Még mindig messzi van a semmittevés időszaka, a következő hetekben halaszthatatlan feladatok várnak a kertben.

KÉP: Pixabay

 

A kutyák nem értik, hogy amikor ilyen szép őszi idő van, a gazdi miért nem megy velük csavarogni, ehelyett kint túrja a földet, vágja a fát, permetez és még millió dolgot csinál a kertben - egész nap! Bizony, az őszi hónapok számtalan tennivalót tartogatnak. Ezeket nem lehet halogatni, mert ha beköszöntenek a fagyok, akkor például nem végezhetünk már őszi lemosó permetezést, de a kora tavasszal ültetendő bokrok helyét sem tudjuk kiásni. Nézzük, miket kell most csinálni a kertben!

Tuják őszi gondozása

KÉP: Pexels

Először is egy éles és fertőtlenített metszőollóval le kell vágni az elbarnult (valósznűleg gombás betegségtől szenvedő) és elszáradt ágakat. Utána össze kell takarítani a száraz leveleket a tuja alól. Amennyiben gombabetegség miatt hullottak le, nem is a szabad a komposztba dobni ezt az avart, hanem inkább a kukába (sokan még zöldhulladéknak sem tennék ki). A tujákról óvatosan vissza kell tépni a felfutott indás növényeket: repkény, borostyán, iszalag, vadszőlő, mindnek mennie kell. Amíg nincs fagy, kéthetente még alaposan be kell locsolni a tujákat. Előtte egy alkalomal nem árt egy kis tápanyagutánpótlásról gondoskodni: a huminsavas vagy más, vízben feloldott örökzöld-trágyát a tuja töve köré locsoljuk, és nagyon alaposan beöntözzük, hogy a tápanyagok lejussanak a gyökérzethez. Amennyiben gombás megbetegedéstől szenved a tujánk, ezzel erősíthetjük az immunrendszerét, a védekezőképességét. A gombától beteg tujákat érdemes kénes-rezes-olajos lemosó permetezéssel kezelni ősszel, meg majd tavasszal is. A lemosást az őszi fagyok előtt meg kell ejteni. Az olajos lemosás előtt örökzöld lombtrágyával is bepermetezhetjük a tuját, azzal is fokozhatjuk a növény ellenálló képességét. A tuják egyre inkább szenvednek a klímaváltozás következményei miatt, muszáj segíteni a túlélésüket. 

Metszés, rendezés

KÉP: Unsplash

Múlt hétvégén elhatároztam, hogy a szomszéddal határos ezeréves fagyalsövényt rendbe teszem: két nap alatt 15 köteg ágat, 11 zsák zöldhulladékot szedtem össze, és még vagy fél köbméter száraz-korhadt ágat törtem ki a sövényből. Most jön a tövének a takarítása, mert nagyon sok diólevél és borostyán halmozódott ott fel: előbbinek növekedésgátló hatása van legalább 2 évig, utóbbi elszívja a vizet és a tápanyagokat a növénytől.  
Most érdemes még kivágni a mindenféle "madárültette" csemetéket, vadhajtásokat, elszáradt ágakat. Az ujjnyinál nagyobb vágási-metszési felületeket érdemes fasebkezelő géllel bekenni. Ehhez fontos, hogy a következő egy-két napban ne essen eső, tehát a metszést ütemezzük a fasebkezeléshez. A bokrokból vágjuk ki a befelé és lefelé növő ágakat, az elszáradt részeket és mindent, ami nem tetszik. Törekedjünk a szellős koronák kialakítására, ez fontos a betegségek megelőzése érdekében.
A szilva-, cseresznye- és meggyfákat már ne metsszük, mint ahogy az örökzöldeket sem, mert az érkező hideg károsíthatja a megvágott ágakat.

KÉP: Unsplash

Az évelő lágyszárú virágokat és díszfűféléket viszont ilyenkor metsszük vissza. Kivéve a kasvirág (echinacea, ld. fent), annak elszáradt virágfejét hagyjuk fent a száron, tele van magokkal, hálásak lesznek érte télen a madarak.

Üvegház takarítása

KÉP: Pixabay

Aki olyan szerencsés, hogy rendelkezik üvegházzal, most álljon neki a takarításnak, ha nemsokára szeretné oda bepakolni a védendő növényeit. Az üvegházban termesztett paradicsomot, cukkinit és más zöldségeket már biztos leszedte, mostanra a szárukat is kidobta a komposztra, úgyhogy van lehetőség a rendcsinálásra. 

Fagyvédelem

KÉP: Gardeningetc

Azokat a cserepes-dézsás növényeket, amelyeket kint lehet hagyni télire, de igényelnek egy kis gondoskodást, érdemes barkácsáruházban tekercsben kapható buborékfóliával körbetekerni - mármint a dézsájukat. Felülről hagyjuk, hogy az őszi-téli csapadék érje a növényt, de a gyökerét védjük a fagytól. A tövébe érdemes jó sok aprószemű mulcsot szórni, az is védi a fagytól.
Ugyanígy a szabadba kiültetett, átteleltethető, de érzékeny növényeket (például banán, csodatölcsér, télálló leander) is ajánlott speciális védőtakaróval, fehér téli gyapjúval, agrotextillel körbetekerni. A takarót lazán, de biztosan rögzítsük a növényen. A tövüket szórjuk be bőven mulccsal, utána néhány nagyobb kővel, féltéglával rögzítsük az agrotextil alját.
A fagyra érzékeny növényeket szedjük ki a földből, ültessük cserépbe és vigyük be a házba, hűvös, világos, jól szellőző helyre. Ilyen például a muskátli, a dália, az évelő záporvirág, az afrikai szerelemvirág.

Ültetés

KÉP: Unsplash

Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymás növényeket elültessük. Ezek ültetéséhez ide kattintva találsz egy kisokost.
A sövény és más bokrok pótlása is esedékes, én a fagyalsor megüresedett részeire máshonnan kivett csemetéket ültetek, illetve gyökereztető porba mártott félfás dugványokat is leszúrok, hátha megerednek tavasszal. 
Félfás dugványokat rózsából is készíthetünk, tele van oktatóvideókkal az internet, csak locsolni ne felejtsük el a fagyok beálltáig. Amennyiben a dugványok körül megrepedezne az összeszáradó talaj, kis ásóval kotorjuk össze és taposással tömörítsük.
A szeptemberben megrendelt facsemetéket is most ültessük el, ha nincs sok eső, hetente jól locsoljuk meg, hogy az új helyükön megeredjenek. Szeles helyen feltétlenül karózzuk körbe a fácskákat.

365Zö