A múlt heti viharban a környékünkön kidőlt-kitört jó pár fa, érdekes módon a többségük ugyanahhoz a három fajhoz tartozik. Lehet, hogy ilyeneket eleve nem szabadna épületek közelébe ültetni.

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Pixabay

 

Amikor a házunk mellé szeretnénk egy fát ültetni, az első szempontunk, hogy minél gyorsabban árnyékot adjon - csakhogy ezzel olyan zsákutcába tereljük magunkat, amelynek a végén nagy kárt okozhatunk a házunkban. A faválasztásban ugyanis ennél sokkal több szempontot figyelnünk kell, ráadásul az elmúlt évek nyári viharai arra intenek, hogy mindenképpen viharbiztos fafajtát válasszunk. 

A viharbiztos fa jellemzői:

Erős gyökerek: a mély, kiterjedt gyökérrendszer lehorgonyozza a fát a talajba, és megakadályozza, hogy a fa gyökerestül kiforduljon a földből. 
Rugalmas faanyag: minél rugalmasabb a fa szerkezete, annál inkább valószínű, hogy egy viharban meghajlik ugyan a szél nyomására, de nem törik el.

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Pexels

Vastag törzs: minél vastagabb a törzs, annál nehezebben törik ketté, illetve a többtörzsű fák (és faformájú cserjék) hajlamosak arra, hogy valamelyik törzsük kitörjön.

Őshonos mivolt: a más kontinensekről, égövekről betelepített fafajok kevésbé ellenállóak lehetnek a Kárpát-medencében kialakuló időjárási jellegzetességekkel szemben, noha itt is sokat változott az időjárás az elmúlt 30-40 évben. De persze ültethetünk idegenhonos fát is, csak nézzünk utána a vihartűrésének.

Általános egészségi állapot: az egészséges fa ellenállóbb a viharokkal szemben, márpedig a fa egészségét rendszeres metszéssel, olykor növényvédő lemosással, a tápanyagok pótlásával, időnként öntözéssel lehet fenntartani. Az elhanyagolt fa kevésbé bírja a viharok által okozott megterhelést.

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Wikipedia

Koronaforma: minél szélesebb egy fa koronája, és minél inkább lehajlanak az ágai, annál valószínűbb, hogy egy viharban letörnek (ilyen például a szil, a kőris, a nyugati ostorfa vagy a fenti képen látható lepényfa). A piramis alakú korona jobban bírja a megterhelést.

Visszatérve a minapi viharra, a környékünkön zömmel három fafaj, a szivarfa, az akác és az ezüstfa (régebben olajfa) példányai szenvedték a legnagyobb károkat. Na persze, teszem hozzá, hogy mifelénk a lakótelep házait észak-déli vonalban építették, és szélcsatornaként rettenetesen fölerősítik a legkisebb szelet is.

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

Hiába volt idősebb példány ez a szivarfa, a sekély gyökerek nem bírtak ellenállni az erős szélnek, és a fa kidőlt

A faválasztásnál tehát érdemes viharbiztos fajt választani, de persze azok közül is leginkább olyat, amely alkalmas a terület talajminőségéhez (meszes, agyagos, savanyú, tömörödésre hajlamos, pangó vizes, köves stb.). Emellett a fa napfény- és vízigénye is fontos szempont. Hiszen még egy viharálló tölgyfa is kidől, ha iszapolódásra hajlamos agyagos talajba ültették.

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

Erről az akácfáról is karvastagságú ágak törtek le

A következő fafajok mély gyökérzettel rendelkeznek, és ennek köszönhetően kevésbé fenyegeti őket az, hogy kidőlnek egy viharban:

Tiszafa

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Unsplash

A Kárpát-medencében is honos, lassan növő tiszafa fája rendkívül kemény és rugalmas, az ókorban és a középkorban íjat készítettek belőle, a gyökere pedig mélyre nyúló, ezért kevésbé fenyegetik a viharok.

Tölgy

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Pixabay

A tölgyfa fája nagyon kemény, nem hajlamos a törésre. Szinte minden kultúrában az istenek fájaként tisztelik, s mivel a rendületlen kitartást is jelképezi, ezért koszorúzza a magyar címert.

Jegenyefenyő

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Pexels

A jegenyefenyő egyes fajai nagyon jól bírják a viharokat, mert noha sekély gyökérzetűek lehetnek, de a földre lehajló alsó ágaik legyökereznek, és stabilizálják a fát.

Erdeifenyő

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Wikipedia

A nálunk őshonos erdeifenyőt az építőipar borovi fenyőként ismeri, és épületasztalos munkákhoz használják, mert ugyan nagyon gyantás, de ennek köszönhetően igen tartós faanyag is.

Fekete nyír

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Wikipedia

Az Észak-Amerika keleti felén honos fekete nyír terebélyesre megnő, de viszonylag védett a viharkárok ellen.

Fekete nyár

fa időjárás vihar nyár kert faültetés

KÉP: Wikipedia

Idősebb korában többtörzsűvé is válhat a fekete nyár, és szabálytalan lehet a törzse, ennek ellenére nagyon jól bírja a viharokat.

Ez csak pár példa volt, lehet még bőven találni viharálló fafajtát, érdemes a faiskolában is így keresni!

365Zö