Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
dec/2009

Saját készítésű ajándékok

Forrás: [origo]A nagy karácsony előtti hajtásban bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a drága holmiknál többet ér az együtt eltöltött idő, vagy a saját készítésű ajándékokba fektetett munka, idő és szeretet. Néhány ötlet, hogyan készíthetünk saját magunk ajándékot karácsonyra.



Üdvözlőkártyákat, karácsonyi képeslapokat régi naptárak, magazinok színes lapjaiból, magunk is készíthetünk, és rajzokkal, virágszirmokkal, vagy maradék szalagokkal díszíthetjük. Remek ajándék a kézzel készített receptgyűjtemény.

Méhviaszból egyszerűen formázhatunk gyertyát. A kézműves-boltokban kapható viaszlapból vágjunk ki tetszőleges méretű téglalap vagy háromszög alakzatot, közelebb eső, hosszabbik oldalára fektessünk kanócnak való pamutszálat, majd tekerjük fel.

Úszó gyertyát is készíthetünk, ha a beiglisütéshez használt diót elég óvatosan törjük fel, úgy, hogy két félbe hasadjon. A korábbról maradt gyertyacsonkokból olvasszunk viaszt, színezzük festékkel, majd öntsük bele a dióhéjba, közepébe helyezzünk kanócot, amíg még olvadt. Úsztassuk gyertyáinkat egy tál vízben.

Forrás: Ökoszolgálat

Tipp: csodás kézi készítésű ajándékok (Meska.hu)


0
Tovább
07
dec/2009

Szánjon egy kis időt a termosztátra: ne fűtsön, ha nincs rá szükség!

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. Ám azzal is jelentősen csökkentheti a fűtésre használt energiát, ha megfelelően beprogramozza a termosztátot: ha nem tartózkodik otthon, illetve éjszaka elég az alacsonyabb hőmérséklet is.



A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani - olvasható az Ezermester.hu cikkében.

Lehetőség szerint ne fűtse állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket. Utóbbi esetben azonban figyeljen arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedés.

A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe.

További energiatakarékossági tippek, egyszerűen és ingyen (vagy olcsón) megvalósítható ötletek az Energia Klub honlapján. A gázmegtakarításról, a fűtéskorszerűsítésről a gazmegtakaritas.hu honlapon szerezhet információkat.


0
Tovább
06
dec/2009

Ne ajándékozzunk kutyát karácsonyra!

Forrás: ORIGO

Karácsony közeledtével az emberek próbálják kitalálni, hogy szeretteiket mivel lepjék meg, minek örülnének a legjobban. A kiskutya az egyik lejobb megoldásnak tűnik, de mielőtt megvennénk, érdemes pár tanácsot megfogadni.



A kiskutya megvétele óriási felelősség. A NÉGY MANCS Alapítvány felhívja a figyelmet arra, hogy ne vásároljunk élő állatot karácsony alkalmával. Ha mégis ragaszkodunk ehhez az ajándékhoz, akkor fogadjuk meg az alapítvány legfontosabb tanácsait a vásárlás előtt.

Soha ne vegyünk kutyát hirtelen fellángolásból! Sok kutya végzi menhelyeken az ünnepek után. Magyarországon mindent egybevetve 6000 menhelyi férőhely van közel 1,5 millió kóbor kutyára. Ha mindenképpen vásárolunk, látogassunk el egy ilyen menhelyre és ott válasszunk kölyökkutyát.

Folytatás a Greenfo oldalán.

 

 


0
Tovább
03
dec/2009

Tudatos vásárlás karácsonyra

Ne költs erődön felül, ne vegyél fel hitelt, kerüld a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat! Gondolj arra, hogy a kevesebb több! Vásárlásoddal támogasd a kisboltokat - sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban is.



Keresd a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ügyelj a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Próbálj meg a lakóhelyed közelében elkészített terméket venni, ezzel is támogatva a környezetedet. Ráadásul a szállítási költség sem drágítja az árut, nem beszélve a környezeti károkról.

A karácsonyi tudatos vásárláshoz iránymutatást ad a Tudatos Vásárló 12 pontja. Ha van rá módod, látogass el karitatív célú karácsonyi vásárokba!


0
Tovább
02
dec/2009

Napelemes fényfüzér a környezetért

Advent időszakában a házak egy része gyönyörű karácsonyi díszkivilágításba öltözik. Ez azonban jelentős energiapazarlást jelent, amire a megoldás a napelemes fényfüzér lehet. Ez a világítás konnektoroktól függetlenül, bárhol alkalmazható. Az akku töltéséről a beépített napelem modul gondoskodik. A készülékházat be lehet dugni a talajba. A fényfüzért tetszés szerint villogó vagy tartós fénnyel működtetheti. Éjjel automatikusan bekapcsol.



Legyen azonban óvatos a túlzott világítással! A fényszennyezés számos állatfaj bioritmusát és tájékozódását is zavarja. Megfigyelték például, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is, így a pihenésében megzavart állat veszélyesen elgyengülhet. A rosszul beállított erős fények elvakíthatják az autósokat, sőt hatással van az emberi hormontermelésre is.


0
Tovább
01
dec/2009

Zöld high-tech cuccok karácsonyra

Aki szereti a high-tech cuccokat, az ma már könnyen találhat megújuló energiával működő alternatívát a mobiltöltőtől a tévékészülékig. A legfontosabb általános gondolat: aki komolyan odafigyel szeretteire, hosszú távon gondolkodik és szeretne számukra hosszan tartó örömöt szerezni, az a saját családjának a "fenntarthatóságát" igyekszik biztosítani.Forrás: [origo]



Mit tehet valaki ennek érdekében? Csökkenti a család energiafogyasztását, és próbálja függetleníteni magát az egyre dráguló külső energiától. Szigetel, fűtést korszerűsít és megújuló energiát használó cuccokkal szereli fel a lakást. Egy kondenzációs gázkazán vagy egy pelletkazán alig drágább, mint egy nagyképernyős plazmatévé. Egy standby killer pár ezer forint, annyi, mint egy újabb felesleges elektromos kütyü. Melyik hoz igazán hasznot a szeretteinknek? Pár apróság az Ökoszolgálatnál is megrendelhető.


0
Tovább
30
nov/2009

Az Advent összeesküvés

Forrás: AFPVásárolj kevesebbet, imádkozz odaadóbban, adj többet!



 

 

Az USA-ban mozgalom indult adventi összeesküvés (Advent Conspiracy - AC) címen, melynek kezdeményezői arra kérik világszerte az egyházakat és a gyülekezeteket, hogy a karácsonyi időszakot kevesebb csillogással és több szeretettel ünnepeljék meg.
 
A cél az, hogy az adventi időszakot és a karácsonyi ünnepeket sikerüljön kivonni a kommersz és a kereskedelmi vásárlási láz alól, és visszaadni az ünnepnek eredeti, bibliai értelmét, aminek lényege Jézus születése. A mozgalom egyik szlogenje: "Mi lenne, ha karácsony ismét világformáló esemény lenne?"

Forrás: Evangelikus.hu


0
Tovább
29
nov/2009

Vásárlás visszafogott szeretettel

Forrás: [origo]A boltokban kapható ajándékok is lehetnek szépek és hasznosak, de mielőtt elindulunk, hogy beszerezzük őket, mindenképpen tegyük fel magunknak a kérdést:  ismerjük-e annyira a megajándékozott ízlését, hogy neki tetsző ajándékot válasszunk? Talán tudjuk, hogy egy vázát vagy egy olvasólámpát szeretne, de azt már  nem, hogy milyet. Kínos percektől kímélhetjük meg magunkat és a másik felet is, ha némi önkritikával beismerjük, hogy bizony régen találkoztunk már ahhoz, hogy helyette válasszunk lakberendezési tárgyat.



Vásárláskor érdemes az alábbi szempontokat is figyelembe venni: mennyire terhelte a Földet és a készítőket az ajándék előállítása? Érdemes olyan termékek után  néznünk, amelyek méltányos kereskedelemből (fair trade) származnak: ez garanciát nyújt számunkra arra nézve, hogy környezetkímélő módszerekkel készültek, és  termelőik (általában harmadik világbeli munkások) is tisztességes bért kaptak a munkájukért.

A másik lehetőség a helyi termékek beszerzése kistermelőktől. Ezzel  támogatjuk saját közösségünk gazdaságát és, mivel kapcsolatban vagyunk az eladóval, személye garancia lehet arra nézve, hogy az áru friss és jó minőségű. Ha használati tárgyról van szó: biztos, hogy használni fogják? Nincs szomorúbb az évekig a szekrény tetején vagy a padláson porosodó, egyszer sem használt  "ajándék" sorsánál...

Ha gyermeknek keresünk ajándékot, tegyük fel a kérdést, hogy a kiválasztott játék fejleszti-e kézügyességét, segíti-e értelmi fejlődését. Tartós, javítható,  természetes alapanyagú?

Jó ötlet lehet egy "környezetbarát csomag" összeállítása - lepjük meg szeretteinket a lehetőséggel, hogy kipróbálhatnak olyan szereket és módszereket,  amellyel a Földet kímélik.

Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az új dolgokhoz sem. Egy jól megválasztott, személyre szóló üzenettel ellátott antikváriumi könyv is okozhat nagy örömet, és  egy vadonatúj, de érdektelen is csalódást.

Forrás: Ökoszolgálat


0
Tovább
28
nov/2009

Ébredés a narkózisból - gondolatok a "Ne Vásárolj Semmit Nap" kapcsán

Közeleg a karácsony. Bár még csak november van, a szupermarketekben árad a hangszórókból a "Mennyből az angyal", és csillogóbbnál csillogóbb pultok csábítanak bennünket a vásárlásra. A szeretetet még nem mérik kilóra, de a reklámok sokszor sugallják azt, hogy akkor vagyunk jó szülők, gyermekek, barátok, ha gondoskodunk arról, hogy szeretteinknek "mindenük" meglegyen. Elég egy tele erszény, hogy boldogságot vegyünk rajta másoknak, és az ő elégedettségükön keresztül magunknak is.

Forrás: [origo]



Az ajándékozás eredetileg a nagylelkűség és az önzetlenség szimbólumának számított: azt fejezte ki a megajándékozott számára, hogy az ajándék adója szem előtt tartja az ő jólétét és szükségleteit. Hogy szereti és gondot visel rá. Ezekben az időkben azonban a tárgyak szinte egy életre szóltak, és valódi szükségletek kielégítésére szolgáltak. Az árubőséggel új korszak érkezett el: a szükségletek birodalmából a lehetőségekébe léptünk át. Mivel jelenlegi gazdaságunk mozgatórugója a fogyasztás, a termelőknek és a kereskedőknek egyaránt az az érdekük, hogy ezeket a lehetőségeket korlátlannak, a vásárlást pedig szükségesnek lássuk - a bennünket körülzsongó reklámok pedig tesznek róla, hogy így is érezzünk.

"...a fogyasztói társadalom kitalálta a gazdagság illúziójának narkotikumát szerte a nagyvilágban. Mi sem akarunk lemaradni. Csábító a tárgyak megszerzése. S abban is van valami gőg, valami passzió, hajdani szegénységünk megvetése, ahogy aztán elszórjuk tárgyainkat." (Szakonyi Károly: Ünnepi kirakatok)

Talán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban, és épp egy reklámszakemberben fogalmazódott meg a gondolat, hogy kell egy nap, amikor átgondolhatjuk, mi is fontos igazán, mert elege lett abból, hogy életét azzal tölti: rábeszél más embereket olyan dolgokra, amikre valójában nincs is szükségük. Az ő kezdeményezése nyomán minden év novemberének utolsó péntekén, ebben az évben 28-án tartják a Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit Napot.

Ezen a napon a nyugati országokban sokan otthon hagyják a pénztárcájukat, és Magyarországon is évről évre egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz, amely arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy jó néha eltávolodni kissé fogyasztói mindennapjainktól, és átgondolni: valóban szükségünk van mindenre, amit megveszünk? Valóban jó, hogy ilyen módon növekszik a gazdaság, miközben olyan értékes nyersanyagokat használunk fel javaink előállításához, amelyek sokkal lassabban termelődnek újra, mint ahogy feléljük őket? Valóban biztosíthatjuk magunknak drága ajándékokkal a szeretetet?

És ha a válasz néha: nem, mit tehetünk akkor? A következő napokban ezekre kínálunk példákat az Ökoszolgálat segítségével.

Forrás: Ökoszolgálat


0
Tovább
27
nov/2009

Hogyan készítsünk adventi koszorút?

A keresztény kultúrkörben a december 25-ét, Jézus születésének napját megelőző négy hét az adventi időszak. Az advent szó jelentése eljövetel. Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe keresztény körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya egy fogalmat jelképez: hit, remény, szeretet, öröm.

Hozzávalók:

szalmakoszorú (esetleg használhatunk oázis koszorút is)
különféle, közepes méretű, friss levelek
a koszorú díszítéséhez különböző száraz termések, pl. narancsszelet, csillagánizs, fahéjrúd, de használhatunk más terméseket, akár bogyókat is
a termések összeragasztásához ragasztópisztoly
a kötözéshez natúr raffia, de helyettesíthetjük damillal is
a gyertyák elkészítéséhez méhviasz lapok és kanóc
gyertyatüske

A koszorú elkészítéséről itt olvashat.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum