2006 áprilisában a győri Széchenyi István Egyetem maroknyi hallgatója olyan közlekedési eszközök tervezésére és építésére hívta fel az ország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatóit, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. A különböző járművek teljesítményének összemérésére egy látványos versenyt szervezetek, amely a Széchenyi Futam nevet kapta.Forrás: szechenyifutam.hu



2006-ban még csak hét csapat állt rajthoz, köztük a méltán elhíresült krumplihajtású campingbicikli is, amely a zöldséget természetes elektrolitként használva nyert annyi energiát, hogy működni tudott - bár csak gazdája nélkül. Egy év múlva már megduplázódott az indulók száma, és külön versenykategóriákat (amatőr és profi) állítottak fel. A harmadik futam már műszaki szempontból is igen komoly volt, megjelentek például a fékrendszerből és a lengéscsillapítókból is energiát visszatermelő rendszerek, illetve a teljes egészében napelemmel hajtott jármű is.

Forrás: szechenyifutam.hu

Most jön a negyedik futam, immár nemzetközi versenyszabályzatok szerint: a néhány éve még csak jó poénnak tűnő kezdeményezés komoly, az innovációt látványosan bemutató rendezvénnyé alakult. Harmincöt csapat küldte el nevezését négy különböző kategóriában, azokon belül pedig több osztályban. Magyarországon először bemutatkozik az Elektro Go-kart verseny is.

Részletes program és rengeteg kép a korábbi futamokról a Széchenyi Futam honlapján. Maga a verseny április 25-én (szombaton) lesz Győrben.

Tipp: Bringázzon a Munkába! Az energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátás 17%-a a közúti közlekedésből ered.

Programajánlatok a Föld napjára

Az [origo] Programajánló rovatának ajánlatai (ökoteregetés, világjáró fa, zöld könyvpavilon stb.)

A Föld Napja Alapítvány ajánlatai (programok Magyarországon és külföldön)

Kiállítás-ajánló

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zöld Iroda Kiállítást 2009. április 23-án Budapesten. A program célja a környezetbarát irodaépítészeti megoldások bemutatása, mind építéstechnikai, mind pedig üzemeltetési szempontból. A szervezők mindazoknak ajánlják a rendezvényt, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá. Részletek