Míg nálunk lelkes önkéntesek tisztítják a természetes vizeket, másutt már drónnal végeztetik el a munkát.

hulladék műanyag PET Kupa

KÉP: 4Ocean

 

Nemrég ért véget a 2023-as PET Kupa sorozat egyik fontos eleme: az Ifjúsági PET Kupa alkalmával július elején 10 középiskolai csapat versengett a Tisza-tavon, ahol 5 nap alatt több mint 3,2 tonna hulladéktól sikerült mentesíteniük a folyót. Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek!

A kalandos szemétszedés következő eseménye XI. Felső-Tiszai PET Kupa lesz július 29-e és augusztus 6-a között. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezúttal is bizonyára rengeteg műanyag- és más hulladéktól fogják megtisztítani a folyót a lelkes önkéntesek.

hulladék műanyag PET Kupa

KÉP: PET Kupa

Míg nálunk a diákok, szülők és más résztvevők kézzel szedegetik ki a vízből a hulladékot (például a rendezvénysorozat nevét adó PET-palackokat), addig az óceán túlpartján egy okos robot végzi ugyanezt a feladatot. A 4Ocean és a Searial Cleaners környezetvédelmi szervezetek együttműködésében készült el a Pixie Drone mobil hulladékgyűjtó egység.

hulladék műanyag PET Kupa

KÉP: Searial Cleaners

A Pixie táirányítású robotporszívó az élővizeket tisztítja meg a kellemetlen hulladékoktól. Nincs több vízfelszínen libegő PET-palack, mert jön Pixie és begyűjti a bendőjébe. A szerkezet elején egy kamera kapott helyet, így a távirányító kezelő láthatja, milyen szemét úszik a robot előtt, és képes-e kiszedni a vízból. Ha igen, akkor begyűjti a drón közepén lévő tárolóedénybe, amely  160 liter űrtartalmú. A mintegy hat órán és 12 kilométeren át üzemképes drón képes begyűjteni a vízből a szerves, műanyag, üveg, fém, papír és gumi hulladékot is. 

hulladék műanyag PET Kupa

KÉP: 4Ocean

A Pixie Drone nem jelent veszélyt az állatvilágra, a beömő nyílásán védőrács van. A hulladékgyűjtő robot távirányítással és önműködően is képes dolgozni, utóbbi esetben egy okostelefonos alkalmazáson keresztül előre kijelölhetjük neki a követendő útvonalat, amelyet a LIDAR-technológia segítségével úgy képes végigkövetni, hogy közben kikerüli az akadályokat. A drón 162 centiméter hosszú és 116 centiméter széles, azaz megfelelő méretű a nagyobb hulladékok begyűjtéséhez is, ugyanakkor könnyedén mozog sekély vízben vagy parti szakaszokon is.

hulladék műanyag PET Kupa

KÉP: Searial Cleaners

A PET Kupa résztvevői hatalmas elismerést érdemelnek, mert kézzel szedik össze a hulladékot a folyóból és annak közvetlen környékéről. Egy Pixie Drone robotnak biztos nagyon örülnének, hiszen ez elvégezné helyettük ezt a nemes, ámde kétségtelenül piszkos munkát. Ettől még a csapatok nem maradnának versengés nélkül, hiszen vetélkedhetnének például a hulladékgyűjtő robotok programozásában. Amíg valóra nem válik a jövő, marad a kézi szemétszedés - kívánunk nekik sok lelkesedést és erőt a nehéz feladathoz.

365Zö