Az erős fagytól és a járda jégtelenítéséhez használt vegyi anyagoktól ki-repedezhet a kutya és a macska talpán a bőr. A repedés elsebesedhet, ez nemcsak hetekig tartó kellemetlenség, hanem fertőzés forrása is lehet. Bár az állatok általában nem kedvelik, ha matatjuk a mancsukat, a mostani extrém időjárás esetén ragadjuk magunkhoz a falkavezérséget, és na-ponta (akár többször is) kenjük be a talpukat az alábbi kencével, amit nettó 10 perc, bruttó 70 perc alatt összeállíthatunk.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Hozzávalók:
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj vagy kókuszzsír, ami van otthon
1 evőkanál mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolaj, illetve köröm-virágolaj (ha van)
2 evőkanál szárított körömvirágszirom (ha nincs kész körömvirágolajunk)
2 kiskanál méhviasz
2 kapszula E-vitamin
1 csepp rozmaring illóolaj (opciós)

A hozzávalók beszerezhetők patikából, illatszerboltból, netről. 

A 100 ml-es mandula-, avokádó- és búzacsíraolaj 1400-1500 Ft, de sokáig elég, és saját használatra, téli testápolóhoz keverve is elhasználhatjuk. Ezek az olajok bőrápoló, sebgyógyító hatásúak. Ha nincs kéznél egyik sem, használjunk 1 evőkanállal több napraforgó-, olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Körömvirágolajat lehet kapni készen (50 ml 1000-1300 Ft), ebben az esetben a hordozóolaj általában napraforgó. De magunk is készíthetünk házilag kétféle módon: ha hidegen, akkor egy marék szárított köröm-virágsziromra öntsünk annyi jó minőségű, hidegen sajtolt étolajat, amennyi ellepi (120-150 ml), és három hétig érleljük száraz, hűvös helyen. Naponta fel kell rázni, és ellenőrizni, nehogy megpenészedjen. (Ezért is kell szárított szirmot használni.) 
A melegen készített körömvirágolaj úgy készül, hogy a vízfürdő felett melegített napraforgó- vagy kukorica-étolajban egy órán át kíméletesen főzzük a szirmokat, majd a keveréket leszűrjük, és az olajat kihűlés után használjuk krémekhez. A körömvirágnak gyulladáscsökkentő, hámosító hatása van. A szirmokból tea is főzhető, ez fekélyre belsőleg is jó. 

A fehér színű méhviasz granulátumból a fotón látható doboz a 100 gram-mos kiszerelés, kb. 1000 Ft az ára, szintén sokáig elég, hűtőben eltartható.

Az E-vitamin gyártótól függően lehet 60 kapszula 2000 Ft vagy 100 kapszula 1700 Ft, a mancsápoló gyógyírban tartósítószerként funkcionál. Bőrápoló tulajdonsága mellett immumerősítő, a következő két hónapban el fog fogyni a családban. Lehet folyékony kiszerelésben is kapni, nemcsak kapszulában.

A rozmaring illóolaj 15 ml 1000 Ft, illetve patikában rendelésre lehet kapni 100 ml-es kiszerelésben is, amúgy nagyon jó ízületi- vagy izomfájdalomra bedörzsölőnek (a gazdának). Itt az a szerepe, hogy mivel kicsit kelle-metlen szagú, megakadályozza, hogy az állat lenyalogassa a gyógyírt a mancsáról.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés


A mancsápoló házi gyógyír elkészítése:
1. Ha nincs kész körömvirágolajunk, akkor vízfürdő fölött (kislángon) főzzük a körömvirágszirmot egy órán át az olajban. Ez volt 1 óra a bruttó elké-szítési időből, most jön a nettó 10 perc.
2. Ha ez megvan, kapcsoljuk le a  lángot, és gyorsan szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a a méhviasz-granulátumot, és kevergessük, amíg felol-dódik. (Korábban is hozzá lehet adni a méhviaszt, csak akkor macerásabb elmosogatni a szűrőt.)
4. Ha már félig kihűlt a kence, keverjük hozzá a mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolajat. Azért ekkor, hogy megőrizzük a hidegen sajtolt olajok értékes tápanyagait.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

5. Az E-vitamin kapszulákat lékeljük meg, és a tartalmukat az 1 csepp rozmaringolajjal együtt keverjük hozzá a mancsápolóhoz, még mielőtt az megdermedne.
6. A zsír állagúvá dermedt gyógyírt tegyük zárható dobozba, és ha nincs benne E-vitamin, akkor tartsuk a hűtőben.

Figyelem! Bár a humángyógyászatban bőrápolóként levendulaolajat és kamillát, illetve fertőtlenítőnek teafaolajat használunk, ezeket állatok számára készült termékekhez tilos hozzáadni, mert számukra mindegyik mérgező, hányást, a májszövet károsodását idézhetik elő.
Zsiradéknak kakaóvajat se használjunk, ugyanazért, amiért a felelős gazda nem ad a házi kedvenceknek csokoládét: az abban lévő teobromin nevű alkaloid vegyület szívritmuszavart, veseelégtelenséget, a vérkeringés összeomlását okozhatja.

Ezzel szemben a körömvirág és a rozmaring nem mérgező sem a kutyák, sem a macskák számára az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, az ASPCA természetgyógyászati kislexikonja szerint.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Ezt kapjuk cserébe...