a biztonságos zónába. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy azok jófejek lesznek a te cicáddal, viszont borítékolható, hogy mindent megesznek, megisznak, összepiszkítanak, megjelölnek. 2024 januárja folyamán Szabolcsban találtak veszett kutyát, macskát és aranysakált is, érdemes tehát elgondolkodnod azon, hogy a cicád megóvása érdekében átalakítod a portádat. Ugyanilyen fontos, hogy a cicádat évente oltasd be veszettség ellen - míg a kutyáknak kötelező, addig a macskáknak csupán ajánlott volt eddig a veszettség elleni oltás, de a rossz hírek fényében szerintem ezt már nem érdemes halogatni.

kert macska természetvédelem

KÉP: Pexels

A macskabiztos kert ne legyen börtön a cica számára: alakítsd úgy ki, hogy legyen benne macskajáték, pihenőhely, macskavécé, elbújóshely, kaparófa, kilátópont, etető-itató. Mindenképpen érdemes a növényzetet is a cicához igazítani. Olvass utána, hogy a meglévő évelők nem veszélyesek-e a cicádra (például mérgező bogyóterméssel vagy más módon). Ha szeretnél a cicád kedvében járni, ültess pampafüvet, annak pofozása jó móka unalmas nyári délutánokon. Lehet még macskamentát, macskafüvet, illatos loncot és orvosi macskagyökeret is ültetni, hogy mindig jó kedvű legyen a cicád.

kert macska természetvédelem

KÉP: Pixabay

A macskabiztos kertnek több fokozata van méret szerint.

1. Macskabiztos kerítés

kert macska természetvédelem

KÉP: Protectapet

Ha a teljes kert a cica birodalma, akkor érdemes a kerítést körben átépíteni: legalább két méter magas legyen, és a merevítőoszlopok legyenek erősek: ennek oka, hogy azok fogják tartani a kertbe legalább 70-80 centiméterre benyúló macskahálót. A kerítés tetejére (a háló túloldalára) tanácsos végig galambriasztó tüskéket felszerelni az idegen macskák behatolását megakadályozandó. A háló miatt nem fogod úgy érezni magad, mintha Alcatrazban volnál, ugyanis egyáltalán nem feltűnő látvány, a szemed is megszokja. 

Egy ausztrál (naná!) oldalon láttam a másik ötletes megoldást, amely megakadályozza, hogy a cicusod kimásszon a kerítésen: a kerítés tetejére tengelyesen forgó rudak vannak felszerelve, amelyekben nem tud megkapaszkodni Cirmi, vissza kell ugrania a gazdi kertjébe. Nézni is vicces az ugrabugrát, de a lustább cicák már pár nap alatt megunják a hiábavaló próbálkozást, és mennek a napra heverészni.

kert macska természetvédelem

KÉP: Catpolesystems

A fenti képen nem bordázott, hanem sima felületű fa gömbrudakból készült ilyen forgó kerítésszegély, a működési elve ugyanaz, mint a videóban látott Oscilloté.

2. Terelőháló

kert macska természetvédelem

KÉP: PurrfectFence

Amennyiben csak a kert egy részét szeretnéd macskabirodalomnak kinevezni, akkor a könnyen telepíthető hálós kerítés a te megoldásod. Ha lehetséges, legyen jó magas, hiszen akkor még inkább csökken annak kockázata, hogy a cicus egy lendületből átugorja.

3. Catio

kert macska természetvédelem

KÉP: Protectapet

A cat (macska) és a patio (belső udvar) szavakból összegyúrt fogalom egy macskakennelt jelent. Ez azonban nem olyan monstrum, mint mondjuk három rotteileré, ráadásul - amennyiben aprószemű hálóból készül - kettős haszna van: a cicát bent tartja, a szúnyogokat pedig kint! Végre ki lehet ülni nyárestéken a teraszra, mert még ha csak pár négyzetméteren is, de biztonságban lehetsz a vérszívóktól. A macska sem fog napközben unatkozni, ha a catiót telerakod kiegészítő elemekkel, mint a párna, kaparófa, létra, mint az itt lent látható. Fontos, hogy a kültéri catiónak vízhatlan teteje legyen, ami a napsütés ellen is véd.

kert macska természetvédelem

Amennyiben van hely, érdemes zsilipelő ajtót csinálni: ez lényegében két ajtót jelent, közte egy négyzetméternyi átjáróval.

kert macska természetvédelem

KÉP: Protectapet

A dupla ajtónak köszönhetően a szökős cica átjuthat ugyan az első ajtón, de a másodikon már aligha. 

4. Macskaerkély

kert macska természetvédelem

KÉP: SanctuarySOS

Lehet a loggia nyílásokat hálóval fedni, mint fent, vagy nyitott erkélyen a macskabiztos hálózás hasonlíthat a catióhoz, csak kisebb, és biztonságban tartja a túlságosan vakmerő cicákat is.

kert macska természetvédelem

KÉP: SanctuarySOS

Amilyen kicsi egy erkély, olyan változatosan be lehet rendezni, hogy a cica ne unatkozzon - tehát ne akarja lebontani a védőhálót. 

365Zö