Milliókat érint világszerte, mégsincs széles körben használható gyógymód a kezelésére. Akad ugyan új fejlesztésű terápia, az akusztikus CR Neuromoduláció, de az egy jobb használtautó árába kerül. Így aztán a fülzúgás (szakszóval tinnitusz) enyhítésére a természetes praktikákat is érdemes fontolóra venned.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Katemangostar - Freepik.com

Egészségügyi felmérések szerint minden tizedik ember szenved fülzúgástól, köztük sokan évek-évtizedek óta. A zavaró hang nemcsak zúgás lehet, hanem kattogás, dobogás, zümmögés, zubogás, mély vagy magas hangú csilingelés, és jelentkezhet időszakosan, testhelyzet változásakor vagy állandóan is. A tinnituszt okozhatja: fülzsír miatti hallójárat-dugulás, gyógyszer mellékhatás, magas vérnyomás, allergia, idősödés, keringési probléma, pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, cukorbetegség, kiválthatja fej vagy nyaki sérülés, alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, erős hanghatás és a stressz is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod fül-orr-gége szakorvossal, mert ő tud továbbirányítani az okot tisztázó vizsgálatokra. (Ehhez a szakorvoshoz nem kell háziorvosi beutalót kérned, hanem egyenesen foglalhatsz időpontot a rendelésre.) A fülzúgást még akkor sem szabad elbagatellizálni, ha nem zavaró mértékű. Amennyiben viszont állandóan idegesít, és emiatt már életminőség-romlást okoz, haladéktalanul fordulj szakorvoshoz. 

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Tisztítás:
A fülzúgás csökkentésére első körben érdemes alapos fültisztítást végezni, de NEM fültisztító pálcikával! Használj inkább patikában kapható fültisztító olajat: a pumpás sprayból kis mennyiség jut a fülbe, ott fellazítja a fülzsírt, ami a fejmozgás hatására észrevehetetlenül kifolyik.  Nem, nem fogsz ijesztően kinézni közben! A fülolajat ráteheted a radiátorra, hogy kicsit megmelegedjen, úgy kellemesebb befújni. Lehet kapni tengervizes fülsprayt is, de az némelyeknek irritációt okoz. A rendszeres szaunázás is kioldja a fülzsírt. A leghatékonyabb fültisztítást speciális eszközökkel a szakorvos tudja elvégezni, körülbelül negyedórás művelet, állami fenntartású rendelőben ingyenes, fizetős ellátásban 3000 Ft.

Gyógynövények:
A természetes hatóanyagok közül első helyen áll az agyi vérkeringést javító gingko biloba, amely az esetek 20-30 százalában segít. A kínai népi gyógyászat szerint a májat és a vesét tisztító gyógynövények jók a fülzúgás ellen, vértisztító és vérkeringést serkentő hatásuk révén. Hatékonynak tartott növények: napi kétszer 1000 mg illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) vagy napi kétszer 40-60 mg fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) vagy napi háromszor 400 mg fényeslevelű fagyal (Ligustrum lucidum) vagy napi 2-4 g ökörfarkkóróból (Verbascum spp.) tea vagy napi háromszor 200 mg kis meténg (Vinca minor) vagy napi 3 g kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). Azért írtam vagy-vagy-ot, mert ezeket nem szabad egyszerre beszedni, inkább napi rotációban ajánlják: egyik nap az egyik gyógynövényt, másik nap a másikat, kúraszerűen.
A gyógynövényekről feltétlenül kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy nehogy valamelyik meglévő gyógyszered hatását befolyásolják. 

Étrend:
Első számú táplálékkiegészítő fülzúgás ellen a cink, amelyből 50-100 mg az ajánlott napi mennyiség. Egy jó B-vitamin-komplexet és az omega-3-ban gazdag halolajat is ki lehet próbálni. Több tanulmány is született arról, hogy fülzúgás esetén minimálisra kell csökkenteni a só-, a cukor-, a cukorpótló-, a telített- és transzzsír-, valamint a nátrium-glutamát nevű ízfokozó bevitelét. Közülük például az aszpartám nevű cukorpótló az idegrendszerre hatva súlyosbíthatja a fülzúgást -- de a xilit és a sztívia biztonsággal fogyasztható. A zsírfogyasztás mérséklésével csökken a koleszterinszint, javul a vérkeringés, s ennek köszönhetően a hallószervek vérellátása.  
Kerüld a kinintartalmú tonikot.
Viszont a rendkívül egészséges mediterrán étrend a fülzúgás ellen is alkalmazható.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Akupunktúra:
Egy tudományos kutatásban korábbi kísérletek alapján a GB2, GB20, SJ21, SI19, SJ17, SJ3, SJ5, LI4, és SI6 pontokat serkentették tűszúrással, és az akupunktúra a placebónál hatékonyabban volt képes mérsékelni a fülzúgás hangerejét nempulzáló tinnitusz esetén. 

Fehérzaj-generátor:
Jellemzőjük, hogy valamilyen semleges háttérzajjal segítenek a fülzúgást kioltani vagy legalábbis enyhíteni. Sokan a műszaki hangokra esküsznek, mint amilyen a ventilátor, az autó alapjáratú motorhangja, a hajszárító. Hallgass bele az ingyenes TinnitusNotch terápiás alkalmazásba a nevére kattintva.
Kutatások szerint a mesterségeseknél hatékonyabbak lehetnek a természet hangjai, mint a tengermorajlás, patakcsobogás, eső dobolása, fa lombjának susogása. Ilyeneket az ingyenes AudioNotch-ra kattintva hallgathatsz.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód


Tinnitusz maszkoló:
A webről letölthető alkalmazások már csak azért is érdekesek, mert mindenkiből előhozzák a modern zeneszerzőt, hiszen kreatív módon magunknak kell kikísérleteznünk azt a hangegyveleget, amely kioltja a tinnituszunkat. Az ingyenes appok közül a Tinnitus Neuromodulator-t ajánlom. Ezen is van preset dallam, nekem a Sinescape jött be a csilingelés enyhítésére. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.