Franciaország teljes éves üvegházhatású gázkibocsátását meg lehetne spórolni, ha az amerikaiak figyelnének néhány apróságra mindennapjaikban.



Tizenhét könnyen megvalósítható, egyes esetekben anyagilag is megtérülő életmódbeli változtatással - például kevesebbet fogyasztó gépkocsival, szárítógép helyett szárítókötél használatával vagy épp a termosztát lecsavarásával - az amerikai háztartások az Egyesült Államok teljes üvegházgáz-kibocsátásának 7,4 százalékát spórolhatnák meg - derül ki a Michigani Állami Egyetem professzora, Thomas Dietz vezette kutatásból, amely az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) jelent meg hétfőn.

A kutatók számításai szerint a legjelentősebb kibocsátás-csökkentő tétel a kevesebbet fogyasztó gépkocsik elterjedése lenne, de számottevő megtakarítást jelentene a házak szigetelésének javítása és az energiahatékonyabb háztartási gépek térnyerése is. Ezek mellett - érvelnek a kutatók - nem elhanyagolható az apró, szokásbeli változások hatása sem. Ide tartozik például, hogy stoptábla után ne padlógázzal induljunk, vagy hogy télen ne állítsuk a fűtést 20 Celsius-foknál magasabbra.

A lakosság életmód- és szemléletváltásával nagyobb szén-dioxid-kibocsátás csökkenés lenne elérhető, mintha a teljes amerikai kőolajfinomító-, vas-, acél- és alumíniumipar kibocsátása nullára csökkenne - állítják a kutatók.

Jelenleg az amerikai lakosság háztartási energiafogyasztása felelős az ország üvegházhatású gázkibocsátásának 38 százalékáért, a teljes "világtermelés" 8 százalékáért. Amerikában egyedül a lakossági fogyasztás által okozott szennyezés is nagyobb, mint - Kína kivételével - bármely más ország teljes kibocsátása.