Az Európai Unióban eddig példátlan összefogás indult a szállodák energiatakarékosságának és a megújuló energiaforrások jobb, illetve hatékonyabb kihasználása érdekében. Van, ahol már biofilteres lélegző falakat, esővizet használnak, és van ahol "csak" szelektív hulladékgyűjtésre és energiatakarékos izzókra futja. A jószándékot és a hatékonyságot azonban a turisták is értékelik.Forrás: [origo]



A legelszántabb szállodák - köztük az Accor láncolat számos egysége - már idehaza is követi azt a környezetvédelmi szabályzatot, amely a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig számos tennivalót tesz kötelezővé önmagukra nézve, annak ellenére, hogy semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen - olvasható sok más érdekes információ mellett az Utazás rovat összeállításában.

Forrás: [origo]

Várjuk Olvasóink "zöld utazási tapasztalatait" a 365@origo.hu címre!

Amit mi láttunk: az Öko-Park panzió, kemping és kalandpark Szarvaskőn, a Bükki Nemzeti Park szélén (a cikkben lévő képek is itt készültek). Amikor megkérdeztük, hogy mitől ökopanzió ez a hely, kiderült például, hogy a szobák takarításához biológiailag lebomló tisztítószereket, mosószereket használnak, a kertben nem használnak gyomirtót és növényvédőszereket. Az építés során elsősorban helyi és csak természetes anyagokat használtak fel (tégla, kő, fa, üveg, cserép, meszes vakolatok és festés). A panzióban allergénmentes a padló, az ágynemű, az ágyakban biomatracok vannak. A panzió éttermében bioételek is rendelhetők, melyekhez a nemzetközi biokontroll alatt álló hortobágyi Vókonya tanyáról szerzik be az alapanyagokat.

Forrás: [origo]

A szelektív kukákat és a napkollektorok helyeit láttuk, és ha a fentiek zömét nem is tudtuk ellenőrizni, az tény, hogy Magyarországon az Öko-Park mellett összesen kettő vállalkozás, valamint egész Európában mindössze 177 szálláshely büszkélkedhet az Európai ÖkoCimkével.

Ajánlat: az ökoturizmusról részletesen a panzió honlapján

Ajánlat: Ökoturizmus.hu

A panzió környékén rengeteg a program, a látnivaló. Az alábbi képen egy igazi geológiai ritkaság látható. A panzió fölé tornyosuló sziklafal egy felszínre került ősi óceánfenék-darab, amelyben jól láthatók az egykor víz alatt megszilárdult, jellegzetesen kerek párnalávák.

Forrás: [origo]