A tavaszi nagytakarítás egyik legfontosabb tennivalója az ablakmosás. Tegyünk a mosóvízbe kevés ecetet! Ez olcsóbb megoldás, mint az ablaktisztító szer megvásárlása, ráadásul a környezetünket és az egészségünket is óvjuk vele. Hogyan csináljuk ezt pontosan?



A kereskedelmi forgalomban kapható üvegtisztítók többsége szerves oldószert tartalmaz (például glikol-alkil-étert), amelynek rendszeres használata máj- és vesekárosító hatású lehet. Már egyszeri alkalmazásánál is érezhetjük, hogy irritálja a torkot, az orrot és a szemet. Vannak olyan termékek, amelyek metil-alkoholt tartalmaznak, amely szintén erős méreg. Az ablaktisztító szerekben általában ammónia is van, ami irritálja bőrt.

A párolgó szerves oldószerek elősegítik például a felszínközeli ózonképződést, amivel nemcsak az élőlényeket veszélyeztetik, de roncsoló hatással lehetnek például a gumira vagy az építőanyagokra.

Tipp: Mindenféle tisztítószer kiválasztásánál elsődleges alapelv, hogy a vízalapú szereket részesítsük előnyben a szervesoldószer-alapúakkal szemben!

Vannak teljesen hagyományos módszerek is, amelyek valamivel több munkát igényelnek ugyan, de környezet- és egészségbarát megoldások. Az ecetet melegvizes ablakmosás után alkalmazzuk, egy rész ecet, négy rész víz arányban. A híg ecetsavoldat a környezetre nézve semleges hatású.

Ha az ablakon található zsíros szennyeződésekkel gyűlik meg a bajunk, akkor sem a vegyszermennyiség növelése jelenti a megoldást: először szabaduljunk meg a zsíros foltoktól környezetbarát mosogatószerrel, majd ezt követően alkalmazzuk az ecetet.

Forrás: MTI

Ablaktisztító rongyként megteszi egy régi póló is, ezekkel azonban előfordul, hogy szöszölnek és növelik a takarításra fordított időt, esetleg több vegyszert is használunk emiatt. Ennek elkerülésére választhatjuk a mikroszálas törlőkendőt, ezekhez általában nem szükséges tisztítószer, csak be kell őket vizezni. Ha egy makacs szennyeződés miatt mégis tisztítószerrel együtt alkalmazzuk őket, akkor ne használjunk klórtartalmú anyagot, mivel ez károsítja a törlőkendő anyagát. Elsőre ugyan túl drágának gondolhatjuk a mikroszálas textileket - több ezer forintot is elkérhetnek értük - de hosszabb távon megéri ez a befektetés. Egy ilyen törlőkendő 5-6 évig használható, így kevesebb hulladékot képez, mint a gyakrabban cserélendő törlők, szivacsok.

Jurecska Laura, ELTE

Ajánlat:

Mire jó még az ecet?

Mérgek a lakásban

További környezetbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján

Hétvégi programajánló: Jókat ehet-ihat bióból: Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Országos Biovásár Hortobágyon