Csak mert keveset süt oda a Nap, még ültethetsz az árnyékos részre is szép növényeket.

kert árnyék növény

KÉP: Unsplash

 

Minden kertben van néhány zug, amely kevés napfényt kap. Azokban a kertekben, ahol öreg és nagy fák vannak, mint nálunk, a talaj jelentős részét árnyék borítja. Komoly kihívás úgy virágokkal beültetni, hogy azok jól érezzék magukat, és még mutatósak is legyenek (vagyis a látványuktól mi is jól érezzük magunkat).

A terület árnyékosságának mértékét három csoportba sorolhatjuk: 
- kissé árnyékos: nem éri tűző nap, de azért nagyjából napfényes egész nap,
- részlegesen árnyékos: szűrt napfényt kap, illetve akár órákig árnyékos lehet,
- teljesen árnyékos: jellemzően a ház északi oldala melletti terület, ahol legfeljebb a növények lombján át szűrődik némi napfény.

Az árnyékos területek talaja leggyakrabban szélsőséges, azaz vagy nyirkos, vagy csontszáraz. Emellett nagy valószínűséggel tömörödött, vagy mohás, esetleg átszövi a borostyán. Egyik sem túl hívogató a virágültetéshez. Amennyiben mégis elszánod magad erre, érdemes lehet megtisztítanod a talajt a mohától és borostyántól, és némileg átforgatni a felső talajréteget, hogy morzsalékosabb legyen. Így segíted az oda ültetni kívánt virágok meghonosodását: ha kevés is a napfényt, de a többi tényező (víz, tápanyag, talaj) legyen megfelelő.

Három egyszerű évelő növény árnyékos kertbe

kert árnyék növény

KÉP: Unsplash

1. Árnyékliliom
Mint a neve is mutatja, ez ideális árnyékba. Eredeti élőhelyén, Japánban, Koreában, Kínában és Kelet-Orosz országban lápréteken, erdei tisztásokon, ligetek aljzatnövényzetében él. Nem is szereti a direkt napfényt: akkor levelei kifehérednek, megégnek. Az évelő árnyékliliom nem igényel különösebb gondoskodást, rendszeresen locsoljuk, illetve a csigák ellen érdemes védeni, mert azok szeretik a zsenge levélkezdeményeket. Nem mindenki tudja, hogy az árnyékliliom fehér vagy levendulaszínű virága illatos is lehet, érdemes közel hajolni hozzá. A levelei fajtánként eltérő színűek és mintázatúak, többfélét is lehet belőlük a kertbe ültetni. A levelek késő őszig megmaradnak, a virágzás nyár közepén várható.

kert árnyék növény

KÉP: Pixabay

2. Erdei pajzsika
Mindenki páfránynak hívja, de semmi vész, tudjuk, miről is van szó. Ez a hivalkodástól mentes növény jól elvan az árnyékos kertekben, üde zöld színfoltot ad a sötétebb területeken. Vaskos gyöktörzseiből fejlődnek ki a szárnyalt levelek, amelyek akár egy méter magas bokrot is alkothatnak nyárra, ha a növény jól érzi magát a helyén. Szereti, ha nedves a földje, de kerüljük a túlöntözést. Meghálálja a humuszban gazdag talajt, és ha nyári kánikulában kora reggel vízzel megpermetezzük a levelét. 

kert árnyék növény

KÉP: Pexels

3. Bőrlevél
Gyerekkoromban valamiért medvetalpnak hívtam ezt a növényt, és szerintem viccesebb is, mint a bőrlevél, de hát ha ez a hivatalos neve, akkor el kell fogadni. (Egyébként létezik medvetalp nevű növény, csak az egy fehér virágú, mérgező inváziós gyomnövény.) A Kelet-Ázsiában honos örökzöld bőrlevél elviseli a fagyos teleket és az aszályos nyarakat is. A levelek télen bordós árnyalatúak lesznek, lekonyulnak, de nem kell aggódni, a tavasz érkezésével magához tér a növény, és akár már február végén hozza rózsaszín virágait (mint például most ebben az enyhe időben). Jó talajtakaró növény, a gyomok sem élnek meg körülötte. Keleti fekvésben, tehát részleges árnyékban is jól elvan.

Három különleges virág árnyékos kertbe

kert árnyék növény

KÉP: Pixabay

1. Gyűszűvirág
Elképesztően látványos növény, ezzel kárpótol bennünket azért, mert minden része mérgező. Hegyvidékeken, erdei irtásokon előforduló növény, Magyarországon vadon nem találkozunk vele, de kertekben nagyon mutatós virág. Kétéves növény, az első évben fejlődnek ki a levelei, a második évben pedig a virágos hajtása, amely akár 70 centi magasra is megnőhet, virágai fürtökben nyílnak rajta. Csodás színekben kapható, bizonyos fajtái több napfényt igényelnek, de az átlagos gyűszűvirág elvan a részleges árnyékban.

kert árnyék növény

KÉP: Pexels

2. Tüdőfű
Amilyen vicces a neve, olyan hálás növény. Régen a pettyes leveléről úgy gondolták, hogy a beteg tüdőt szimbolizálja, és annak gyógyítására használták. A tüdőfű kiválóan alkalmas talajtakarónak olyan kertrészeken, amelyek árnyékosak, de nem tapossuk. Gyöktörzsével terjedő évelő növény, lilás-rózsaszínes (vagy éppen színváltó) virágai már márciustól nyílhatnak. A tüdőfű tápdús talajt igényel, amelyet ne hagyjunk huzamosabb ideig kiszáradni. 

kert árnyék növény

KÉP: Pixabay

3. Salamonpecsét
Régen minden kertben megtalálható volt, mára kevésbé elterjedt, pedig rendkívül igénytelen, szívós növény. Rizómáival gyakorlatilag minden talajban megél, jól bírja az aszályosabb időszakokat is. Kedveli a nedvesebb, humuszos, jó vízelvezetésű talajokat. Késő őszig díszítik a kertet akár 90 centi magasba nyúló levelei, amelyek nyár végén elsárgulnak. Kora nyáron hozza fehér virágait, de utána vigyázni kell, mert a megjelenő fekete bogyói mérgezőek, de a madarakra nem veszélyes, és szeretik is.

365Zö