Még a kánikulában is elviselhetőbb a lakás vagy iroda belső hőmérséklete, ha mozog valamennyire a levegő. Az okos huzat ráadásul képes keverni az eltérő hőmérsékletű légtömegeket.

nyár globális felmelegedés otthon hűtés áram nélkül

KÉP: Pexels

 

Amikor kutyasétáltatás közben elmegyek egy ház mellett, amelyen a klímaberendezés kültéri egysége közel van a járdához, valósággal olyan érzés, mintha egy hajszárító mellett mennék el. Nyilván a klimatizálás hátrányai közül ez csak az egyik. A lakás belső hőmérsékletét úgynevezett passzív módszerekkel is csökkenthetjük. A passzív módszerek egyike a külső árnyékolás, azaz a napsugarak elleni védelem. Ennek óriási a jelentősége: ha a napsugarak nem érik el az épület üvegfelületeit, akkor azokon áthaladva nem is juttatnak hőt a beltérbe. A passzív módszerek közé tartozik az épület szellőztetésének okos kialakítása, amelynek során a fizika törvényeit alkalmazzuk a hőmérséklet mérséklésére.

Az épületek "passzív túlélési képességéről" a Toronto és a Carleton Egyetemek kutatói állítottak össze egy tanulmányt a 2021-es 46 Celsius-fokos extrém hőségperiódus után. A passzív módszerek iránt azért egyre nagyobb az érdeklődés, mert a tömegessé váló klímaberendezések - kültéri egység hőleadása miatt - valós veszélyt jelentenek a sűrűn lakott városokban: döbbenetes mértékben fokozzák a városi hősziget hatást. 

Egy épület passzív, tehát áramtól vagy más energiától függetlenül működő hűtése azért fontos, mert bármikor beüthet egy energiaválság, vagy éppen természeti katasztrófa vagy más esemény miatt megszűnik az áramellátás, esetleg korlátozni kell az áramhasználatot. Ilyen esetben azokban az épületekben marad elviselhető, "élhető" a hőmérséklet, amelyek passzív hűtési eszközökkel ellátottak.

nyár globális felmelegedés otthon hűtés áram nélkül

KÉP: Unsplash

A passzív hűtéshez tartozó okos huzat nemcsak arra képes, hogy egy szobában megmozgassa a légtömeget, hanem a keringetés befolyásolásával a mozgó levegő hőmérsékletét is befolyásolni lehet. A kanadai kutatók ehhez az alábbi infografikát készítették. A rózsaszínes folt minden ábrán azt a területet jelképezi, amelyben érezni lehet, hogy jár a levegő. 

nyár globális felmelegedés otthon hűtés áram nélkül

Belterek hőmérsékleti ellenállóképességének tervezése - 
Kesik, Ted, Liam O’Brien, Aylin Ozkan

A bal alsó sarokban lévő ábra mutatja azt a szokványos állapotot, amikor egy hagyományos kialakítású szobában kinyitjuk a közepes méretű ablakot. Mint látható, a szellőztetés levegőcserélő és -hűtő hatása minimális. 

A jobb alsó sarokban lévő szobában már ügyesebben alakították ki az ablakot, amely alul és felül is résnyire nyitható. Ennek köszönhetően alul beáramlik a hűvösebb levegő és felül kimegy a mennyezet alatt felgyűlt meleg levegő. A fizika törvénye, hogy a keskenyebb nyílásban felgyorsul a levegő áramlása, emiatt hűvösebbé válik a légáramlat. 

A jobb felső ábra egy rézsútos mennyezetű szobát mutat, amelynek az előbbihez hasonló az ablaknyílása tehát könnyű megindítani a légáramlást, amelynek mozgása a mennyezet alatt felgyorsul, ezzel szívóhatást vált ki a szoba hátsó harmadában is.

Végül a bal felső sarokban láthatjuk az ideális kereszthuzat tervét: a normál méretű ablakon beáramló levegő áthalad a szobán, majd a feljebb elhelyezett szellőztetőablakon kijut a szobából, teljesen átszellőztetve a teret. Ez a terv azért is hasznos, mert az üvegfelületek mérete viszonylag csekély, tehát a hősugarak nem jutnak be a szobába. 

nyár globális felmelegedés otthon hűtés áram nélkül

KÉP: Pexels

Nyilván ez csak egyetlen ötlet arra, hogy elektromos áram vagy más energiaforrás nélkül miképpen lehetséges egy szoba hűtése. Az biztos, hogy a mai kor építészei előtt nagy kihívás áll: ki kell találniuk olyan módszereket, amelyekkel a globális felmelegedéstől szenvedő világban passzív módszerekkel is képesek leszünk elviselhető hőmérsékletű élettereket kialakítani.

+1 TIPP: Ha már sikerült huzatot kialakítani a szobában, tovább csökkenthetjük a levegő hőmérsékletét, ha az ablakon belülre egy kicsavart vizes lepedőt csiptetünk. Amíg ez szárad, további hőt von el a környezettől, illetve a hideg vizes pára is csökkenti a beltéri kánikulát.

Korábbi cikkek a témáról:

21 tipp árnyékoló barkácsolására

Így készült az ökospaletta

365Zö