Itt van az ősz, itt van újra, és vele a milliónyi hulló falevél. Két opció van: vagy duzzogva összegereblyézed és beszórod egy zöldhulladékos zsákba, hogy vigyék el a kukások, vagy pedig jót teszel magaddal és a kerteddel, ennek megfelelően többféleképpen hasznosítod az avart.

ősz kert természetvédelem mulcs komposzt

KÉP: Pixabay

 

Nyilván érdemes a második opciót választani. Például azért, mert egy ilyen megerőltető nyár után a növényeknek szükségük van minden extra tápanyagra ahhoz, hogy jövőre képesek legyenek ellenállni az időjárási szélsőségeknek - mert nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ez a rettenetesen aszályos nyár nem fog megismétlődni.

Az aszály elviseléséhez pedig fontos tényező a tápanyagokban gazdag talaj, illetve az erős gyökérzet, amely mélyen lehatol a talajba, hogy akkor is képes legyen nedvességet találni, amikor a földfelszín cserepesen száraz. Ehhez használható az avar, amely gazdag tápanyagokban, elsősorban szénben, nitrogénben, foszforban és káliumban, azaz pont olyan anyagokban, amelyeket a növénytápokban is megtalálunk. Emellett a levelekben némi kalcium, magnézium és kén is van, szintén nagyon hasznosak a növények számára. Amikor a lehullott leveleket elbontják a talajlakó mikrobák és a giliszták vagy más állatok, akkor a levelekben lévő tápanyagok bekerülnek a talajba. Ezen kívül a levelekből rostanyagok is jutnak a talajba, amelyek javítják a porhanyósságát, vízmegtartó-képességét, általános minőségét. A leveleket a talajlakó élőlények sok faja tudja hasznosítani, tehát ha tápláljuk ezeket az élőlényeket, több lesz belőlük, gazdagodik a talajélet sokszínűsége, ettől egészségesebb lesz a talaj.

ősz kert természetvédelem mulcs komposzt

KÉP: Pexels

A levelek begyűjtése egyszerű: vegyünk egy műanyag lombseprűt, lehetőleg állítható szélességűt, és azzal szedjük össze a leveleket. A műanyag kivételesen jobb a fémnél, mert kíméletesebb a kertben lévő növényekhez, gyephez, talajfelszínhez. A magam részéről nem pártolom az elektromos lombfújó használatát, például mert áram kell hozzá és zajos. 

A begyűjött leveleket össze kell aprítani a felhasználáshoz. Megteheted azt, hogy a gyepen egyenletesen szétteríted az avart, és a legmagasabb állásba állított fűnyíróval végigmész rajta. Ekkor némi zöld nyesedék is kerül az aprított levelek közé (ami a komposztálásban barna hulladéknak számít). Vagy van olyan lombszívó, ami egyúttal aprít is. Vagy belapátolod a leveleket egy kerti aprítógépbe. Az a lényeg, hogy legyenek összeaprítva, így egyenletes méretűek lesznek a darabok, könnyebben lebomlanak és hasznosulnak.

Amikor összeapírottad a leveleket, eldöntheted, hogy komposztálod-e az aprítékot, vagy levélmulcsként azonnal hasznosítod. Amennyiben komposztálod, azt két módon végezheted: 

1. komposztálókeretben, amit érdemes csirkehálóval kibélelni, hogy ne potyogjon ki a résein a levél. A komposztálókeret előnye, hogy a konyhai zöldhulladék is jöhet bele, illetve jobban átlátható a lebomlás folyamata, és ha kell, tudsz segíteni átkeveréssel, levegőztetéssel, plusz nedvesítéssel stb.

2. erős kukazsákban, amit alul jó pár helyen kilyuggatsz, hogy a giliszták be, az eső kijusson belőle, és a zsák száját csak lazán fogd össze, hogy bele tudjon folyni a csapadék. Ennél több teendőd nincs is, a zsákokat állítsd védett helyre, és elvileg 1,5-2 év alatt készen lesz benne a komposzt. Persze kérdés, hogy akarsz-e két évig kukazsákokat látni a kertben, tehát ezen el kell gondolkodni.

ősz kert természetvédelem mulcs komposzt

KÉP: Unsplash

Amennyiben levélmulcsként (talajtakaróként) hasznosítanád az összevágott leveleket, érdemes figyelembe venni a következőket:

- ha a gyepet gazdagítanád levélmulccsal, nagyon ügyelj arra, hogy vékonyan és egyenletesen terítsd el az aprítékot a gyep felszínén, mert ha valahol felhalmozódik, akkor alatta kikopaszodhat a gyep,
- a levélmulcsot a bokrok és fák tövébe akár 10 cm vastagságban is elterítheted, de ne érjen a növények törzséhez-tövéhez, hagyj néhány ujjnyi távolságot, mert hiszen a levélmulcs folyamatos bomlásban van, ami nem feltétlenül tesz jót egy egészséges növény szárának,
- az enyhén savas kémhatású levélmulccsal felkupacolhatod a rózsabokrok tövét, hogy védd őket a téli fagyoktól, de tavasszal érdemes lesz majd elgereblyézni onnan az el nem bomlott levéltakarót, ami mehet a komposztba.

Még valami:

ősz kert természetvédelem mulcs komposzt

KÉP: Pixabay

Ha avarkupacot hagysz a kertben, abba nagy valószínűséggel bele fog költözni egy sün télire. Ezért ha már avarkupacot hagytál kint pár hétig, azt már utána ne bolygasd tavaszig. Mert ha sün költözött bele, akkor azt óvnod kell, hiszen a sün védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint egyedenként.

365 Zö