Garantáltan visszatartják a betolakodókat, ezeken nem megy át sem vaddisznó, sem betörő.

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pixabay

 

Gyakran megesik, hogy egy-egy kert fokozott védelmet igényel, de vagy a tulajdonosnak nincs pénze kétméteres kőkerítésre, vagy a településképi rendelet nem engedélyezi ilyen építését. Ekkor marad a hagyományos kerítés, de mellé érdemes jó tüskés bokrokat ültetni sövénynek, hogy még véletlenül se akarjon bejönni a kertbe semmilyen garázda: se négylábú, se kétlábú. A tüskés sövények általában nem túl igényesek, persze ezt szokták mondani a szürkemarhára is: pedig minden állatot és növényt lehet igényesen tartani, akkor gyorsabban és több eredményt látunk. A tüskés sövények esetében például ha rendszeresen trágyázzuk, locsoljuk, metsszük a növényt, jobban fog fejlődni, hamarabb eléri a kívánt magasságot és szélességet. Márpedig ez a cél: a térdig érő tüskés sövény legfeljebb a megvadult mezei nyulakat vagy a szomszéd macskáját tartja távol a kertünktől. Épp ezért a tüskés bokrokat a kert apró madarai is nagyon kedvelik, mert biztonságos pihenőhelyet nyújtanak nekik.
Nézzük, mit érdemes ültetni most novemberben, illetve akár decemberben is, ha most előre kiássuk az ültetőgödröket.

Mahónia (Mahonia)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Unsplash

Örökzöld növény, levelei tüskésen fogazottak. A kifejlett cserje magassága 1-1,5 méter, de gyorsan nő, évente akár 30 centimétert is. Oda kell figyelni a választáskor, nehogy a kúszó változatot válasszuk, mert az fél méteresre nő. A mahónia gyönyörű sárga és illatos virágait tavasszal hozza, azokból kis kék bogyók fejlődnek. Kifejezetten igénytelen növény, félárnyékban, fák alatt is megél, talajban nem válogatós. Kártevőkre és kórokozókra nem igazán érzékeny. A japán mahónia (Mahonia japonica) akár 2 méter magasra is megnő, de legalább 3 méter széles lesz, erre ültetéskor oda kell figyelni.

Júlia borbolya (Berberis julianae)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pexels

Ha minden igaz, erre mondta a vízvezetékszerelő, hogy kutyakergető: az örökzöld Júlia borbolya áthatolhatatlan sövénnyé képes fejlődni, és igazi boszorkány: nemcsak a levelei fogazottak, hanem az ágain is rettentő sok tövist növeszt. Apró sárga virágaiból sötét bogyókat nevel. Érdemes a kert keleti oldalára ültetni, hogy az erős délutáni napsütéstől védve legyen. Vízigénye nem jelentős, de hosszan tartó aszály esetén meghálálja az alkalmankénti belocsolást. Zöld levelei ősszel vörösre változhatnak, ha a növényt elég fény éri.

Galagonya (Crataegus)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pixabay

Nevelhetjük akár 8 méter magas fává (de minek), vagy metszhetjük 2-3 méter magas bokornak (igen), az a lényeg, hogy ez a tövises növény finom és egészséges bogyókat is terem. Ezek a vörös bogyók nyersen is finomak, de akár lekvárt is főzhetünk belőlük. A lombhullató növény leveleiből pedig szíverősítő teát készíthetünk. Magyarországon négy fajtája honos: az egybibés galagonya, a csere- vagy kétbibés galagonya, a fokozottan védett fekete galagonya és a viszonylag ritka rózsaképű galagonya. Kertészetekben leggyakrabban az egybibést forgalmazzák. Kapható kínai galagonya is (Crataegus pinnatifida), de az nem tüskés!

Kökény (Prunus spinosa)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Unsplash

Szintén lombhullató és szintén nagyon egészséges a termése. Általában 2-3 méter magasra nő, lassú növekedéssel, közepes fény- és vízigényű tüskés bokor. Madárbarát kertek nélkülözhetetlen eleme. Egyszerűen nevelhető, jó fagytűrő képességű. Meghálálja a világos helyet és a rendszeres, de mérsékelt öntözést. Talajban nem igényes, csak ne legyen pangó vizes. Termését érdemes akkor szedni, amikor már megcsípte a dér, mert akkor édesebb.

Tűztövis (Pyracantha)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pixabay

Ez ugyan nem ehető, viszont igen kellemetlenül szúrós. A gyorsan növő tűztövis 2-3 méter magasra megnő, levelei örökzöldek, narancssárga bogyót nagyon kedvelik a madarak. Szívós növény, elviseli a szárazságot is. Sövénynek nevelve nagyon praktikus, mert a fényes zöld leveleknek köszönhetően télen is átláthatatlan.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pexels

Hasonlít a tűztövisre, de ez ehető és egyébként rendkívül egészséges. Eredeti élőhelye a Himalája lejtői és Ázsia, de mára az egész világon elterjedt, nálunk védett növény. Bogyói számos gyógyhatással bírnak, védik és erősítik az immunrendszert, C-vitaminban gazdagok, csökkentik a vércukorszintet, fokozzák az anyagcserét. Hosszasan lehetne még sorolni, érdemes a neten utánanézni. A homoktövis szereti a napos helyet, a jó vízelvezetésű és savanyú talajt. Arra oda kell figyelni, hogy a homoktövis kétlaki, azaz hím- és nőivarú növényeket is kell belőle ültetni a beporzáshoz.

Magyal (Ilex aquifolium)

kert növény élelmiszer madár sövény

KÉP: Pixabay

Nincs karácsony magyal nélkül: ez a szívós, örökzöld cserje eredetileg bükk- és tölgyerdőkben telepedett meg, ahol a fák árnyékában nőtt - 2-5 méterre, viszonylag lassan, viszont akár 500 évig is él. Fogazott leveleinek érintése kellemetlen, viszont nagyon mutatós az egész növény. Ez is kétlaki, tehát ha azt szeretnénk, hogy a májustól nyló fehér virágokból piros bogyók fejlődjenek, akkor termős és porzós virágokkal rendelkező egyedeket is kell ültetni. A bogyók az ember számára mérgezők, de a madarak nagyon kedvelik őket.

365Zö