Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
02
júl/2020

6+7 tipp a lábizzadás megelőzésére és kezelésére

Itt a nyár, óhatatlan, hogy izzadjon a lábunk, hiszen ezen a testtájon van a legtöbb izzadságmirigyünk: lábfejenként 125 ezer! A túlságosan izzadékony lábbal már csak azért is muszáj foglalkozni, mert más probléma forrásává is válhat, mint a lábszag, a lábgomba vagy a körömgomba. Az emberek 5 százalékára jellemző a fokozott izzadás, ezt hiperhidrózisnak nevezi a szakirodalom. A lábizzadás mérséklésére számos módszer létezik, de a józan észnek nincs párja. 

Pexels

MEGELŐZÉS

1. Naplózás
Nem kell ahhoz okostelefon, elég egy papír és ceruza, hogy rögzítsd, mikor észlelsz túlzott lábizzadást. Dokumentáld, mit ettél előtte, mit viseltél, mit éreztél, milyen helyzetben voltál. Nem ritka, hogy valamilyen étel, ital vált ki extrém lábizzadást, vagy hogy a stressz mutatkozik meg ilyen módon. Ha sikerül leszűkíteni a kockázati tényezők körét, elkerülni is könnyebb őket.

2. Megfelelő zokni
Manapság valósággal vadászni kell a tiszta pamut zoknira, mert még amire a csommagolás elején azt is írják, hogy "bio", "natúr", "bambusz", annak a hátoldalán is megtalálhatod az apró betűs feliraton, hogy 15-25 százalék poliésztert tartalmaz. És sajnos, attól mert végre találsz egy tiszta pamut zoknit, még nem biztos, hogy kellemes viselet: némelyik olyan erős gumírozással készült, hogy virslit csinál a lábból. Én úgy szoktam ez ellen védekezni, hogy kisollóval minden második gumiszálat elvágok a zokni bokarészénél. Nem mondom, hogy nem macerás, de megéri.
Van, akinek pont a tapadós pamutzokni csinál vízhólyagot, és nekik jobban beválik a speciális műszálas anyagból készült sportzokni, amely képes az izzadság elvezetésére.

3. Lábgomba elleni hintőpor
Ha a zokni felvétele előtt behintőporozod a lábadat, tovább marad száraz és jószagú. Amennyiben nem szeretnél spéci lábhintőport használni, kipróbálhatod a teljesen kíméletes kukoricakeményítőt is, amely ugyanúgy szárazon tartja a lábadat, viszont a lábgomba ellen már nem hatékony. 

4. Izzadásgátló spray vagy stift
Nem a dezodorra gondolunk itt, hanem az izzadásgátlóra. Ez másképp működik, mint a dezodor: átmenetileg gátolja az izzadságmirigyek működését. Az Amerikai Dermatológusok Akadémiája azt javasolja, hogy éjszakai lábizzadás esetén este lefekvés előtt fújd vagy kend be a lábadat, aztán reggel mosd le. Ezt ismételd 3-4 éjszaka, utána térj át a heti egyszeri-kétszeri alkalmazásra. Éjszaka egyébként is kevésbé izzad a lábunk, az izzadásgátló hosszabban képes kifejteni a hatását másnap.
Személyes tapasztalat, hogy a pántos szandál kisebb valószínűséggel fogja feltörni a lábadat, ha előtte izzadásgátlóval befújtad a lábadat. Amennyiben azonban bepirosodik vagy égni kezd az izzadásgátlótól a bőröd, inkább ne használd. 

Pexels

5. Megfelelő cipő
Erről is regényt lehetne írni, mert lábizzadás ellen legjobb a vászon- vagy bőrcipő, de manapság nehéz olyat találni, amelyik legalább az orr-résznél nincs egy kis műbőrrel vagy szintetikus anyaggal kibélelve. Márpedig ha bélelt, akkor sokkal jobban beizzad a láb. Tuti megoldás a szandál+pamutzokni kombó volna, de valljuk be őszintén, az nem túl esztétikus.
Az sem mindegy, hogy mekkora a cipő: lehet, hogy a fél számmal nagyobb sokkal komfortosabb volna, több helyük lenne a lábujjaknak, nem izzadnának be. 
Érdemes kipróbálni a különféle nyári talpbetéteket, amelyik pamutból vagy cellulózból van, attól remélhető, hogy képes felszívni az extra nedvességet. Viszont hogy éppen a talpbetét miatt ne legyen túl szűk a cipő, tényleg szerencsés, ha fél számmal nagyobb a lábadnál.

6. Hidratálás
Kánikulában vagy sportolás közben azért is érdemes odafigyelni a kellő vízivásra, mert a hidratált szervezet könnyebben megbirkózik a hőmérsékletszabályozással, ennél fogva kevesebbet izzad.

KEZELÉS

1. Lábmosás
Minél gyakrabban, annál üdvösebb. Senki nem fog megróni azért, ha néhány óránként a mosdóban megmosod, vagy ha erre nincs lehetőség, legalább egy nedves törlőkendővel áttörlöd a lábadat. Ezzel letisztítod bőrödről az izzadságot és a baktériumokat, továbbá lehűtöd és felfrissíted a lábadat. A lábmosáshoz használhatsz antibakteriális vagy gombásodás elleni gyógynövényes szappant, illetve tehetsz a lábmosó vízbe 2-3 csepp antimikrobiális illóolajat, mint a teafa vagy az eukaliptusz. Lábmosás után rendkívül fontos, hogy alaposan megtöröld, teljesen megszárítsd a lábadat, mielőtt visszaveszed a zoknit és a cipőt. A száraz lábujjak közé szórhatsz egy kis lábgomba elleni hintőport vagy kukoricakeményítőt.

Unsplash

2. Lábáztatás
Főzz egy erős fekete teát két filterből, öntsd egy lavórba és hígítsd annyi vízzel, hogy kellemes hőmérsékletű legyen. Ebben áztasd a lábadat 20 percig. A teában lévő tannin kicsapja a fehérjéket, azaz képes elpusztítani a mikróbákat. Továbbá jellegzetes tulajdonsága az összehúzó képessége: összehúzza a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad. A teás lábáztatást akár minden este megismételheted, ha jólesik.
Variálhatod szódabikarbónával is: egy lavór langyos vízben oldj fel 3-4 evőkanál szódabikarbónát, ebben áztasd a lábadat 20 percig. 
Sőt, egy lavór langyos vízhez adhatsz 4-5 evőkanál almaecetet is, amely ugyanúgy összehúzó hatású, mint a tea, csak még inkább gomba- és baktériumölő hatású.

3. Cserezokni
Tuti tipp a cserezokni: délben kimész a mosdóba, lecseréled tisztára a zoknidat, a használtat pedig egy garantáltan szagmentesen záródó zacskóba vagy edénybe teszed és hazaviszed. Ha nem akarsz emiatt mindennap kidobni egy műanyagzacskót, használj forró vízben fertőtleníthető műanyagdobozt vagy kis befőttesüveget.  

4. Váltócipő
A boldogult szocializmusban talán nem is volt olyan irodista, akinek az íróasztala alatt, az újságpapírkötegből összetákolt lábelemelő mellett ne lett volna egy "benti" papucsa. Ezzel az illető megelőzte, hogy a lába egész nap főjön a fényes fekete szkáj műbőr csizmában. De a lényeg: az átmelegedett cipőben fokozottan izzad a láb, még akkor is, ha a cipő felsőrésze légáteresztő anyagból van. Amikor úgy érzed, túlságosan meleg van odalent, cseréld le a lábbelidet a váltócipőre. Az is nagyon fontos, hogy egymás után két napon ne viseld ugyanazt a cipőt. Bármiből is legyen, legalább 48 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon. Esetleg rásegíthetsz erre azzal, ha kiteszed az erkélyre, gangra, jól szellőző szabad téri területre száradni.

5. Alkohol
Kizárólag eseti használatra ajánlják, egyébként is az alkohol miatt a legdrágább gyógymód, ha a nagyon izzadt, bebüdösödött lábadat finoman áttörölgeted egy alkohollal benedvesített vattalabdaccsal. Ez azonnal leszárítja a bőrt és megszünteti a szagokat. Ám nem szabad mindennap használni, mert az alkohol annyira szárító hatású, hogy bőrirritációt, gyulladást okozhat.

6. Szódabikarbóna a cipőbe
Miután otthon levetted a cipődet, hints bele egy kiskanál szódabikarbónát, amely felszívja a nedvességet, ezzel elpusztítja a szagot okozó baktériumokat. Utána fejjel lefelé tartod a cipőt, és kirázod belőle.

7. Citromlé
Indulás előtt egy kiskanálnyi frissen facsart citromlevet egy vattapamaccsal oszlass el a lábadon, hagyd megszáradni, és ezután húzd fel a zoknit, harisnyát. Összehúzó hatásánál fogva lezárja a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad, továbbá természetes dezodoráló hatású.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
24
máj/2020

Nem csak Muskátlit érdemes az ablakba tenni

A muskátli mutatós virág, azonban eleink nem pusztán a külleme miatt ültették az ablak alá vagy tették a párkányra, hanem mert rovarriasztó hatású. Ugyanezért kapott helyet egy sor fűszernövény is. Ha nincs szúnyoghálód, akkor válogass az alábbi növények közül, különösen a hálószoba esetében, mert oda tényleg ne fújj be rovarirtó vegyszereket. 

1. Babér

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Évszázadokig használták rovarok és egerek távoltartására, csokorba kötve az ajtó vagy ablak mellé felfüggesztve elriasztja a legyeket.

2. Bársonyvirág (büdöske)

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Nem véletlenül kapta a zárójeles nevét ez a világszerte elterjedt növény. Az ablakpárkányon elriasztja a szúnyogokat, tetveket, a veteményes mellé ültetve pedig akár a mezei nyulakat is.

3. Bazsalikom

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Jó a szúnyogok és legyek ellen is. Arra kell ügyelni, hogy ha elkezdene bimbókat hozni, azokat le kell csipkedni, mert kivirágzásukkal csökkenthetik a levelek illóolaj-tartalmát. Forrázatát szúnyogriasztó permetként is használhatjuk. A friss leveleket főzéshez lehet használni, meglepően különleges lesz a cukkini tőle. 

4. Citromfű

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Az összetört levelekkel bedörzsölhetjük a bőrünket. 

5. Citrommuskátli

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

CandideGardening

Ha már muskátli, akkor érdemes citrom illatút választani, amely elhessegeti a vérszívó rovarokat.

6. Citronella

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Sokan összekeverik a citromfűvel, mert az angol neve lemongrass. Bokor nagyságú fűféle növény. Ablak alá vagy ajtó mellé inkább dézsába ültessük, hogy télen be lehessen vinni. Illóolaja kiváló szúnyogriasztó hatású, mécsestől krémig mindenbe teszik. Törjük félbe a szárát, és a nedvét dörzsöljük be a bőrbe. Nagyjából két órán át hatásos. Egy sor ázsiai recepthez is használhatjuk.

7. Gilisztaűző varádics

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Évek óta várok arra, hogy végre leírhassam ennek a növénynek a nevét. Már az ókori görögök is használták, egész Európában ismert gyógynövény volt. A középkori Angliában légyriasztónak ültették, sőt, a halottak mellé is tettek egy csokorral a koporsóba. Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbáriumában ezt írta a varádicsról: „Próbált dolog. Levelét főzd meg borban, vagy tejben add innya, a gilisztát kiűzi.”  Bőrtisztító hatású arcvizet készítettek belőle, az ír néphagyomány szerint sós főzete az ízületi bajokat is kúrálja. Modern kutatások szerint valóban hatékony szúnyogriasztó, Svédországban 2008-ban kezdődött annak vizsgálata, hogy esetleg kullancsok ellen is bevethető.

8. Illatos macskamenta

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Az árvacsalánfélékhez tartozó faj, világszerte elterjedt. Könnyű gondozni, egész nyáron virágzik. Inkább kutyás háztartásba ajánlott, mert a macskák tényleg túlságosan vonzódnak hozzá.

9. Kakukkfű

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

FarmersAlmanac

Minél több napfényt kap, annál erősebb lesz az illata, amit ki nem állhatnak a szúnyogok.

10. Körömvirág

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Cserépbe ültetve a szúnyogokat riasztja, de ha véletlenül mégis megcsípne egy, akkor egy kis körömvirágteás borogatástól hamar elmúlik a kínzó viszketés.

11. Krizantém

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Annyira hatásos, különösen a dalmát krizantém, hogy a benne lévő piretrin nevű hatóanyag elriasztja a hangyákat, kullancsokat, bolhákat, harlekinkaticákat és csótányokat is. Érdemes lecsípni az elnyílt virágokat, akkor újakat fog hozni. Pikáns ízű szirmait salátába is szokták keverni.

12. Levendula

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Ez is régóta ismert rovarriasztó növény, de a molyok mellett minden más repülő és mászó ízeltlábút távol tart. A növénynek nemcsak a virágzata, hanem a levelei is illatosak.

13. Menta

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

FarmersAlmanac

Nagyon szeret terjeszkedni, ezért kertbe csak körbetéglázott ágyásba, vagy földbe süllyesztett cserépben szabad ültetni, amelynek kiütöttük az alját. A menta hatékony légyriasztó, a levelével bedörzsölhetjük a bőrünket kerti munka előtt. A belőle főzött tea sok emésztési panaszra gyógyír. 

14. Rozmaring

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

A közeli autószerviz téglából épült déli fala mentén egy akkora rozmaringbokor áll, hogy virágzáskor az egész környék belebódul az illatába. Remek mindenféle repülő rovar távol tartására, és a konyhában is: például körtével egybesütött sertéshús fűszerezésére.

15. Üröm

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Az őszirózsafélék családjába tartozik, de leginkább az abszint nevű alkoholos ital hatóanyagaként ismert. A növény illóolajában lévő tujon vegyület idegrendszeri tüneteket produkál, a Zöld tündérnek nevezett abszintot ezért fogyasztotta lelkesen a 20. század elején a művészvilág. Bedörzsöléshez és csokorba kötéshez is alkalmas, kizárólag külsőleg használva nem kell tartani tőle.

16. Verbéna (vasfű)

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Szúnyogriasztó hatású, illata citromos jellegű. Az összetört levelekkel bedörzsölhetjük a bőrünket.

17. Zsálya

szúnyog kullancs légy rovarriasztó vissza a természethez

Wikimedia

Akárcsak a levendulát és a rozmaringot, ezt sem szeretik a rovarok, ezért ha grilleznél a teraszon vagy erkélyen, érdemes néhány levelet a parázsra dobni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
máj/2020

Tavasszal érdemes naptérképet készíteni a kertről

Akár a gyerekeknek is kiadható hétvégi feladatként a naptérkép-készítés, amellyel tengernyi vizet, energiát, erőfeszítést, pénzt és bosszúságot takaríthatsz meg magadnak egész nyáron.

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Pexels

Lényege, hogy a kert egy kiválasztott pontjából legalább kétóránként fotót kell készíteni a kertről. Így kiderül, hogy nyáron merre jár a Nap. Ez ugyanis befolyásolja, hogy a kert egyes részeibe mit ültess, mit csinálj stb.
 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Russell McLendon

Amikor megvan a sok fotó, egy képszerkesztő programban egymásra montírozod őket úgy, hogy mindegyik képet kb. 30 százalékosra legyengítesz, átlátszóvá teszed (opacity/transparency). Esetleg még ráerősíthetsz a kontrasztra, hogy a napsütötte és árnyékos részek jól látszódjanak. Az egymásra másolt képekből pedig szépen kirajzolódik, hogy melyik rész a kertben a legnaposabb és a legárnyékosabb rész. 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Ahol túl sok a napsütés, ott esetleg ki fog égni a gyep, tehát inkább mediterrán kőburkolatos kiülős részt vagy a medencét érdemes oda telepíteni, esetleg szolárrendszert vagy gyümölcsfát, veteményest. Az erősen árnyékos részeket sem érdemes füvesíteni, mert csak bemohásodnak, ehelyett talajtakaró növényekben gondolkozhatsz. Illetve tehetsz oda nyugágyat vagy gyerekeknek homokozót is, ahol a legnagyobb kánikulában is hűvösben és árnyékban játszhatnak.

A naptérkép elkészítésének részletes leírását Russell McLendon készítette az mnn.com számára. Így néz ki az ő kertjének kompozit képe:

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

5 bio permetszer a kerti növényekre

Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
ápr/2020

Ha karanténba vagy zárva, ültess Győzelmi Kertet!

Sok olyan kerttulajdonos van, aki városban él, és eddig eszébe nem jutott veteményessé alakítani a kertjét, mert – egyebek közt – félt attól, hogy az erős forgalom és a levegőszennyezés miatt esetleg több lesz a nehézfém a zöldségben, mint a vitamin. A koronavírus-karantén miatt mostanában annyira mérséklődött a levegőszennyezés, hogy érdemes megfontolni a veteményest. Pláne, mert ez remek testi-, lelki-, szellemi felfrissülést nyújt. De mi az a győzelmi kert, sőt: Győzelmi Kert?

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Peoria Magazines

Ehhez vissza kell ugranunk néhány sor erejéig 1917 márciusáig, amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, és megalakult a Nemzeti Háborús Kert Bizottság. Az volt a célkitűzése, hogy bátorítsa az amerikaiakat arra, termesszék meg a maguk szükségletét zöldségből és gyümölcsből. Ennek révén ugyanis takarékoskodni lehetett azokkal az államilag előállított élelmiszerekkel, amelyeket a sereget és a szövetségeseket támogatta Amerika. 

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library Of Congress

Országszerte plakátok buzdították az embereket, hogy "Vessük el a győzelem magvait!" a kiskertekben, iskolai és vállalatok udvarán, parkokban, foghíjtelkeken. [Nagyjából úgy, mint ma a közösségi kertekben. – A szerk.] Az alábbi poszteren maga Lady Liberty, azaz a megelevenedett Szabadság-szobor veti el a magokat:

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

Ez volt a Liberty Garden, azaz Szabadság Kert mozgalom, amelynek szélesítéséhez a kormányzat szórólapok millióin tudatta, hogyan, mit és mikor kell vetni. Az Oktatási Hivatal elindította az Egyesült Államok Iskolai Kerti Seregét, amely a gyerekeket "a talaj kiskatonáiként" mozgósította.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Liberty of Congress

Az erőfeszítések nyomán 1917-ben 3 millió kert létesült, 1918-ban további 5,3 millió kert, amelyek több mint egymilliárd dollár értékű zöldséget és gyümölcsöt termeltek az amerikai asztalokra. Emellett mást is adtak az embereknek: kertművelés közben nem pusztán elfoglalták magukat, hanem ráébredhettek saját hasznosságukra, fontosságukra. Ez lelkileg óriási többletet jelentett a nehéz időkben.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Wisconsin Historical Society

A Szabadság Kertek sikere vezette az USA agrárminiszterét, Claude Wickardot arra, hogy második világháborús hadbalépésüket követően meghirdesse a Victory Garden, Győzelmi Kert mozgalmat. Minden állami és szövetségi kormány szórólapokat és tájékoztató füzeteket készített, az alábbi 1943-as kiadványt az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nyomtatta és terjesztette (ide kattintva lapozható!).

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Archive.org

A legismertebb szórólapok egyike Illionis állam Védelmi Minisztériumáé.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Eastern Illinois University

Az 1942-ben készült, 25-ször 50 láb méretű (nagyjából 7,5-szer 15 méteres, kb. 116 négyzetméteres) kertterv tucatnyinál is több zöldség ültetését mutatja meg, társnövényes elhelyezéssel, időzítéssel, másodvetéssel. Így a kert kora nyártól késő őszig bőven terem a terveknek megfelelően egy öttagú családnak. 1942-ben vezették be ugyanis az élelmiszer-jegyrendszert Amerikában, és ez a kényszerűség is ösztönözte az embereket arra, hogy mindenhol veteményeseket alakítsanak ki. Roosevelt elnök hitvese, Eleanor még a Fehér Ház pázsitját is felásatta konyhakertnek. De New Yorkban is minden szabad területet veteményessé alakítottak, a képen 1955 júniusában a First Avenue egyik telkén gyerekek kertészkednek.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

1942-ben mintegy 15 millió család ültetett Győzelmi Kertet, három évvel később már 20 millió. Ezek a kertek 8 millió tonna élelmiszert termeltek meg. A világháború végéig a Győzelmi Kertek az amerikaiak friss zöldség- és gyümölcsfogyasztásának csaknem felét képesek voltak előállítani a Peoria magazin cikke szerint.

Az alábbiakban a Mother Earth News 7 napig ingyenesen használható kerttervezőjével elkészítettem a fenti 1942-es kertterv magyarított változatát.

koronavírus kert  győzelmi kert

Rajzolgatás közben láttam, hogy kicsit túlteng benne a saláta és a káposzta, viszont hiányzik belőle például a krumpli és az uborka, úgyhogy visszakerestem a neten egy korábbi tervemet, amely darabra adja meg a vetemények számát egy négytagú család számára.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha van a kertedben olyan rész, amelyet naponta legalább 6 órán át süt a Nap, az remek a veteményesnek. Bizonyos zöldségek félárnyékban is megélnek, például a saláta, amely a túl sok napsütéstől még rágós is lehet.

Az ültetéshez jó tisztában lenni a növénytársítás szabályaival, mert némelyik zöldséggel előfordulhat, hogy egy bizonyos másik mellett jól fejlődik, a harmadik mellett meg csak kínlódik. Az optimális társításhoz ajánlom az alábbi táblázatot, amely a fenti kerttervvel együtt élesebben látható és letölthető ide kattintva.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha már ránk kényszerítette a koronavírus a bezártságot, élesszük újjá a háztájit!

További archív képeket és posztereket találsz az Amerikai Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) gyűjteményében.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
05
dec/2018

Hogyan lehet csendesíteni a fülzúgást?

Milliókat érint világszerte, mégsincs széles körben használható gyógymód a kezelésére. Akad ugyan új fejlesztésű terápia, az akusztikus CR Neuromoduláció, de az egy jobb használtautó árába kerül. Így aztán a fülzúgás (szakszóval tinnitusz) enyhítésére a természetes praktikákat is érdemes fontolóra venned.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Katemangostar - Freepik.com

Egészségügyi felmérések szerint minden tizedik ember szenved fülzúgástól, köztük sokan évek-évtizedek óta. A zavaró hang nemcsak zúgás lehet, hanem kattogás, dobogás, zümmögés, zubogás, mély vagy magas hangú csilingelés, és jelentkezhet időszakosan, testhelyzet változásakor vagy állandóan is. A tinnituszt okozhatja: fülzsír miatti hallójárat-dugulás, gyógyszer mellékhatás, magas vérnyomás, allergia, idősödés, keringési probléma, pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, cukorbetegség, kiválthatja fej vagy nyaki sérülés, alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, erős hanghatás és a stressz is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod fül-orr-gége szakorvossal, mert ő tud továbbirányítani az okot tisztázó vizsgálatokra. (Ehhez a szakorvoshoz nem kell háziorvosi beutalót kérned, hanem egyenesen foglalhatsz időpontot a rendelésre.) A fülzúgást még akkor sem szabad elbagatellizálni, ha nem zavaró mértékű. Amennyiben viszont állandóan idegesít, és emiatt már életminőség-romlást okoz, haladéktalanul fordulj szakorvoshoz. 

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Tisztítás:
A fülzúgás csökkentésére első körben érdemes alapos fültisztítást végezni, de NEM fültisztító pálcikával! Használj inkább patikában kapható fültisztító olajat: a pumpás sprayból kis mennyiség jut a fülbe, ott fellazítja a fülzsírt, ami a fejmozgás hatására észrevehetetlenül kifolyik.  Nem, nem fogsz ijesztően kinézni közben! A fülolajat ráteheted a radiátorra, hogy kicsit megmelegedjen, úgy kellemesebb befújni. Lehet kapni tengervizes fülsprayt is, de az némelyeknek irritációt okoz. A rendszeres szaunázás is kioldja a fülzsírt. A leghatékonyabb fültisztítást speciális eszközökkel a szakorvos tudja elvégezni, körülbelül negyedórás művelet, állami fenntartású rendelőben ingyenes, fizetős ellátásban 3000 Ft.

Gyógynövények:
A természetes hatóanyagok közül első helyen áll az agyi vérkeringést javító gingko biloba, amely az esetek 20-30 százalában segít. A kínai népi gyógyászat szerint a májat és a vesét tisztító gyógynövények jók a fülzúgás ellen, vértisztító és vérkeringést serkentő hatásuk révén. Hatékonynak tartott növények: napi kétszer 1000 mg illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) vagy napi kétszer 40-60 mg fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) vagy napi háromszor 400 mg fényeslevelű fagyal (Ligustrum lucidum) vagy napi 2-4 g ökörfarkkóróból (Verbascum spp.) tea vagy napi háromszor 200 mg kis meténg (Vinca minor) vagy napi 3 g kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). Azért írtam vagy-vagy-ot, mert ezeket nem szabad egyszerre beszedni, inkább napi rotációban ajánlják: egyik nap az egyik gyógynövényt, másik nap a másikat, kúraszerűen.
A gyógynövényekről feltétlenül kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy nehogy valamelyik meglévő gyógyszered hatását befolyásolják. 

Étrend:
Első számú táplálékkiegészítő fülzúgás ellen a cink, amelyből 50-100 mg az ajánlott napi mennyiség. Egy jó B-vitamin-komplexet és az omega-3-ban gazdag halolajat is ki lehet próbálni. Több tanulmány is született arról, hogy fülzúgás esetén minimálisra kell csökkenteni a só-, a cukor-, a cukorpótló-, a telített- és transzzsír-, valamint a nátrium-glutamát nevű ízfokozó bevitelét. Közülük például az aszpartám nevű cukorpótló az idegrendszerre hatva súlyosbíthatja a fülzúgást -- de a xilit és a sztívia biztonsággal fogyasztható. A zsírfogyasztás mérséklésével csökken a koleszterinszint, javul a vérkeringés, s ennek köszönhetően a hallószervek vérellátása.  
Kerüld a kinintartalmú tonikot.
Viszont a rendkívül egészséges mediterrán étrend a fülzúgás ellen is alkalmazható.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Akupunktúra:
Egy tudományos kutatásban korábbi kísérletek alapján a GB2, GB20, SJ21, SI19, SJ17, SJ3, SJ5, LI4, és SI6 pontokat serkentették tűszúrással, és az akupunktúra a placebónál hatékonyabban volt képes mérsékelni a fülzúgás hangerejét nempulzáló tinnitusz esetén. 

Fehérzaj-generátor:
Jellemzőjük, hogy valamilyen semleges háttérzajjal segítenek a fülzúgást kioltani vagy legalábbis enyhíteni. Sokan a műszaki hangokra esküsznek, mint amilyen a ventilátor, az autó alapjáratú motorhangja, a hajszárító. Hallgass bele az ingyenes TinnitusNotch terápiás alkalmazásba a nevére kattintva.
Kutatások szerint a mesterségeseknél hatékonyabbak lehetnek a természet hangjai, mint a tengermorajlás, patakcsobogás, eső dobolása, fa lombjának susogása. Ilyeneket az ingyenes AudioNotch-ra kattintva hallgathatsz.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód


Tinnitusz maszkoló:
A webről letölthető alkalmazások már csak azért is érdekesek, mert mindenkiből előhozzák a modern zeneszerzőt, hiszen kreatív módon magunknak kell kikísérleteznünk azt a hangegyveleget, amely kioltja a tinnituszunkat. Az ingyenes appok közül a Tinnitus Neuromodulator-t ajánlom. Ezen is van preset dallam, nekem a Sinescape jött be a csilingelés enyhítésére. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
12
okt/2018

Városban is lehet erdőfürdőzni – és érdemes is!

290 millió ember nem tévedhet: 20 országban végzett 140 kutatásban ennyien válaszoltak arra a kérdésre, hogy miként hat rájuk a Természet. A felmérésben vizsgált emberek egészségi állapota jelentősen javult azzal, ha akár csak heti fél órát töltöttek zöld környezetben. Csökkent a II-es típusú cukorbetegség, a krónikus keringési betegségek, az idő előtti halálozás, a koraszülés, a stressz és a magasvérnyomás-betegség aránya körükben, állapították meg a kutatási adatokat összesítő Kelet-Angliai Egyetem szakemberei.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

Mindez pedig az erdőfürdőnek köszönhető. A szabadidős tevékenység Japánból ered, ott sinrin-jokunak nevezik. Az erdőfürdő során a túrázók úgymond "megmerítkeznek" a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában. Japán orvoskutatók eredményei szerint a fertőtlenítő fitoncidok, amelyek eredetileg a növényt védik a rothadást beindító baktériumoktól és más kórokozóktól, hasonló hatást váltanak ki az emberi szervezetben is. 

A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy egy kiadós erdei séta után akár még 7 napig 50 százalékkal is megnőhet szervezetünkben az úgynevezett természetes ölősejtek (Natural Killer, azaz NK-limfociták) aránya. E fehérvérsejtek felismerik az idegen, illetve valamely betegség vagy sérülés miatt elváltozott sejteket, és vagy a sejtfaluk megfúrásával pusztítják el ezeket, vagy pedig természetes sejthalált (apoptózist) váltanak ki náluk. Tehát a fitoncidok megnövelik a szervezetünk immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

Kiderült, hogy ugyanezt a kedvező hatást nemcsak az erdők, hanem a városi parkok is képesek nyújtani. Mérések szerint a parkban töltött idő hatására ugyanúgy csökkent a nyálból kimutatható kortizol nevű stresszhormon mértéke, mintha az illető vidékre utazott volna. "A természetben olyan baktériumokkal is kapcsolatba kerülünk, amelyek erősítik az immunrendszerünket és mérséklik a gyulladásokat a szervezetünkben", mondta Caoimhe Twohig-Bennett kutatásvezető.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

Így végezd a sinrin-jokut városi parkban:
1. Keress egy hívogató helyet a parkban, ahol jólesne leülni akár a fűben, akár egy padon. Nem kell eldugott helynek lennie, az is jó, ha nyüzsgés van körülötted. Vagy ha rálátsz ilyen helyre.
2. Kapcsold ki a mobilodat, nem lesz szükséged háttérzenére és fotózni sem kell közben. Jó lenne, ha tényleg kikapcsolnád a mobilt, nem csak lenémítanád.
3. Összpontosíts arra, amit magad körül látsz és hallasz. Hallod-e még az autókat, vagy már csak a madarak csicsergését, a fák lombjának susogását, a szalagdáló gyerekeket és csaholó kutyákat? Utoljára mikor számoltad meg, hogy hány vadkacsa repül egy V-alakú költöző alakzatban?
4. Tudatosítsd magadban a jelen pillanatot, azokat az érzelmeket, érzéseket, amelyek átfutnak rajtad. Lesznek köztük jók, például hogy milyen finoman melegíti a napsütés a bőrödet, illetve még benned dolgozó stressz által kiváltottak, mint hogy sürgősen vissza kéne kapcsolni a mobilt – ne tedd.
5. Próbálj lelassítani, ne gondolj a hétköznapok elvárásaira, a feletted tornyosuló feladatokra. A körülötted zajló eseményeket figyeld, azokra koncentrálj.
6. Ha lehet, tölts ott legalább két órát – de már 20 perc után érezni fogod az erdőfürdő jótékony hatását. Nem is kell elmondanod senkinek, hogy hol voltál, ez a taposómalomból elcsent két óra legyen csak a tiéd.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

A növényi illóolajok antibakteriális, gombaölő, rovarriasztó hatását elsőként Borisz Tokin orosz biokémikus írta le 1928-ban. Ezek a vegyületek a növénylégzéssel vagy a sejtek sérülése folytán kerülnek a növény felszínére és a levegőbe. Fajtól, évszaktól, napszaktól és meteorológiai viszonyoktól is függ a fitoncid képesség, amely legnagyobb mértékben a vöröshagymára jellemző, majd utána sorrendben következik a fokhagyma, az atlaszcédrus, a jegenyefenyő, a tiszafa, az erdei fenyő és a boróka.

Laboratóriumi kísérletekben a vöröshagyma-fokhagyma-cédrus illóolaj három perc alatt elpusztította a kórokozókat, a lucfenyő illóolaja hatvan perc alatt. Az egykori Szovjetunió kórházainak és szanatóriumainak parkjában tudatosan alakítottak ki gyógyhatású sarkokat erős fitoncid hatású fákból és cserjékből. Magyarországon főleg a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök kezdeményezésére születtek ilyen védőfásítások, például a körmendi kórház parkjában.

A városi erdőfürdőt egészen lombhullás utánig végezheted, amíg még langyos az idő: az enyhe hőmérséklet elősegíti az immunerősítő hatású fitoncidok párologtatását. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
15
júl/2018

Télen csak etted, nyáron kenjed is a mézet!

Leégett a vállad a Balaton-átúszás során vagy a tengerparti nyaraláson száraz szalma lett a hajadból? A virágméz egy sor apróbb nyári probléma enyhítésében segít, legyen szó egészségről vagy szépségápolásról. Fontos a méz minősége: csakis megbízható termelőtől vásárolj mézet, amit nem "szaporítottak fel" cukorsziruppal. Így biztos lehetsz abban, hogy a valódi virágméz hatóanyagai enyhítik a panaszaidat. A méz hidratáló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Ha akarod, nyáron is használhatod belsőleg, erre is kapsz pár tippet a cikkben.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Balansiya

1. Nyugtatja a napégett bőrt
Természetes gyógymódot csakis enyhe esetben szabad használni, ha rákvörösre égtél, feltétlenül menj orvoshoz. De ha tényleg enyhe bőrpírról van szó, azt a gyulladácsökkentő hatású mézzel kúrálhatod a következő módon: 5-6 percig hűtsd le a piros bőrt hideg vízbe áztatott és kicsavart törülközővel, majd kend be fele-fele arányban vízzel hígított mézzel, és fedd be egy gézlappal 1-2 órára. Utána öblítsd le a mézet a bőrödről. A leégett bőr nem fog lehámlani, ha csak rövid ideig vizezed be, tehát zuhanyozni, pakolást rátenni oké, de kádban áztatni nem ajánlott. A leégett bőrnek sem a túl meleg, sem a túl hideg víz nem tesz jót, ezért ne akard a vizes pakolás hatását jéggel fokozni. Viszont a nedves törülközőt 5-10 percre beteheted a hűtőbe. A méz bőrnyugtató hatását fokozhatod, ha nem vízzel, hanem aloe vera géllel vagy lével hígítod.

2. Feszesíti az arcbőrt
Az erős napsugárzás miatt előjött ráncocskák ellen nincs jobb az egyperces mézes arcmasszázsnál: nedvesítsd be az arcodat, fél kiskanál mézet masszírozz be a bőrödbe, majd hideg vízzel öblítsd le. Utána használd a szokásos arckrémedet. Napi használat esetén egy hét múlva már látszik a hatás. A méz enyhén hámlasztó hatású is.

3. Elmulasztja a pattanásokat
A piros dudorokra fülpiszkával kenj egy kis mézet, és hagyd rajta 1 órát, majd mosd le. Naponta 2-3 alkalommal ismételd a pattanás elmúltáig. Lehetőleg olyankor csináld, amikor a kezelés ideje alatt nem kell kimenned a szabadba, mert ne feledd, a méz illata vonzza különféle rovarokat, köztük a darazsakat.

4. Selymesíti a hajat
Az uszoda klóros vizétől vagy a tengerparti nyaralás során kiszáradt, töredező hajvégekre gyógyír az enzimekben és vitaminokban gazdag méz: hajmosás előtt nedvesítsd be a tincsek végét, kend be őket mézzel, majd 10 perc múlva mosd meg a hajad a szokásos módon. Csinálhatod úgy is, hogy 1 evőkanál mézet 2 evőkanál növényi olajjal (leginkább kókuszzsírral) keversz össze, és ezt használod a hajad alsó kétharmadán, 20 perc után moss hajat. A tenyeredbe öntött samponhoz is adhatsz egy kiskanál mézet a dupla hatás érdekében.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Sushasannews

5. Fényesíti a hajat
Szintén hasznos a szalmává száradt haj visszahidratálására, ha 1 teáskanál mézet feloldasz 1 liter langyos vízben, majd hajmosás után ezzel öblíted át a hajadat. Nem kell kimosni! A hajad szép fényes lesz tőle, a szálló pihehajak lesimulnak. 

6. Nyugtató-lazító fürdőhöz
Sportolás után kiváló hatású, ha egy kád középmeleg vízhez adsz 2 evőkanál mézet és 10 csepp levendula illóolajat. A méz hidratálja a bőrödet, miközben a levendula oldja az izomgörcsöket. A mézet érdemes előtte egy bögre vízben feloldani.

7. Energetizál
Közvetlenül edzés, bringázás, túrázás előtt fogyassz el 1 evőkanál mézet: a fruktóz-glükóz keveréke energialöketet ad a sportoláshoz, a benne lévő antioxidánsok és vitaminok erősítik a szervezetedet.

8. Alvásserkentő
Lefekvés (és fogmosás) előtt egy teáskanál méz elfogyasztásával arra serkented a szervezetedet, hogy jobban hasznosítsa a napi táplálékban (főleg a tejtermékekben és fehérjékben) lévő triptofánt -- ez a hatóanyag álmosító, nyugtató hatású.

9. Mérsékli a másnaposságot
Odacsaptál a fesztiválozásnak? Semmi vész, kezeld a másnapot mézzel: a benne lévő, gyors felszívódású cukrok azonnal a véráramba kerülnek, és így helyreáll a közérzeted.

10. Megszünteti az utazási betegséget
Az autózás, hajókázás során fellépő kóválygást, hányingert kúrálja a Mindent gyógyító házi gyömbérszirup, amelynek egyszerű elkészítését a nevére kattintva olvashatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.
 


0
Tovább
26
jún/2018

3+1 haszna van, ha kékre fested a mennyezetet

A loggia, pergola vagy fedett terasz, azaz tornác mennyezetét az Egyesült Államok déli államaiban hagyományosan kékre festik. Úgy mondják, a szokás az afrikai rabszolgákkal érkezett a vidékre, és nemcsak ott dívik generációk óta, hanem másutt is egyre népszerűbb. Ennek több oka is van.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

1. Darázsriasztó
Egyesek szerint a kék festék a színe miatt tartja távol a repülő rovarokat (sőt, állítólag a pókokat és madarakat is), mondván, a kék eget idézi, nem csábít megtelepedésre.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

FhpcMan

A hagyományos kék mennyezeti festék azonban az összetételének köszönheti rovarriasztó hatását: a tejfestékben (ld. lentebb) lévő mész természetes rovarriasztó (és antibakteriális is). És mivel hajdanán egy-két évente újrafestették a felületeket, ezért a friss festékkel a hatás is megújult.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

HibiscusHouse1

2. Fényadó
A halványkék egyrészt nyugtató hatású, tehát valósággal hívogat egy kis stresszoldó ücsörgésre. Másrészt a kék eget idézi, tehát alatta tovább érezzük világosban magunkat. Illetve van egy olyan elképzelés, hogy mivel a kék komplementer a narancsos napfénnyel, ezért állítólag több fényt tükröz a környezetébe, így a tornác mögötti szobába.  

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

EnergyWarden

3. Natúr
A régiek tejfestéket használtak a felületek festésére. A tejfestéket íróból és mészporból keverték, természetes pigmentekkel színezték, kékre például kiszárított és porrá tört indigónövénnyel.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

BenjaminMoore

Mivel a tejfesték természetes erdetű, és nincsenek benne mesterséges oldószerek, amelyek veszélyes kipárolgást okoznak, ma reneszánszát éli: gyerekszobába is ezt ajánlják. (Erről itt írtam korábban: Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!) Ráadásul a tejfestékkel könnyen és csíkmentesen lehet vele festeni falat és fát is, alapozni sem szükséges.

+1. Szelleműző
A babonás kreolok hittek abban, hogy a kék szín megtéveszti az élők és holtak világának határmezsgéjén megrekedt szellemeket, akik ártó szándékkal visszajárnak kísérteni. Ezek a szellemek a kék színű mennyezetet az égboltnak hiszik, és arra indulnak, nem pedig a házba. Egy másik monda szerint a szellemek félnek a víztől, tehát ezért nem mennek be a házba, ha kék a mennyezet, sőt az ajtók és a zsalugáterek is.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

WindowGenie

A kreolok által kedvelt "Haint blue" szín HTML-kódja: #a4bfb4 (r 164, g 191, b 180), amolyan zöldes-ciános-szürkés-akvamarinos árnyalat, más néven periglaciális kék. 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

Persze ahány ház, annyiféle ízlés, úgy mesélik, hogy a megfelelő árnyalat kikeverése máig olyan volumenű téma a déliek között, mint a nagyitól örökölt sütirecept. Lakberendezési szakértők azt ajánlják, hogy mindenki úgy válasszon halványkéket, hogy az passzoljon a háza többi színéhez. További szép kékek:

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás
 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

TheoSunsetBay

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum