Noha minden évszakban el lehet végezni ezt a munkát, mégis az ősz talán a legalkalmasabb erre, mondjuk az okokat, meg azt, hogy mire kell figyelni.

kert ősz mulcs kutya macska fa növény talaj

KÉP: Pixabay

 

Sokan ódzkodnak a mulcsozástól, pedig ha megfelelően és jó időben végezzük, elképesztően kedvező hatást lehet vele elérni. Az őszi mulcsozás egyik nagy előnye, hogy ilyenkor még viszonylag meleg a talaj, és nedves is a sok esőtől. Ha tehát most terítünk el rajta egy mulcs védőréteget, akkor az megóvja a talajt a téli fagyoktól és a kiszáradástól - ne feledjük, hogy minél hidegebb a levegő, annál szárazabb lehet. A mulcs képes arra is, hogy megvédje a talajt egy hirtelen lezúduló zivatar eróziós hatása ellen. Bizony, a klímaváltozás miatt egyre többször tapasztaljuk, hogy hosszabb száraz időszakok után a csapadék egyszerre esik le, akár egyhavi mennyiség. Ez képes elmosni a kertet, amennyiben nem álljuk útját például mulccsal. 

Tipp: a szervesanyag mulcs alá nem érdemes geotextilt teríteni, hiszen azzal megakadályozzuk a mulcs talajjavítását. Geotextilt csak a szervetlen mulcs alá tegyünk, például a kavicstakaró alá. Ezekről itt írtunk korábban.

6 ok arra, hogy miért ősszel mulcsozzunk

Ha még mindig szükségét érzed néhány nyomós érvnek, az alábbiakban remélhetőleg sikerül meggyőznünk, hogy a hűvösebb időjárás ellenére is menj el a kertészeti áruházba, vegyél pár zsák mulcsot, és szánj rá néhány órát arra, hogy szépen elterítsd a kertedben. Közben fel fogsz töltődni negatív ionokkal is, ami plusz előny.

kert ősz mulcs kutya macska fa növény talaj

KÉP: Pexels

1. Szigetelés
Kertünk ékességei, a legszebb dísznövények némelyike bizony fázósabb lehet. Amennyiben szépen körbemulcsozzuk őket, azzal védelmet kapnak a téli fagyok ellen. A rózsa- és más bokrok, fák tövébe szépen egyenletesen terítsd mulcsot, csak arra ügyelj, hogy ne vulkánkúp alakban, hanem inkább az amerikai kerek, középen lyukas fánk formáját kövesd. A mulcsnak köszönhetően a növények jobban fogják tűrni a következő zimankós hónapokat, és jobb állapotban kezdik a következő vegetációs időszakot tavasszal. Az ősszel kiszórt mulcs egy része belemosódik a talajba, ami értékes tápanyagokkal látja el a talajt, növeli a szervesanyag tartalmát, illetve csökkenti az összetömörödöttséget. 

2. Gyommentesítés
Az ősszel kiterített mulcs alatt a sötétben nem képesek fejlődni a gyomok. Tavasszal kevesebb gyomlálással kell indítani a kerti szezont. Ráadásul a mulcs egész évben hasznos a gyomok ellen, hiszen nyáron (a szomszédból) széllel szétszóródó gyommagok megakadnak a mulcs felszínén, nem jutnak el a talajig. 

3. Kártevőriasztás
A durva szemű mulccsal beterített talajt nem kedvelik a kóbor macskák és a csigák sem, bár ez utóbbiak télen kevésbé fenyegetnek.

kert ősz mulcs kutya macska fa növény talaj

KÉP: Unsplash

4. Kiszáradás ellen
Az ősszel kiszórt mulcs egy része ugyan lebomlik, de akár következő nyár végéig védi a talajt a kiszáradástól. Tehát a mostani munkának lényegében egy évig hasznát veheted. A jó vízháztartású talaj egész évben nagyon fontos a növények egészsége szempontjából. 

5. Talajjavítás
A fakéregmulcs biológiailag lebomló anyag, amely lebomlása során először a talajt táplálja, és azon keresztül áttételesen a növényeket. Közben a rostjai a talaj szerkezetét javítják, morzsalékosabbá teszik, amelyben felpezsdüla a talajélet: több lesz a giliszta, baktérium, féreg és más (hasznos) élőlény.

6. Esztétikai érték
A mulccsal takart talaj sokkal szebb látvány, mint a gazos kert. A barna mulcstakaró egységesíti a kert különféle részeit, összekötő kapcsot képez az eltérő növények között is. Nagyon dekoratív lehet itt-ott színes mulccsal feldobni az összképet.

kert ősz mulcs kutya macska fa növény talaj

KÉP: Pexels

Tanács: Csak akkor vegyél színes mulcsot, ha meggyőződtél arról, hogy nem káros vegyszerrel színezték. De még ebben is lehetnek fokozatok: a csokoládébarna színt egyes gyártók kakaóbabhéjjal érik el, márpedig a kakaó mérgező a kutyáknak. A mulcsot vasoxiddal színezik vörösre, illetve szénnel feketére, és bár ezek biztonságosak a kutyák és macskák számára, de azért biztosabb kerülni őket. A fenyőtű mulcs is veszélyes lehet a négylábú kedvenceknek, mert lenyelhetik. Nagyon fontos, hogy kisállattartók ne vegyenek olyan mulcsot, amit gyomirtószer vagy más vegyület maradványai lehetnek, mert például építkezési bontásból származik az a faanyag, amiből a mulcs készült.

365Zö