A brit Oxford University által rendezett klímakonferencián elhangzott: a világtenger szintjének legalább kétméteres emelkedése most már megállíthatatlannak tűnik.



A Föld globális átlaghőmérséklete az elmúlt évszázadban 0,7-0,8 fokkal nőtt, ennek egyik következményeként a tengerszint körülbelül 20 centimétert emelkedett. Az emelkedés pedig folytatódik, ráadásul várhatóan egyre gyorsuló ütemben. A folyamat ugyanis lassan indul, de aztán gyakorlatilag feltartóztathatatlanná válik - mondta kedden a konferencián Stefan Rahmstorf, a német Potsdam Intézet szakértője, aki szerint már nincs lehetőség az emelkedés megállítására, még akkor sem, ha nullára csökkentenénk a szén-dioxid kibocsátását.

A téma világszerte elismert kutatója szerint a legjobb forgatókönyv egy egyenletes (és nem gyorsuló) emelkedés lehet. A legtöbb klimatológus egy legalább 2 fokos hőmérsékletemelkedéssel számol az emberi kibocsátás következményeként az évszázad során. Rahmstorf szerint, ha ezt 1,5 fokra sikerülne mérsékelni, néhány évszázad alatt még mindig körülbelül 2 métert nőne a tengerszint, ami számos nemzetet érintene súlyosan. Valószínűbbnek tartja azonban, hogy ebben a században egy 1 méteres emelkedés lesz (3 fokos melegedéssel számolva), a következő három évszázadban pedig további 5 méteres - írja a BBC.

Rahmstorf az egyetlen "ellenintézkedésnek" a bolygó "hűtését" tartja, például azzal, hogy szén-dioxidot vonunk ki az atmoszférából. Az úgynevezett bolygómérnökség (geoengineering) módszereit részletesen lásd korábbi cikkünkben.

A tengerszint jelentősen ingadozott a földtörténeti múltban, részben a klíma, részben a kontinensek elhelyezkedése, illetve a lemeztektonikai folyamatok miatt: 3 millió éve például 25-35 méterrel is magasabb volt egy a mainál 2-3 fokkal melegebb átlaghőmérsékleten, 122 ezer éve pedig 10 méterrel volt nagyobb egy 2 fokkal melegebb bolygón.

A tengerpartokon a világ népességének körülbelül 25%-a él, ebből mintegy 40 millió ember az áradások által már ma is fenyegetett területeken.

* * *

Egy növekvő tengerszintnél nyilvánvalóan egyre nagyobb pusztítást végezhetnek a trópusi viharok és trópusi ciklonok (tájfunok és hurrikánok), de például az egyébként nem éghajlati okokból kialakuló cunamik is. Utóbbival kapcsolatos legújabb hír, hogy legalább 90 halottja és 145 sérültje van annak a szökőárnak, amelyet egy erős földrengés keltett a Szamoa-szigetek térségében. Egész falvakat öntött el a víz, a tengerpart mentén lévő házakat lerombolta az ár.