Ha nincs vízszintesen helyed a növénytermesztéshez, akkor neveld a zöldségeket és virágokat függőlegesen!

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: Pixabay

 

Saját nevelésű paradicsomra vágysz? Jó lenne frissen szakított fűszernövényeket tenni a salátába? Lehangolónak érzed a sivár falat? Akkor kapd elő a kreativitásodat, és alakítsd át az erkélyedet, teraszodat vagy a kerted legunalmasabb sarkát vertikális, azaz függőleges kertté.

Ennek legfőbb alapelve:
minden, amit cserépben tudsz nevelni, azt nevelheted vertikális kertben is.

Vagyis a "cserép" a jelszó: ez a kiválasztott növények méretére utal a föld felett és a talajban. A vertikális kerthez úgy érdemes összeválogatni a termeszteni kívánt növényfajokat, hogy jól érezzék magukat egy cserép mennyiségű földben: így tehát hosszú gyökerű hagyományos sárgarépa helyett válassz gömb alakú gyökerű répát, és így tovább. A cserép méret arra is figyelmeztet, hogy ne válogass be a szortimentbe túl nagy lombozatú növényeket, mert azok árnyékba borítják a szomszédaikat. Szerintem (de ez tényleg csak a privát véleményem), a növények kifejlett nagysága legfeljebb káposztafej méretű legyen, és akkor nyújt igazán harmonikus látványt egy vertikális kert, ha a növények nagyjából egységes méretűek növekedés közben.

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: SavannahSaidIt

A vertikális kertnek több előnye is van
1. Nemcsak helyet takarítasz meg vele (és ezzel egy hagyományos kertben akár duplájára is növelheted a terméshozamot), hanem a felfelé vezetett, illetve a talajszinttől elemelt tartókban a növéneidet kevésbé fenyegetik a kórokozók: a növének között áramlik a levegő, a szellőzésnek köszönhetően pedig kisebb a kockázata a gombás megbetegedéseknek. A csigák és más földön közlekedő kártevők pedig kisebb mértékben teszik tönkre a veteményesedet. 

2. A megemelt növénytermesztő tartókból hajolgatás vagy térdelés nélkül sokkal könnyebb betakarítani a termést, és az nem lesz földes-sáros.

3. Bármilyen fal, lépcsősor vagy kihasználatlan kertzug egykettőre csodás látványt fog nyújtani a beültetésnek köszönhetően.

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: Pexels

A vertikális kert kialakításához emeletes ültetőedényekre és magasba nyúló ültetőszerkezetekre van szükséged. Erre többféle megoldás létezik, a svéd bútorboltban kapható kültéri horganyzott fémpolctól kezdve az újrahasznosított cipőszsákig vagy raklapig, ezekből korábban adtam már ízelítőt. Raklap esetén a középső összekötő lábon keresd a HT (Heat Treated, azaz hőkezelt) jelet. A DB (DeBarked, lekérgezett) jel arra utal, hogy a fa kérgét lehántották, ezzel is csökkentve annak kockázatát, hogy élősködők bújjanak meg a rostok között. A KN jel a Kiln Dried, azaz szárítókamrában szárított fa jele, szintén megfelelő növényültetéshez. Viszont az MB jel arra utal, hogy a raklapot metil-bromiddal gázosítva kezelték (fumigálták), ilyen raklapot ne vigyél be a lakótérbe, illetve ne használd ennivaló termesztéséhez. 

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: WiccahWang

A vertikális kert elhelyezésénél a Nap járására is ügyelj: tájold úgy a növénytartó állványt, hogy egyenletesen érje a napfény. Ha úgy ítéled meg, hogy egyes növényeid túl sok napfényt kapnak, és emiatt kiégés veszélye fenyegeti őket, akkor inkább cserélgesd a növényeket az ültetőhelyeken akár a vegetációs időszakban is - ekkor a teljes földlabdájukkal együtt ültesd át őket árnyékosabb helyre. Az is lehetséges, hogy egy strandra való napozóernyőt kell kifeszítened a vertikális kert fölött, ha túl sok napfényt kap. Figyeld a növényeidet, és a jelzéseiknek megfelelően változtass a környezetükön. 

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: Unsplash

Fellógatható ámpolnába nemcsak virágokat lehet ültetni. Válassz olyan zöldségeket, amelyek szabadon lelóghatnak az edény peremén túl, ilyen az eper, a padlizsán, az uborka, a paprika, a cukkini vagy a paradicsom. A bokorbab, a saláta, a mini gyökérzöldségek, a retek, a snidling és egyes kis káposztafélék mehetnek a cserepes vagy fentebb mutatott, cipőzsákos ültetőbe. A futó növényeket (borsó, bab) érdemes karóra, bambuszrúdra vagy kifeszített zsinórra felfuttatni. A déli fekvésű, napfényben fürdő vertikális kertben, például az alábbi raklapból átalakított ültetőládában inkább fűszernövényeket érdemes termeszteni, mert azok rendkívül ízletesek lesznek a napfény hatására megnövekedett illóanyag-tartalomtól.

kert otthon növény zöldség fűszer talaj öntözés

KÉP: TaylorBradford

Ami az ültetőföldet illeti, a vertikális kertben sokkal nagyobb hangsúly kap a földkeverék vízmegtartó képessége, mivel a kis földlabdák sokkal hamarabb kiszáradnak, mint egy kert egybefüggő talaja. Vertikális kertben csakis friss földet használj (tehát nem a cserepekben évek óta aszalódó rögöket), és keverj hozzá perlitet vagy vermikulitot, amelyek vízmegkötő képességű ásványi anyagok.

Készülj fel arra, hogy míg egy hagyományos kertben elég hetente átlagosan kétszer öntöznöd, a vertikális kert növényei akár naponta igénylik a vizet. Ezért mindig elmondom, hogy érdemes inkább csak 4-5 cseréppel kezdeni a kertészkedést, és hs tudsz rá szakítani több időt és energiát, akkor növeld a növények számát.

365Zö