Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
máj/2018

A kamilla egész nyáron a legjobb barátod lesz

Egy sor külső-belső egészségügyi problémát enyhít a kis fehér-sárga virág, mert több mint egy tucat hatóanyagot tartalmaz. Amennyiben nem magad termelted, vásárolj inkább szárítottat, mert az út szélén gyűjtött tele lehet szennyező anyagokkal.
A kamillát általában forrázni szoktuk a gyógyhatás legjavának elérése érdekében. Elkészítése: 1 teáskanál vagy 1 filter szárított virágra 2 dl forró vizet önts, letakarva hagyd állni 5-15 percig. Nemcsak melegen, hanem hidegen is felhasználható, fogyasztható. Sőt, ha jó tömény főzetet készítesz, le is fagyaszthatod jégkockatartóban, így mindig kéznél lesz az értékes gyógynövény instant kivonata. 
A kétféle kamilla ismert: a római kamilla (Chamaemelum nobile) és az orvosi székfű, más néven német kamilla (Matricaria chamomilla), utóbbi elterjedtebb, és állítólag erősebb a gyógyhatása. Szóval ha utazol, a piperés nesszeszerbe pár kamillafiltert is tegyél, persze folpackba tekerve, nehogy kiszakadjanak.

Carolina/Flickr

1. A nyugodt alvásért
A hőségben csak forgolódsz az ágyadban fél éjszaka, a munkahelyi stressz miatt zakatolnak a fejedben a teendők? Akkor este lefekvés előtt igyál meg egy pohár (akár hideg) kamillateát.  A több ezer éves használai javallatot modern kutatások is igazolták: a kamillában lévő apigenin nevű természetes flavonoid képes kapcsolódni agyunkban a benzodiazepint is észlelő receptorokhoz. A BZD a legismertebb nyugtatók és altatók hatóanyaga. 

2. Bőrnyugtatóként
Az ókor óta használják a kamillát, mert gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású. Egy újabb kutatás szerint valóban serkenti a sebgyógyulást. Enyhíti az ekcémát és az enyhébb bőrgyulladást, tehát a napégette bőr nyugtatására is használhatod. A kihűlt kamillateával az aknés és kipirosodott bőrt is kezelheted, akár tonik, akár egy kendőt átitatva maszk módjára (15 perc elég).

3. Hányinger és gyomorégés ellen
Ha hosszabb útra vagy hajókázni indulsz, és sejted, hogy forgó gyomor lesz a vége, ne felejts el egy üveg kamillateát is vinni magaddal. A kamillában lévő bizabolol hatóanyag ellazítja az emésztőrendszert borító simaizmokat, így enyhíti a gyomorfájdalmat. Enyhíti a továbbá az emésztőrendszeri gyulladásokat és alhasi görcsöket is. 

4. A szebb alakért
A kamilla kismértékben csökkenti a vércukorszintet, ezért mérsékli a következő étkezés előtt jelentkező étvágyat is. Klinikai vizsgálat mutatta ki, hogy 8 hétig tartó ivókúra esetén csökkent a diabéteszes betegek átlagos vércukoszintje, és a kamilla védőhatást fejt ki az inzulintermelő hasnyálmirigy bétasejtekre. Nem szabad túlzásba esni: napi 2-3 csészénél többet ne fogyassz belőle, azt is étkezés után.

5. Megfázásra
Nincs is rosszabb, mint nyaralás előtt vagy alatt megfázni. Ilyenkor leghasznosabb egy kamillás inhalálás, amely célzottan juttatja a szervezetbe a gyógynövény hatóanyagait, erősítve az immunrendszert. A kamillatea mellett lehet ehhez (is) kamilla illóolajat használni, amely a legtöbb drogériában és patikában kapható.

6. Piros szem ellen
Akár az uszoda vagy tenger vize, akár kialvatlanság, akár allergia miatt pirosodik be a szemed, a legegyszerűbb módja a megnyugtatásának, ha a forrázás után visszamaradt kamillafiltert kifacsarod, és negyedórára a csukott szemedre teszed. Közben lehet kicsit relaxálni is...

Jaime Pott/Flickr

Figyelem!
A kamilla keresztallergiát okozhat, tehát aki allergiás a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növényekre, az kerülje a kamillát is. A fészekvirágzatúak közé tartozik például a napraforgó, kasvirág (echinacea), csicsóka, tárkony, körömvirág, cickafark, betyárkóró, parlagfű, búzavirág, bogáncs, büdöske, őszirózsa, dália, százszorszép, krizantém, gerbera, pitypang stb.
Ugyancsak legyenek elővigyázatosak, akik vérhígító gyógyszert szednek: az orvosukkal egyeztetett mennyiségben fogyaszthatják a szintén enyhén vérhígító hatású kamillát, de akkor csakis rendszeresen, hogy elkerüljék az ingadozó INR-értékeket.
Figyelembe kell venni továbbá, hogy a kamilla vízhajtó hatású is, tehát az ilyen gyógyszerekre ráerősíthet, illetve álmosít, tehát autóvezetés előtt fogyasztása nem ajánlott.


0
Tovább
11
ápr/2018

10 szép virág, amely növényvédőként is beválik a zöldségek mellett

Sokan szeretnének egy kis konyhakertet létrehozni, ugyanúgy, mint nagyszüleik. Például azért, hogy gyerekeikkel megszerettessék a zöldségek-gyümölcsök fogyasztását: tudományosan bizonyított, hogy azok a kisgyerekek, akik testközelből ismerkedhetnek meg a tányérra kerülő növényekkel, könnyebben rászoktathatók az egészséges táplálkozásra. A kertészkedéshez nem kell nagy terület, elég egy napsütötte erkély, az a lényeg, hogy ültetni, gondozni és szüretelni lehessen pár növényt. (Ezért hála minden óvónőnek, aki az óvoda udvarán kialakít egy kis ágyást, és abban akár csak pár szem babot vagy paradicsompalántát elültet.)

KÉP: Harvest To Table

Visszatérve nagyszüleinkre, ha felidézzük a kertjüket, mindenkinek beugrik, hogy a zöldségágyások között mennyi virág virított. Nagymamámnál egy sor rézvirággal kezdődött a veteményes, utána jött két sor földieper, aztán törökszegfű, büdöske, mézvirág váltakozva a különféle zöldségekkel, az ösvényt pedig kapor szegélyezte. Az ő generációja még tudta, hogy virágokat nemcsak a szépségükért ültetjük, hanem mert bevonzzák a kertbe a hasznos rovarokat, amelyek például a beporzáshoz szükségesek, illetve elriasztják a káros rovarokat, férgeket. 

Az ősi tudásból a modern mezőgazdaság is profitálhat: az utóbbi években olyan svájci és brit kísérletek zajlanak, amelyek a műholdas helymeghatározást párosítják a virágültetéssel. Nevezetesen úgy, hogy a traktor GPS-szel van felszerelve, amely programozott vetésre képes: bizonyos távolságonként nem haszonnövényt, hanem virágmagot vet. Korábban legfeljebb a táblák szélén ültettek rovarhívogató virágágyásokat, ám a hasznos rovarok nem voltak képesek bejutni a tábla közepéig -- egy néhány milliméteres rovarnak az beláthatatlan távolság.

KÉP: Agroscope

A virágültetés révén például a téli búza levélkártevőinek károkozása 61 százalékkal mérséklődött egy 2015-ös svájci mezőgazdasági kísérletben. Az elültetett pipacs, koriander, kapor, napraforgó és más virág ugyanis bevonzotta a katicákat, amelyek tizedelni kezdték a kártevőket -- összességében 10 százalékkal nagyobb lett a terméshozam, és csökkenteni lehetett a vegyszerhasználatot. A megnövekedett terméshozamból származó bevételből pedig nemcsak a virágültetés költsége térült meg, hanem még egy kis haszon is kerekedett.

A brit Centre for Ecology and Hydrology (CEH, Ökológiai és Hidrológiai Központ) Kelet-Angliában végzett szabadföldi kísérletein az adott táblák 2 százalékát margitvirágból, réti heréből, réti imolából és vadmurokból álló keverékkel ültetik be: 100 méterenként elég egy 6 méteres sáv ahhoz, hogy a hasznos rovarok képesek legyenek az egész táblán kifejteni áldásos hatásukat, olvasható a brit Guardian napilap interjújában, amelyet Richard Pywellel, a CEH tudományos igazgatójával készítettek.

Visszatérve a konyhakertünkre, az alábbi virágokkal érdemes próbát tenni a hasznos rovarok becsalogatása, a károsak elriasztása és így a termés védelme érdekében:

1. BÍBOR KASVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Latin nevéről jobban ismerjük: echinacea. Gyógyászati célra a gyökerét használják. Mivel 1 méteresre is megnőhet, ültesd magas fűszernövények mellé, mint a kapor, zsálya, édeskömény, lestyán. (Utóbbi a karalábé tökéletes zöldfűszere, kihozza az édeskés ízét.)

2. BÜDÖSKE (más néven bársonyvirág)

KÉP: Wikipedia

Tavasztól őszig virágzik, többféle színű és magasságú változata kapható. A kicsit kellemetlen szagú virágot messzire elkerüli többféle kártevő, így a fonálférgek és a tökbogarak is. Ültesd tök, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán és burgonya mellé.

3. HAMVAS ZSÁLYA (más néven lisztes zsálya)

KÉP: Australian Seed

A magasra növő változatok (például a sötétkék Victoria) ugyan többnyire nem ehetők, viszont temérdek virágukkal vonzzák a méheket. Mivel némelyik fajta 50 cm-re is megnő, ültesd paradicsom vagy paprika mellé. 

4. KÖRÖMVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Amilyen igénytelen, annyira értékes gyógynövény (mi is írtunk erről és még itt is, illetve állatgyógyászati alkalmazásáról is). Ültesd cékla, brokkoli, borsó, káposztafélék, sárgarépa és salátafélék mellé.

5. MÉZVIRÁG (más néven fülesternye)

KÉP: Hobbikert

Kerti ösvények illatos szegélyeként ismerjük. Egynyári (de önvető), virága lehet fehér, rózsaszín vagy lila. Ültesd bokorbab, salátafélék, brokkoli, padlizsán, bazsalikom, káposztafélék és hagymafélék mellé.

6. NAPRAFORGÓ

KÉP: Wikipedia

Méretes virágzata mindenféle rovart behív a kertbe. Észak-Amerikából származik, az indiánok kukoricával vagy tökkel párosítva ültették. A törpe változatot ültesd cukkini vagy bokorbab mellé.

7. PILLANGÓVIRÁG

KÉP: Wikipedia

80-10 cm magas, meleg- és fényigényes egynyári növény, virágai egész nyáron nyílnak, kiválóan alkalmas növénytársulásokhoz. Ültesd paradicsom, bab vagy uborka mellé.

8. RÉZVIRÁG (más néven cínia vagy zinnia)

KÉP: Wikipedia

A lepkék odavannak ezért a virágért, amely egynyári, tehát évente gondoskodni kell az ültetéséről. Többféle színben és méretben kapható, tehát bármilyen zöldség mellé párosítható. A kisebbeket ültesd paprika, édeskömény vagy bimbós kel mellé, a magasabbakat kombináld zöldfűszerekkel, például bazsalikommal.

9. TÖRÖK SZEGFŰ

KÉP: Wikipedia

Szereti a napos helyet, a jó vízelvezetésű talajt, a rendszeres öntözést, cserébe tucatjával vonzza a beporzást végző rovarokat. Ültesd alacsony termetű  zöldleveles növények mellé (káposzta, saláta) ágyásszegélynek, illetve tearózsa tövéhez illatos talajtakarónak.

10. SZÉPECSKE (más néven menyecskeszem)

KÉP: Wikipedia

Észak-Amerikában őshonos, az indiánok vörös italt főztek belőle, a kávé behozatala előtt azt itták, olvasható a fenntartható életmóddal foglalkozó amerikai Mother Earth News weboldal növénytársításról szóló cikkében. A magasabbra növő változatokat ültesd karóra felfuttatott növények mellé, mint amilyen a paradicsom, bab, uborka. Az alacsonyabbak mehetnek a padlizsán, kelkáposzta vagy paprika mellé.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mennyi ideig kell megőrizni a sárga csekkeket, áfás számlákat?


0
Tovább
20
nov/2017

Karácsonyig még pont elkészül az élő asztal

Lassan minden fa, bokor, évelő növény elhullajtotta a leveleit, kezdődik az az évszak, amelynek színvilágát a szomorú szürke-barna-fekete jellemzi. Visszacsempészhetsz a lakásba egy kis üde zöldet azzal a trükkel, ha a nappaliban az asztalt viváriummá vagy horizontális üvegházzá alakítod. 

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Az élő asztal teljesen más dimenzióban hozza be a természetet a lakásba, mint a hagyományos cserepes növények. Az asztal származhat lomtalanításból is, mint a lenti esetben.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ami a legjobb, hogy ezeket a mini vagy törpe növényeket könnyű kezelni, kezdő lakáskertésznek is remek ajándék!

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Többféle módszert választhatsz: vagy a meglévő asztalra készítesz az asztallappal megegyező méretű dobozt, vagy csinálsz egy dobozt és szerelsz rá négy lábat -- kész is az élő asztal. 

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Egy hatalmas kerámiakaspót lábakra állított, megemelt üveglappal igazi különlegessé alakíthatsz.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ha oldalt felnyíló ajtajú dobozt készítesz, akkor nem kell minduntalan lepakolni az asztal tetejéről, amikor locsolni akarsz.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Edzett (ragasztott) üveget vagy polikarbonát lapot is használhatsz a doboz tetejéhez és oldalához.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Azt is lehet, hogy bádogból készül az asztal ültetőtálcája, erre feltétlenül tegyél egy hálót, hogy a földkeverék ne szóródjon ki.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Érdemes úgy kialakítani az asztallapot, hogy 1-2 centis rés legyen alatta és a doboz fala között, ezen keresztül a benti párás levegő kiszellőzhet. Részletes elkészítési mód a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ami a rétegrendet illeti, az doboz alja lehet OSB-lemezből, erre mindenképpen tegyél vízzáró fóliaborítást, a széleken körbe legalább 1-2 ujjnyi peremmel, hogy az öntözővíz ne szivárogjon ki. Részletes elkészítési mód a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Egy kiszuperált akváriumot is felhasználhatsz, készíts hozzá lábazatot, és vágass egy üveglapot a tetejére. Érdemes a záró üveglap mind a 4 sarkát ujjnyi félkörívesben levágatni, egyrészt a szellőzés miatt, másrészt hogy legyen hol megfogni az üveglapot, ha fel akarod emelni.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ha van a pincében öreg ablakkeret, azokból is összeszerelhetsz egy ilyen különleges terráriumasztalt, tökéletes módja az újrahasznosításnak.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Különleges fényhatást érhetsz el, és a beültetett kaktuszok is hálásak lesznek, ha a fedlap aljára körbe LED-fényfüzért rögzítesz vagy legalább egy kis lámpát beszerelsz, amitől ragyogni fog az élő asztalod.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP


0
Tovább
31
okt/2017

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Itt az almaszezon, vele együtt pedig az aggódás: mennyi növényvédőszer kerül szervezetünkbe az alma elfogyasztása közben? Adjunk-e a gyereknek hámozatlanul almát? De hát akkor az értékes héj veszendőbe megy, márpedig azt tanultuk, hogy közvetlenül alatta van a legtöbb vitamin... A probléma világszerte sokakat érdekel, néhányan viszont aktívan cselekszenek is a probléma megoldása érdekében. 

gyümölcs zöldség kert otthon növényvédőszer szódabikarbóna gyümölcsmosás

KÉP

Először nézzük, mi volt a korábbi gyakorlat: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) eddig azt a módszert ajánlotta, hogy az almát (vagy hasonló héjú gyümölcsöt) olyan oldatban kell 2 percig áztatni, amelyet 1 rész hypóból és 9 rész vízből keverünk. Kutatások szerint azonban ez csak a gyümölcsre tapadt koszt és baktériumokat oldja le, a maradvány növényvédő szereket nem.

Itt jött a képbe a Massachusetts Egyetem biokémikusa, Lili He, aki munkatársaival összehasonlította a különféle módszereket, hogy a háztartásokban legegyszerűbben használhatót megtalálják. Organikus gazdálkodásból származó, azaz vegyszermentesen termelt Gala almákat két gyakran használt növényvédőszerrel kezeltek, majd háromféle folyadékban áztatták: az első hypós oldat, a második szódabikarbónás oldat, a harmadik tiszta víz volt. 

A kétperces áztatás után kiderült, hogy a szódabikás víz oldotta le a legtöbb növényvédőszer-maradékott az almák felszínéről. További vizsgálódás során a kutatók megállapították, hogy az ideális áztatási idő 12-15 perc, illetve a hígítási arány: fél liter vízhez 1 kiskanál szódabikarbóna kell (egy literhez két kiskanál, és így tovább). Az oldatot le kell öblíteni a gyümölcsről tiszta vízzel. 

A szakemberek azt ajánlják, hogy rögtön hazaérkezés után tisztítsuk meg a hazavitt gyümölcsöket (és zöldségeket) ilyen áztatással, nehogy a spájzban vagy konyhaszekrényben egyikről a másikra kerüljön valami veszélyes kemikália. Tárolás előtt teljesen meg kell szárítani a terményt (levegőn vagy papírtörülközővel, konyharuhával), nehogy bepenészedjen.

Sajnos nem mindegyik zöldséget és gyümölcsöt lehet áztatni, mint a gomba (vagy nyáron a málna), az ilyenek esetében ajánlott az organikus termény vásárlása -- nyilván mindenkinek a lehetősége szerint. De például a jellegzetes őszi gyümölcsök, mint az áfonya vagy a körte esetében egyszerűen alkalmazható. Aki mégis aggódna az esetleg a héj alá beszívódott vegyszerek miatt, hámozza meg a gyümölcsöt fogyasztás előtt.


0
Tovább
23
júl/2017

Házi aszalódoboz a bio minőségű finomságokhoz

Őrizd meg a nyári gyümölcsök, zöldségek és fűszerek zamatát aszalással! Az üzletekben kapható, többnyire kén-dioxiddal, cukorral és/vagy étolajjal kezelt aszalványok helyett készíts házilag finomságokat az egyszerűen és olcsón megépíthető aszalódoboz segítségével. A mostani időjárás passzol is ehhez, hiszen az aszaláshoz legalább 30 Celsius-fokos hőmérséklet kell, ugyanakkor a levegő páratartalma legyen 60 százalék alatt: ebből a két tényezőből nincs hiány ezen a nyáron.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

KÉP

Ideális esetben aszalás közben nem éri direkt napfény a terményt, mivel az minőségromlást okozhat az ízében és a tápanyagtartalmában. Termé-szetesen napsütésre szükség van, méghozzá minél többre, de most a hősugarak végzik a munkát. A kert, autóbeálló, erkély vagy terasz olyan pontján állítsd fel az aszalódobozt, ahol déli vagy nyugati irány-ba tájolhatod. Hasonlóan fontos, hogy a dobozt ne tedd növények közé vagy fűre, mert az éjszakai harmattól nedves lesz, és bepenészedhet. Az aszalódoboz alatt legyen burkolt a talaj, ez fokozza a hatékonyságot, hiszen a kövezet éjszaka kibocsátja a napközben elnyelt hőt. A tájoláshoz két beton falazóelemmel emeld meg az egyik oldalon a dobozt. 

A Modern Farmer amerikai weboldal a Dahse-Walk minnesotai őstermelő házaspár által kifejlesztett "napelemes" aszalódoboz tervét közölte, amely-ben még felhős napokon is átlagosan 15 Celsius-fokkal melegebb van, mint a környezet hőmérséklete. Ehhez készítettem magyar feliratokat a könnyű megvalósíthatóság érdekében. Az eredeti, 10 oldalas angol nyelvű és méretezésű leírást ide kattintva olvashatod.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az aszalódoboznak az az előnye, hogy nincsenek mozgó alkatrészei; úgy állítod a tájolását és a dőlésszögét, ahogy tetszik; az ételt védi a direkt napfénytől; nagyobb darabok is elférnek benne; nem melegszik túl; könnyű tisztítani és használni; éjszakára és szélben is kint lehet hagyni, de esőben nem!; rovar- és sünbiztos.

Az üvegházhatás elv alapján a napfény áthalad a felső polikarbonát- vagy üveglapon, és hősugarai felforrósítják az eggyel lejjebb lévő, feketére festett fémlapot. Ez a második réteg tehát védi a direkt napsütéstől a terményt, illetve hősugárzóként funkcionál. Lefelé a harmadik réteg egy aprószemű erős drót- vagy műanyagháló, erre teríthető a gyümölcs és zöldség. A negyedik réteg egy hullámlemez fémből vagy polikarbonátból: ennek feladata a nedvesség és a párás meleg levegő elszállítása.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Felhős nyári napon is működik az aszaló KÉP

Az aszalni kívánt termény ne legyen se éretlen, se túlérett. Első lépésként mosd meg alaposan, különösen, ha nem biotermelőtől származik. Utána vágd ki belőle a beteg vagy foltos részeket, a csumát, magot, szárat. Egyenletesen szeleteld a terményt 3-10 milliméter vastagságú szeletekre. Minél vékonyabb a szelet, annál gyorsabb az aszalódás.

A kisebb gyümölcsöket egészben is aszalhatod, például az áfonyát, meggyet, kajszit. A gyümölcsöket és zöldségeket aszalás előtt pár percig forró vízben blansírozhatod is, ezzel szebb lesz a színük, jobb az ízük, és az eltarthatóságuk is megnő. A hőkezelés ugyanis leállítja a terményben az enzimműködést.

A hálón terítsd szét a szeleteket, ne érjenek egymáshoz. Az aszalódást érdemes néhány óránként ellenőrzni. Forró napon a fűszernövények 6-7 óra alatt is készen lesznek, a szeletelt gyümölcsöknek, pláne a zöldségeknek 1-3 nap is kellhet. Akkor jó az aszalt gyümölcs, ha tapintásra ruganyos, bőrszerű, de semmiképp sem kőkemény. Ezzel szemben a zöldségeket feltétlenül csontszárazra, azaz keményre kell aszalni: ha félbe tudod törni a szelet paradicsomot, akkor kiveheted az aszalóból. 

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az almának 34 óra kellett a tökéletes aszalódáshoz KÉP

A hosszú eltarthatóság érdekében a gyümölcsöket 20 százalékos, a zöldségeket 10 százalékos nedvességtartalom alá kell aszalni. Ezt úgy állapíthatod meg, hogy leméred a terményt, mielőtt az aszalóba helyezed, és utána is. Éjszakára is benne hagyhatod a terményt az aszalóban, de csak akkor, ha nem fog esni. Így is visszaszív némi nedvességet az éjszakai harmatból, de másnap estére feltehetően már készen lesz. Begyűjtéskor ellenőrizz minden szeletet, hogy ugyanolyan száraz-e, mint a többi. Ha nem, hagyd még a hálón.

A kész aszalványt hagyd lehűlni, utána rögtön csomagold el befőttesüvegbe vagy légmentes műanyagzacskóba, és tárold sötét, hűvös helyen. Felhasználás előtt a zöldségeket 1-2 órára áztasd langyos vízbe, a gyümölcsöt nem muszáj. A hálót körömkefével és mosószerrel sikáld tisztára, szárítsd le, és kezdődhet az újabb kör!

És persze aszalhatsz házilag építhető kemencében is, ennek leírását lásd korábbi cikkünkben ide kattintva.


0
Tovább
24
máj/2017

Miért sárgulnak a kerti növénykéim?

Mostanra már szépen kilombosodtak a kerti növények, de némelyik nem virít zölden, hanem sárgák a leveleik, sőt, van köztük barnás és egészség-telenül világoszöldes is. Bár a csapadékos idő miatt megjelentek már a kártevők (például a rózsán a fekete foltokat okozó gombák), elsőként tápanyaghiányra kell gondolni.

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

A liliomfa túl meszes és kötött talajban vashiányos lehet

A legfontosabb tápanyag a nitrogén, valamint a foszfor, a kálium. A közepes mennyiségben szükséges tápanyagok közé tartozik kalcium, a magnézium és a kén, a mikromennyiségben szükségesek közé pedig a cink, a mangán, a réz, a bór, a vas és a molibdén.

Egy vagy több tápelem hiánya esetén az a tápelem lesz a fejlődést legerősebben korlátozó tényező, amelyikből a legkevesebb van jelen (Liebig-törvény). Sőt, a növény a legkisebb mennyiségű tápelem arányá-ban veszi fel a többit is.

A nitrogén (N) segíti a hajtások és levelek növekedését, a foszfor (P) a gyökérzet és a virágzat fejlődéséhez, valamint a termésképzéshez kell, a kálium (K) a vízháztartást szabályozza, javítja a növény ellenálló képes-ségét és fokozza a virágképződést.

A kereskedelemben kapható tápok címkéjén látható N-P-K betűk és a mellettük lévő számok arra utalnak, hogy az adott tápoldatban vagy tápsóban egymáshoz képest milyen arányban vannak ezek a tápanyagok. Nagyon leegyszerűsítve a zöld szobanövény vagy pázsit növekedését nitrogéndús táppal lehet serkenteni (pl. N-P-K 27-8-12) , a kerti rózsa virágzását meg káliumban gazdaggal (pl. N-P-K 14-7-21). 

Az alábbi, pusztán tájékoztató jellegű összeállításban a gyakoribb hiány-betegségek szerepelnek. Egyes tüneteket több vagy más probléma is okozhat.

IDŐSEBB LEVELEK ESETÉN (növény alja, ág töve)

A levél sárgul, a növény satnya: NITROGÉNHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Sárgás levelek, az egész növény fakózöld: KÉNHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Vörös vagy bíbor elszíneződés az alsó leveleken, a száron: FOSZFORHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Sárgás vagy világoszöldes foltok a zöld levélerek között (klorózis), márványozott kifehéredés, elhalt barnás foltok: MAGNÉZIUMHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Sárgás és elhalt foltok a levél főere mellett, de a levél széle zöld marad: CINKHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A cinkhiánnyal ellentétesen, a levél széle felől a közepe felé haladó világosodás és elhalás (először az idősebb leveleken, később a fiatalokon is jelentkezik): KÁLIUMHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A levelek világosodnak, a szélük és csúcsuk megbarnul, elhal, alápöndö-rödik: MOLIBDÉNHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

FIATAL LEVELEK ESETÉN (növény teteje, ág vége)

Sárgás levéllemez, de az erezet zöld marad (klorózis): VASHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Szürkészöld, kifehéredett, vagy torz, lyukacsos levelek: RÉZHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Pirosas elszíneződés: KÁLIUMHIÁNY (de egyes rózsáknál az ún. anto-ciános elszíneződés normális)

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A levél szélétől befelé induló sárgulás, márványosodás: KÉNHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A levélerek között szaggatott világos foltok: MANGÁNHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Sárgás csíkozottság: CINKHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A hajtásvég, levélnyél elpusztul: BÓRHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

A levél barnás foltos vagy szakadozott: KALCIUMHIÁNY

kertgondozás növények tápanyaghiánya nitrogén kálium foszfor

KÉP

Amennyiben gyanakszunk valamelyik hiánybetegségre, érdemes lefotózni a növényt, esetleg néhány elszíneződött levelet bevinni a legközelebbi ker-tészeti áruházba vagy gazdaboltba, és megmutatva a fotókat, a hiány-betegséget enyhítő tápot beszerezni. Az egész növényt le kell fotózni, hogy a szakember láthassa, melyik részén jelentkezik az elváltozás, mert például foszforhiányra utalhat az is, ha felül zöld a növény, de a legalsó levelei sárgulnak.


0
Tovább
28
ápr/2017

Termessz házi szájvizet a kertben vagy az erkélyen!

A szomszéd gyerekfogász szerint, ha csak annyit megtennénk, hogy étke-zések (főleg édesség fogyasztása) után vízzel vagy szájvízzel kiöblítenénk a szájunkat, sok-sok fájdalmas fogfúrást megelőzhetnénk nála, és renge-teg pénzt megspórolhatnánk. A szájvizek többsége azonban egyrészt drá-ga, másrészt tele van olyan összetevőkkel, amelyekkel nem mindenki akar naponta többször is öblögetni.

Érdemes megnézni, mi van egy átlagos alkoholos szájvízben:

gyógynövény kert

Aqua - víz
Alcohol - alkohol
Sorbitol - szorbitol / édesítőszer
Poloxamer 407 - emulgeálószer / stabilan tartja a vizes és olajos össze-tevőkből álló keveréket
Benzoic Acid - benzoesav / tartósítószer
Sodium Saccharin - szacharin / édesítőszer
Eucalyptol - eukaliptuszolaj / ízesítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő
Methyl Salicylate - metil-szalicilát / ízesítő, fertőtlenítő
Aroma - aroma (ismeretlen anyag)
Thymol - timol (illóolaj összetevő) / fertőtlenítő
Sodium Fluoride - nátrium-fluorid / erősíti a fogzománcot
Menthol - mentol / illat- és ízanyag
Sodium Benzoate - nátrium-benzoát / tartósítószer
Cl 15985 - színezék
Cl 42090 - színezék
A fenti felsorolásból 4 tétel tekinthető igazi hatóanyagnak (dőlttel jelöl-ve), a többi (a víz és az alkohol mellett) ízesítő-, színező- vagy tartó-sítószer.

A gyári készítmények kiváltására otthon is simán készíthetünk szájvizet, pontosabban olyan sűrítményt, amit öblögetéshez hígíthatunk. A kivá-lasztott néhány gyógynövény prímán termeszthető akár erkélyen is cserépben, de ha van kertünk, akkor még több lehetőségünk van. Az illó-olajat termelő növények szeretik a napfényt, de némelyikük elviseli a félár-nyékot és a szárazságot is. Addig pedig, amíg az első szüretig eljutunk, vehetünk a patikában vagy illatszerboltban szárított gyógynövényeket. 

gyógynövény kert

KÉP

A házi szájvíz előnye, amellett, hogy tudjuk, miből van, például az is, hogy menet közben folyamatosan kísérletezhetünk az ízekkel, illetve egyénre is szabhatjuk az összetételt: felnőttnek lehet alkoholos tinktúrát készíteni (ld. lent a leírását), míg a gyerekeknek alkoholmentes kivonatot vagy tea-sűrítményt, amely jégkockatartóban lefagyasztható, és öblögetés előtt forró vízzel gyorsan felolvasztjuk.

Milyen gyógynövényeket használhatunk és termeszthetünk a házi szájvízhez?

Menta (nyáltermelő, antiszeptikus)  
Melegigényes, télálló évelő, elviseli, ha csak fél napig süti a Nap. Egyszerűen termeszthető, vagyis különösebb gondozás nélkül akár egy cserépben a konyhaablakban is megél. Előnevelt példányt találunk a szupermarket zöldségrészlegén. A mentát érdemes homokkal és tőzeggel kevert, laza szerkezetű virágföldbe ültetni, mert a felszín alatt vízszintesen terjeszkedik a gyökereivel. Épp ezért érdemes inkább cserépben tartani a kertben is, mert hajlamos a burjánzásra. Hetente egyszer legalább locsoljuk meg, ha sok szép friss levelet szeretnénk. Télálló, azaz nem muszáj a cserepet ősszel bevinni a lakásba. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk. Teához a szárított levelét használjuk.

Kamilla (görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus)
Fény- és melegkedvelő, de elviseli a félárnyékot, szárazságtűrő, van egyéves és áttelelő fajta is. Tápozás nélkül is szépen terem. Csak a virág tartalmaz illóolajat, bimbózástól kinyílásig egyre többet. A lecsípett virágok után másodvirágzás is lehetséges. A virágok egy rétegben szétterítve 4-5 nap alatt száradnak ki a napon. Teához a szárított virágot használjuk.

Kasvirág (echinacea) (immunerősítő, nyálkahártya gyógyító, gyulladás-csökkentő)
Április közepe után vethető szabadföldbe, igénytelen, szárazságtűrő növény, de nyáron hetente egyszer érdemes belocsolni. Kedveli a napsü-tötte helyet, a kissé meszes, középlaza talajt. A hatóanyagot legnagyobb mennyiségben a gyökere tartalmazza. A kasvirágot nem szabad 2 éven aluli gyerekeknek és kismamáknak fogyasztaniuk. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, érdemes rákérdezni a kezelőorvosnál. Teához a szárított szirmait használjuk.

Zsálya (gyulladáscsökkentő, baktériumölő, antioxidáns)
Melegigényes, szárazságtűrő évelő félcserje. Minél több fény éri, annál jelentősebb az illóolaj-tartalma. Ültetés előtt trágyával érdemes feljavítani a talajt. Magvetés április-májusban. Ha palántát ültettünk, már az első évben arathatunk: a fás részek feletti zöld hajtásokat levágjuk, kiszárítjuk és lemorzsoljuk róluk a leveleket. Teához a szárított leveleket használjuk. 

Rozmaring (gyulladáscsökkentő, görcsoldó)
Melegigényes évelő félcserje, elviseli a félárnyékot is. Szárazságtűrő, kedveli az enyhén meszes talajt és a szélvédett helyet. Érdemes palántát vásárolni, és azt kiültetni. Virágzáskor vagy közvetlenül utána gyűjtött levelében a legtöbb az illóolaj. Teához a szárított leveleket használjuk.

Citromfű (nyugtató és vírusölő)
Meleg- és fénykedvelő, szárazságtűrő, de aszály idején hetente érdemes meglocsolni, különben leáll a fejlődése. Évelő, de fagyérzékeny, télre a cserepet tegyük be a fűtetlen lépcsőházba. Palántát érdemes venni, má-jus közepén-végén kiültethető a kertbe (vagy kitehetjük az erkélyre). Augusztusban aratjuk, ehhez felére visszavágjuk a növényt. A leveleket azonnal kezdjük gyorsan szárítani (aszalóban, sütőben alacsony hőfokon), nehogy megbarnuljanak. Teához a szárított levelét használjuk.

Kakukkfű (gyógyítja a szájüregi gyulladást, fertőtlenítő, immunerősítő)
Meszes, sziklás talajt kedvelő, alacsony, örökzöld félcserje. Melegkedvelő, fényigényes. Magvetés márciusban (idén lehet áprilisban is, tekintettel az időjárásra), vagy palántát is kiültethetünk. Leveles hajtásait virágzás előtt gyűjtjük. Az illóolaj növényeket lehetőleg déli napsütésben gyűjtsük-szedjük, mert ez is fokozza az illóolaj-tartalmat.

Körömvirág (hámképző, immunerősítő, antibiotikus, baktérium- és vírusölő)
Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő, egyéves lágyszárú növény (saját magát újraveti). Szereti a homokos, laza szerkezetű talajt. Március-áprilisban vethető. A virágokat csípjük le a növényről, hogy újakat hozzon. Ha túl kicsik az új virágok, vágjuk vissza a növényt. A virágokat azonnal kezdjük kiszárítani. Teához a szirmokat használjuk.

Ánizs (nyákoldó, görcsoldó, fertőtlenítő)
Mediterrán származású, ezért sok napfényt és meleget igényel, egy déli fekvésű erkély kiváló a számára. Márciustól május első hetéig vethető egyéves növény. Teához a magokat használjuk.

gyógynövény kert

KÉP

A fentiekből tetszés szerinti keveréket készítünk, nem is kell mindet felhasználni, de 3-4 legyen benne. Az első főzethez készítsünk egy olyan keveréket, amelyben mondjuk van 3 egység menta, 2 egység kamilla, 1 egység kasvirág vagy zsálya és 1/2 egység rozmaring (utóbbi nagyon karakteres ízű). 

Ha szeretnénk cukor nélkül kicsit édesíteni a házi szájvizet, tegyünk a keverékbe 1-2 egység rooibost, amellyel koffeinmentes, ízesítés nélkül is enyhén édeskés ízű tea főzhető. Érdemes a szájvízbe egy csipet sót is tenni, ezzel harmonizáljuk az ízeket, és természetes tartósítószerként is funkcionál. Használhatunk ízesítésre (és egyúttal hatóanyagként) karda-momot, fahéjat, koriandert, gyömbért, kurkumát is. A házi szájvíz készítés-ben az a szép, hogy kikísérletezhetjük azt a keveréket, amelyiket tényleg szívesen használ a család.

Alkoholos tinktúra készítése: 
Egy kis befőttesüveget félig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel, és először 0,5 dl forró vizet öntsünk rá, majd annyi vodkát, hogy legalább ellepje a keveréket, de inkább tele legyen a befőttesüveg. Zárjuk le, rázzuk össze, és tegyük hűvös, sötét helyre 4-6 hétre. Ezen idő alatt mindennap néhányszor rázzuk fel, hogy elősegítsük a hatóanyagok kioldó-dását. Az áztatási idő leteltével szűrjük le, és öntsük vissza a kimosott befőttesüvegbe. Csak annyit töltsünk ki belőle, amennyit éppen hasz-nálunk, öntsük egy gyógyszertári vagy más cseppentős flakonba. A befőt-tesüveget és a flakont is tartsuk hűtőszekrényben. A tinktúrából 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez, ezzel öblögessünk.

Alkoholmentes kivonat készítése:
Egy kis befőttesüveget harmadáig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel. Öntsünk rá 1 rész forró vizet, hogy elindítsuk a hatóanyagok kioldódását. Töltsük fel az üveget 3 rész növényi glicerinnel. Mivel sűrű, egy kanállal alaposan keverjük el a gyógyfűvel. Jó erősen csavarjuk rá a fedelet a befőttesüvegre. Tegyük a lezárt befőttesüveget egy vízzel teli lábosba, és 72 órát kis lángon (85-90 Celsius-fok) melegítjük, de a gyógyfű-keverék ne forrjon föl! A vízzel teli lábast tehetjük villanysütőbe is, annak precízebben be lehet állítani a hőmérsékletét.
A glicerines áztatás melegítés nélkül is működik, de akkor szintén 4-6 hétig tart. A növényi glicerin nemcsak alkoholmentes, hanem édes is, ezt vegyük figyelembe a kivonat készítésekor. A kész oldat sötétbarna színű. Leszűrés után töltsük vissza a kimosott befőttesüvegbe, és csak annyit vegyünk ki belőle egy cseppentős flakonba, amennyit pár nap alatt elhasználunk. Tartsuk hűtőben. A kivonatból 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez.

Fagyasztott sűrítmény készítése:
Egy kis befőttesüveget negyedéig töltsünk meg a gyógynövény-keverékkel. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Utána szűrjük le, töltsük jégkockatartóba, és kihűlés után tegyük a fagyasztóba. Szájöblítéshez 1 teakockát adjunk 1 pohár meleg vízhez.


0
Tovább
02
jan/2017

A városi növényzet fontos része az ökograffitinek

A street artnak létezik egy olyan irányzata, amely gondosan megtervezi a készülő falfestményt úgy, hogy a meglévő növényzethez komponálja: ez az ökograffiti. 

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Decy, Brazília

Az ökograffiti lényege, hogy a rajz ráirányítja a figyelmet a városi környe-zetben élő és túlélő növényekre, hangsúlyozva szívósságukat, fontosságu-kat,  törékenységüket. 

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Ismeretlen alkotó

Az ökograffiti figyelemfelkeltő, elgondolkodtató, ihletadó.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Ismeretlen alkotó

Már a helyszínkeresésbe is komoly munkát kell fektetni, de ez is emeli az alkotás értékét. Dzia belga művész Leuvenben festette az alábbi madarat és a rókát.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Dzia, Belgium

Némelyik ökograffiti célja nem több, mint hogy mosolyt csaljon a néző arcára.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

OakOak, Franciaország

A legnevesebb művészek is készítenek ilyet, persze a maguk stílusában.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Banksy, Egyesült Királyság

Mona Lisa aktját csak a Természet cenzúrázhatja: a provokatív festmény 2013-ban került a felújítás alatt álló szöuli Koreai Kortárs Művészeti Mú-zeum kerítésére. Alkotója, Jeseok Lee reklámgrafikus ezzel fejezte ki a múzeum szemléletváltását: a Naked Museum kifejezés arra utal, hogy a felújítás után mindenki számára ingyenessé válik a belépés.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Jeseok Lee, Dél-Korea
 

A női test és a természet párosítása másoknak is eszébe jutott.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Banksy, Egyesült Királyság

David Zinn amerikai grafikus színes krétával dolgozik, szándékosan csak a pillanatnak készíti műveit, hogy az első eső elmossa őket.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

David Zinn, USA

Az emberi fej világszerte a legkedveltebb (legkézenfekvőbb) motívum.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Nuxuno Xän, Francia Antillák

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Công Thành, Vietnam

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Gabz, Dominikai Köztársaság

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Dan Bergeron, Kanada

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Nikita Nomerz, Oroszország

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Ernest Zacharevic, Litvánia

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Zoltron, USA

Nők is szép számmal vannak az alkotók között.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Vinie Graffiti, Franciaország

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Natalia Rak, Lengyelország

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

PaoPao, Olaszország

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Mindkettő Sandrine Estrade Boulet, Franciaország

Aki már nagyon várja a tavaszt, ünnepelheti majd a virágok és zöld lombok érkezését ilyen módon is - persze csak miután kikérte a kerítés vagy fal tulajdonosának jóváhagyását.

street art öko-graffiti városi növények urbánus környezet

Ismeretlen alkotó, Hamburg


0
Tovább
31
okt/2016

25 légtisztító növény a munkahelyre, amelyektől okosabbak és nyugisabbak is leszünk

Akár új épületben dolgozunk, akár csak a berendezést cserélték nemrég, tudni kell, hogy az épületekhez és berendezésükhöz használt anyagok olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek “Beteg Épület Szindrómát” okozhatnak: fejfájást, hányingert, puffadást, fáradékonyságot, viszketést, légzési nehézségeket stb.
A bútorokból, padlószőnyegből, falfestékből felszabaduló illékony szerves vegyületek (VOC) kiszellőztetése hónapokig tarthat, érdemes erre rásegíteni a legegyszerűbb és legolcsóbb módon: néhány szobanövénnyel. Az alábbi válogatás a NASA kutatása alapján készült, kiegészítve friss ismeretekkel, és olyan növényeket tartalmaz, amelyek Magyarországon is elérhetők, többségük nem is borsos áron.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

OpenAD

A levegőminőség nemcsak az egészségünk, hanem a teljesítmé-nyünk szempontjából is fontos. A Harvard Egyetem kutatása szerint megfelelően szellőztetett, VOC-mentes környezetben kétszer jobb eredményt értek el a dolgozók az átlagos irodákhoz képest. A stresszes helyzetekre való reagálás 97-131 százalékkal, a stratégia alkotásá-nak képessége 183-288 százalékkal, az információk feldolgozása 172-299 százalékkal hatékonyabb “zöld” munkahelyi környezetben. További vizsgálataik szerint minél magasabb volt a környezet szén-dioxid-szintje (a VOC-tól függetlenül), annál inkább romlott a dolgozók teljesítménye. Érdemes tehát néhány cserepes növénynek helyet keresni az íróasztalokon, iroda sarkában.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Kadvacorp

A fenti megállapítások a gyerekszobára is vonatkoztathatók: tanulás közben is segítenek a szobanövények. A mindenki által ismert, igénytelen vitorlavirág a penészspórákat is kiszűri, tehát a fürdőszobába is remek választás.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Bob Vila

Főbb légszennyező vegyületek az épületekben:
Formaldehid: metánvegyület, polimerek szintetizálásához használják, de legnagyobb mennyiségben ragasztógyanta-gyártáshoz, pl. bútorokban.
Xilol és toluol: benzolszármazékok, legnagyobb mennyiségben oldószerként használják, zsírokhoz, természetes- és műgyantákhoz. Emellett lakkok, festékek, ragasztók rovarirtószerek adaléka.
Kén-dioxid: fűtés, közlekedés közben keletkezik.
Benzol: ragasztóban, festékben, bútorviaszban, hígítóban található meg.
Triklóretilén: ipari oldószer, ruhatisztításhoz is használják.
Sztirol: műanyagok gyártásához használják.
Etil-benzol: (poli)sztirolgyártáshoz használják, megtalálható építő-anyagokban, elektronikai cikkekben, élelmiszercsomagolásban, bútor-ban, kertápolási termékekben.
Aceton: körömlakklemosó, háztartási tisztítószerek, festékek, műanya-gok adaléka.
Ammónia: számos helyen és módon előfordul, lakásban leggyak-rabban a fürdőszobában (vizeletből szabadul fel).
Nitrogén-oxidok: légszennyezésből származnak.
PM: szállópor.
Amelyik növénynél nincs feltüntetve külön vegyületnév, az általános légtisztító hatású.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Jelmagyarázat:
½ fényigény: kedveli a sok fényt, de direkt napfényre ne rakjuk (ablakba jó, de huzatot ne kapjon)
½ vízigény: tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de hagyjuk a földje tetejét kicsit kiszáradni két öntözés között
½ melegigény: közepesen melegigényes, ősztől-tavaszig 12-14 fokos helyiségben teleltessük (kevésbé fűtött munkahelyre alkalmas lehet)
½ páraigény: nagy melegben rendszeresen permetezzük forralt/szűrt/állott vízzel, máskülönben hetente 1-2-szer elég
Ez csak táblázat csak áttekintés, az adott növény részletes gondozási útmutatóját nem helyettesíti.

Források: Weightlesstreasure, Thisgreenearth, CNN, Sustainablebabysteps, Indoorairqualityplants 


0
Tovább
13
okt/2016

Mi a közös a napelemben és a paradicsomban?

Egy szóval: az élettér, több szóval: a gazdáknak megadják a lehetőséget, hogy a megújuló energiatermelésre szövetségesként tekintsenek, ne ellenségként. 

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A szolárfarmok lényege, hogy egy területre nagy számban helyezik ki a napelemeket. A mezőgazdaságban dolgozók viszont azért tiltakoznak ez ellen, mert a napelemtáblák alatt parlagon kell hagyni a földet, sőt, a gyomosodás megelőzése végett szükséges vegyszerekkel permetezni.

Szerencsére a világ több országában is feltalálták már a spanyolviaszt: a napelemtáblákat magas lábakra, illetve a szokásosnál nagyobb közökkel telepítik, így alattuk és közöttük a legkülönfélébb zöldségek, takarmánynövények termeszthetők, és akár gépekkel is betakaríthatók.

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A Kalifornia Egyetemen (UC Davis, ld. fent) 2010 óta tesztelik, milyen növények termesztéséhez ideális környezet a napelem alatti terület. Jelenleg paradicsommal és paprikával folynak a kísérletek.

Japánban 2013 óta engedélyezi az agrárminisztérium, hogy a gazdák "gólyalábas" napelemeket telepítsenek. Az acélcsövekből álló rendszer könnyű, de stabil, nincs szükség arra, hogy betonalapzatot készítsenek neki, tehát nem teszik tönkre a talajt. A szerkezetek kibírták az elmúlt évek földrengéseit és viharait. A számítások szerint a terület maximum 32 százalékát fedhetik be, hogy még mindig elég fény jusson a növényeknek. A Japánban Solar Sharing néven futó módszer egy sor haszonnövény termesztésére ad lehetőséget: a napelemek alatt megél a földimogyoró, padlizsán, uborka, paradicsom, káposzta, sőt, egyes citrusfélék. A 3-5 méter magas szerkezet alatt jár a levegő, nem fülled be a terület. 

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

Az egyik farm kísérleti, 750 négyzetméteres területén egymástól 5 méteres sorokban összesen 348 napelempanelt szereltek fel. A 35 ezer kWh energiát termelő rendszer kiépítése 12,6 millió jenbe került, a húsz évre rögzített felvásárlási árral a gazda évi 1,6 millió jent kap az áramszolgáltatótól a rendszerbe betáplált áramért. Ugyanezen a területen növénytermesztéssel csak évi 100 ezer jen bevételt ér el.

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A kínai Ningxia régióban most épül a világ legnagyobb szolárfarmja, amelynek 4607 hektáron elhelyezett 6 millió napelempanelje 2 GW energiát szolgáltat majd. A félsivatagos területen éppen a napelemtáblák árnyéka csökkenti a talajnedvesség túl gyors párolgását, ezzel lehetővé teszi a megosztott gazdálkodást. A szolár- és agrárfarm gondozása 2000 ember számára teremt munkahelyet, ami a terület lakosságának 12 százaléka. Korábbi kísérletek alapján a megemelt napelemek között haszonállatok (itt jakok) legeltetése is biztonságos.


4
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum