Még nincs vége a télnek, de az ember már nézegeti, hogy a szezon végén melyik pulóvertől lehet és kell elbúcsúzni, mert már kiszolgálták az idejüket. Persze, van olyan pulóver, amelynek hordhatóságát egy szöszmöszborotvával még ki lehet tolni a jövő évi téli szezon végéig. Amennyiben azonban méretbeli vagy más "kibékíthetetlen" ellentéted adódik egy pulóverrel, ne dobd ki, hanem hasznosítsd a jó anyagot más formában.
Így tisztíthatod az ezüstöt erős vegyszerek nélkül öko módon!
Remek öko móka a hétvégére: tisztítsd meg erőfeszítés és vegyszerek nélkül a befeketedett ezüst ékszerekeket!
KÉP: Pexels
Melyik növényi ital a leginkább környezetbarát?
Javában tart a Veganuár (erről itt írtam korábban), és ennek kapcsán biztosan sokan fogják kipróbálni tehéntej helyett a növényi italokat. Ezek a legváltozatosabb alapanyagokból készülnek: mandula, mogyoró, szója, rizs, zab, kókusz, kesudió, quinoa, kender, továbbá lehetnek ezek kombinációi, illetve speciális ízesítésűek is (kakaós, kávés, vaníliás, karamellás stb.)
KÉP: Pexels
Milánó lehet Európa kerékpáros fővárosa
Az északolasz nagyváros vezetése jóváhagyta a 200 millió eurós Cambio Biciplan projektet, amely 750 kilométernyi kerékpárutat hoz létre a városban. Négy teljes körutat, 16 sugárirányban haladó utat, illetve a város határvonalán futó négy szélső összekötő utat foglal magában a végső rendszer, amelynek 2035-re készül el. Ebből egyes szakaszok már léteznek, másokat most fognak kialakítani.
Bikemi közbiciklik Milánóban. KÉP: Pixabay
Ezek a trendek lesznek menők idén a kertészkedésben
Egyelőre nem tudni, hogy a járvány miatt várhatók-e újabb lezárások tavaszra és nyárra, az viszont valószínű, hogy aki az elmúlt két évben sokat dolgozott home office-ban, annak a kertben is érdemes munkaállomást kialakítania. Aki pedig fontolgatja, hogy az emelkedő zöldségárak miatt átáll a konyhakertre, annak szintén egyedi szempontokat kell mérlegelnie. Nézzünk három kerttervezési trendet a 2022-es évre!
1. Dolgozz a kertben
KÉP: Harwyn
7 zöld fogadalom az új évre
Az elmúlt két évet beárnyékolta a járvány, de sokak számára hozott megnyugvást, lelki feltöltődést a kertészkedés, még ha csak a konyhaablakban elhelyezett zöldfűszerekkel bíbelődött is. Nem tudjuk, mit tartogat az új év, de aki megszerette a növényekkel való foglalatoskodást, annak érdemes mostantól nemcsak arra figyelnie, hogy mit csinál, hanem arra is, hogy miképpen. A beltéri vagy kültéri kertészkedésben ugyanis van hová fejlődni, ehhez adunk néhány megfogadható tippet az új évre.
1. Ne használj műanyagot
KÉP: Pexels
Legyen zöld a szilveszteri koccintás is!
Ha már piál a Föld szilveszterkor, tegye zölden! Egyre többet foglalkozunk azzal, hogy mennyi az ételeink környezeti lábnyoma, azaz milyen terhet ró a természetre az előállításuk: a növényvédőszerek, gyomirtók, erdőirtások, monokultúrás ültetvények mind-mind szennyezik és pusztítják az élővilágot. Na de mi a helyzet az olyan italokkal, amelyek más kategóriába esnek, mint a nagyi által főzött biomálnaszörp?
KÉP: Pexels
1900 és 2000 között 75 százalékkal csökkent a világ biodiverzitása, azaz az élővilág sokszínűsége, fajgazdagsága - részben az alkohol előállításához szükséges növények monokultúrás (egyetlen fajból álló) ültetvényei miatt. Az alkoholos italokhoz az alkoholon kívül persze rengeteg más összetevő is szükséges, plusz a csomagolás és a szállítás is környezetszennyező lehet.
Egy korsónyi ale sör megfőzése 300 gramm szén-dioxiddal szennyezi a levegőt, egyetlen liter sör előállításához 155 liter vízre van szükség, az ENSZ szerint egy évtizeden belül nem lesz elegendő ivóvíz a mezőgazdasági termeléshez. Négy szempontot kell figyelembe venni az italgyártáshoz: a szén-dioxid-kibocsátást, a biodiverzitásra gyakorolt hatását, a víz-, illetve a műtrágya- és gyomirtóigényét. Ebből a szempontból az alkoholhoz szükséges alapanyagok közül, mint a cukornád, gabona, burgonya, szőlő stb., az alma lesz a nyerő, mert azt organikus művelésben is lehet termelni.
Jó példák is vannak a fenntartható italgyártásra: az 1990-es mennyiségekhez képest ma már a 33 cl fém italosdoboz 55 százalékkal kevesebb anyagból készül, míg a borosüvegekhez 60 százalékkal kevesebb anyag is elég. Egyre több cég áll át megújuló energiára, illetve az üzemeit LED-világítással és hőszigeteléssel korszerűsíti.
Ezeken túl is érdekesen alakul a szeszfőzés: világszerte már 50-nél több cég főz sört kenyérből (erről mi is írtunk, a receptért kattints ide) az angliai Toast Ale mintáját követve. Az amerikai Misadventure & Co a vodkáját lejárt szavatosságú péksüteményekből készíti, a William Grant & Sons' Discarded vermutot alkotott a kávébab héjából: a cascara eddig a hulladékba került. A brit Black Cow vodka alapanyaga a sajtkészítésnél megmaradt író, a The Garden Cider Company a kiskertekből gyűjti be a hullott almát a ciderjéhez. Az ausztrál Rootstock fesztiválon a megmaradt italokat (bor, söt, whiskey) összeöntötték, és grappát főztek belőle, amelynek neve Kissing a Stranger (Megcsókolni egy idegent) lett. A dán Carlsberg üvegmosója újrahasznosítja a vizet (és pasztörizálással csírátlanítja), amelynek köszönhetően 45 ezer hektoliter vizet tudtak megtakarítani, ez megtöltene 18 olimpiai méretű úszómedencét. A skót Glengoyne a szeszfőzdéből kieresztett víz tisztításához 12 természetes lápot alakított ki, amelyeket 14 ezer fajta növénnyel ültettek be, ezek biztosítják a víz szűrését. A láp emellett új életteret jelent egy sor helyi állatfajnak is.
KÉP: Pexels
TIPPEK A ZÖLD ALKOHOLFOGYASZTÁSHOZ:
1. Igyál olyan italt, ami almából készült, mert annak a legkisebb a környezeti lábnyoma: ilyen például a cider.
2. Fogyassz az évszaknak megfelelő alapanyagokat, tehát télen ne akarj epret enni a pezsgőhöz, akármennyire is posh és fancy.
3. Válaszd a helyi márkákat, mert az országhatáron belül előállított italok szállításból adódó környezetszennyezése töredéke mondjuk egy kubai ruméhoz képest.
4. Vegyél üveg helyett dobozos italt, mert az alumíniumdoboz sokszor újrahasznosítható, míg az üveg előállítása és újrahasznosítása sokkal energiaigényesebb.
5. Kutasd fel a spájzot, mert lehet, hogy találsz a hátsó sarokban valami ezeréves különlegességet, amit szilveszterkor végre megmenthetsz a megromlástól (és "anyagában hasznosíthatod")...
Egészségedre és boldog új évet!
365Zö
Ha ezeket az ötleteket meglátod, nem fogod kidobni a karácsonyfádat!
Még néhány nap, és ellepik a járdákat a kidobott karácsonyfák, amelyeket majd elvisznek a kukásautók. Településtől függ, hogy a begyűjtött fenyőfákkal mi lesz: van olyan város, ahol összeaprítják a fákat, és talajtakaró mulcsként hasznosítják a nyesedéket a városi parkokban. Akad olyan település, ahol a hulladékégetőbe kerülnek, és fűtési hőként hasznosulnak.
Neeeem, nem erre gondoltam, görgess lejjebb! KÉP: ScaryMommy
Ha csak egy kicsit kreatív vagy, és ebben az alábbi ötletek is segítenek, akkor nem kell kidobnod a drága pénzért megvásárolt igazi fenyőfát, hanem többféle módon újrahasznosíthatod. Nézzük, milyen irányokba érdemes elgondolkodni. Van még néhány nap a téli szünetből, az újrahasznosítással elfoglaltságot adhatsz a gyerekeknek is.
KÉP: ThisOldHouse
1. A tűleveleket rázd le az ágakról, és mulcsként szórd a savanyú talajt igénylő növények tövéhez. A tűlevél nem fogja "szétsavazni" a talajt, de azért a hortenzia, a liliomfa (magnólia), az erdei pajzsika (páfrány), a som, a trombitafolyondár vagy az áfonya hálás lesz a plusz tápanyagért. Tanácsos a fenyőtű alá egy réteg komposztot is elteríteni.
KÉP: AllCreated
2. Tedd ki a csupasz fát a kertbe, vagy kötözd ki a kerítéshez, az ágait pakold tele madáreleséggel, és tarts "pótkarácsonyt" a kerti madaraknak. Ne felejts el ivóvizet is kirakni nekik.
KÉP: TheImpatientGardener
3. Vágd le a még zöld ágakat, és rendezd el ezeket az ablak alatti vagy erkély korlátjára szerelt balkonládában. Pár hétig jól mutatnak, ültethesz közéjük télálló díszkáposztát vagy hunyort is.
KÉP: AZPlantLady
4. A fa letisztított törzse és ágai remekül szolgálnak növénytámaszként.
KÉP: Pinterest
5. A fenyőtűktől megtisztított gallyakból készíthetsz madárodút is, érdemes mohával kitömködni a réseket. Azt is megteheted, hogy a meglévő madárodút burkolod be a gallyakkal, így szépen felújíthatod, egyúttal növeled a hőszigetelését.
KÉP: FredAndBo
6. A törzset felszeleteled, és a korongokat felragasztod egy szív alakú lapra: tökéletes ajtódísz lesz Valentin-napra (és még rímel is).
KÉP: BackToTheLandLiving
7. A korongokból készíthetsz poháralátétet
KÉP: MikeWarren
kétféleképpen is.
KÉP: HazelAndGoldDesigns
8. A korongokra betűket festhetsz, és jövő karácsonykor feliratos girlandként díszíted vele az otthonodat,
KÉP: BeyondBasicsDesign
vagy tavaszköszöntő feliratot készítesz belőlük.
KÉP: JameeSmallDesign
9. Vagy pedig a korongokat tetszés szerint fested, feliratozod, matricázod, és egyedi hűtőmágnessé dizájnolod őket.
KÉP: Trendir
10. Vagy szép ajtódíszt készítesz belőlük.
TIPP: A beltérben használt, felszeletelt vagy darabokra vágott fenyőfát érdemes 80 Celsius-fokos sütőben 2-3 órán át szárítani, hogy elpusztuljanak a fában lévő esetleges kártevők. A fenyő gyantát tartalmaz, esetenként sokat is. Ha ezt tapasztalod, akkor a faanyagot hasznosítsd először a kertben, például madáretetőként, aztán nyáron, amikorra már jól kiszáradt, felapríthatod kézműves projektekhez.
365Zö
Kidobott edzőcipőből lesz a legmenőbb újracipő és papucs
Jelske Peterson és Jarah Stoop holland bőrdíszműves-iparművész duó 2016-ban találta ki, hogy a hulladékba dobott Nike, Adidas és Converse edzőcipők felsőrészét újrahasznosítja, és Peterson Stoop néven kézműves divattal kezd foglalkozni. Azért ezt a három márkát választották, mert ikonikus nevek, amelyek újrahasznosítva is jól eladhatók.
Összeguberáltak 500 pár cipőt, és elindult a munka. Úgy találták, hogy általában a cipők talpa nem bírja a strapát sokáig, illetve a nagylábujjnál szokott még kikopni a felsőrész. Ezeket a hibákat leszámítva azonban a cipő többi része még rendben van, nem kellene a szemétben végeznie.
Már csak azért sem, mert becslések szerint egy edzőcipő ezer év alatt bomlik le teljesen a természetben - és ez nem biológiai lebomlást jelent, hanem pusztán annyit, hogy egyre kisebb, végül mikroszkopikus részekre esik szét, ami viszont minden élőlényt tönkretesz.
Az újrahasznosítás során kizárólag természetes anyagokat használnak, bőr alsórészt és parafa és/vagy vulkanizált gumi talpat, bőr cipőfűzőt.
Az eredeti cipőket alkotóelemeikre szedik szét, majd hagyományos cipőfelsőrész-készítő technikával teljesen új kombinációban varrják össze a felsőrészeket cipővé vagy papuccsá, lehetőleg úgy, hogy a márkajelzések minél jobban láthatóak legyenek.
De nemcsak a márkajelzés a fontos: minden cipő teljesen egyedi, és az újraértelmezés (újraösszerakás) során sokkal hangsúlyosabbá válik az alkotóelemek eredeti szépsége.
A megrendelők a 8-12 hétig tartó újjászületési folyamatról fotódokumentációt kapnak. A lábbeliket turkálóból beszerzett ingből varrt zsákba helyezik, majd újrahasznosított cipősdobozba kerülnek, amit újságpapírba csomagolva adnak postára. Egy pár újracipő vagy papucs átlag 500 eurót kóstál, de ez biztos nem fog szembejönni.
365Zö
Karácsonyig még elkészül: egyszerre öko és bio karácsonyfadísz házilag
A zöld karácsonyhoz már sok tippet adtam, például hogy milyen szuper karácsonyfád lehet fenyő nélkül, erről ebben a posztban több tucat ötletet találsz. Igen ám, de mivel díszítsd a fát, ha öko és bio szeretnél lenni? A házilag készült modellezőagyag-díszek legfőbb előnye, hogy nem műanyag bigyók a világ másik feléről környezetszennyező módon ideszállítva, illetve mivel ételfestékkel is megfestheted őket, semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak.
KÉP: APieceOfRainbow
Érdemes belevágni a karácsonyi modellezőagyag-díszek készítésébe, mert ha az ünnep előtt egy-két nappal sikerül megcsinálni az alapokat, akkor a 23-i, 24-i fennforgásban nem lesznek láb alatt a gyerekek, mert éppen díszeket festenek. Ami jól sikerül, mehet a fára, ami pedig nem tökéletes, az apróra törve komposztálható biohulladék. Lássuk, milyen egyszerű és olcsó alapanyagokra van szükség!
A. változat: finomliszt, kukoricakeményítő, nagyon finomszemű só és víz egyenlő mennyiségben
A hozzávalókat alaposan összedolgozod egy gombóccá, folpackba tekered, és legalább 12 órára beteszed a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az alapanyagok. Utána kinyújtod, kivágod a formákat, és hagyod levegőn lassan megszáradni (például a szekrény tetején). Amikor már szikkad, érdemes 2-3 óránként megforgatni, hogy egyenletesen száradjon. A 24-48 óra után teljesen száraz díszeket lehet festeni.
B. változat: 30 g kukoricakeményítő, 140 g szódabikarbóna és 60 ml víz
A hozzávalókat egy tapadásmentes serpenyőbe öntjük, alaposan összekeverjük, és kis lángon elkezdjük melegíteni. Amikor a keverék már massza lesz és elválik az edény falától, azonnal levesszük a tűzről. A masszát gombóc alakúra formáljuk, betekerjük egy nedves konyharuhába, és ebben hagyjuk kihűlni. Utána átgyúrjuk, megint gombócot formálunk belőle, folpackba tekerjük és 12-24 órára a hűtőbe tesszük pihentetni. Aztán már nyújtható, 4-5 milliméternél ne legyen se vékonyabb, se vastagabb. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a sütőben legalacsonyabb hűfokon (résnyire nyitott sütőajtóval, hogy a pára távozni tudjon!) készre szárítjuk. Utána lehet díszíteni. Ha többre van szükség, akkor fel lehet szorozni a mennyiségeket.
+1. tipp: Amíg még nedves massza, anyagában is lehet színezni egy-két csepp ételfestékkel, alaposan össze kell gyúrni vele.
+2. tipp: Nemcsak festéssel lehet díszíteni a házilag készült öko-bio fadíszeket, hanem ragaszthatsz rájuk fenyőágat, díszbogyót, tobozt is. Mivel a komposztálás a cél, a ragasztáshoz ne ragasztópisztolyt használj, hanem főzz egy jó erős csirízt.
365Zö