Ismerjük a szólást: "megfojtja a szeretetével" - na, pont ezt teszi néhány kertész a fáival.

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: Unsplash

 

Az egyik szomszéd kertjében a fák úgy nőnek ki a földből, mint a villanypóznák: itt bizony nagy a baj! 

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: WalterReeves

Néha a túlaggódással többet ártunk, mint használunk. A kertben ez hatványozottan igaz. Különösen a fák szenvedik meg ezt a túlzásba vitt gondoskodást: mégpedig akkor, ha puszta féltésből nem elég, hogy túl mélyre ültetjük őket, de még jól fel is kupacoljuk a tövüket. Ilyenkor a fa töve úgy néz ki, mint egy vulkán (jobb oldali ábra). 

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: TreesLouisville

Nálunk hasonló volt a helyzet, de más okból: a felújítási munkák idején a platánfa tövébe hányta a kőműves a sódert, kiásott földet és minden egyebet. A végén egy kis domb lett a fa tövénél, és az elhúzódó munkálatok miatt vagy két évig meg is maradt. Ráadásul a fa alá állt be a furgonjával, amitől borzasztóan összetömörödött a talaj. Idén nyáron azt vettem észre, hogy a platán levelei tele vannak csipkéspoloskával, egyes ágai bezuzmósodtak, mások elszáradtak és letörtek - a fa láthatóan szenved.

Ugyanezt lehet látni a szomszéd kertjében is, aki eleve túl mélyre ültette a fáit, majd még mulccsal jól be is szórta a tövüket. Azok a fák sem érzik jól magukat: gyakorlatilag éheznek, szomjaznak és fulladoznak. 

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: GarrettChurchill

A fáknak szükségük van arra, hogy a tövük, a gyökereik kezdete, azaz a gyökérnyak kilátszódjon a földből (lásd a fenti képen). A gyökereken keresztül is lélegeznek, tápanyagokat és vizet vesznek föl. Amennyiben viszont a gyökér nem kap elég levegőt és vizet, mert tömörödött a talaj körülötte vagy a gyökérnyak túl mélyre kerül a talaj feltöltése miatt, akkor a gyökerek elrohadhatnak, nem lesznek képesek táplálni és megtartani a fát: az elpusztul és kidől.

A 20 centiméternél vastagabb feltöltést már megérzik a fák, a gyökérzet felszívó zónájának fél méteres feltöltése súlyos következményekkel jár.

Külön probléma, hogy a feltöltött gyökérnyakból kiindulhat egy olyan gyökér, amely nem lefelé halad sugárirányban, hanem a felszínhez közel, a könnyen megszerezhető víz és tápanyag irányába nő, és közben elkezd a fa gyökérnyakára tekeredni: fojtógyökérré válik.

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: RuekertMielke

Ahogy nő a fa és erősödik ez a gyökér, egyre szorosabb a fojtása, akadályozza a fa vízfelszívását, végül a fa elpusztul. 

Tehát a feladat: a gyökérnyak körüli föld (mulcs, sóder, bármi) eltávolítása, lehordása. Profi kertészek ezt nagynyomású légfúvóval (airspade) végzik, amely képes a fölösleges föld eltávolítására anélkül, hogy a gyökérzet megsérülne.

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: SpottsGarden

Ugyanerre a célra jó szolgálatot tehet egy nagynyomású mosópisztoly is, amely a víz erejével tisztítja meg a gyökérnyak körüli részt. Érdemes a gyökérnyak környékén akár egy méteres körben lehordani a talajt.

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: EcoTreeCompany

A mi platánfánk megmentéséhez ez lesz az első lépés. Utána a tél végéig vékony mulcsréteggel borítom be a megtisztított területet, hogy ne fázzanak a gyökerek.

Februárban az egész fa kap egy lemosó permetezést: a platán jellegzetes hámló kérgét itt-ott megbontottam, és bizony láttam, hogy a csipkéspoloskák télre befészkelték magukat oda. Az olajos lemosó permetezés végigcsorog az ágakon és a fa törzsén, behatol a lemezes kéregdarabok alá is, és remélhetőleg mind megfulladnak a poloskák (sorry!). 

A tavasz érkezésével ideiglenesen el fogom húzni a mulcsréteget, és a talajbaktériumok életét serkentő talajkondicionáló készítmény vizes oldatával belocsolom: az ettől megtáltosodott talajbaktériumok jó sok szén-dioxidot termelnek, amelynek buborékjai morzsalékossá teszik a tömörödött földet, a platán gyökerei újra tudnak majd lélegezni, vizet és tápanyagokat felvenni.

Utána visszagereblyézem a mulcsot, de nem vulkánkúpnak, hanem amolyan amerikai fánk alakban, hogy a gyökérnyak szabadon maradjon.

kert fa talaj ősz tavasz

KÉP: Brightview

Majd jön még egy kis lombtrágyázós permetezés, és huminsavas beöntözés. Remélem, ezzel sikerül az öreg platánt megmenteni.

365Zö