Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
okt/2009

Megdöbbentő az amerikai lakosság szén-dioxid-kibocsátása

Franciaország teljes éves üvegházhatású gázkibocsátását meg lehetne spórolni, ha az amerikaiak figyelnének néhány apróságra mindennapjaikban.



Tizenhét könnyen megvalósítható, egyes esetekben anyagilag is megtérülő életmódbeli változtatással - például kevesebbet fogyasztó gépkocsival, szárítógép helyett szárítókötél használatával vagy épp a termosztát lecsavarásával - az amerikai háztartások az Egyesült Államok teljes üvegházgáz-kibocsátásának 7,4 százalékát spórolhatnák meg - derül ki a Michigani Állami Egyetem professzora, Thomas Dietz vezette kutatásból, amely az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) jelent meg hétfőn.

A kutatók számításai szerint a legjelentősebb kibocsátás-csökkentő tétel a kevesebbet fogyasztó gépkocsik elterjedése lenne, de számottevő megtakarítást jelentene a házak szigetelésének javítása és az energiahatékonyabb háztartási gépek térnyerése is. Ezek mellett - érvelnek a kutatók - nem elhanyagolható az apró, szokásbeli változások hatása sem. Ide tartozik például, hogy stoptábla után ne padlógázzal induljunk, vagy hogy télen ne állítsuk a fűtést 20 Celsius-foknál magasabbra.

A lakosság életmód- és szemléletváltásával nagyobb szén-dioxid-kibocsátás csökkenés lenne elérhető, mintha a teljes amerikai kőolajfinomító-, vas-, acél- és alumíniumipar kibocsátása nullára csökkenne - állítják a kutatók.

Jelenleg az amerikai lakosság háztartási energiafogyasztása felelős az ország üvegházhatású gázkibocsátásának 38 százalékáért, a teljes "világtermelés" 8 százalékáért. Amerikában egyedül a lakossági fogyasztás által okozott szennyezés is nagyobb, mint - Kína kivételével - bármely más ország teljes kibocsátása.


0
Tovább
27
okt/2009

A faleveleket is lehet komposztálni

A legegyszerűbb, ha egyáltalán nem foglalkozunk a lehulló levelekkel, de komposztálhatjuk is őket - még a diófa sem kivétel. A Szike.hu tippjei.



Manapság az őszről sokaknak leginkább az égő avar, szemet kínzó, torokfojtogató, mindent beborító füstje jut az eszébe. A széles körben elterjedt szokás nemcsak felesleges, hanem környezet- és egészségkárosító is.

A legegyszerűbb módszer az lenne, ha egyáltalán nem foglalkoznánk a lehulló levelekkel, hiszen - hasonlóan a természetben zajló folyamattal - a kertünk talajára hullva tavaszig jelentős mértékben átalakulnának, komposztálódnának. A füvet, az aljnövényzetet semmiféle károsodás nem érné, hiszen azok úgyis téli nyugovóra térnek. A tavaszra jelentős mértékben átalakuló falevelek, pótolnák a talajból az előző évben felhasznált tápanyagokat, friss életerőt biztosítva kertünk növényei számára. Másik módszer a mulcsozás, azaz talajtakarás. Ennek az ugyancsak ősi módszernek az alkalmazása során az összegyűjtött faleveleket, nyesedékeket fáink, bokraink alá hordhatjuk, ahol talajtakaróként működve a bomlási folyamat alatt megvédik a talajt a kiszáradástól, megakadályozhatják a számunkra nemkívánatos növények kicsírázását. A tél beállta előtt azután téli szállást keresve ide költözhetnek a katicabogarak, sündisznók és más élőlények.

A komposztálás mellett is dönthetünk: a levelek is komposztálhatók. A legalkalmasabb egy rácsos szerkezetű, az ezeket az anyagokat leginkább lebontó gombák számára elegendő fényt biztosító komposztáló. A közhiedelemmel ellentétben a diólevél is komposztálható, mivel a benne lévő növekedésgátló anyagok teljes mértékben lebomlanak és átalakulnak. A dió, a platán, gesztenye levelei nehezebben bomlanak, de vannak könnyebben bomlók is: ilyenek a gyümölcsfák, a nyár vagy a nyírfa levelei. Ha biztosítjuk a komposztálódó anyagok folyamatos nedvesen tartását, jelentősen meggyorsíthatjuk a komposztképződés folyamatát.

Forrás: Szike.hu


0
Tovább
26
okt/2009

Madárgyilkos műanyagok - kép

Az albatroszfiókák tetemeit néhány hete fotózta Chris Jordan a Midway Atollon. A szülők az óceánból kihalászott műanyaghulladékkal etetik őket. Emiatt a fiókák egy része éhen pusztul, mások a mérgező anyagok miatt hullanak el, minden évben több ezren.

Részletesebben a Greenfo.hu honlapján

További, megrázó képek ittForrás: chrisjordan.com

 




0
Tovább
25
okt/2009

Készítsen környezetbarát bútorápoló szert!

A számtalan környezetbarát tippet nyújtó Tisztaság honlap szerint az alábbi recept alapján elkészülhet minden bútor álma:

Egy kisebb edényben, 70 Celsius-fokra melegített vízfürdőben keverjünk el 50 ml jojobaolajat és 5 gramm méhviaszt, majd töltsük egy porcelán- (vagy hőálló üveg) edénybe - ez lehet akár közönséges bögre is. Állandó kevergetés mellett adjunk hozzá 10 csepp levendulaolajat.

Kihűlés után az így elkészült keverék azonnal használható.

További háztartási tippek




0
Tovább
24
okt/2009

Háború a vízért

Egy német szakértőcsoport 2007-ben megjelent tanulmánya szerint 2050 körül regionális, 2080-2100 körül pedig globális szinten is háború törhet ki a víz birtoklásáért, amely akkorra már drágább lesz, mint az arany. Ha figyelembe vesszük a környezeti és társadalmi folyamatok káros hatásait (tengerszint-emelkedés, szárazság, sivatagosodás, szikesedés, szennyezések), akkor szaporodó vízkonfliktusok szemtanúi leszünk az elkövetkező évtizedekben.

A teljes cikk a KukaBúvár honlapján olvasható




0
Tovább
23
okt/2009

Megalakult a Tikopia, a zöld diákok hálózata

A hálózat céljai közé tartozik a felsőoktatási intézmények "zöldítése", a tagok szakmai fejlődésének elősegítése, közös akciók szervezése, új zöld diákszervezetek alakulásának segítése, valamint a környezettudatos gondolkodás terjesztése. A hálózat a Tikopia nevet kapta, mely egy kis (5 négyzetkilométeres) sziget a Csendes-óceánban, ahol a lakosok rájöttek, hogy ha folytatják megszokott életvitelüket, a szigetük elpusztul.

Nézze meg a szervezet honlapját!

Klímairodák, klímanagykövetek




0
Tovább
22
okt/2009

Létrejött a Cserhát Natúrpark

Felavatták Magyarország legújabb natúrparkját, a Cserhát Natúrparkot október 22-én délelőtt Hollókőn. A natúrpark címet 22 Nógrád megyei település kapta meg. A címet viselő települések nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, fontosnak tartják a térség természeti, táji értékeinek megőrzését, illetve az egészséges környezet fenntartható használatát és szükséges fejlesztését. A Cserhát Natúrpark kiterjedése több mint 38 ezer hektár.

Részletek a zöldtárca honlapján




0
Tovább
21
okt/2009

Mérgező számítógépek

Száz háztartásra közel negyven számítógép jut. A számítógép halála után - a többi háztartási géphez hasonlóan - veszélyes hulladékká válik. Milyen az energiahatékony számítógép, és mit csináljunk vele, ha már kiszolgálta a maga idejét? A Tudatos Vásárló összeállítása.



A felhasználási szándék figyelembe vételével válasszuk ki masinánkat! Egészen más gépet igényel egy grafikus és egy utazó üzletasszony. Míg a grafikusnak a teljesítmény és a megjelenítő színhelyessége lehet fontos, addig az üzletasszonynak a hordozható gépe mérete és főként a jószág súlya számít. Ha szaküzletben vásárolunk, kikérhetjük az eladók tanácsát, de mindenképpen gondoljuk végig, milyen rendszerbe szeretnénk illeszteni az adott készüléket: vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot használunk-e, akarjuk-e csatlakoztatni szórakoztató elektronikai berendezésekhez; mekkora a lakás vagy az iroda mérete.

Ha otthoni vagy általánosan használt gépről van szó, fontos a főalkatrészek a fejleszthetősége. Lehetőleg kerüljük a kifutó modellek akciós csábítását, mivel nagy valószínűséggel ezekhez már csak néhány hónapig lesznek kedvező áron alkatrészek. Az ún. integrált gépekben sok fontos főalkatrész egybeépített, vagyis ha meghibásodik valamelyik vagy csak "kinőttük", új gép vásárlására kényszerülünk - ezekre a gépekre gyanúsan alacsony áruk hívhatja fel a figyelmet.  

Hordozható számítógépek

A hordozható számítógépekre sokan úgy gondolnak, mint energiatakarékos berendezésekre, mivel akkumulátorral működnek. Vannak azonban olyan típusok, elsősorban a kezdőknek szánt gépek között, amelyekben nem energiatakarékosak az alkatrészek, sőt, az is előfordulhat, hogy egyenesen energiafaló asztali processzorral szerelték fel. Ami ölbe vett használatkor nemcsak combperzselő, hanem az akkumulátor rövid élettartamát és gyakoribb meghibásodást is eredményezhet. Fontos tudni, hogy a hordozható gépeket bővíteni, kapacitásukat és teljesítményüket utólag növelni nem vagy csak korlátozott mértékben lehet.

A számítógép energiatakarékosságának kulcsa, hogy a videokártyáját, processzorát, alaplapját és tápegységét energiatakarékos módon tervezzék, és energiatakarékos módon működjön. Az a számítógép-főegység nevezhető energiahatékonynak, amely passzív (ventilátor nélküli) hűtéssel is üzemeltethető. Ha egy egység sok hulladékhőt termel, azt csak ventilátorral vagy vízhűtéssel tudják elvezetni az alkatrészről, így elkerülik annak rendellenes működését vagy meghibásodását. Jó hír, hogy a villamos energiát hatékonyan felhasználó számítógép az előzőekből következően általában halkabb üzemű.

Energiahatékony processzorokba valamilyen teljesítményigény-figyelő rendszert építenek, ezt azonban az adott operációs rendszernek is támogatnia kell. Ezek a processzorok azonos teljesítményhez kevesebb áramot emésztenek fel. Az energiahatékony tápegységek a felvett energia 80-90%-t hasznosítják (a maradék hő formájában távozik), és minimális a készenléti fogyasztásuk. Az energiatakarékos alaplapokon nincs egyetlen ventilátor sem, hisz energiatakarékos chipkészletet építettek rá.

Forrás: Getty Images

Az egyszerűbb irodai feladatok ellátására - ha az irodában egyébként hálózat működik - elegendő egy viszonylag kis számítási teljesítményű gép, a nagy számítási feladatokat az őt kiszolgáló szerverre lehet bízni. Az ilyen gépek energiafogyasztása és zajszintje is minimális. 

Veszélyforrások a gépekben

A hulladékká váló elektromos és elektronikus berendezések előállításához sok alapanyagra van szükség, melyek közül több az egészségre ártalmas. Bár a használat során nem jutnak ki a berendezésekből, ha megsérülnek, csapadékkal érintkeznek vagy elégetik őket, veszélyessé válhatnak. Egy régebbi elektronikai berendezésben, legyen az számítógép vagy DVD-lejátszó, a leggyakrabban a következő veszélyes anyagok fordulnak elő: ólom, hat vegyértékű króm, kadmium, higany, arzén és PVC. A műanyagokhoz ún. gyulladáskésleltető anyagokat kevernek, amelyek közül a legveszélyesebbek a polibrómozott-difenil-éterek (PBDE) és a polibrómozott bifenilek (PBB) A PBDE és a PBB felhalmozódhat a szervezetben, máj- és idegrendszer-fejlődési zavarokat okozhat, ezért újrahasznosításuk ma már korlátozott az Európai Unióban. A számítógépekben kis mennyiségben található ezüst, arany és platina is, amit érdemes visszagyűjteni és hasznosítani, hisz ezeknek a nemes fémeknek bányászata általában nagy környezetterhelést jelent. 

Röviden

PVC (Poli-vinil-klorid): széles körben használt műanyag, melyhez gyakran adagolnak lágyítókat, ftalátokat. A különböző PVC-ből készült gyerekjátékokban, padlóburkolatban, gyógyászati segédeszközökben található lágyítókat összefüggésbe hozták számos betegséggel.

Az EU 2006-ban megtiltotta hatféle PVC-lágyító alkalmazását, amelyeket addig gyerekjátékokhoz és gyermekgondozási cikkekhez használtak.

PBDE (Polibrómozott difenil éterek): gyulladáskésleltető anyag, melynek felhalmozódását megfigyelték az anyatejben és olyan élelmiszerekben, mint a vaj, a sajt, a marhapép vagy a lazac. A PBDE felhalmozódása összefüggésbe hozható pajzsmirigy- és májelégtelenséggel, az idegrendszer fejlődésének zavaraival. 2004 óta az EU-ban tilos egyes altípusainak használata, 2007-ben az USA-ban is megtiltották alkalmazásukat.

PBB (Polibrómozott bifenilek): háztartási gépekben és textilekben gyakran használt gyulladáskésleltető. A PBB-vel szennyezett élelmiszert fogyasztóknál étvágytalanságot, hasi fájdalmakat, rossz közérzetet figyeltek meg, és bizonyítottan aknés elváltozásokat okoz a bőrön. Állatkísérletek során súlyvesztést, bőrrendellenességet állapítottak meg; káros hatást gyakorolt az ideg- és immunrendszerre, a májra és a vesére; állatokban rákkeltőnek bizonyult. Az EU-ban 2003-tól, Kínában és Dél-Koreában 2007-től korlátozzák a használatát.  



Búcsú

Az elektronikai alkatrészeket vagy használhatatlan berendezéseket a legegyszerűbb a közeli hulladékudvarban lerakni. A másik megoldás, ha olyan kiskereskedésben, elektronikai bevásárlóközpontban adjuk le, amely szerződésben áll elektronikai hulladékkal foglalkozó céggel.

Az elektronikai hulladékra specializálódott begyűjtő és újrahasznosító cégek nagyobb mennyiség esetén házhoz jönnek, és díjmentesen elszállítják felesleges berendezéseinket. Ha a telephelyükre visszük, megesik, hogy fizetnek is érte, bár ez nagyban függ a hulladék fajtájától. Ha tehetjük, olyan céghez vigyük az elektronikai hulladékot, amely helyben dolgozza fel, és nem más országba szállítja tovább.  

 Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 13. számában.


0
Tovább
20
okt/2009

Függönyhasználat a fűtési szezonban

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Használjuk ki a napsugárzás erejét: tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást! A téli napnak is van ereje, ráadásul ilyenkor alacsonyabban jár a Nap, így szinte egész nap besüt egy déli fekvésű ablakon.

Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

Tippek fűtésszámla ellen - az Ökoszolgálat összeállítása

Filléres trükk a radiátornál, és csökken a fűtésszámla




0
Tovább
19
okt/2009

Klíma Klub: 350-en 350 percig a szemét ellen október 24-én

A Klíma Klub csatlakozik az Éghajlatvédelmi Világnaphoz, melynek kapcsán meghirdeti a "350-en 350 percig a szemét ellen!" nevű lakossági szemétszedési akcióját október 24-én a budapesti Városligetben. Az akcióban résztvevők kedvezményes jegyet kapnak az Állatkertbe.

Az ENSZ-tagállamok képviselői idén decemberben, Koppenhágában írják alá az új, nemzetközi klímaegyezményt. Az Éghajlatvédelmi Világnapon, október 24-én szerte a világon több ezer 350.org akció lesz, amihez idén a Klíma Klub is csatlakozik. Ezen a napon emberek ezrei egyszerre állnak ki az éghajlat védelméért. A "350" a Föld egyfajta szimbóluma, mert 350 ppm-es szén-dioxid-szint mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. A Klíma Klub 350 percig 350 emberrel dolgozik azon, hogy szebb és élhetőbb hellyé tegyen egy budapesti közterületet, a Városligetet. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra.

A szervezők mindenki jelentkezését várják a klimaklub@klimaklub.hu címre, vagy a Klíma Klub portálján a 350-en 350 percig a szemét ellen klubban.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum