A Nap energiáját használhatjuk áramfejlesztésre napelemek segítségével, illetve csapdába ejthetjük a napsugarak energiáját napkollektorok alkalmazásával.

A napkollektorok legegyszerűbb változatai a balatoni nyár elengedhetetlen kellékei: a feketére festett hordók, melyek estére kellemes melegvizet szolgáltatnak. Működésük lényege, hogy a napsugarak a hordó felületére érkezve elnyelődnek, és a hő átadódik a hordó belsejében tárolt víznek. Minél sötétebb színű a hordó, annál több hőt képes elnyelni, így a lehető legintenzívebb feketét érdemes a hordó festésekor választani.

Az egész napi beeső napsugárzás mennyisége teljesen megfelelő ahhoz, hogy egy hordónyi, 4-5 főre elegendő vizet kellemesen langyos hőmérsékletre melegítsen fel. Nagyobb vízmennyiség-igény esetén megoldást jelenthetnek a gyártók komolyabb műszaki jellemzőkkel rendelkező, igaz, már jóval drágább kellékei (itt láthatunk egy példát).

Ha spórolni akarunk, akkor némi tervezés és egy kis barkácskedv segítségével magunk is előállíthatunk nagyobb kapacitású rendszereket. Ilyen lehetőség például egy garázs vagy melléképület lapos tetejének kihasználása: hosszú fekete műanyagcsöveket rögzítünk a tetőre, és elektromos szivattyú segítségével vizet pumpálunk beléjük. Mire a víz végighalad a fekete csöveken, felmelegszik, és a csőkígyó másik végén néhány fokkal melegebb vizet kapunk. Természetesen minél hosszabb ideig tartózkodik a csövekben a víz, annál melegebb lesz. Ezt a megoldást a nyári fürdővíz előállítása mellett már kisebb kerti úszómedencék vizének melegítéséhez is fel lehet használni, sőt a rendszert vízcsapra kötve a meleg hónapokban használati melegvizet is elő lehet állítani segítségével.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub