A környezetvédelmi tárca a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben indítja el azt a szemléletformáló iskolai versenyét, melyen az általános iskola felső tagozatos diákjainak kívánja felhívni a figyelmét a környezetvédelem és energiamegtakarítás fontosságára, az "Egy mozdulat" program részeként. A játékban résztvevő osztályok között kisorsolnak egy osztálykirándulást valamelyik nemzeti parkba, az osztály regisztrált diákjai pedig kerékpárt illetve hazai hírességek által dedikált pólót nyerhetnek.

A versenyen olyan osztályok vehetnek részt, akik tanárai a játék ideje alatt elektronikusan regisztrálnak a www.egymozdulat.hu internetes oldalon. A jelentkezést követően a diákok egy tanóra keretében hallanak majd a környezetvédelemről és az energiamegtakarítás lehetőségeiről, otthon használható tippeket, ötleteket kapva. A tanárok az "Egy mozdulat" honlapról letölthető óravázlattal és háttéranyagokkal készülhetnek fel a rendhagyó tanóra megtartására. Az előadások után a játékban résztvevő osztályok tanulói a témához kapcsolódó feladatlapokat kapnak, amit november 30-ig küldhetnek vissza, hogy részt vehessenek a december 9-i sorsoláson.

Az osztályok közötti verseny részvételének feltétele hogy az osztály legalább 10 kitöltött feladatlapot megküldjön a szervezőknek, és hogy legalább 10 tanuló részt vegyen az energiavadászatban. Az energiavadászat során a tanulónak fel kell mérnie, hogy mit is jelent az energiamegtakarítás otthon, a gyakorlatban: a játékosnak fel kell jegyezni, hogy mennyi gázt, vizet, áramot fogyasztott a családja egy nap alatt, majd az Egy mozdulat honlapon található Energiakalkulátor segítségével ki kell számolnia, hogy az újonnan megtanult környezetbarát tippek alkalmazását követően mennyivel csökkent az otthoni energiafelhasználás.

Az érdeklődők a pályázatról további információkat a www.egymozdulat.hu/iskolaprogram weboldalon találhatnak.