Kezdődik a kerti szezon, és ha most jól előkészíted a dolgokat, később sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz a kerti időtöltés.

KÉP: Unsplash

 

A kertben mindig sok a tennivaló, legyen szó metszésről, gereblyézésről, magvetésről, ráadásul tél végén, tavasz kezdetén egyszerre meglepően sok mindent kéne záros határidővel megoldanunk. Ugyanis nemcsak a levegő hőmérséklete emelkedik napról-napra, hanem a talajé is, amitől beindulnak a magok, gyökerek, hajtások. A gyomoké is...

KÉP: Pixabay

A virágágyásokban:
- Szezonkezdéshez érdemes elteríteni az ágyásokon legalább 5 centiméter vastagságban komposztot, és egy csillagkapával beforgatni a talajba. Használhatunk általános tápot is, például csirke-, hal- vagy más szervestrágya granulátumot, esetleg vérlisztet, amelyek magas nitrogéntartalma elősegíti a növények gyors kezdeti fejlődését.
- A télen a lakásban hajtatott, elvirágzott jácintok és nárciszok hagymáit is ültessük ki a földbe.
- A tervezett futónövényeknek alakítsunk ki tartóállványokat, hogy már a fejlődésük elején felfuthassanak azokra. Ugyanez vonatkozik a frissen beültetett rózsára és lugasszőlőre is.
- A szabadgyökerű rózsákat elültetve a meglévő rózsatöveknek is adjunk nitrogén-kálium-foszfor tartalmában kiegyensúlyozott tápot.
- Itt az ideje a rózsametszésnek. Vágjuk le a koronába befelé és összevissza növő ágakat, alakítsunk a középponttól enyhén kifelé dőlő ágakat. Az elfagyott részeket egy kifelé mutató rügy fölött 1 centire vágjuk le, a metszéslap a rügytől elfelé dőljön.
- Elszórhatjuk a márciusi vetésű egynyári virágmagokat is, hogy minél korábban virággal örvendeztessenek meg.
- Most még megmetszhetjük a kerti futó- vagy kúszónövényeket is, például a klematiszt, borostyánt, trombitafolyondárt.

KÉP: Pexels

A zöldségágyásokban:
- Terítsünk el a talajon legalább 5 centiméter vastagságban komposztot, trágyát, és egy csillagkapával forgassuk bele a talajba.
- Készítsük elő a zöldségágyásokat: tisztítsuk meg a gyomoktól, és fedjük le őket fekete fóliával, hogy az ültetés előtt szárazabbak és melegebbek legyenek.
- A napfényes, párás, hűvös helyen előcsíráztatott burgonyagumókat ilyenkor már el lehet ültetni a kapával kimélyített fészkekbe, feltéve, ha a talaj hőmérséklete a gödör alján is eléri a 6 Celsius-fokot.
- El lehet vetni a korai babot és kifejtőborsót jó vízelvezetésű napfényes helyre.
- Kezdhetjük a dughagymák ültetését is, legyenek vörös- vagy fokhagymák. Mivel a hagymák szagát nem bírják a kártevő rovarok, érdemes váltakozva ültetni burgonyával, káposztával, répával.
- A kert napsütötte részén alakítsunk ki sorokat a répának, reteknek, de legyünk türelmesek, mert a magok csírázása akár 2-3 hétig is eltarthat. Éppen ezért érdemes rendesen megtiszítani a talajt a gyomoktól, hogy lássuk a fejlődő zöldségeinket.

KÉP: Unsplash

A gyümölcsösben:
- A fagyok elmúltával kiültethetjük az alma-, cseresznye-, meggy- és barackfákat egy szép napsütéses, védett helyre. Vegyük komolyan azt az intelmet, hogy a kerítéstől legalább 1,5-2 méterre ültessük a csemetét, ne legyen ebből probléma a szomszéddal.
- Ha savanyú a talajunk, érdemes málnát ültetni, a konténernél kétszer mélyebb és szélesebb gödröket ássunk, hogy a gyökerek megfelelően fejlődhessenek. Mivel a málna gyökerei oldalirányban a föld felszíne alatt terjeszkednek, ajánlott a málnás területét legalább 40-50 centiméter mélyen körülhatárolni például régi tetőcserepek beásásával.
- Nézzük végig a gyümölcsfákat, vágjuk le a beteg ágakat és égessük el azokat!
- Az éjszakai fagyok ellen a korai virágzású fákat, mint a barack, kajszi, nektarin óvjuk fóliatakarással. 
- A gyümölcsfák tövét körben szórjuk be komposzttal és trágyával, de abból ne menjen a fa törzsére, nehogy kiégesse azt.
- A szamócaágyások fölé készített mini fóliasátor elősegíti, hogy minél korábban élvezhessük kedvenc gyümölcsünket.

365Zö