Egyelőre nem tudni, hogy a járvány miatt várhatók-e újabb lezárások tavaszra és nyárra, az viszont valószínű, hogy aki az elmúlt két évben sokat dolgozott home office-ban, annak a kertben is érdemes munkaállomást kialakítania. Aki pedig fontolgatja, hogy az emelkedő zöldségárak miatt átáll a konyhakertre, annak szintén egyedi szempontokat kell mérlegelnie. Nézzünk három kerttervezési trendet a 2022-es évre!

1. Dolgozz a kertben

kert otthon home office fű zöldség

KÉP: Harwyn

 

A Világgazdasági Fórum szerint 2021-ben az emberek 40 százaléka fontolóra vette, hogy felmondjon a munkahelyén egy "szerelemprojekt" miatt, azaz olyan foglalkozásra váltson, ami jobban megfelel a habitusának. Persze erre nincs mindenkinek lehetősége, ezért a meglévő adottságokból kell kihozni a legtöbbet. Ehhez pedig sokat segíthet, ha a munkakörülményeinket próbálunk javítani. Így például, ha valaki megengedheti magának, hogy otthonról dolgozzon, akkor alakítson ki egy munkaállomást a kertben. Ez elősegíti, hogy hatékonyabban végezze a munkáját, és talán ennek köszönhetően rátalálhat arra a lelki egyensúlyra, ami korábban hiányzott az életéből. 
A kerti munkaállomásnak nem kell nagynak lennie, egy 1,5x1,5 méteres házikó megteszi. Feltétlenül telepítsük olyan helyre, ahová még elér a wifi. Az is hasznos, ha egy nagy fa árnyékában áll a házikó, mert akkor nyáron nem kell szenvedni a hőség miatt (ez a számítógép miatt is fontos). Márciustól októberig kényelmesen használható egy ilyen zug, és ha kellő hőszigeteléssel rendelkezik mind a hat oldalán (tehát az aljzatot és a födémet is beleértve), akkor jövő télre valamilyen energiatakarékos fűtéssel is komfortossá tehető.

2. Egyél a kertből

kert otthon home office fű zöldség

KÉP: Microbiometer

A rohamosan emelkedő zöldségárak mellett egyre többen gondolják át, hogy a kertjüket konyhakertté alakítsák. Nem kell megijedni a tervezéstől, csak az a fontos, hogy a hasonló igényű növényeket közel ültesd egymáshoz: csoportosítsd az árnyékot elviselőket (karfiol, borsó, bab, retek), a vízigényeseket (uborka, saláta, paprika), a napimádókat (fűszerek, pradicsom). A legtöbb vizet igénylők legyenek legközelebb a kerti csaphoz. Érdemes néhány hétig összeírni, hogy milyen ételek kerülnek a család asztalára és mennyi zöldség fogy hetente, ennek alapján könnyű megtervezni az elültetendő mennyiséget. Jó tervezéssel, folyamatos utánültetéssel egy 130-150 négyzetméteres kertben meg lehet termelni egy négyfős család zöldségszükségletét. A házi konyhakert minden generáció számára hasznos: felmérések szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek a konyhakert gondozásában, kamaszként is több zöldséget fognak enni. 

3. Lépj túl a füvön

kert otthon home office fű zöldség

KÉP: Edenmakersblog

Egyszerűen megengedhetetlen a 21. században, hogy ennyi értékes erőforrást pazaroljunk egyetlen kerti elem fenntartására. Lehet, hogy a gyep az angol romantikus regények főszereplője volt, de a britek rendelkeztek is a megfelelő éghajlattal. Magyarországon tavaly 20 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál, azaz aki idehaza akar szép zöld gyepet fenntartani, annak jóformán kétnaponta locsolnia kell. Emellett a gyep igényli a rendszeres trágyázást, szellőztetést, gyomirtást, nyírást. Valóságos rabszolgamunka! Akinek pedig gyereke vagy kutyája, macskája van, az tényleg engedje el a vegyszerezett pázsitot, mert csak árt a szeretteinek. Itt írtam arról, hogy milyen talajtakaró növényeket ültethetsz fű helyett.
Pázsitmentes kertre millió ötlet látható az interneten. A szárazkertek lényege, hogy növénycsoportok váltakoznak kőlapokkal, kaviccsal vagy mulccsal burkolt felületekkel, ösvényekkel, teraszokkal. A növények többsége legyen szárazságtűrő, és ültesd őket csoportokba, mert akkor árnyékot vetnek maguk körül a talajra, ami lasabban fog kiszáradni. Persze a növények tövéhez is szórj mulcsot, hogy lassítsd a párolgást. Ami az öntözést illeti, ha nincs lehetőséged csepegtető öntözési rendszert kiépíteni, a locsolókannával a növények tövéhez önts kevés vizet, tehát nincs szükség slagra.

365Zö