Még nincs vége a télnek, de az ember már nézegeti, hogy a szezon végén melyik pulóvertől lehet és kell elbúcsúzni, mert már kiszolgálták az idejüket. Persze, van olyan pulóver, amelynek hordhatóságát egy szöszmöszborotvával még ki lehet tolni a jövő évi téli szezon végéig. Amennyiben azonban méretbeli vagy más "kibékíthetetlen" ellentéted adódik egy pulóverrel, ne dobd ki, hanem hasznosítsd a jó anyagot más formában. 

 

Mutatok pár ötletet, egyvalamire figyelj csak oda pulóveranyagok szabásakor: a tervezett szabásvonal mellett fél-fél centivel (tehát a vonal mindkét oldalán párhuzamosan) érdemes a varrógép cikkcakk mintájával végigszaladni, hogy meggátold a hurkolt fonalszemek lefejtődését. Tehát: először felrajzolod a kiterített pulóverre a szabásmintát, aztán végigvarrod a szabásvonal mentén kétoldalt gépi cikkcakk öltéssel, ÉS CSAK AZUTÁN vágsz végig a két cikkcakkvonal között a szabásvonalon az ollóval. Így azonnal elszegett darabokat kapsz, amelyek biztonsággal használhatók, bírják a további gombostűzést és varrást. 
Még valami: a varráshoz érdemes olyan varrógéptűt használni, amely hurkolt kelméhez ajánlott, a tű hegye le van gömbölyítve -- ez ugyanis ügyesen átbújik a fonalszálak között, és nem szúrja át a fonalat, ami kevésbé rugalmas varrathoz és fonalszakadáshoz vezet.

1. Egyujjas kesztyű

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: Shelterness

Szabásmintát az internetről le tudsz tölteni, de a saját kezedet is körberajzolhatod a pontosabb mérethez. Körben hagyj legalább 2-3 centit a kényelem miatt. A szabásminta mandzsettarészét érdemes a pulóver bordáskötésű passzé részéhez igazítani, úgy jobb lesz a tartása.

2. Szoknya

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: PearlsAndScissors

Lehet derékmelegítőként is hordani, nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy széles gumírozott pánt kell a derekához. Ha elég hosszú az anyag, akkor a derekán befelé vissza is tudod hajtani az anyagot, és a levarrásával bújtatott gumiházat csinálhatsz.

3. Ágytakaró

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: Woman'sDay

Ehhez több pulóver szükséges, mindegyiknek az eleje, háta és ujja részéből szabj négyszögletes darabokat, és varrd össze. Aztán színt színére fordítva összegombostűzöd egy megfelelő méretű plüss-, bársony- vagy poláranyag darabbal, körben végigvarrod, kivéve az utolsó 20 centimétert. Ezen a lyukon keresztül kifordítod a dupla takarót, és kézzel összevarrod a nyílást.

4. Sapka

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: CraftStylish

Nagyon egyszerű szabásmintát csinálni hozzá: egy vasaló talpát körülrajzolod. Megméred az egyenes oldalát és a fejed kerületét is, és annyi darabot szabsz ki az anyagból, amennyi körüléri a kobakodat. A szabásminta egyenes oldalánál hagyj nagyobb ráhagyást, mert azt vissza is kell tudnod hajtani az elszegéshez.

5. Lábszármelegítő

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: InfarrantlyCreative

Ennél tényleg nincs egyszerűbb: levágod a pulcsi ujjait, és laza cikkcakk öltéssel elszeged, utána már hordhatod is.

6. Kutyakabát

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: WonderfulDIY

Kistestű kutyák fognak örülni a pulóver ujjából készült csőpulcsinak. Érdemes a nyílásokat gépi cikkcakk- vagy kézi pelenkaöltéssel elszegni. És mivel egy pulcsinak két ujja van, a másikat is varrd meg, az lesz a váltóruha.

7. Ujjnélküli kesztyű

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: SoSewEasy

Ehhez szintén a pulóver ujjára lesz szükséged: a kezedet az ujj szélesebbik részéhez teszed és az ujjaid között bejelölöd a varrásvonalat. Utána elszeged a végét, és kívülre felvarrsz valamilyen díszítést.

8. Kutya- vagy cicakosár

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: CraftStylish

Ehhez hosszú csíkokra vágod fel a régi pulóvereket, majd egy nagy horgolótűvel rövidpálca horgolással szépen elkezdesz horgolni körbe-körbe. Ahhoz, hogy kosár formája legyen, soronként szaporítani is kell a szemek számát, de ehhez az interneten rengeteg segítséget találsz. 

9. Táska A

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: LemonSqueezyHome

Bármelyik csúnyácska, de jó méretű táskádat megújíthatod azzal, ha belebújtatod egy pulóverbe. A pulcsi derékvonalát végigvarrod, a tetejét pedig visszahajtva kézzel odavarrod a táskához. A kibéleléséhez egy megunt blúzt használhatsz. 

10. Táska B

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: DIYnCrafts

Ehhez még régi táska sem kell, viszont érdemes erősebb bélésanyagot választani hozzá, és egy masszív cipzárt is, hogy zárható legyen. Ennél egyedibb laptoptáskája nem is lesz senkinek!

11. Táska C

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: SewingIsCool

Ha viszonylag sűrűkötésű a pulóveranyagod, akkor megpróbálhatod ezzel a teljesen egyszerű szabásmintával is a táskavarrást. A vágási vonalon kicsit visszahajtod-pöndöríted az anyagot, és végigvarrod hímzőfonallal pelenkaöltéssel - ha elütő színű a hímzőfonal, még jobb.

12. Gyerek tunika

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: MakeItLoveIt

Azért, mert neked nem tetszik már egy pulóver, vagy nem jó a mérete, más még örülhet neki: szűkebbre szabva helyes tunikát varrhatsz belőle.

13. Telefontok

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: HouseWrenStudio

Egy ilyen hőszigetelő hatású tokban talán tovább bírja a telefon akkumulátora, de az biztos, hogy a kijelzőt védi a karcoktól.

14. Homlokpánt

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: FlamingoToes

Az ágytakaró vagy táska varrásakor megmaradt pulóver-passzépántokból melegítő homlokpántot varrhatsz. Érdemes laza cikkcakk-öltéssel varrni, hogy rugalmas maradjon.

15. Körsál

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: LittleBirdieSecret

Ehhez a pulóver bármelyik részét felhasználhatod, egyszerű csővé varrod össze, megdíszíted, és már viselheted is. 

16. Szobazokni

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: MomTastic

Ezt a pulóver ujjaiból a legegyszerűbb megcsinálni. Vigyázz, mert a parkettán csúszik...

17. Díszpárna

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: BrassyApple

Régi pulóverekből nagyon hangulatos párnahuzatokat varrhatsz, csak el kell vágnod a pulóvert a hóna alatt keresztben. Érdemes tépőzárat varrni a párnahuzat egyik oldalára, hogy könnyebb legyen mosáshoz levenni.

18. Kézimunkakosár

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: MarthaStewart

Mi mással vonnád be a kézimunkakosaradat, mint egy pulóverrel? Ha nincs kosarad, erős kartonpapírból magad is készíthetsz egy ilyet, úgy legalább tényleg a pulóver méretéhez igazíthatod.

19. Lámpaernyő

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: CountryLiving

Igazán hangulatos téli estékre, ezt is érdemes levehetőre megcsinálni, hogy időnként ki lehessen mosni. Az ilyen lámpaernyő alá feltétlenül LED-fényforrást használj, mert az sokkal kevésbé melegszik, mint a hagyományos izzószálas körte.

20. Székhuzat

újrahasznosítás otthon divat

KÉP: Buzzfeed

Ehhez inkább türelem és idő, mint ügyesség kell: szét kell szedni a széket, és a régi huzatra kárpitosszeggel felszegelni az új huzatot. A szegelés vonalán először ragassz fel egy vékony szalagot, és azon keresztülj szegelj, így nem szakad át a kelme.

És ha idáig eljutottál, akkor nézd meg, hogyan hasznosíthatsz újra fél pár zoknit vagy pedig régi pólókat!

365Zö