Ilyenkor nyár végén kertekben, parkokban sokfelé sárgállik a körömvirág. Igénytelen növény, sokan gyomnak hiszik és kihúzogatják a földből, pedig a legsokoldaúbb gyógynövények egyike. Lehet világosabb sárga vagy narancsszínű is. Szó szerint tetőtől talpig alkalmazható, hiszen fejen hajöblítőnek, lábon gomba ellen is hatékony a körömvirág. Belsőleg gyulladácsökkentő és hámosító hatását használhatod ki, kúrálja a refluxot és a gyomorfekélyt. Készíts belőle teát vagy olajat, alább találsz 22 tippet a felhasználásukra. A körömvirág azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet bátran bevethetsz állatgyógyászati céllal kutyán, macskán is, mert nem mérgező számukra. 

természetgyógyászat körömvirág

Tato Grasso CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógytea készítése: 1 evőkanál virágszirmot forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Langyosan és hidegen is jó, a maradék hűtőszekrényben 2 napig eláll. 

1. A körömvirág tea segíti a nyálkahártya sérüléseinek gyógyulását, kaparó torokfájás esetén nagyon hatékony gargalizálásra.
2. Hámosító hatásának köszönhetően napi 2-3 csésze tea gyógyítja a gyomor és a belek fekélyeit, gyulladásait.
3. Mivel antimikrobás, sebgyógyító hatású, fogászati beavatkozás után is érdemes vele öblögetni.
4. Étkezések után fogyasztva segíti az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, szélhajtó.
5. A körömvirágot évszázadokig használták a zöldség- és húslevesek színezésére. Készíthetsz aranyszínű zöldséges alaplevet sárgarépából, petrezselyemgyökérből, zellerből és egy evőkanál körömvirágsziromból. Adhatsz hozzá gombát, paradicsomot, erőspaprikát is. Ízesítsd sóval, borssal, főzd legalább egy órán át, aztán leszűrve és porciózva mehet a fagyasztóba, hogy mindig legyen, ha kell.
6. Rendszeres fogyasztása enyhíti a menstruációs és változó kori panaszokat.
7. Külsőleg lemosóként nagyon jó bőrproblémákra, például rovarcsípések vagy akne enyhítésére, de a begyulladt szőrtüszőkre is.
8. Allergia miatt gyulladt szemet nyugtatja a körömvirág teával átitatott pakolás (vattakorong). 
9. Szőkítéshez a megmosott, balzsamozott hajat öblítsd át körömvirág-teával utolsó öblítésként.
10. Lábgombásodás esténként áztasd a lábadat meleg körömvirág-teában, ehhez 1 egység tömény teát hígíts 5 egység meleg vízzel.
11. A teát spriccelős flakonba töltve a kutya vagy macska bőrviszketését, vakarózását enyhítheted.
12. Aranyér panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlott alkalmazni. 

természetgyógyászat körömvirág

Esculapio CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógyolaj készítése: 1 egység szárított sziromhoz adj 10 egység hidegen sajtolt étolajat. A szirmokat ne mosd meg, ezért fontos, hogy ellenőrzött forrásból származzanak. Ha nem magad termesztetted, akkor érdemes patikában vagy drogériában kapható, zacskós kiszerelésű szirmot használni. Egy kis befőttesüvegbe szórd bele a szirmokat, és öntsd rá az olajat. Keverd meg jól, hogy az olaj mindenhol körülvegye a szirmokat és be is fedje őket. Teríts egy darab celofánt vagy zsírpapírt a befőttesüveg szájára, mielőtt rácsavarod a tetejét. Tedd az üveget meleg helyre, de direkt napfény ne érje! Ellenőrizd néhány naponta, ilyenkor mindig óvatosan rázogasd össsze. Kész 4-6 hét múlva, szűrd le, és tartsd hűtőben. A folyamatot melegítéssel gyorsíthatod: a lezárt keveréket tedd vízzel félig teli lábasba (a víz szintje ne érje el az üveg száját), gyöngyöző nagyon lassú forralással hevítsd 4-8 órán át. Kihűlés után leszűröd, és kész.  Ne felejtsd el felcímkézni!

13. A házi körömvirágos gyógyolajjal dörzsöld be a bőrgombás területeket.
14. Enyhíti a napégést vagy a szoláriumozás utáni bőrpírt.
15. Hatékonyan világosítja a bőrhegeket és a terhességi csíkokat. Ehhez naponta finoman masszírozd be a bőrbe körkörös mozdulatokkal. Vigyázz, hogy ne húzd, ne nyújtsd a bőrt, mert azzal rontasz a szerkezetén.
16. Érdemes kipróbálni az olajat ekcémás bőrön is.
17. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően visszeres lábon is hatékony, a végtag felől a szív irányába óvatosan masszírozd be a bőrbe a gyógyolajat mindennap.
18. Aranyér kezelésére is alkalmas nyugtató kenőcsnek.
19. Hideg miatt száraz kézbőrre is nagyon ajánlott.
20. A körömvirágolaj gyendéd szemfesték-lemosóként is használható.
21. Túlzott fülzsírtermelés miatt gyakori probléma kutyáknál a fülatka. A kórokozót leggyorsabban az állatorvossal felíratott parazitaellenes készítménnyel irthatod ki, de a további rendszeres fülápoláshoz és megelőzéshez rendszeresen cseppents 1-2 csepp körömvirág olajat a kutyád fülébe, és masszírozd szét benne. 
22. Korábban már írtam a gyógynövényes téli mancsápoló krémről, ennek elkészítését itt olvashatod.