Örök igazság: a jó szándék kevés, több kell - tájékozottság és odafigyelés.

KÉP: Pixabay

 

A madáretetés legalább 3500 éves hagyománya az emberiségnek: a hinduk a védikus korban kezdték követni azt a gyakorlatot, hogy a madarak (kóbor kutyák, rovarok, vándorok és a szellemvilág láthatatlan képviselői) számára ételt helyeztek ki, ennek révén pedig hitük szerint megszabadultak a negatív karmától. A kínaiak hite szerint a madarak révén az égiekkel teremthetünk kapcsolatot, és a kertünkben nyüzsgő, magot csipegető boldog madarak számunkra is bevonzzák a pozitív energiákat. Akárhogy is legyen, télen a madarakat ajánlatos etetni, mert ez nagy segítség számukra a klímaváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabb időjárásban. Mit sem ér azonban a kerti vagy erkélyre, ablakpárkányra kihelyezett madáretető, ha rosszul csinálunk valamit, akár veszélybe is sodorhatjuk a madárkákat. Az alábbiakban a leggyakoribb hibákat vesszük sorba.

1. Nincs többféle etetőedény
A kertünkbe érkező madarak eltérő módokon szeretnek táplálkozni: a barátposzáta, az őszapó és a kék cinege a fák ágaira felszúrt almákból csipeget örömmel, a fekete rigó a talajon is elfogadja az almát. A balkáni gerle a talajra kiszórt napraforgót nyeli le akár egészben is, a vörösbegy a talajon is a kisebb szemű magvakat keresi, mint a köles. A zsiradékkal dúsított, faágra, erkélykorlátra fellógatott cinkegolyó kapós csemege a széncinegék mellett a mezei verebek számára is. Tehát nagyon fontos, hogy a talajszinttől az ablakpárkányig többféle módon legyen kihelyezve a táplálék: csupasz földre vagy fedél nélküli tálcára kiszórva (utóbbiba fúrjunk pár lyukat, hogy az esővíz vagy hólé ki tudjon csorogni belőle), fellógatva, vagy fedeles dúcetető, amely időjárástól védett, házikó formájának köszönhetően nagyobb mennyiség eleség kihelyezésére alkalmas. A rácsos hengeretetőbe nagyobb szemű eleséget, például natúr (nem pörkölt, nem sózott) mogyorót érdemes kihelyezni.

KÉP: Unsplash

2. Veszélyes az etető
A madarak a legkisebb lyukba is be tudnak szorulni táplálkozás közben. Érdemes ezért inkább a tálcás madáretetőket előnyben részesíteni, vagy pedig a dúc formájúakat. Arra is oda kell figyelni, hogy az etető ne lengjen ide-oda, mert attól is félhetnek a madarak. A faágak közé kitett etető fölött és mellett ne legyenek olyan vastag ágak, amelyek elbírnak egy macskát vagy nyestet, máskülönben tollas barátaink az ő étlapjukon fogják végezni. Olyan helyre se tegyünk etetőt, ahol nagy a forgalom, akár ember, akár autó. A madarak csendes, nyugodt, esőtől és széltől védett helyeken szeretnek táplálkozni.

3. Nem tiszta az etető
Érdemes olyan etetőt kitenni, amit hetente ki tudunk takarítani. A párás, nyirkos, esős télben az etetőedényekben felszaporodhatnak a gombák és baktériumok, amelyek akár a madarak pusztulását is okozhatják. Nem vagyok híve a műanyagnak, de egy virágcserép alátétből készített etetőtálca, amelyet hetente forró vízzel el tudunk mosogatni, ebből a szempontból sokkal hasznosabb, mint a fából fabrikált dúcetető. Mosogatás után az etetőtálcát vagy edényt nagyon alaposan el kell öblíteni, hogy ne maradjon rajta mosogatószer-maradvány. Feltétlenül várjuk meg, amíg az etetőedény teljesen kiszárad, és csak utána töltsük meg magokkal, nehogy azonnal elkezdjen berohadni az eleség. Az itatóedényt egy rész ecet és 9 rész víz keverékével öko módon is tisztára moshatjuk, de persze ezt is el kell öblíteni. A henger alakú etetők némelyike akkora, hogy egy átlagos mosogatótálcában nem lehet őket elmosogatni, ezért ezeket akár egy nagyobb műanyagkukában vagy vödörben is beáztathatjuk és elmosogathatjuk. Az öblítést pedig a zuhannyal végezzük.

KÉP: Unsplash

4. Vacak a táp
Az olcsó eleség tele van olyan ballasztanyaggal, amit a madarak félredobnak, vagy kiszórnak az etető alatt a földre. Tehát csak a hulladék mennyisége gyarapodik, a madárkák testtömege nem. Ráadásul ez a hulladék odavonzhatja a rágcsálókat, amire senki nem vágyik télen, hiszen egy kiéhezett, fázós rágcsáló következő lépése az lesz, hogy beköltözik a padlásra, a födémbe vagy éppen a födémszigetelésbe. Egyiket sem szeretnénk, nem igaz?
A magtápok esetében oda kell figyelni arra, hogy magas zsiradéktartalmuknál fogva meg is avasodhatnak, márpedig azt nem szeretik a madarak. A tavalyról megmaradt cinkegolyót tehát, amennyiben nem a fagyasztóban tároltuk, idén télen már nem szerencsés kihelyezni. Ugyanezen oknál fogva nem tanácsos nagy kiszerelésben cinkegolyót vásárolni: inkább többször vegyünk kevesebbet, de frisset.

KÉP: Pexels

5. Üres az etető
Nem fognak a madarak tömegesen elhullani, ha pár napig üres marad az etető, de nagyon gyorsan átszoknak a szomszédba, és aztán már hiába túráztatjuk magunkat, esetleg nem jönnek vissza (oda lesz a pozitív energia!). 

6. Nem teszünk ki vizet
Sok madár nem is az etetőkre jön, hanem a vízre. A talajra kihelyezett madáritatóba tegyünk nagyobb kavicsokat, amelyek lépcsőként szolgálhatnak a picike lábak számára. Az itatót magasba is kihelyezhetjük, csak feltétlenül legyen nagyon stabil a lábazata. És arra is figyeljünk oda, hogy ne fagyjon bele a víz. A kitett vizet érdemes naponta-kétnaponta cserélni, persze az itatóedény elmosogatása után. SOHA NE HASZNÁLJUNK FAGYÁLLÓT az itatóvízhez, mert a fagyálló halálos méreg az állatok számára.

KÉP: Pixabay

7. Kiengedjük a macskát, kutyát
Amennyiben komolyan gondoljuk a madáretetést, a táplálkozó madarakra ne eresszük rá a macskát vagy a kutyát, mert nagyon rossz vége lesz a történetnek. Más kérdés, hogy hogyan értessük meg a szomszéddal, hogy a kijáró cicáját tartsa inkább bent a lakásban - mindeki előtt le a kalappal, akinek sikerül ezt elérnie!

365Zö