Az elmúlt napokban tapasztalt erős széljárás mindent beterített allergén anyagokkal - szerencsére van pár trükk, amelyekkel enyhítheted a tüneteket.

tél tavasz allergia fa növény virág

KÉP: Pixabay

 

Kutyasétáltatás közben találkoztam az egyik szomszéddal, akivel nem tudtunk úgy beszélgetni két mondatot, hogy közben ne fújta volna ki az orrát vagy háromszor: ha más nem, ő pontosan jelzi, mikor kezdődik az allergiaszezon. Most ugyan még csak február eleje van, de kellemesen enyhe az idő, régen esett eső, ráadásul igen erős szél fújt az elmúlt napokban, minden tényező együttáll tehát ahhoz, hogy a mostanság virágozni kezdő éger és mogyoró pollenjével mindenki találkozzon. Sőt, ahogy az utcánkban álló nyírfát elnézem, pár napon belül az is szórni fogja a virágport, márpedig a parlagfű után ennek a pollenjére érzékenyebbek a legtöbben Magyarországon. És közben észrevétlenül kezdődik a nyárfa virágzása is, amelynek pollenjétől már most szenvedhetnek az arra érzékenyek, meg persze majd május-június környékén a mindent beterítő "vattás" termésétől is, brrrr! 

tél tavasz allergia fa növény virág

Égerfa virágzata KÉP: Pixabay

Mindennek tetejébe az éger, a mogyoró és a nyír egymással keresztallergiás kölcsönhatásba is léphet, azaz egyik fölerősíti a másik okozta panaszokat. A nyírfaallergiát továbbá fölerősítheti az alma, földi- és közönséges mogyoró, őszibarack, kivi, zeller, szója, szilva, körte, sárgarépa, petrezselyem, mandula fogyasztása is. A nyárfaallergiások virágzási időben kerüljék az alma, cseresznye, őszibarack, földi- és közönséges mogyoró, eper, zeller és szója fogyasztását. Értelemszerűen a fagyasztott, aszalt, szárított és befőzött gyümölcsök jönnek ebben az időszakban szóba. A szójával mindenképpen érdemes vigyázni, ráadásul ez számtalan feldolgozott élelmiszerben megtalálható. A keresztallergia azért alakul ki, mert ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben olyan fehérjék vannak, amelyek hasonlítanak az allergiát okozó növények virágporához.

A koratavaszi fapollen-allergiásoknál ezek a tünetek jelentkezhetnek: 
- a szemük bepirosodik és könnyezik, 
- tüsszögnek, 
- folyik az orruk, 
- viszket a szemük, orruk, szájuk, de még a fülük is, 
- eldugul az orruk, különösen fekvő helyzetben, 
- bedagad a szemük, 
- a híg orrváladék hátrafelé lecsorog a garatba, 
- csalánkiütés jelentkezik a testükön.

tél tavasz allergia fa növény virág

A fapollen-allergiások öltözzenek be a virágpor ellen. KÉP: Unsplash

A szél szárnyán szálló fapollennel szemben nagyon nehéz védekezni, mert óhatatlanul is találkozunk vele. Néhány tipp azonban biztosan segíti az erre érzékenyeket:
- napsütéses és/vagy szeles napokon minimális időt töltsenek a szabadban,
- napsütéses és/vagy szeles időben csak keveset szellőztessenek, és ezt leszámítva tartsák csukva az ablakokat, ajtókat,
- lehetőleg viseljenek a szabadban FFP2-es maszkot, amely megakadályozza, hogy a pollenszemcsék eljussanak az orrukig és szájukig,
- a maszk felett viseljenek minél nagyobb és szorosan az arcra illeszkedő napszemüveget, amelynek köszönhetően kevesebb pollen jut a szemükbe,
- a maszk és a napszemüveg mellett hordjanak sapkát, hogy a hajukra ne tapadjon virágpor,
- lehetőleg minden este mossanak hajat, hogy a hajszálakra tapadt virágport lemossák, és ne vigyék be a párnájukra,
- hetente mossák ki az ágyneműt és a törülközőket,
- a kimosott ruhát ne a szabadban teregessék ki, hanem a lakásban,
- az utcáról hazaérkezve még az ajtóban cseréljék át a cipőjüket papucsra - ha megoldható, a cipőt vagy hagyják az ajtó előtt, vagy tegyék be egy nejlonszatyorba, mert a talpán sok pollen lehet, és az ne vigyék be a lakásba,
- hetente legalább kétszer porszívózzanak össze és mossák fel a padlót, sőt, a kicsavart felmosómoppal a szőnyegeket is dörgöljék át.

tél tavasz allergia fa növény virág

KÉP: Pexels

Aki nagyon szenved az allergiás tünetektől, allergológus szakorvoshoz fordulhat, aki különféle antihisztamin tablettát, orrsprayt, szemcseppet ír majd fel, illetve javasolhatja az immunterápiát - igen ám, de azt csak az allergiaszezont követően, télen lehet elkezdeni (másképp fogalmazva: az allergiaszezon kezdete előtt legalább 2 hónappal érdemes elkezdeni), és a kezelés időtartama minimum három év.

Akinek nem olyan kínzóak a panaszai, hogy gyógyszert kelljen szednie, néhány házi praktikával is enyhítheti a tavaszi fapollen-allergiáját:
- inhalálás: egy edényben vizet kell forralni, majd az edényt levesszük a tűzről, és egy törülközőt sátorszerűen ráborítunk a fejünkre, úgy hajolunk a gőz fölé - persze csak óvatosan, nehogy megégessük az arcunkat! Az inhalálás oldja az eldugult orrot és kitisztítja az orrjáratokat.
- sós vizes orröblítés: elsőre nem egyszerű elsajátítani a technikáját, érdemes pár videót megnézni a neten, hogy hogyan kell sós vízzel orrot öblíteni, ami nagyon hasznos eldugult orr "kidugítására", kimossa az allergén anyagokat az orrjáratokból, és valamelyest fertőtlenítő hatással is bír,
- meleg vagy hideg borogatás az arcra: ez is oldja az orrdugulást, kinek a meleg-, kinek a hidegborogatás esik jobban,
- akupunktúra: egyeseknél meglepően jó hatást vált ki, de nem mindenkinél működik - csakis megbízható természetgyógyásztól kérjünk akupunktúrás kezelést!

365Zö